Amenajare gradina

amenajare gradina

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Gradina poate fi definita drept sufletul unei case, mai ales atunci cand design-ul acesteia reflecta personalitatea proprietarilor. De acest aspect depinde, bineinteles, procesul de amenajare, modul in care alegeti sa organizati spatiul fiind definitoriu in rezultatul final.

In timp ce unii se regasesc intr-o gradina practica, care sa raspunda nevoilor de zi cu zi, pentru altii spatiul este mai mult de atat, fiind o oaza de relaxare si o invitatie către un cadru feeric, natural si floral. Astfel, un proces de amenajare gradina se poate transforma intr-o poveste personala, cu rezultate pe masura asteptarilor si relevante stilului de viata.

Pentru o mai buna intelegere a aspectelor esentiale unei astfel de amenajari, in cele ce urmeaza va prezentam, printre altele:

  • Modul de amenajare al gradinii in raport cu existenta sau constructia unor spatii functionale;
  • Sfaturi pentru alegerea finisajelor potrivite pentru o gradina;
  • Idei de algere a sistemului de iluminat, pieselor de mobilier si  elementelor decorative;
  • Recomandari pentru includera si întretinerea vegetatiei;
  • Stiluri decorative frecvent utilizate pentru amenajarea gradinii.

Cum sa amenajati gradina in functie de spatiile functionale?

In ansamblu, procesul de amenajare gradina are drept destinatie doar cateva functionalitati bine definite, insa, trebuie sa aveti in vedere ca fiecare dintre acestea poate contribui la starea de bine.

Modalitatea, ponderea si complexitatea amenajarii se rezuma, prin urmare, la proprietar, decorul realizandu-se, in primul rand dupa nevoi si, desigur, buget. Important este faptul ca puteti transforma gradina intr-un spatiu multifunctional, in care sa desfasurati o serie vasta de activitati. Amintim, astfel: 

amenajare gradina

Amenajarea unui gratar

Amenajarea unui gratar este o idee de nelipsit din cadrul viitoarei gradini, cu atat mai mult daca va propuneti ca gradina sa aiba atat functionalitate practica, cat si de relaxare.

Amplasarea gratarului trebuie sa fie realizata in apropierea casei, dar si in apropierea unei surse de apa, de evitat fiind amplasarea acestuia in vecinatatea imediata a gardului (mai ales daca este din paie, bambus sau orice alt tip de lemn). Acest lucru se recomanda nu doar din punct de vedere functional (pentru ca deseori veti avea nevoie de apa la gatit), ci si din punct de vedere al sigurantei.

Primul pas in amenajarea unui gratar este turnara fundatiei, fundatie care, de altfel, trebuie sa fie stabilita in raport cu dorintele personale si caracteristicile intregului amplasament. Mai apoi turnati vatra, dupa care puteti trece la construirea corpului gratarului din materiale naturale si, cel mai important, rezistente (piatra, caramida, etc). Puteti construi gratarul in asa fel incat sa dispuneti si de un spatiu extra, suficient pentru depozitarea ustensilelor si a accesoriilor necesare pentru gatit.

amenajare gratar in gradina

Amenajarea unui foisor

Foisorul poate fi o solutie excelenta pentru relaxare, indiferent de sezon. Trebuie sa stabiliti in mod cat mai real si concret frecventa cu care acesta va fi utilizat, pentru a stabili tipul de foisor cel mai potrivit, modalitatea de amenajare, cat si costurile. De regula, foisoarele inchise pot fi amenajate drept o camera obisnuita, insa costurile pot fi mult mai ridicate fata de foisoarele clasice de vara.

Pentru amenajarea unui foisor trebuie, mai intai de toate, sa stabiliti suprafata si sa nivelati terenul, indepartand orice forma de vegetatie. Dupa care va trebui sa turnati fundatia si sa treceti propriu-zis la procesul de constructie, prin saparea unei gropi, amplasarea stalpilor de sustinere, grinzilor, capriorilor, acoperisului, etc.

Amenajarea foisorului nu ar trebui realizata nici in apropierea gardului, dar nici in apropierea locuintei, aspectul acestuia fiind recomandat sa fie similar cu fatada casei. 

amenajare foisor in gradina

Amenajarea unui iaz

Pentru amenajarea unui iaz nu aveti nevoie de autorizatie de constructie, asa cum se poate intampla in cazul unor alte destinatii.

Zona ideala de amplasare a iazului este in spatiile cele mai umbroase ale gradinii si, de preferat, nu in apropierea unor zone delimitate din punct de vedere sanitar.

Tot ce trebuie sa faceti e sa sapati o groapa la dimensiunea dorita, in functie de preferinte si de spatiul disponibil, pe care s-o ,,sigilati” cu ciment sau beton. Ulterior, puteti interveni cu decoratiunile preferate si cu apa. Puteti folosi o multime de decoratiuni pentru a va amenaja propriul colt de poveste, de la pietre decorative, plante, adaugarea unei fantani arteziene, utilizarea unor pesti vii, etc.

gradina cu iaz

Amenajarea unui loc de joaca pentru copii

Copiii vor fi mai mult decat fericiti sa stie ca vor avea un loc al lor pentru relaxare. Un astfel de spatiu nu doar ca este benefic pentru cei mici, dar si pentru cei mari, care vor fi mult mai linistiti, stiind ca pot sta de vorba cu prietenii si rudele, fara grija constanta a celor mici.

Putetu opta fie pentru un tarc de joaca deja conceput, clasic, din comert, fie puteti interveni cu un efort propriu, prin constructia/amplasarea unei cutiute cu nisip, a unei casute, cort, piste, etc. Optiuni sunt multiple pentru orice varsta, preferinte sau sex.

Astfel, daca va propuneti sa executati din proprie initiativa un loc de joaca, nu uitati sa utilizati materiale cat mai sigure (plastic, materiale gonflabile, structuri rezistente din metal sau lemn), pentru a preveni incidentele neplacute. De asemenea, amplasarea unor protectii de-a lungul obiectelor de joaca sau in loc de pavaj (spre exemplu, utilizarea covorului permeabil si fara aderenta) pot fi benefice pentru siguranta celor mici.

loc de joaca pentru copii

Amenajarea unei gradini de legume

Un truc practic pentru a stabili o functionalitate gradinii pe termen lung este amenajarea unei gradini de legume.

Pentru a organiza o astfel de gradina aveti nevoie de o zona luminoasa si de mult soare, exceptand zonele dintre arbori sau in imediata invecinatate a casei (acolo unde este umbra in majoritatea timpului), astfel incat sa fie favorizata fotosinteza si implicit, cresterea plantelor.

Alegerea soiurilor de plantat depinde de tipul solului, pozitia geografica si clima, pentru ca o serie de plante pot fi neadecvate pentru anumite soluri, in timp ce altele se pot dezvolta rapid si armonios. 

Este de preferat sa ingraditi cu un gard gradina de legume, pentru a preveni intrarea si degradarea culturilor de catre micii ,,inamici”, precum animalele domestice. 

gradina cu legume

Amenajarea unei bucatarii exterioare

Amenajarea unei bucatarii exterioare este o idee excelenta, indiferent ca aveti in minte o astfel de bucatarie mai generoasa sau una de mici dimensiuni. 

Optand pentru amenajarea gradinii prin dotarea cu o bucatarie extra sau de vara, nu doar ca veti creste valoarea financiara a amplasamentului, insa va ajuta sa reduceti din mirosurile pe care le produceti prin gatit in locuinta si va fi mai confortabil din punct de vedere al deplasarilor (de pilda, atunci cand doriti sa gatiti si sa serviti masa in aer liber si/sau pe terasa).

Bucataria exterioara ar trebui, insa, sa fie situata in apropierea casei si daca este posibil, intr-un loc ferit de conditii de mediu neprielnice. 

Materialele pentru constructia unei astfel de bucatarii ar trebui sa fie bineinteles, pe masura. Utilizati materiale rezistente si durabile, ignifuge, ca lemnul tratat, piatra, caramida, etc.

amenajare bucatarie de vara

Sfaturi generale pentru amenajarea gradinii

Procesul de amenajare gradina nu trebuie sa aiba in vedere doar stabilirea unor categorii de folosinta pentru fiecare perimetru, ci si alegerea potrivita a unor materiale cu rol functional sau decorativ. 

Astfel, gradina poate fi amenajata divers din punct de vedere al finisajelor utilizate pentru pardoseala, mobilier, sistemului de iluminat, dar si mentenanta, care poate fi diversa. Iata cateva sfaturi generale in ceea ce priveste alegerea acestora, cat si procesul de mentenanta a unei gradini. 

Alegerea finisajelor pentru sol

Betonul

Betonul este un material de constructie extrem de rezistent, ideal pentru pavarea curtii, aleilor sau constructiei unor elemente functionale (de exemplu, in cazul gratarului sau a terasei, drept fundatie sau pereti de protectie, etc.). 

Cu ajutorul betonului veti putea realiza o baza solida, regulata si rezistenta, pe o durata indelungata de timp si la un pret accesibil. De asemenea, exista numeroase tipuri de beton, inclusiv beton ce poate fi finisat la alegere intr-o varietate de nuante si cu diferite modele. 

Pietrisul

Pietrisul poate fi un element atat functional, pentru crearea si delimitarea parcelelor de pe suprafata gradinii sau a zonelor functionale, cat si unul estetic, pentru a obtine un decor desprins din povesti si cartile cu basme.

Pietrisul este disponibil intr-o gama foarte extinsa din punct de vedere a formelor si culorilor, fiind usor de imbinat cu orice stil de amenajare. De asemenea, permeabilitatea pavajului de pietris este un punct forte, permitand drenajul apei in pamant, in zonele plane.

Gazonul

Gazonul este o alta alegere extrem de frecventa, datorita aspectului feeric pe care il ofera utilizarea acestuia. Gazonul plantat este mai accesibil fata de cel rulat, dat fiind ca se realizeaza un proces de plantare a unor seminte, respectiv ,,derularea” pe o suprafata delimitata a unei paturi de gazon.

De asemenea, puteti opta pentru gazon artificial care, dupa o perioada indelungata de utilizare, in special daca acesta este uzat, va trebui reinlocuit cu posibilitatea de utilizare imediata.

In schimb, gazonul plantat sau cel natural necesita o mentenanta continua, asemenea unor plante obisnuite. Intretinerea este de multe ori destul de precisa, un exemplu fiind procesul de taiere, care nu trebuie sa fie derulat in linii mari si in proportii generoase, ci treptat si frecvent, si de preferat cu ajutorul unei masinarii speciale de tuns gazonul.

amenajare gradina cu piscina

Alegerea pieselor de mobilier

Amenajarea gradinii in ceea ce priveste alegerea pieselor de mobilier depinde, bineinteles, de stilul unitar decorativ al gradinii si de functionalitatea atribuita fiecarei zone.

Mobilierul de exterior trebuie sa fie, fara indoiala, unul rezistent si trainic, in timp ce in cazul celui prevazut pentru spatiile inchise (precum bucataria inchisa si atasata casei, foisorului acoperit, etc.) se poate opta pentru variante mai moderne si mai clasice. Paleta de culoare trebuie sa fie in stilul dominant al amplasamentului, astfel incat rezultatul amenajarii sa fie unul uniform, modern si relaxant.

Sursele de iluminat si elementele decorative

Sursele de iluminat trebuie sa fie, de asemenea, rezistente si adecvate mediului extern. 

La capitolul decoratiuni, alegerea acestora depinde, din nou, de stilul de amenajare predominant. Va puteti folosi fie de o serie de decoratiuni special concepute pentru gradina, ce se regasesc in magazinele specializate de bricolaj si gradina, cat si de decoratiuni improvizate si de articole reecologizate (de exemplu, cutii de conserva, pahare sau sticle de plastic transformate in ghivece de flori).

Va puteti folosi de decoratiuni metalice sau din piatra pentru zonele functionale, fie de decoratiuni din ceramica, portelan sau decoratiuni textile (in special), pentru decorarea zonelor de relaxare sau decorarea potecilor, aleilor etc.

surse de iluminat in gradina

Plantarea pomilor si a florilor

Plantarea pomilor si a florilor se face in functie de stilul cu care acestea se potrivesc si cu perioada specifica fiecaruia. Astfel, unii arbori si plante se planteaza primavara, iar altii iarna. De exemplu, florile cu bulb, merii si perii se planteaza toamna, iar florile ce ies din samanta, precum caisul, ciresul, etc., se planteaza primavara. 

Pe langa aceste plante si arbusti recomandati in lucrarile de amenajare gradina, in functie de stilul ales, puteti opta si pentru tufe de lavanda, trandafiri, iedera, etc.

Este bine, totusi, sa nu amplasati foarte multe specii de plante si arbori la un loc, ci mai de graba sa existe o spatiere intre soiuri, pentru a preveni uscarea, lipsa de lumina, inmultirea excesiva si disparitia unor plante, etc.

Intretinerea gradinii

Indiferent de cate arii functionale ati ales pentru amenajarea gradinii, fiecare zona sau fiecare element va necesita o mentenanta mai simpla sau mai ampla, periodica sau zilnica.

  • In cazul gazonului este ideala existenta unui sistem de irigatie, care sa asigure necesarul hidric pentru a-si mentine aspectul viu si elegant;
  • Plantele trebuie sa beneficieze si acestea de o mentenanta sporita, avand nevoie de apa, si, totodata, de o curatare perioadica a florilor si pomilor, de combaterea daunatorilor si de indepartarea buruienilor sau de activitatile de gradinarit specifice (plivitul, prasitul, etc.).
  • Totodata, e recomandat ca in cazul unei gradini de legume sa nu plantati la nesfarsit aceleasi soiuri, in exact aceleasi zone. Solul risca sa fie astfel consumat de resurse si minerale, lucru ce poate influenta negativ productia.
gradina stil modern

Stiluri si idei de amenajare gradina

Procesul de amenajare gradina poate fi pe deplin eficientizat de alegerea unui stil decorativ. In functie de caracteristicile pe care le detine fiecare stil in parte, puteti alege construirea unor anumite zone functionale in raport cu spatiul pe care il detineti, dar si sa stabiliti concret lucrurile necesare pentru o buna amenajare. Iata cele mai spectaculoase si populare idei de amenajare gradina:

Stil rustic

Daca casa este amenajata in mod traditional, puteti sa optati, de asemenea, pentru alacatuirea unui tot unitar si sa amenajati gradina in acelasi mod.

O gradina in stil rustic are la baza, in principiu, utilizarea materialelor de constructie utilizate si in cazul casei sau in contrast cu fatada acesteia. Materialul de constructie predominant este lemnul, din care poate fi alcatuita pardoseala din imprejurimi, foisorul, terasa si gardul.

Acest stil de amenajare nu impune o serie de detalii perfecte, in linii drepte, dar, totodata, nici haos. Astfel, prezenta unor plante multiple sau a pieselor de decor rustice si/sau handmade se vor incadra perfect pentru a duce la implinire amenajarea gradinii in stil rustic.

amenajari gradina rustica

Stil vintage

Gradinile vintage par desprinse din povestile cu printese si castele. Acestea denota eleganta, rafinament, dar nu in cele din urma, romantism.

Avem si de aceasta data o vegetatie bogata, in care predomina gradinile cu flori romantice (bujori, trandafiri, plante cataratoare, etc.) mobilierul de lemn sau cel metalic, cat si decoratiunile de acest gen, bineinteles, in stil vechi. Gradinile vintage evidentiaza trecerea anilor si parcursul natural al vietii, subliniind intr-un mod elegant opulenta naturii.

stil zen

Stil modern

Daca pentru celelalte stiluri de amenajare este necesar, deseori, sa detineti un spatiu cat mai generos pentru un efect cat mai deosebit, amenajarea gradinii in stil modern este o idee potrivita pentru orice tip de gradina.

Stilul modern pune accentul, in sine, pe linii cat mai fine si clasice, drepte, in care vedetele raman materialele naturale. Paleta de culoare este versatila, insa nuantele de alb se gasesc din abundenta, in contrast cu variatii de verde, mov si/sau rosu intens. 

Stil japonez

Stilul japonez este complet opus stilului francez. Aici domina structura asimetrica, simplitatea si naturaletea nelipsind. 

Gradinile japoneze sunt asociate cu terasele, asiaticii crezand ca este o legatura directa intre starea de spirit pe care trebuie sa o aveti atunci cand va relaxati, si modul in care va poate influenta vizual si psihologic designul gradinii.

La capitolul pavaje nu lipsesc aranjamentele din piatra, nisip si/sau lemn, iar din punct de vedere al paletei de culoare domninante regasim nuantele de verde si roz, date de plante si de copacii de cires.  Amenajarea unui iaz sau a unui mic parau ce izvoraste pe o arie extinsa vor contribui la relatarea stilului autentic japonez.

amenajare gradina stil japonez

Stil frantuzesc

Credeati ca operele de arta se gasesc doar la muzeu? Ei bine, proiectul de amenajare gradina in stil frantuzesc este insusi o opera distinsa de arta. Accentul se pune pe linii drepte si simetrice, cat si pe crearea unei gradini dominata de verdeata. Totul este perfect atent si imbinat, elementele avand dimensiuni identice atunci cand se afla intr-un numar generos. Totodata, intalnim si forme geometrice (labirinturi, arbusti ovali), cat si statuiete impunatoare, care ies in evidenta prin relieful si amenajarea unitara a gradinii. 

Gradinile in stil francez sunt definite de o paleta cromatica extrem de restransa, dintre care fac parte nuantele de alb, roz, mov si albastru, alaturi de notele de verde crud si variatii ale acestuia.

In concluzie, procesul de amenajare gradina poate fi mult mai complex decat v-ati putea imagina, insa succesul poate fi garantat prin respectarea unor recomandari si sugestii practice. Rețineți ca optiunile de amenajare sunt diferite, in functie de cerintele si nevoile fiecarui utilizator in parte.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.