Placi ceramice

placi ceramice pardoseli pereti

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Placile ceramice sunt unul dintre cele mai frecvente materiale folosite in renovarea pardoselii la nivel international. Indiferent de incapere, aceasta este o solutie viabila, nu doar din punct de vedere al calitatii, cat si al costurilor. Mai mult de atat, procesul de montare placi ceramice nu este atat de complicat, acesta presupunand montarea placilor pe perete sau pardoseala cu ajutorul unui adeziv sigilant. 

Cu toate acestea, pentru obtinerea unei rezultat de calitate, se recomanda intotdeauna ca lucrarile sa fie efectuate de catre profesionisti. Dupa cum veti vedea in materialul ce urmeaza, in realitate, etapele de montaj placi ceramice presupun anumite cunostinte specifice. De la alinierea placilor si pana la verificarea nivelului, chiar si micile erori vor compromite intreaga investitie.

Acestea fiind spuse, observam ca placile ceramice reprezinta un material extrem de versatil, aplicabil atat pe pereti, cat si pe pardoseli. Tocmai din acest considerent, planificarea unui astfel de proiect poate fi relativ complicat. Din fericire, pentru a va veni in ajutor, ghidul de mai jos contine informatii complete cu privire la placile ceramice. Pe parcursul acestui material, vom raspunde unora dintre cele mai importante intrebari, respectiv:

 • Care sunt principalele tipuri de placi ceramice disponibile pe piata?;
 • Care sunt caracteristicile placilor ceramice si ce beneficii atrag acestea?;
 • Care sunt etapele de montaj?

Prezentare generala placi ceramice

Placile ceramice sunt elemente de finisare a peretilor sau podelelor, realizate, in principiu, din lut ars. Astfel, prin procesul de fabricatie, lutul este modelat pentru a se obtine ceea ce cunoastem sub denumirea de gresie sau faianta. Adesea, se creeaza confuzia intre placile ceramice si cele de portelan. 

In timp ce foarte multe companii le prezinta ca fiind acelasi produs, exista diferente foarte mari intre cele doua. In primul rand, placile ceramice au o densitate mai mica si o rata de absorbtie mai mare, ceea ce le face mai putin rezistente in comparatie cu placile de portelan. In al doilea rand, placile de portelan sunt fabricate la temperaturi cuprinse intre 1200 si 1400 de grade Celsius, in timp ce procesul de fabricare al placilor ceramice nu depaseste 900 de grade Celsius.

Cu toate acestea, tehnologiile moderne au permis dezvoltarea unor placi ceramice foarte rezistente si mult mai accesibile din punct de vedere al costurilor. De aceea, acestea raman cea mai raspandita solutie de finisare din intreaga lume.

placi ceramice in living

Principalele tipuri de placi ceramice

Placile ceramice au ajuns sa fie unele dintre cele mai populare alegeri din ziua de astazi. Pretul atractiv si gama larga de modele fac din acestea alegerea ideala pentru finisarea peretilor sau a pardoselilor, indiferent de design-ul preponderent al casei. Pentru ca gama este atat de variata, in continuare vom prezenta, pas cu pas, diferitele tipuri de placi, cu scopul de a observa caracteristicile si diferentele dintre acestea, astfel incat sa puteti alege in cunostinta de cauza.

Gresia ceramica

Gresia sau gresia ceramica reprezinta tipul de placa cel mai raspandit la momentul actual, fiind folosita, in principal, pentru finisarea pardoselilor. Acestea au in compozitie argila, cuart si caolina, fiind turnate si coapte in fabrici speciale. 

Procesul de obtinere al gresiei este imbunatatit constant, lucru care permite fabricantilor sa propuna diverse formate, culori si estetici. Aceasta varietate conduce la tarife de montare din ce in ce mai mici, dar si la tehnologii mult mai performante. 

Avand in vedere circulatia constanta, gresia ceramica (care poate fi neteda sau texturata) prezinta o fata exterioara dura si complet impermeabila. Astfel, pardoselile finisate cu gresie sunt extrem de durabile si presupun un grad scazut de  ingrijire, comparativ cu alte solutii de finisare. Gresia ceramica se poate monta atat la interior, cat si la exterior, putand fi folosita cu succes si pentru finisarea scarilor. 

Placi ceramice de exterior

Ca urmare a rezistentei sale sporite, pardoseala din placi ceramice este ideala pentru spatiile exterioare: terase, balcoane, bordura piscinelor, alei, s.a.m.d. Acestea sunt special concepute pentru a rezista schimbarilor de temperatura, dar si unui trafic mult mai intens. Astfel, placile ceramice de exterior sunt, in general, mai groase, au o densitate mai mare si sunt mult mai rezistente la impact sau intemperii. De asemenea, pentru a evita pericolele, placile de exterior sunt, in general, antiderapante. Nivelul de derapaj al unei placi ceramice este indicat de indicele R, astfel:

 1. R9: aderenta redusa (interior);
 2. R10: aderenta normala;
 3. R11: aderenta ridicata (exterior);
 4. R12: aderenta ridicata (parti comune);
 5. R13: aderenta foarte ridicata (utilizare profesionala).

Va recomandam sa alegeti o aderenta de tipul R10 sau R11 pentru spatiile exterioare. Acestea vor garantata utilizarea in siguranta, chiar si in conditii meteorologice mai putin favorabile.

placi ceramice pentru exterior

Faianta

Faianta este un material destinat, in principal, finisarii peretilor,  fiind utilizata adesea in bai sau alte spatii expuse umezelii. In timp ce gresia ceramica este foarte rezistenta, faianta este mai fragila, intrucat cele doua au roluri diferite, nu se fabrica in acelasi fel si nici nu sunt alcatuite din aceleasi tipuri de materiale. In ceea ce priveste aspectul, datorita instalarii verticale (care este mai dificila), placile de faianta sunt, in general, mai mici, mai subtiri si usoare, comparativ cu cele de gresie. 

Piatra naturala

Daca considerati ca placile ceramice nu se potrivesc proiectului dumneavoastra, puteti opta pentru piatra naturala. Fie ca vorbim de bai, de bordurile piscinelor, de pereti sau de terase, placile din piatra naturala vor constitui o pardoseala mai mult decat solida, usor de intretinut si adaptata atat la un uzaj interior, cat si la unul exterior.

Piatra poate avea o infatisare rafinata, dar si rustica, in functie de tipul pietrei, iar montarea se face la fel ca in cazul placilor ceramice. In schimb, este obligatoriu sa tratam cu regularitate placile din piatra pentru a le hidroizola si sigila, impiedicand, astfel, aparitia petelor. Unele pietre, precum marmura si travertinul, au nevoie sa fie slefuite la fiecare 10-20 de ani, intrucat marmura lustruita isi pierde din aspect odata cu uzura. 

Placile din ciment

Populare la inceputul anilor 2000, acum se folosesc mai mult pentru a da un aspect vintage incaperilor. Modelele sunt, in general, geometrice si colorate, remarcandu-se printr-un cost mai mic de achizitie, fiind, in acelasi timp, si unele dintre cele mai durabile solutii de finisare. 

Caracteristici placi ceramice

Datorita caracteristicilor extrem de avantajoase, finisarea cu placi ceramice reprezinta, poate, cea mai eficienta solutie, atat pentru pereti, cat si pentru pardoseli. Iata care sunt caracteristicile prin care se remarca placile ceramice:

 • Rezistenta mecanica: Structura densa a placilor ceramice, precum si flexibilitatea materialului, cresc considerabil rezistenta mecanica a acestora. Pe scurt, acestea sunt atat de rezistente, incat nu se vor sparge cu usurinta sub presiune;
 • Eficienta energetica: In primul rand, placile ceramice se adapteaza foarte usor la temperatura camerei in care sunt instalate, reducand, practic, consumul de energie. Mai mult decat atat, in spatele acestora se pot instala sisteme de incalzire prin pardoseala sau pereti, astfel incat placile sa absoarba caldura si sa o transmita, asemenea unei sobe sau a unui semineu;
 • Anti-bacterian: Placile ceramice impiedica acumularea unor cantitati mari de mizerie si germeni. In plus, acestea se curata extrem de usor si rezista la actiunea unor chimicale foarte puternice. De asemenea, anumite placi ceramice sunt produse cu dioxid de titan, pentru a spori efectul antibacterian.
placi ceramice in salon

Etape principale in montarea de placi ceramice

Etapele de montaj placi ceramice, desi nu par complicate, ar trebui sa fie, in mod ideal, efectuate doar de catre profesionisti. Una dintre principalele dificultati intampinate in astfel de lucrari este alinierea si nivelarea perfecta (orizontala sau verticala) a placilor. Asadar, daca nu aveti experienta in montarea placilor ceramice, apelati la o echipa cu experienta. 

Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele etape de montaj:

 1. Nivelarea suprafetelor: Inainte de fixarea placilor (pe podea sau pereti), verificati sau nivelati intreaga suprafata. Pentru aceasta, puteti aseza placile fara adeziv pentru a verifica nivelul;
 2. Aplicarea adezivului: Folosind un spaclu cu dinti, aplicati adeziv pe suprafata suport, astfel incat sa acoperiti echivalentul a maxim 6 placi ceramice. De asemenea, amestecati doar cantitatea de adeziv necesara pentru 30 de minute;
 3. Montarea placilor: Taiati placile la dimensiunea potrivita si incepeti instalarea din mijlocul camerei. Pentru a le fixa, puteti impinge usor placile pe adeziv, iar mai apoi puteti folosi un ciocan de cauciuc pentru o fixare mai buna;
 4. Chitul de rosturi: Lasati placile cel putin 24 de ore, dupa care, curatati suprafetele si treceti la chituirea rosturilor. Pentru aceasta, folositi mortar pentru rosturi, care poate fi aplicat folosind o gletiera cu cauciuc. Lasati sa se intareasca, iar mai apoi, curatati din nou suprafetele.

Sfat: Indiferent de modul de montaj, este necesar sa folositi distantiere speciale pentru a pastra o buna regularitate a imbinarilor. Odata ce montarea placilor ceramice este finalizata si acestea sunt lipite, imbinarile trebuie sa fie umplute neaparat cu un chit, in sine un produs adaptat, care exista in mai multe culori. Acesta din urma este cel care asigura etanseitatea la apa a noii pardoseli din gresie.

placi ceramice in interior

De ce sa alegem placile ceramice pentru a decora pardoselile si peretii?

Dupa cum ati observat, caracteristicile placilor ceramice fac din acestea materialul ideal de finisare a suprafetelor. Iata, totusi, cateva dintre avantajele concrete ale finisarii cu placi ceramice:

 • Rezistenta la apa: Atat peretii, cat si pardoselile finisate cu placi ceramice au un grad ridicat de impermeabilitate si, in plus, rezista foarte bine in medii umede (baie, bucatarie, camara, etc.) si previn formarea mucegaiului;
 • Mentenanta: Placile ceramice sunt extrem de usor de curatat. Mai mult decat atat, acestea vor rezista foarte de bine sub actiunea solutiilor puternice de curatare;
 • Igiena: Spre deosebire de mocheta sau chiar lemn, placile ceramice sunt capabile sa tina alergenii si chiar germenii la distanta. Mai mult decat atat, acestea nu acumuleaza praf, iar aerul din incapere poate fi mai curat;
 • Costuri: Placile ceramice au un cost scazut de achizitie, iar instalarea relativ usoara poate scadea, de asemenea, costul de manopera;
 • Versatilitate: Producatorii propun o gama extrem de variata de modele si culori. Datorita acestui aspect, placile ceramice se pot integra cu usurinta in orice proiect, indiferent de stilul predominant al casei (clasic, modern, etc.). 

Asadar, daca planuiti un proiect de renovare sau ati finalizat o constructie si explorati optiunile de finisare, considerati placile ceramice ca o solutie extrem de eficienta si rapida.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.