Amenajare dormitor

amenajare dormitor

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calitatea somnului si productivitatea din cursul unei zile sunt direct corelate cu confortul pe care il asigura dormitorul si impactul vizual al acestuia. De aceea, in amenajarea unui dormitor de vis, atentia la detalii este extrem de importanta. Prin intermediul acestui material, veti afla trucuri si informatii extrem de pretioase cu privire la amenajarea acestui spatiu, precum si numeroase idei de amenajare dormitor privind:

  • Modalitatea de amenajare a dormitorului in functie de disponibilitatea spatiului;
  • Idei de amenajare dormitor in functie de stilul decorativ;
  • Modalitatea de alegere a finisajelor si a obiectelor decorative pentru un impact vizual armonios, unic, contrastant si relaxant in acelasi timp;
  • Greseli frecvente de evitat in amenajarea dormitorului. 

Idei de amenajare dormitor in functie de spatiul disponibil

Raportandu-ne la tipul locuintei, cat si la spatiul disponibil, amenajarea unui dormitor se poate face in deplina armonie. Aceste doua elemente pot permite o amenajare complexa, atunci cand dispuneti de un spatiu destul de generos, sau o limitare la o serie de elemente strict esentiale, pentru a evita sa aglomirati dormitorul, ce va fi amenajat intr-un cadru restrans, dar echilibrat.

amenajari dormitoare

Amenajare dormitor mic

Dimensiunea unui dormitor de mici dimensiuni poate fi afectata sau imbunatatita in functie de paleta cromatica a finisajelor si a obiectelor decorative.

Pentru ca in niciun caz nu va doriti ca dormitorul sa fie intunecat si obositor, ci luminos si cat mai relaxant, va recomandam sa apelati la culori cat mai deschise, de preferat neutre, care sa se completeze in mod armonios unele cu altele. Puteti interveni si cu pete de culoare mai intense sau mai vibrante, insa este recomandat sa nu exagerati cu numarul si contrastul de nuante. 

De asemenea, in ceea ce priveste amplasarea pieselor de mobilier si amenajari dormitoare apartament, se recomanda sa evitati amplasarea patului in apropierea usii, pentru a mari, astfel, spatiul vizual. Totodata, puteti opta pentru rafturi in detrimentul mobilierului, si pentru un pat cu lada de depozitare, cat si pentru dulapuri mai inguste, dar lungi, pentru piesele vestimentare.

Amenajare dormitor ingust

Daca spatiul in care doriti sa amenajati dormitorul urmeaza sa fie amplasat intr-un spatiu cu o forma ingusta si dreptunghiulara, trebuie sa acordati mare atentie la alegerea si amplasarea obiectelor.

E recomandat sa pastrati, de asemenea, o paleta predominanta de culoare cat mai calda si deschisa pentru toate elementele si finisajele, optand pentru un contrast mai inchis pentru peretii de dimensiuni mici, in acest caz fiind indicat sa amplasati si mobilierul in mod strategic. De exemplu, amplasarea patului trebuie facuta pe o diagonala, nicidecum in centrul camerei, si de preferat in apropierea ferestrelor, care vor oferi iluzia unui spatiu mai bine dimensionat.

Totodata, alegerea unor piese de decor de dimensiuni diferite si nu foarte numeroase, alaturi de un mobilier de dimensiuni compacte sau de cateva rafturi pentru strictul esential, vor oferi o viziune ampla, linistita si mai bine organizata. 

Amenajare dormitor la mansarda

Amenajarea dormitorului la mansarda poate fi o provocare, dar, in acelasi timp, relaxanta, mansarda fiind o incapere, ce va oferi o senzatie deosebita in timpul procesului de stilizare.

Atunci cand amenajati un dormitor la mansarda, trebuie sa va orientati catre culori calde si deschise sau catre combinatii intre cele doua palete de culoare, pentru a elimina senzatia unui spatiu inchis si apasator. 

Avand in vedere conditia slaba de iluminare, alternanta culorilor peretilor in raport cu cea a podelei va mari spatiul vizual si va transforma dormitorul intr-o incepere mult mai luminata si spatioasa. In materie de mobilier, este recomandat sa apelati pentru piese cat mai compacte, strict necesare. 

In concluzie, dimensiunea spatiului este extrem de importanta pentru a stabili impactul vizual pe care il va avea dormitorul, cat si gradul de relaxare oferit. 

Spatiile ce nu beneficiaza de dimensiuni generoase pot fi amenajate cu succes prin utilizarea unor culori deschise, ce ofera senzatia de luminozitate, cat si prin utilizarea unor piese de mobilier compacte. 

amenajare dormitor modern

Amenajarea dormitorului in functie de utilizare

In functie de viitoarea destinatie a dormitorului, stilul, culorile si piesele de decor pot fi diferite, in corelatie cu optiunile pe care vi le pune spatiul la dispozitie.

Tinand cont de acest aspect, puteti amenaja dormitorul in patru modalitati diferite, adecvate atat utilizatorilor individuali, familiilor, tinerilor si copiilor, cat si pentru pentru camera de oaspeti.

Amenajare dormitor matrimonial

Pentru relaxare si armonie deplina, este extrem de important sa contribuiti la amenajarea dormitorului si in functie de cerintele partenerului. Rugati-va jumatatea sa participe activ la amenajarea dormitorului si la alegerea elementelor, culorilor si a finisajelor potrivite. 

Este recomandat sa pozitionati patul in centru, mai ales ca vorbim deseori de o incapere foarte generoasa, in care trebuie sa existe o armonie si o simetrie perfecta intre lumina calda si cea rece, in raport cu cea naturala. Piesele de mobilier ar trebui sa fie alese in raport cu dimensiunea spatiului, cat si cu strictul necesar al cuplului.

amenajare dormitor matrimonial

Amenajare dormitor tineret

Tinerii au un gust diferit fata de adulti. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa omiteti in procesul de amenajare dormitor culorile, care sa ofere armonie si, in acelasi timp, sa dimensioneze spatiul. Puteti amenaja dormitorul tinerilor apeland la culori neutre si o pata de culoare mai calda sau mai rece. 

De asemenea, in dormitorul pentru tineri se pune accentul pe organizare, pe piese de mobilier care sa le ofere libertate de relaxare si de invatare (birou, sifonier, rafturi pentru carti, etc.).

amenajare dormitor pentru tineret

Amenajare dormitor pentru copii

Daca va doriti ca copiii sa invete sa doarma singuri in camera lor, trebuie sa amenajati dormitorul in asa fel incat acesta sa emane liniste si siguranta.

Puteti face acest lucru alegand sa nu supraaglomerati incaperea cu multe piese de mobilier si sa apelati la finisaje si culori deschise, pastelate. Un mic dulapior, o masuta si cateva rafturi sunt arhisuficiente.

De asemenea, puteti antrena copiii in cadrul procesului de amenajare si sa le oferiti libertate de alegere si creatie in ceea ce priveste adaugarea unor elemente de decor (desene pe pereti, stickere, spatiu de joaca, etc.).

amenajare dormitor pentru copii

Amenajare dormitor pentru oaspeti

Dormitorul pentru oaspeti trebuie sa ofere o senzatie la fel de relaxanta si sa se concentreze pe materiale rafinate, pe un decor simplu, dar inedit in acelasi timp, pe care-l puteti obtine din paleta cromatica si din texturile elementelor de decor. 

Alternand cu culori inchise si deschise pentru pereti, cat si pentru un covor de blana sau unul impunator ca dimensiune, puteti obtine o nota extrem de unica si spectaculoasa. De asemenea, perdelele luminoase pot fi insotite de draperii lungi, din materiale rafinate, complementare ca nuanta cu podeaua sau cu lenjeria de pat.

In concluzie, atat starea de spirit, cat si gradul de confort oferit, depind, in general, de amenajarea dormitorului. Atunci cand dormitorul se adreseaza membrilor familiei, este bine sa va consultati cu acestia pentru a amenaja camera dupa bunul plac, pentru a se simti confortabil si in deplina siguranta in propria incapere. Iar in ceea ce priveste cuplurile sau oaspetii, notele elegantele, detaliile si texturile utilizate, precum si organizarea spatiului trebuie facute cu atentie. 

Sfaturi generale pentru amenajarea unui dormitor

Alegerea finisajelor

  • In cadrul incaperilor mici, se recomanda alegerea unor finisaje deschise la culoare, care sa armonizeze si sa nu aglomereze spatiul. In cadrul incaperilor dreptunghiulare, puteti mari spatiul prin finisaje vii si vibrante la culoare pe laturile de dimensiuni reduse;
  • Pentru o compozitie cat mai echilibrata, puteti folosi pardoseala in nuante similare sau complementare cu nuanta peretilor. De asemenea, pentru incaperile intunecate sau pentru dormitoarele la mansarda, este recomandat sa evitati podelele din lemn masiv sau podea inchisa la culoare;
  • In detrimentul finisajelor colorate, puteti opta pentru tapet, care este mai usor de intretinut. In functie de destinatia dormitorului si de dimensiunea spatiului, poti opta pentru tapet in dungi, care sa mareasca iluzia de dimensionare a spatiului, cat si pentru tapet elegant, in culori pastel si cu motive elegante pentru dormitoarele in stil vintage sau pentru cele dedicate oaspetilor.

Alegerea culorilor pentru pereti

Culorile se aleg atat in functie de dimensiunea incaperii, cat si de preferintele personale sau de stilul pe care doriti sa-l conturati.

  • Nuantele de albastru ofera mai multa senzatie de calm, fiind usor de imbinat cu diferite nuante neutre sau elemente puternice. Aceasta este ideala pentru camera copiilor, cat si pentru camerele de dimensiuni mici;
  • Nuantele de roz duc catre romantism, fiind o nuanta calda si linistita, in acelasi timp. Este o culoare ideala pentru amenajarea unui dormitor feminin;
  • Nuantele de verde trimit cu gandul la natura, la senzatia de relaxarea, calmitate si libertate. 
zugravire pereti cu trafalet

Alegerea si dispunerea mobilierului

Dispunerea mobilierului trebuie sa o realizati tinand cont de o serie de principii ergonomice, in raport cu spatiul, astfel incat acesta sa fie bine delimitat, iar dormitorul sa permita sa va miscati si relaxati in voie.

  • Patul se alege in functie de categoria de destinatie si de dimensiunea incaperii, fiind cel mai important element de amenajare a unui dormitor. Este recomandat ca acesta sa fie amplasat in diagonala opusa usii in cadrul spatiilor mari, si, preferabil, pe mijloc in cadrul dormitoarelor generoase;
  • Dormitoarele inguste si de mici dimensiuni au nevoie de un mobilier compact, de preferinta cu detalii ce amplifica spatiul (ca oglinzile), in timp ce in cadrul dormitoarelor de mari dimensiuni se poate opta pentru lemn masiv, PAL, MDF, etc.;
  • In cadrul dormitoarelor matrimoniale se pot amplasa in apropierea patului unul sau mai multe dulapioare prin intermediul carora cuplurile sa-si organizeze lucrurile personale, in timp ce pentru dormitoarele inguste este recomandat ca dulapurile sa fie inlocuite cu rafturi, amplasate deasupra patului.

Alegerea sistemului de iluminat

Asemenea bucatariei, sufrageriei si livingului, iluminatul joaca un rol extrem de important si in amenajarea dormitorului. Este foarte important sa realizati un echilibru intre lumina ambientala si cea artificiala. 

In cadrul incaperilor mici, este recomandat sa apelati la lustre de dimensiuni impunatoare, care vor creste dimensiunea spatiului, iar in cazul spatiilor inguste sau de mici dimensiuni, va puteti orienta catre lustre si candelabre impunatoare in lungime.

Este ideal sa completati lumina rece oferita de finisaje si iluminatul artificial central, cu iluminatul de lucru, punctual, dat de veioze, aplici, spoturi, cu lumina calda, amplasate in apropierea patului, pe birou sau integrate in mobilier.

Alegerea textilelor si a elementelor decorative

Textilele pun accentul pe confort si pe caldura, pe armonie vizuala, cat si corporala. Asadar, alegerea textilelor si a elementelor decorative joaca un rol extrem de important pentru confortul general.

Alegerea textilelor

  • Perdelele: Dormitorul trebuie sa fie o incapere cat mai bine armonizata si cat mai luminoasa. De aceea, se recomanda sa apelati la perdele in culori deschise, care sa se completeze cu piesele decorative. Perdelele lungi dimensioneaza spatiul cu succes;
  • Draperiile: Pot fi inchise la culoare, in tandem cu culoarea podelei, in cazul spatiilor de mari dimensiuni, sau chiar drept o pata de culoare pentru spatiile mici (galben, gri, albastru, etc.). Puteti asorta draperiile cu covorul sau le alegeti in culori complementare cu podeaua, alegand, de asemenea, o tesatura cat mai densa;
  • Covoarele: Pot mari sau pot diminua spatiul din punct de vedere vizual. In cadrul incaperilor mici este recomandat sa renuntati complet la acesta sau sa pozitionati covorul de mici dimensiuni in imediata apropiere a patului. In spatiile mari puteti amplasa covorul in centrul incaperii sau puteti apela la un covor ce acopera si protejeaza pe deplin pardoseala. 

Alegerea obiectelor decorative

  • In cadrul incaperilor mici, este recomandat sa evitati supraaglomerarea printr-o multime de piese decorative. Raportati-va la cateva plante sau la tablouri diferite ca dimensiuni. De asemenea, puteti amplasa o oglinda foarte mare pe sifonier;
  • Chiar daca un dormitor de mari dimensiuni va ofera multe posibilitati in materie de decor, nu exagerati cu decoratiunile. Puteti opta pentru cateva plante amplasate in vaze mari sau mici, amplasate pe alocuri, in centrul pieselor de mobilier;
  • Atunci cand camera este impunatoare prin culoare si stil, e recomandat sa optati pentru decoratiuni cat mai simple si minimaliste.

Includerea echipamentelor electronice

Cu siguranta ati auzit deja cat de nocive pot fi echipamentele electrice pentru organism si pentru gradul de odihna. Recomandat este sa evitati pe cat posibil sa introduceti aparate electronice in aceasta incapere si sa le asociati cu alte incaperi (sufragerie, living, birou personal, etc.).

Insa, daca obiceiurile nu va permit acest lucru, nu uitati sa amplasati televizorul, care este cel mai intalnit obiect electric dintr-un dormitor, la o distanta de aproximativ 3-4 ori intre privire si pozitia televizorului. 

Totodata, nu uitati sa mascati toate echipamentele si accesoriile electrice (cablurile, de exemplu) prin prinderea acestora cu ajutorul unor urechiuse de-a lungul laturilor incaperii, prin amplasarea dupa piesele de mobilier sau chiar in spatele pieselor decorative.

amenajare dormitor in stil clasic

Stiluri interioare pentru amenajarea dormitorului

Dormitorul poate fi amenajat nu doar in functie de principiile mentionate anterior, cat si in functie de starea pe care o poate oferi un stil anume. 

In materie de amenajare dormitor exista sase stiluri aparte, potrivite oricarei personalitati, care vor oferi, fara doar si poate, o senzatie optima de confort.

Dormitor stil modern

In cadrul stilului modern de amenajare a unui dormitor predomina linia dreapta a decorului, intregul ansamblu fiind definit de elemente de calitate, de forme geometrice si de elemente si finisaje simple.

Stilul se axeaza, in principiu, pe elemente ce apartin dimensiunii 3D, care poate fi obtinut prin completarea unor nuante neutre, mobilier clasic, drept, piese de mobilier si articole decorative esentiale utilizatorilor.

Dormitor stil clasic

Prin intermediul stilului clasic puteti pune o amprenta unica si eleganta asupra amenajarii dormitorului, cu note de culori luminoase si armonioase, neutre si pastelate, cat si cu elemente supradimensionate, masive, in nuante inchise.

Rezultatul final va fi un dormitor elegant, spatios, relaxant, dar, in acelasi timp, cu nuante moderniste.

Dormitor stil industrial

In cadrul amenajarii dormitorului de tip industrial accentul se pune, cu precadere, pe decor si elemente in nuante inchise, cenusii, fumurii, note rosiatice, etc.

Conturul perfect este dat de prezenta peretilor realizati din caramida, de structurile din otel, lemn masiv si elemente de decor fie din lemn, sticla si oglinzi. 

amenajare dormitor in stil vintage

Dormitor stil vintage

Stilul vintage are o popularitate foarte ridicata in prezent si se defineste prin elementele rafinate, pline de lux si opulenta. Materialele favorite pentru crearea unui decor si a unei amenajari ce apartine stilului vintage sunt reprezentate de materiale scumpe, elegante, (matase, catifea, blana, etc), cat si de o pata puternica de culoare (roz somon, turcoaz, verde smarald, etc.).

Mobilierul este de inspiratie retro, conturat puternic prin detalii si o structura impunatoare, ce iese cu usurinta din evidenta.

Dormitor stil shabby chic

Stilul shabby chic este o alegere eleganta, extrem de feminina si romantica, dar, in acelasi timp, si o reintoarcere catre vremurile demult apuse, datorita elementelor cu tendinte vintage.

In cadrul acestui stil de amenajare dormitor predomina nuantele pastelate si cele neutre, texturile de calitate, decorurile complexe, si chiar si tapetul.

Mobila este realizata, adesea, din lemn masiv, avand o structura vintage, fie un aspect usor uzat si nefinisat.

Dormitor stil feng shui

Daca puneti pret pe echilibru, spiritualitate si pe senzatia pe care o emana o anumita integrare a elementelor intr-un spatiu, stilul feng shui este mai mult decat potrivit.

Acest stil de amenajare a dormitorului pune accent pe fiecare individ in parte, pe cromatica si pe modul in care trebuie pozitionate piesele de mobilier sau decoratiunile, pentru ca acestea sa comunice in mod armonios unele cu altele.

Patul se amplaseaza la polul opus usii, niciodata in invecinatatea acesteia sau in apropiere, iar peretele cu care acesta comunica ar trebui sa fie unul solid. De asemenea, pentru a amenaja dormitorul in acest mod este recomandat sa evitati pozitionarea oglinzilor si sa inlocuiti piesele banale de decor cu articole feng shui, ideale pentru sanatate, prosperitate si relaxare.

zugravire pereti dormitor in stil feng shui

Greseli frecvente in amenajarea unui dormitor

In mod inevitabil, asa cum se intampla la amenajarea oricarei alte incaperi, exista un oarece risc sa comiteti o serie de greseli. Iata care sunt cele mai frecvente tipuri de greseli si de ce este important sa le evitati:

  • Erori de planificare: Inainte de a alege stilul, decorul si finisajele, stabiliti ce spatiu aveti la dispozitie si destinatia dormitorului. Totodata, puteti contura pe hartie intreg proiectul, inainte de a-l pune in practica, pentru a obtine o viziune mai corecta;
  • Alegerea si pozitionarea patului: Un pat prea mare intr-o incapere prea mica va ocupa sau va aglomera spatiul complet, in timp ce amplasarea acestuia prea aproape de usa poate duce la dificultati de circulatie si poate misora vizual spatiul. Patul trebuie sa fie cu 20 cm mai mare fata de dimensiunea corpului;
  • Iluminatul necorespunzator: Corpurile portabile mari de iluminat (de exemplu, veiozele cu picior) pot aglomera spatiile mult prea mici, recomandate fiind candelabrele de dimensiuni mari sau alungite. Lumina trebuie sa fie distribuita in mod uniform pe tavan, iluminarea adiacenta facandu-se local, cu lumanari, mici veioze sau lampadare;
  • Imbinarea excesiva de texturi, stiluri sau materiale: Prea multe elemente de decor, stiluri sau materiale, pot intuneca vizualul si il pot face destul de obositor pentru utilizatori. Totodata, acestea pot aglomera un spatiu, chiar si cel mai generos dormitor;
  • Achizitia si amenajarea covoarelor: Este necesar ca covoarele sa fie achizitionate si amplasate la finalul procesului de amenajare sau cat mai aproape de finalizarea acestuia, deoarece in spatiile mici trebuie sa va limitati la un covor de dimensiuni reduse, in timp ce intr-un spatiu generos, va puteti juca atat cu textura, cat si cu dimensiunea, in functie de stilul dormitorului.

In concluzie, cheia catre un dormitor relaxant si linistit, desprins din pictorialele de revista si propria personalitatea, depinde de marimea dormitorului, destinatia acestuia, cat si de asocierea finisajelor si a elementelor de decor in raport cu stilul ales. O buna imbinare a acestor elemente poate crea un ansamblu vizual placut si sigur.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.