Amenajare interioara

amenajare interioara

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

In definitie, amenajarile interioare sunt la fel de importante ca si cele exterioare. Stabilirea unui proces corespunzator de amenajare interioara restabileste echilibrul locuintei, care, inainte de toate, trebuie sa detina o nota de personalitate individuala a proprietarilor. Prin cunoasterea unor trucuri si sfaturi privind decurgerea unui proces de amenajare interioara, puteti dobandi rezultatul mult visat si un echilibru ideal intre nevoi si confort, din toate punctele de vedere.

Prin parcurgerea articolului prezent, veti afla:

  • Care sunt diferentele si criteriile ideale de amenajare interioara in functie de tipul locuintei;
  • Cum implementati un proiect de amenajari interioare in functie de specificul incaperii,
  • Cum puteti realiza un proces de amenajare simplu si rapid, pornind de la propriile dorinte si necesitati;
  • Din ce stiluri decorative interioare puteti alege.

Procesul de amenajare interioara in functie de tipul locuintei

Personalitatea unica a fiecarui proprietar dovedeste faptul ca mediul potrivit de viata depinde de mai multi factori. Deseori, bugetul este definitoriu, achizitia unui amplasament fiind influentata de catre acesta. Insa, fie ca vorbim de o casa sau de un apartament, un bun proces de amenajare interioara poate oferi acelasi grad de confort si senzatia deplina de ,,acasa”. 

amenajari interioare

Amenajari interioare case

Atunci cand concepeti un proiect de amenajare interioara pentru o casa, in mod evident, va trebui sa luati in considerare mai multe aspecte. Deseori, casa vine si cu o serie de anexe sau cu un spatiu extern generos, pe care veti dori sa-l echilibrati din punct de vedere al costurilor.

De regula, oamenii se asteapta de la o casa sa spuna o poveste, fie sa tina vie amintirea unor vremuri de mult apuse, fie sa emane eleganta si modernism prin simplitate. Alegand povestea pe care doriti sa o emane propria locuinta, puteti opta ulterior pe un stil special de amenajare, astfel incat sa stabiliti cu exactitate lucrurile de care aveti nevoie, facandu-va, astfel, o idee mai buna asupra costurilor.

Mai apoi, amenajarea unei case pune un accent vizibil pe cat de aerisit este spatiul, luminozitatea fiind una dintre caracteristicile de baza. Astfel, unul dintre cele mai mari atuuri este lumina naturala, data, deseori, de ferestrele generoase, completate excelent cu nuantele naturale.

Daca in cazul unui apartament incaperile sunt definite pe un ,,traseu” liniar, in amenajarea caselor se foloseste decorarea interioara pe nivel. La nivelul inferior se amplaseaza incaperile functionale (holul, bucataria, livingul, etc.), care este delimitata de incaperile de odihna si relaxare, ce se afla la etaj (de exemplu, dormitorul).

Amenajari interioare apartamente

Amenajarea interioara a unui apartament, spre deosebire de o casa, impune ceva mai multa tactica, dat fiind ca deseori avem de-a face cu un numar limitat de incaperi, care, intr-un fel sau altul, comunica intre ele. 

Compartimentarea si alegerea corespunzatoare a zonelor functionale este un aspect extrem de important. De exemplu, va fi ideal sa amplasati bucataria intr-un colt al locuintei opus de dormitor sau sa o puteti delimita printr-un hol, prevenind astfel transferul si impregnarea mirosurilor. In schimb, acolo unde exista anexe, le puteti atribui destinatii speciale de folosinta.

Amenajarea unui apartament trebuie sa se concentreze pe o buna organizare si pe prezenta unor spatii de depozitare destul de generoase. Alegerea finisajelor, pieselor de mobilier si a contrastului cromatic joaca un rol extrem de important, dat fiind faptul ca se doreste un amplasament primitor, spatios si linistit. Astfel, cu cat amplasamentul este definit prin incaperi mai mici ca dimensiune, cu atat ponderea culorilor deschise si a mobilierului compact, supraetajat sau multifunctional, sunt mai des intalnite.

amenajare interioara apartament

Procesele de amenajari interioare in functie de destinatia incaperilor

Atat in cazul locuintelor vaste, precum casele, cat si in ceea ce priveste apartamentele, delimitarea si stabilirea destinatiilor pentru fiecare tip de incapere in parte stabileste o linie de echilibru la nivel de ansamblu tot unitar. Cunoasterea si stabilirea unei destinatii cat mai exacte pentru fiecare incapere in parte stabileste necesarul de materiale, contribuind, astfel, la o mai buna organizare.

Avand in vedere cele noua tipuri de incaperi prezente intr-o locuinta, putem stabili o serie de reguli specifice de amenajare, dupa cum urmeaza:

Amenajare living

Living-ul este incaperea care da tonul relaxarii si povestilor, dorindu-se mai mereu ca acesta sa emane un confort deplin si o liniste absoluta.

Elementele ideale pentru amenajarea livingului sunt culorile luminoase si primitoare, putandu-se adauga, bineinteles, si o pata de culoare prin decoratiunile adecvate stilului de viata. Pentru un aspect curat, este de evitat aglomerarea incaperii, atat in cazul spatiilor mici, care necesita o organizare si compartimentare bine gandita, cat si in cazul spatiilor generoase, care, desi dispun de spatiu, prin o aglomerare a pieselor de mobilier, poate rezulta chiar contrariul.

Astfel, este de preferat sa se includa elementele strict necesare, precum masuta de cafea, canapele, comoda pentru TV, chiar si o consola, si sa se defineasca spatiul prin elementele decorative, amplasate in mod strategic. Livingul poate fi, de asemenea, definit cu ajutorul unor decoratiuni interesante, precum tablourile sau tapetul.

amenajare living

Amenajare dormitor

Amenajarea unui dormitor trebuie sa detina acea nota personala si sa rasfranga necesitatile utilizatorilor. Cum starea de spirit este influentata de atmosfera si confortul pe care il ofera, decorul nu ar trebui sa fie in exces atat la capitolul amplasare si distributie, cat si din punct de vedere al culorilor sau al caracteristicilor mobilierului. De asemenea, pentru cupluri, va fi necesar sa executati un proces de amenajare in corelatie cu nevoile si dorintele partenerilor, oferindu-va in tandem senzatia de confort si intimitate, cat si cea de apartenenta.

amenajare dormitor

Amenajare camera copii

Camera copiilor trebuie sa emane, in primul rand, siguranta, iar apoi sa puna accentul pe propriile preferinte si nevoi. Astfel, paleta de culoare si decoratiunile ar trebui sa fie adecvate varstei, precum si mobila. O greseala frecvent intalnita in amenajarea interioara a camerei copilului tine cont de o serie de nevoi inexistente.

De exemplu, unii parinti achizitioneaza mobila sofisticata, ideala din punct de vedere al caracteristicilor pentru un adolescent, ori aceasta nu este nici sigura si nici practica pentru un copil de cativa ani. Amenajarea camerei copiilor trebuie sa fie impartita pe zone functionale adecvate, astfel incat zona de relaxare sa nu interfereze cu cea de lucru si sa nu diminueze formele de relaxare sau productivitate.

amenajare camera pentru copii

Amenajare bucatarie

Am putea spune ca bucataria este sufletul locuintei in materie de amenajari interioare, trucurile de design interior pentru acest spatiu fiind extrem de numeroase. Intr-un astfel de spatiu nu lipsesc articolele generoase de organizare – rafturi, mobilier, etc. Ideale sunt culorile luminoase si relaxante, dar si mobilierul practic si cat mai bine definit, in raport cu suprafata disponibila.

Prezenta unor rafturi suspendate sau a pieselor de mobilier verticale este des intalnita, in timp ce multa lume opteaza pentru incorporarea electrocasnicelor in piesele de mobilier.

amenajare bucatarie

Amenajare baie

Baia este un alt spatiu al locuintei destinat relaxarii si detensionarii. Astfel, amenajarea interioara a baii trebuie sa fie la fel de echilibrata, atat din punct de vedere vizual, cat si functional. Trecerea de la o zona la alta, cu destinatii diferite de uz, trebuie sa fie bine definita si simpla.

Spatiile prezente intre toaleta si cada sau chiuveta trebuie sa se incadreze, de preferat, intre 50-70 centimetru. In cazul bailor mici se poate opta pentru cabinele de dus si pentru toaleta cu rezervor vertical.

Piesele utilizate trebuie sa fie rezistente la umiditate, iar prezenta oglinzilor cat mai generoase si a sistemului artificial de iluminat este obligatoriu pentru un spatiu ce poate fi considerat mai aerisit si spatios.

amenajare baie

Amenajare hol

In functie de zona in care este amplasat sau de incaperea cu care comunica, dar si de dimensiunile spatiului disponibil, holul poate fi amenajat in tandem cu incaperea de legatura, respectand acelasi stil de amenajare. Prezenta unor corpuri de depozitare, precum o serie de rafturi sau piese de mobilier pentru imbracamintea si incaltamintea de exterior, poate fi extrem de utila.

In materie de decoratiuni, cele mai populare sunt tablourile, dar nu vor lipsi, dupa preferinte, si tapetul sau acele dulapuri fara usi, care permit organizarea garderobei si transformarea acestor articole nu doar in piese functionale, ci si de decor.

design hol

Amenajare dressing

Orice incapere se poate transforma cu usurinta intr-un dressing elaborat si elegant. Acesta poate fi amplasat in cadrul unei anexe a unei incaperi, fie intr-o incapere propriu-zisa, in functie de spatiul disponibil. Amenajarea unui dressing pune, de asemenea, accentul pe prezenta spatiilor de depozitare. Cu cat acestea sunt intr-un numar cat mai numeros, cu atat va veti putea bucura de o deplina organizare.

Un dressing va poate ajuta sa economisiti spatiul in incaperile centrale. Sistemul de iluminare locala prin spot-uri este extrem de practic si util, iar existenta unor usi din tabla de scris sau sticla pot schimba modul vizual de perceptie al unui dressing clasic.

Amenajare debara

Debaraua poate fi, de asemenea, amenajata in orice loc al incaperii, fiind deseori regasita in cazul anexelor. Prezenta rafturilor suspendate si a compartimentarii diverse nu lipsesc. Deseori, debaraua este transformata si intr-un spatiu de relaxare, mai ales daca aceasta se regaseste, de exemplu, in balcon. Puteti imbina necesitatile si dorinta de loc pentru depozitare si relaxare intr-un astfel de spatiu cu usurinta.

debara

Amenajare balcon

In functie de specificul balconului (inchis sau deschis, mare sau mic, patrat sau dreptunghiular, etc.), amenajarea poate fi la fel de diferita. Balcoanele de interior pot fi transformate in locuri de relaxare prin introducerea unei bancute sau a unei canapele, cat si a unei masute de cafea. Diferenta o reprezinta, bineinteles, materialele utilizate. Astfel, pentru balcoanele de interior exista o diversitate foarte mare, un element comun fiind, de exemplu, prezenta unor accesorii compacte si extensibile.

Spre deosebire de acestea, balcoanele de exterior pot fi transformate intr-o gradina vie sau intr-un loc de relaxare, unde materialele trebuie sa fie rezistente la factorii de mediu. Sau puteti opta pentru acoperirea partiala a balconului cu ajutorul unor placi tip acoperis.

balcon

Stiluri si idei de amenajari interioare

Un proiect de amenajare interioara poate presupune, dupa cum bine vedeti, o serie vasta de caracteristici, ce trebuie luate in considerare.

O optiune simpla ar putea fi, inainte de toate, schitarea de ansamblu a proiectului de amenajare si alegerea unui stil de amenajare care sa corespunda cu dorintele fiecarui membru al familiei. Amenajarea interioara conform unui stil va poate ajuta sa stabiliti cu exactitate cele mai bune imbinatii de elemente si, totodata, sa economisiti timp si finante.

Stil modern

Pentru spatiile mici si nu numai, unul dintre stilurile recomandate este cel modern, care pune accentul pe linii simple de decor si pe mobilier practic. La capitolul paleta cromatica, se pune accentul pe acele nuante luminoase si deseori naturale, dar nu este exclus sa va exprimati personalitatea prin contrastarea unui perete intr-o nuanta mai inchisa si vibranta sau prin alegerea unor astfel de decoratiuni si piese impunatoare.

Se poarta, de asemenea, amenajarea interioara conform stilului unitar de amenajare al locuintei, in special din punct de vedere cromatic. 

amenajare interioara stil modern

Stil clasic

Amenajarea interioara in stil clasic este usor similara cu cea in stil modern. Aici, insa, putem vorbi de un interior in care musai predomina finisajele naturale, chiar si asocierea cu unele forme geometrice si cu detalii.

Plantele sunt frecvent intalnite, iar mobila are forme bine definite si iese in evidenta prin calitatea materialelor utilizate, prin dimensiunea deseori somptuoasa sau prin designul clasic, dar, in acelasi timp, elegant. Astfel, nu lipsesc nonculorile sau culorile neutre cu subton cald, cat si un aer usor rustic.

Stil vintage

Stilul vintage este un tip de amenajare interioara moderna si dusa la un alt nivel din punct de vedere a elegantei. Decorul si piesele functionale flambeaza privirea prin detalii minutioase, care mai de care mai speciale, realizand o asociere intre trecut si prezent. In cadrul acestui stil se imbina naturaletea materialelor cu romantismul.

Astfel, prezenta pieselor de mobilier din lemn, decorate cu tapiterie luxurianta din catifea, modele florale sau broderii, alaturi de o vaza de inspiratie vintage, bogata de multitudinea de boboci de bujori sau trandafiri ce dau in floare si oglinzile mari, nu lipsesc niciodata. 

Stil scandinav

Stiul scandinav este extrem de popular, punand accent pe un ambiant debordant rece, dar, totusi, sigur si primitor. In acest stil de amenajare interioara se regasesc forme geometrice, pereti luminati si decoratiuni in culori neutre si/sau pastel pe alocuri, mobilier de calitate si practic, etc., lucruri care alaturate la un loc exprima o atmosfera ,,cossy”.

Deseori se imbina materialele naturale cu cele moderne, precum fibra de sticla sau plasticul, astfel incat acest stil de amenajare poate avea uneori si usoare influente din stilul industrial. Alegerile sunt simple, practice, iar spatiul devine 100% functional, dar si aerisit, luminos si primitor, in acelasi timp.

amenajare interioara in stil scandinav

Stil shabby chic

Colorat, usor vintage, modern, la capatul superior al elegantei si in topul popularitatii cand vine vorba de amenajari interioare, shabby chic este un stil 100% feminin, romantic si jucaus.

Acest stil este adecvat locuintelor in care femeia este sexul dominant, dar dupa preferinte, poate fi adaptat de la o incapere la alta, astfel incat sa oferiti intimitate si confort si persoanelor de sex masculin din locuinta.

Paleta de culoare este una nebuna si jucausa, la fel ca piesele de mobilier, elementele textile sau decoratiunile, care sunt din materiale impunatoare, cu ,,aspect” de unghi drept.  Predomina nuantele de alb si cele pastel, motivele florale, piesele retro si/sau vintage si chiar si notele de lux, exprimate de textilele de blana, matase, etc.

In concluzie, o buna coordonare si transpunere a ideilor in practica conform unui plan bine definit poate eficientiza procesul de amenajare interioara din toate punctele de vedere. Nu uitati ca ,,acasa” este locul unde linistea se lasa peste clipele petrecute aici, acolo unde va regasiti pe deplin.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.