Amenajare exterioara

amenajare exterioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Proiectul de amenajare exterioara pot fi destul de palpitant, dar si complex, in acelasi timp. Criteriile de amenajare a spatiilor externe si detaliile de lucru sunt destul de ample, acestea depinzand de tipul amplasamentului, destinatie si, bineinteles, de nevoile si dorintele proprietarilor.

In articolul prezent veti afla, printre altele:

 • La ce tip de amenajare ne raportam atunci cand vorbim de amenajari exterioare si caracteristicile generale de amenajare ale acestora;
 • Ce tip de pardoseala este recomandata in cadrul proiectelor de amenajari exterioare;
 • Cum echilibram amenajarile in raport cu fatada amplasamentului;
 • Idei si stiluri de amenajari exterioare.

Ce implica o amenajare exterioara?

Amenajarile exterioare implica, in primul rand, delimitarea spatiului, stabilirea perimetrului disponibil si atribuirea unei destinatii de folosinta. Tinand cont de aceste aspecte, proiectul de amenajare poate viza o serie de principii generale de ansamblu, insa si cateva atribute individualizate. Astfel, in functie de arealul de amenajare, proiectul poate viza decorarea unei curti de dimensiuni generoase, fie amenajarea unei terase, piscine, foisor, etc.

amenajari exterioare

Amenajare curte

Design-ul curtii implica un proiect de amenajare exterioara destul de amplu:

 • Se face in functie de spatiul disponibil si de forma acesteia;
 • Nu trebuie sa omiteti impartirea acesteia pe zone functionale: relaxare, gatit, odihna, joaca, etc.;
 • Trebuie sa contina un numar de elemente echilibrate, care, de altfel, sa fie adecvate pentru o zona de trafic intens si conditiilor de mediu, ce deseori pot fi neprielnice.

Amenajare gradina

Amenajarea unei gradini se face in functie de destinatia acesteia si, bineinteles, de perimetrul ocupat:

 • Daca gradina este amplasata in fata casei, amenajarea trebuie sa exprime eleganta si bun gust. In schimb, daca aceasta este intr-un loc ferit de vazul ,,lumii”, o puteti transforma intr-o gradina practica de legume sau intr-un spatiu de depozitare pentru diverse lucruri;
 • Daca gradina ocupa o suprafata generoasa, ii puteti atribui una sau mai multe destinatii. Puteti include in procesul de amenajare realizarea unei gradini de flori, cat si executarea unei terase de vara;
 • Pentru spatiile mici puteti opta pentru obiecte functionale si de decor putine, dar verticale si compacte, care sa dea iluzia unei gradini mari. In acest caz sunt preferate culorile cat mai luminoase si ornamentele cat mai reduse ca volum si complexitate.
amenajare curte

Amenajare gard

 • Amenajarea gardului se face, in primul rand, dupa necesitatile si preferintele utilizatorilor. Daca va doriti mai multa intimitate si siguranta puteti opta pentru gardurile inalte, din materiale trainice, precum betonul, marmura, etc.;
 • De asemenea, alegerea materialelor si a modului de amenajare a gardului se va face in raport cu stilul curtii si/sau a gradinii, astfel incat sa existe un echilibru din punct de vedere vizual;
 • Pozitionarea placilor sau a materialelor de lucru in mod vertical vor schimba total aparentele fata de amenajarea orizontala sau traditionala. In plus, aceasta forma de aranjare dimensioneaza spatiul extern pe care il imprejmuieste gardul.

Amenajare terasa

 • Amenajarea terasei poate fi infaptuita fie in prelungirea casei existente, fie intr-un spatiu dedicat (in cazul unor amplasamente mari);
 • Constructia terasei depinde de dorintele de utilizare ale proprietarilor, astfel incat terasa poate fi una deschisa si ideala pentru sezonul rece, fie una inchisa, in cadrul careia va puteti relaxa chiar si in timpul rece;
 • Traseele trebuie sa fie construite din materiale rezistente la intemperii si, totodata, este recomandat sa fie amplasate in zonele umbroase, pentru a conferi confort deplin. In cazul teraselor inchise, puteti transforma un astfel de loc chiar si intr-o mini bucatarie, cu semineu, sistem de ventilatie, etc.
amenajare terasa

Amenajare foisor

Daca schita amplasamentului nu va permite sa amplasati o terasa generoasa, puteti opta pentru un foisor. Foisoarele sunt relativ similare si pot fi amenajate divers. Iata cateva aspecte de care sa tineti cont:

 • Amenajarea foisorului se realizeaza intr-o zona linistita si mai indepartata de locuinta. Astfel, foisorul nu trebuie sa fie amplasat nici in apropierea gardului, dar nici foarte aproape de casa, si nici la o foarte mare departare. Pentru construirea unui foisor veti avea nevoie de o curte cu un spatiu ceva mai generos;
 • Este de evitat constructia foisoarelor pe terenurile nisipoase sau lutoase, cat si deasupra perimetrelor care fac legatura cu o serie de utilitati (de exemplu, tevi);
 • In functie de perioada din an pe care doriti sa o petreci in foisor si de celelalte functii pe care doriti sa le atribuiti, puteti opta pentru un foisor deschis din lemn sau piatra, fie pentru un foisor inchis, pe care il puteti folosi si in sezonul rece. Tipul foisorului si destinatia acestuia inseamna si o serie de costuri, asa ca este bine sa ganditi utilitatea acestuia inainte de a incepe proiectarea.

Amenajare piscina

Daca nu va permiteti sa ajungeti foarte des la mare sau la centrele care va ofera posibilitatea de a va relaxa printr-o activitate relaxanta precum inotul si statul la piscina, si, mai ales, daca dispuneti de un spatiu extern generos, va puteti gandi inclusiv la ideea amenajarii unei piscine. Iata cateva criterii generale despre amenajarea acesteia:

 • In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru executarea unei astfel de constructii veti necesita o autorizatie de constructie. Puteti opta pentru o piscina inchisa, pe care s-o dotati cu sisteme de incalzire si toate cele necesare pentru utiliarea pe parcursul intregului an, fie pentru o piscina deschisa utilizabila doar in sezonul rece;
 • Pregatirea terenului joaca un rol extrem de important, fiind necesar sa indepartati excesul de pamant aflat la suprafata terenului, sa realizati o fudatie solida si impermeabila, cat si sa nivelati intreaga suprafata, astfel incat rezultatul sa fie unul adecvat. E recomandat, bineinteles, sa apelati la expertii care stiu cum trebuie sa decurga un proces de amenajare a unei piscine si care va pot oferi recomandari adecvate;
 • De asemenea, puteti opta pentru amenajarea unei piscine in stil traditional sau dupa un stil modern, inspirat de stilul de amenajare exterioara al casei sau curtii.
amenajare piscina exterioara

Idei si sfaturi de realizare a pardoselii exterioare

Pardoseala aleasa pentru amenajari exterioare trebuie sa fie, in esenta, potrivita traficului intens si durabila, dar care, totodata, sa se potriveasca si cu restul proiectului. Astfel, cele mai populare idei de pardoseli utilizate in cadrul proiectelor de amenajari exterioare sunt cele din beton, gazon, pietris sau lemn. 

Pardoseala din beton

Pardoseala din beton este una dintre cele mai accesibile alegeri in materie de amenajari exterioare. Aceasta este durabila si rezistenta la uzura. Astfel, daca amplasati masina direct in curte sau aveti de-a face cu un trafic intens, pardoseala din beton poate fi o optiune adecvata.

Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul ca exista pardoseala din beton de diferite tipuri, astfel incat sa multumeasca atat din punct de vedere al caracteristicilor functionale, cat si estetice. De pilda, prin intermediul pardoseli din beton amprentat puteti invalui exteriorul in diferite nuante si cu diferite forme geometrice sau modele, oferindu-va usurinta in personalizarea amplasamentului.

Mentenanta pardoselii din beton este foarte simpla. Periodic este bine sa curatati suprafata de impuritati si sa reaplicati ulterior pe suprafata curata si uscata sigiliul folosit la crearea acestuia in prima faza. 

Pardoseala din gazon

Solutii simple pentru pavarea si amenajarea exterioara a aleilor sau a gradinii se pot rasfrange si la gazon, care, de altfel, este frecvent intalnit, datorita aspectului viu, luxuriant si extrem de ingrijit pe care acesta il ofera. Exista, insa, doua tipuri de gazon: cel plantat prin insamantare si cel aplicat prin rulouri specializate.

Gazonul plantat are nevoie de o mentenanta constata, dat fiind ca acesta are mecanismul similar oricarei alte plante. Astfel, udarea, fertilizarea si taierea fac parte din mentenanta obisnuita. Rulourile de gazon, insa, au un pret ceva mai ridicat si pot fi utilizate inca de la amplasare, nefiind necesara trecerea acelei perioade de tranzitie necesara in cazul dezvoltarii gazonului plantat.

amenajare casa rustic

Pardoseala din pietris

Pardoseala realizata din pietrisul decorativ este, de asemenea, o optiune foarte buna in materie de amenajari exterioare, dat fiind pretul relativ accesibil si varietatea de forme si culori. Utilizarea acesteia nu necesita conditii speciale de mentenanta si poate fi amplasate oriunde, avand si un efect vizual modern.

Pardoseala din pietris este permeabila, ceea ce inseamna ca va permite scurgerea cantitatilor de apa de pe versanti, prevenind o serie de incidente neplacute.  Pietrisul poate fi utilizat, totodata, pentru a delimita aleile fata de sectoarele functionale. 

Pardoseala din lemn

Daca sunteti in cautarea unui material elegant si nemuritor, lemnul este o alegere foarte inspirata. Exista pardoseala din lemn pentru exterior, special construita pentru o durabilitate cat mai ridicata si un aspect cat mai rafinat.  De mentionat este si faptul ca pardoseala din lemn este o solutie 100% ecologica.

Iar la capitolul mentenanta, intretinerea acestuia este foarte simpla. Se curata in mod obisnuit precum parchetul interior, fiind necesar sa-l lacuiti cu o periodicitate mai mare decat cel de interior, astfel incat sa nu se deterioreze si sa-si pastreze proprietatile pentru o durata cat mai ridicata.

Cum sa armonizati fatada casei cu amenajarea exterioara?

Pentru crearea unui intreg unitar luxuriant si modern din punct de vedere vizual, cat si calitativ din punct de vedere al calitatii si durabilitatii materialelor utilizate, un aspect foarte important poate fi armonia creata intre fatada casei si amenajarea exterioara a amplasamentului.

Cea mai simpla imbinare o puteti face la nivel cromatic. Astfel, amenajarea exterioara trebuie sa cuprinda o paleta de culori complementare sau similare cu cea a fatadei casei, astfel incat rezultatul sa nu fie unul obositor. De exemplu, daca optati pentru o casa cu o fatada in nuante de alb si maro, puteti miza pe un exterior ceva mai viu in nuante de verde, alb si maro.

Puteti opta pentru a finisa elementele sau ariile functionale din curte conform fatadei case (de exemplu, sa optati pentru acelasi stil in cadrul amenajarii terasei sau a foisorului). De asemenea, este recomandat ca materialele de constructie sau formele utilizate sa fie in armonie. Daca locuinta are o forma geometrica, puteti opta pentru pardoseala construita in mod simplu sau cu o serie de forme geometrice. 

amenajari exterioare casa

Stiluri si idei de amenajare exterioara

Plecand de la cerintele si aspectele care descriu un anumit stil in materie de amenajari, puteti opta pentru alegerea corespunzatoare si rapida a elementelor functionale si de decor.

Astfel, in ceea ce priveste procesul de amenajare exterioara, exista 6 tipuri interesante si inedite de stiluri de amenajare:

Stil rustic

Stilul rustic este predominant in majoritatea zonelor de pe teritoriul Romaniei, frecventa acestuia fiind ceva mai ridicata in zonele de padure, deal si/sau munte. Caracteristica principala a amenajarii exterioare in stil rustic este utilizarea materialelor naturale de constructii, precum lemnul, roca, piatra, etc. Culorile sunt linistitoare si relaxante, insa unii posesori ai amplasamentelor in stil rustic aleg, deseori, sa introduca o pata de culoare puternica si contrastanta cu restul ambientului. 

De asemenea, accentul se pune pe simplitate, dar si pe multifunctionalitate, astfel incat proiectul de amenajare exterioara in stil rustic sa denote pace, armonie si liniste. 

amenajare rustica cu piatra decorativa

Stil romantic

Persoanele romantice vor avea nevoie de un stil de amenajare pe masura personalitatii lor, stilul romantic fiind o reflexie a acestora. Accentul cade pe un ambient cald, dat de o gama de culori vii, in nuante aprinse sau pastelate, fie prin combinatii intre acestea.

Decoratiunile si aranjamentele florale exista din plin, bineinteles, facand parte din sfera romantismului incurabil. Materialele utilizate pentru articolele multifunctionale sunt durabile si versatile, precum lemnul. Accentul cade si asupra jocului de lumini, transformand amplasamentul intr-o zona misterioasa si intima.

Stil modern

Stilul modern pune accent pe linii simple, limitand utilizarea decoratiunilor cat mai numeroase si ample din punct de vedere al complexitatii designului. O caracteristica extrem de des intalnita in cadrul amenajarii in stil modern sunt formele geometrice.

Se merge pe o paleta de culori bine definite, adesea in nuante neutre, cu elemente functionale din materiale elegante, precum sticla, marmura, etc. Se pastreaza, mai presus de toate, liniile drepte si atenta imbinare a exteriorului cu aspectul casei si a celorlalte anexe construite pe amplasament. 

amenajare exterioara moderna

Stil frantuzesc

Amenajarea exterioara in stil frantuzesc pune accentul pe ordine si pe o simetrie ideala a tuturor elementelor de amenajare. Stilul este potrivit spatiilor generoase, iar printre elementele de decor definitorii se situeaza plantele vii din abundenta, care iau forme geometrice, precum plantele inalte, arbustii, sau chiar fantanile arteziene si sculpturile.

Definindu-se ca o adevarata opera de arta, amenajarea exterioara in stilul frantuzesc pune accentul si pe o paleta cromatica inspirata din nuante vii, dar cu subton rece.

Stil mediteraneean

Amenajarea exterioara in stil mediteraneean pune accentul, in special, pe nuante marine, care sa va duca cu gandul la nisipurile fierbinti si la marea la fel de clara precum cristalul. Predomina, asadar, combinatiile de nuante neutre cu posibile accente ale variatiilor de albastru.

La capitolul materiale se prefera cele naturale, precum lemnul sau pietrisul. Amenajarea unei piscine in raport cu stilul predominant al amplasamentului va fi o pata de decor, cat si un element luxuriant in amenajarea exterioara.

amenajare stil mediteraneean

Stil oriental

Stilul oriental este unul plin de culoare, ce debuteaza prin culori calde si vii, cat si prin nuante aramii sau metalice. Mobilierul este unul din materiale rezistente si, de preferat, de dimensiuni cat mai reduse din punct de vedere al inaltimii. Deseori locul scaunelor si al meselor clasice este inlocuit de prezenta unor canapele joase si a unor tabureti.

Predomina culorile, tesaturile cat mai inflorate sau cu forme specifice stilului oriental, dar nu lipsesc nici plantele conturate de forme geometrice.

In concluzie, pentru a infaptui cu succes un proiect de amenajare exterioara, este esential sa corelati amplasamentul in raport cu dorintele si nevoile persoanele, cat si cu bugetul.

Durata si complexitatea proiectului de amenajare depinde de specificul proiectului de amenajare, cat si de multitudinea de elemente care va poate oferi confortul si siguranta necesara. Schitarea anticipata a proiectului va poate fi de folos pentru a economisi sume importante, cat si pentru a castiga timp spre ducerea la final a unui astfel de proiect.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.