- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Sistemele de incalzire pe peleti, spre deosebire de cele pe lemne, sunt o alternativa mult mai performanta. Dupa cum veti descoperi pe parcursul acestui material, peletii pot eficientiza costurile recurente pentru incalzire cu pana la 50%.
Astfel, prin parcurgerea articolului prezent, veti afla:
- Cum functioneaza incalzirea cu peleti;
- Care sunt sistemele recomandate pentru centrala pe peleti;
- De ce ar trebui sa optati pentru o astfel de solutie.
Prezentare generala incalzire pe peleti
In momentul prezent, peletii reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii de alimentare a centralelor care functioneaza cu combustibil solid. Acestia sunt obtinuti, in general, din deseuri de lemn deshidratate si comprimate pentru a obtine dublul densitatii lemnului verde. Din acest motiv, peletii sunt considerati o sursa sustenabila de energie, reducand impactul asupra schimbarilor climatice, precum si defrisarile. Acestea fiind spuse, rolul unei centrale termice cu incalzire pe peleti este acela de a incalzi si alimenta gospodaria cu apa calda menajera.
Clasificare in functie de tipul sistemului termic
In functie de tipul sistemului termic, centrala termica cu incalzire pe peleti poate alimenta atat incalzirea clasica prin calorifere, cat si cea prin pardoseala. Alegerea intre unul dintre cele doua sisteme depinde de mai multi factori, iar fiecare dintre acestea se bucura de o serie de avantaje specifice.
Incalzire prin pardoseala
Trebuie sa stiti ca aceasta este varianta recomandata la unison de toti specialistii in sisteme termice. In primul rand, in timp ce agentul termic in cazul caloriferelor se incalzeste la o temperatura de aproape 70 de grade Celsius, in cazul incalzirii prin pardoseala acesta functioneaza la 22 – 27 de grade Celsius. Aceasta diferenta se traduce printr-un consum de peleti mult mai mic.
De retinut faptul ca, desi diferenta este mare in cazul agentului termic, temperatura din incapere nu va fi afectata. Mai mult decat atat, veti observa ca prin montarea unui sistem de incalzire in pardoseala, temperatura va fi distribuita uniform in intreaga incapere. Aveti, totusi, in vedere faptul ca un astfel de proiect presupune o investitie initiala mai mare, care, insa, se va amortiza in timp.
Incalzire prin calorifere
Daca, din varii motive, nu puteti monta o incalzire prin pardoseala, vestea buna este ca centrala cu peleti functioneaza excelent si cu un sistem clasic de incalzire prin calorifere. In plus, acestea sunt extrem de usor de instalat si se pot adapta atat constructiilor noi, cat si proiectelor de renovare, fara interventii complexe. Practic, radiatoarele se monteaza direct pe perete, dupa ce acesta a fost finisat. Mai mult decat atat, caloriferele faciliteaza o intretinere usoara, permitand identificarea timpurie a eventualelor probleme.
In ceea ce priveste dezavantajele, principalul aspect de avut in vedere este metoda de incalzire prin convectie. Acest lucru presupune incalzirea aerului din proximitatea caloriferului, creand un flux continuu de aer cald care urca spre plafonul camerei si de aer rece care coboara catre podea. De asemenea, pentru ca nu incinge obiectele din jur, ci doar aerul, odata oprita alimentarea, camera se va raci mult mai repede. Acest aspect conduce, de asemenea, la un consum crescut de peleti.
Care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de incalziri?
Spre deosebire de lemn, sistemele de incalzire pe peleti au o serie de caracteristici specifice. Trebuie avut in vedere ca acest lucru nu inseamna ca acestia sunt lipsiti de inconveniente. Din contra, pentru ca ne dorim sa faceti alegerile potrivite, consideram ca este corect sa va prezentam atat avantajele, cat si dezavantajele.
Avantaje
- Sustenabilitate: Spre deosebire de combustibilul fosil, peletii sunt produsi din deseuri de lemn (rumegus, aschii, etc.), fiind considerati o sursa de energie regenerabila si chiar mai sustenabila decat lemnul (care presupune defrisare);
- Aprovizionare: In timp ce rezervele de combustibil fosil se diminueaza, iar defrisarile controlate reglementeaza taierile de lemn, peletii sunt o sursa aproape inepuizabila. Mai mult decat atat, tarifele combustibililor traditionali si cel al curentului electric fluctueaza si sunt greu de mentinut sub control, peletii reprezinta o optiune mai sigura si mai putin volatila;
- Pret: Chiar daca consumul nu este foarte diferit in comparatie cu centralele pe lemn, peletii sunt o solutie mult mai accesibila. De asemenea, acestia sunt ideali pentru cazanele semiautomate, care se alimenteaza odata la cateva zile;
- Spatiu: Depozitarea este una dintre cele mai frecvente probleme ale lemnului. Prin comparatie, peletii sunt ambalati in saci, si ocupa un volum mult mai mic. De asemenea, acest mod de ambalare faciliteaza transportul si aprovizionarea.
Dezavantaje
- Alimentare:Desi se poate automatiza, cazanul de incalzire pe baza de peleti va trebui alimentat manual la un anumit interval de timp. Aveti in vedere faptul ca acest aspect nu tine cont de zi sau de ora, iar atunci cand se vor termina peletii, centrala nu va mai functiona. De aceea, se recomanda sa verificati cazanul de fiecare data inainte de a va retrage la odihna;
- Curatare: Spre deosebire de centralele pe gaz sau cele electrice, centrala pe peleti presupune curatari regulate pentru indepartarea cenusii. Acest lucru genereaza un alt inconvenient, referitor la depozitarea deseurilor respective.
Care este modul general de functionare al acestui sistem de incalzire?
In termeni foarte simpli, principiul de functionare al sistemelor de incalzire pe peleti se poate explica astfel: centrala este alimentata cu peleti (fie manual, fie automat), care sunt arsi in camera de combustie, iar caldura astfel produsa incinge agentul termic din conducte, care mai apoi este distribuit catre calorifere sau catre incalzirea din pardoseala. In plus, aceste centrale utilizeaza termostate pentru controlul temperaturii si, implicit, al ratei de alimentare cu peleti.
In urma acestui proces de ardere rezulta anumite produse reziduale – gaze si cenusa. In timp ce gazele sunt eliminate prin horn, indepartarea cenusii se face manual si revine in grija persoanei care se ocupa de centrala. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca, in general, o tona de peleti nu va genera mai mult de 3kg de cenusa.
De ce sa optam pentru incalzirea cu centrala termica pe peleti?
Daca am identificat avantajele, este timpul sa discutam despre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru o centrala termica cu incalzire pe peleti. Asadar, iata de ce ar trebui sa alegeti aceasta solutie in favoarea lemnului sau a combustibililor fosili:
- Pentru ca trec printr-un proces tehnologic, peletii au un nivel foarte scazut de umezeala, fapt care creste eficienta acestora in comparatie cu lemnul;
- Pretul peletilor este mult mai stabil decat cel al gazului sau al energiei electrice. In acelasi timp, costurile de incalzire vor fi mult mai mici;
- Productia de peleti nu afecteaza in mod direct padurile, intrucat acestia sunt produsi din reziduuri de lemn (deja procesat).
Asadar, daca planuiti sa schimbati centrala, ori ati finalizat o constructie si explorati optiunile de incalzire, peletii ar putea reprezenta solutia ideala. Daca aveti intrebari suplimentare legate de centralele cu peleti, va recomandam sa apelati la o echipa de specialisti.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.