Hidroizolatie terasa circulabila

Hidroizolatie terasa circulabila

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Deschiderea pentru folosire a un acoperis plan este o solutie ce sporeste utilitatea si functionalitatea constructiei, oferind proprietarilor un plus de confort. Aceste terase sunt incadrate in categoria celor circulabile, ele fiind expuse atat traficului, cat si conditiilor meteo. Pentru o exploatare indelungata si prevenirea infiltratiilor este necesara o lucrare specifica de hidroizolatie terasa circulabila.

Ce inseamna hidroizolatia terasei circulabile?

Solutia constructiva prin care se asigura impermeabilizarea suportului trebuie sa fie adaptata corespunzator si lucrata cu materiale si manopera de cea mai buna calitate.

In urma acestei operatiuni si dupa placarea cu materiale de constructie ce asigura finisajul terasei pentru acces pietonal, auto, sau mixt, vor fi indeplinite cerintele beneficiarului astfel:

  • Suprafata cu destinatie de terasa circulabila va fi protejata de infiltratii.
  • Partile de cladire aflate sub terasa nu vor avea de suferit din pricina patrunderii umezelei.
  • Nu vor aparea distrugeri la nivelul finisajelor pe pereti sau pe pardoseala din incaperile de sub terasa.
  • Bunurile din cladire sunt si ele ferite de orice risc de degradare produsa de umezeala.
  • Orice tip de activitate care se desfasoara in cladirea a carei terasa este hidroizolata se va desfasura fara intreruperi.
  • Sanatatea proprietarilor sau angajatilor din cladire nu va fi expusa pericolului de expunere la spori de mucegai sau alte ciupeci.

Se va tine cont ca pentru atingerea acestor scopuri este necesara o evaluare pertinenta din partea unui constructor specializat cand sunt necesare lucrari de hidroizolatii terase circulabile la cladiri vechi. In cazul cladirilor noi proiectanul este cel care decide tipul de hidroizolatie terasa circulabila care se pune in opera.

In plus, trebuie sa se tina cont ca pentru terasele circulabile se lucreaza sistem de hidroizolare diferit fata de terasele necirculabile. Acesta va fi compus din mai multe straturi de materiale hidroizolatoare.

Hidroizolare terasa circulabila

De ce este important sa hidroizolam terasele circulabile?

Atat timp cat proiectul include aceasta facilitate de folosire a cladirii, lucrarile dedicate pentru hidroizolare terasa circulabila trebuie aplicate intocmai. Fiind vorba despre un spatiu care va deveni circulabil, se remarca in mod deosebit necesitatea protejarii suportului incat sa nu existe vreun pericol de deteriorare datorat presiuni care se aplica peste stratul hidroizolator.

In acelasi timp se tine cont ca efectul inital urmarit, cel de impermeabilizare, sa nu sufere vreo deturnare de la importanta pe care o are si anume:

  • Extinderea duratei de utilizare a cladirii prin protejarea partii sale superioare.
  • Exploatarea fara restrictii a fiecarui metru patrat de spatiu aflat sub terasa.
  • Eliminarea costurilor ocazionate de reparatiile finisajelor interioare sau exterioare, ori a structurii de rezistenta afectate de infiltratii.
  • Mentinerea unui spatiu de sedere, activitate, locuire al carui aer ambiental este realmente curat si ferit de mirosurile neplacute ale igrasiei.
  • Prelungirea termenului pentru reparatiile capitale si diminuarea costurilor datorita conservarii eficiente cu hidroizolatii terase circulabile.

Aceste beneficii sunt echivalente cu folosirea in conditii optime pentru oricare constructie ce este dotata cu terasa ce poate fi accesata pietonal sau auto. Siguranta unei astfel de lucrari poate fi garantata de un proiect profesional si implicit de lucrari care se executa conform cu normele actuale.

hidroizolatie cu membrana bituminoasa

Care sunt principalele avantaje ale teraselor circulabile hidroizolate?

Finalizarea operatiunilor pentru hidroizolare terasa ciculabila deschide noi oportunitati pentru utilizarea teraselor. In fapt, proiectarea in acest mod a avut drept argumente o serie de avantaje care vor face diferenta intre o terasa obisnuita si una ce poate fi folosita in diferite moduri. Identificate fie de catre proiectant si puse in planul constructiei, fie de catre beneficiar, setul de avantaje poate fi verificat in continuare:

  • Hidroizolarea inainte de montarea finisajelor asigura imposibilitatea infiltrarii apei prin suport, sau prin imbinarile acestuia cu parapetii terasei.
  • Este exclusa aparitia degradarii oricarei piese a cladirii prin expunerea prelungita la contactul cu apa sau umezeala.
  • Metoda de hidroizolatie terasa circulabila este aplicabila atat pentru spatii rezidentiale, cat si pentru cele comerciale.
  • Solutia propusa asigura stabilitate si performanta in exploatarea cladirii pe termen indelungat.
  • Este mentinut simultan un aspect estetic placut la nivelul terasei, dar si al fatadei care este protejata de patrunderea apei la nivelul parapetilor de protectie.
  • Structura constructiei nu poate fi afectata deoarece surplusul de apa va fi dirijat si drenat exclusiv prin sistemul de scurgere cu care este dotata terasa.

In functie de nivelul de trafic estimat se va alege odata cu materialul pentru hidroizolarea terasei circulabile si varianta de finisare. Se pot folosi fie dale din beton, fie placi ceramice pentru exterior, insa se are in vedere nivelul de incarcare structurala. Acest tip de lucrare trebuie supervizata de un inginer structurist care verifica daca greutatea suplimentara nu afecteaza structura de rezistenta.

impermeabilizare terasa circulabila

Etape generale de impermeabilizare a teraselor

Demararea lucrarilor trebuie sa fie precedata de o verificare a stratului suport si a dimensiunii terasei. Scopul este de a calcula necesarul de materiale si lucrarile premergatoare dinaintea aplicarii stratului pentru impermeabilizare terasa ciculabila. Pe rand am indentificat urmatoarele etape de lucru.

  • Pregatirea suprafetei de lucru – In functie de situatie se vor indeparta toate materialele vechi cu care a fost acoperita terasa: nisip, dale, material hidroizolant. Lucrarea trebuie sa fie realizata pe o suprafata curata si deprafuita. Daca este necesar se poate turna inca o sapa care sa asigure o panta de scurgere corespunzatoare.
  • Aplicarea amorsei – In functie de  materialul cu care s-a decis hidroizolarea poate fi necesara aplicarea unei amorse. Acest strat asigura o lipire eficienta a membranelor bituminoase.
  • Montarea sau inlocuirea sistemului de scurgere – De la caz la caz, sistemul pentru drenarea apei compus din gurile de scurgere si sitele de filtrare a rezidurilor se inlocuiesc sau se curata. Se face o proba cu apa pentru a se stabili ca sistemul de scurgere este functional.
  • Montarea straturilor impermeabile – Tehnologia de montaj in acest caz este diferita fata de o terasa necirculabila. Se vor aplica membrane hidroizolatoare in sistem multistrat. Aceasta solutie asigura o structura ferma pentru destinatia utilizarii terasei. Intre straturi sa insereaza o membrana perforata pentru difuzia vaporilor.
  • Crearea stratului de uzura – Deasupra ultimului strat din membrana hidroizolanta se aplica un material geotextil peste care se toarna o sapa de uzura.
  • Fixarea stratului de finisaj – Ultimul strat este cel care finiseaza terasa circulabila. Se poate alege varianta cu dale, gresie pentru exterior, sau orice alt material care rezista traficului ce va tranzita terasa.

Toate etapele prezentate sunt importante pentru ca de fiecare dintre ele depinde stratul urmator ce va contribui la calitatea si rezistenta unei terase circulabile. Lucrand cu o echipa profesionista si alegand materiale de calitate, rezultatul va fi intotdeauna excelent.

montaj hidroizolatie pe terasa circulabila bloc

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta?

Gama de materiale pentru hidroizolarea unei terase ce va fi folosita pentru trafic mic si mediu este variata. Oricare va fi ales trebuie sa se tina cont ca se poate realiza o combinatie incat rezultatul sa aiba eficienta ridicata. Cele mai apreciate materiale sunt prezentate in continuare.

  • Membrana bituminoasa solida – Folosita frecvent pentru hidroizolarea teraselor circulabile cu care sunt protejate cladirile de locuit, dar cele pentru spatii ce adapostesc sedii de firme. Suprafata obtinuta este pretabila pentru a fi acoperita cu agregate de mici dimensiuni, nisip sau pietris fin. Peste acest pat de protectie se pot monta dale din beton, sau se poate turna o sapa.
  • Membrana din PVC – Este un produs asemanator cu primul prezentat, insa pentru a fi folosit in cazul teraselor circulabile trebuie protejat cu inca un strat. Se va folosi in aceasta situatie o folie de material geotextil peste care se aplica fie un strat de nisip, fie o sapa. Finisarea se realizeaza cu orice tip de material care rezista la traficul pentru care este deschisa terasa.
  • Membrana lichida din rasina poliuretanica sau vopseaua poliuretanica – Aceasta solutie este utila pentru spatii mici de terase circulabile, cum sunt cele ale cladirilor rezidentiale. Folosirea unui suport perfect plan ofera o aderenta perfecta a membranei si nu exista posibilitatea ca suprafata sa fie deteriorata de trafic. Practic suportul din beton este impregnat cu rasina poliuretanica sau cu vopseaua cu proprietati hidroizolante. Terasa poate fi utilizata fara a fi necesar inca un strat de finisare, insa cu conditia ca traficul sa fie redus.
  • Mortarul impermeabilizant – Un material ce intra in categoria celor clasice din punct de vedere al lucrabilitatii. Se deosebeste de un mortar obisnuit prin faptul ca are in componenta lianti si aditivi care vor crea o pelicula impermeabila. Se va turna si nivela direct peste un suport curat si impregnat cu amorsa potrivita. Finisarea suprafetei se poate realiza cu gresie pentru exterior, ori placi din ciment tip dale.
  • Beton impermeabil – Lucrarea este realizata inca din faza de constructie a cladirii cand se stie exact ca terasa va fi una deschisa ciculatiei pietonale, auto, sau in regim mixt. Acest beton este preparat dupa o reteta speciala si contine aditivi care nu permit infiltrarea apei. O astfel de suprafata poate sa ramana asa cum rezulta dupa turnare, sau poate sa fie acoperita cu un strat de uzura din materiale rezistente la trafic.

Varianta cea mai buna este oferita intotdeauna de profesionistii in hidroizolatii. Prin acest lucru se intelege folosirea acelor materiale ce ofera un raport calitate / pret convenabil pentru beneficiar.

terasa circulabila bloc hidroizolata

Care este costul pentru hidroizolarea terasei circulabile?

Definirea costului pentru o lucrare de hidroizolatie terasa circulabila se bazeaza pe luarea in calcul a catorva aspecte. Daca doriti sa obtineti un cost apropiat de factura finala pe care o veti achita, solicitati unui constructor profesionist sa faca o evaluare ce va cuprinde:

  • Dimensiunea totala de terasa peste care se va monta hidroizolatia.
  • Elemente specifice legate de numarul de guri de scurgere si alte aspecte functionale.
  • Materialele care vor fi puse in opera in functie de nivelul traficului.
  • Data limita pana cand lucrarea trebuie finalizata.

Cele mai multe dintre lucrarile de hidroizolatie terasa circulabila difera intre ele. Este un motiv suficient pentru ca pretul de executie sa fie diferit, insa usor de aflat dupa verificarile prealabile facute de echipa care se va ocupa de lucrare.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.