Incalzire pe lemne

incalzire pe lemne

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Avand in vedere ca oamenii folosesc lemnul pentru a se incalzi inca din cele mai vechi timpuri, sistemele de incalzire pe lemne sunt (si, probabil, vor ramane pentru foarte mult timp) cea mai populara solutie. Mai mult decat atat, dupa cum veti vedea in materialul urmator, centrala termica cu incalzire pe lemne are un consum foarte eficient si poate reduce cheltuielile lunare.  

Prezentare generala incalzire pe lemne

Sistemele de incalzire pe lemne presupun montarea unui cazan termic pe lemne pentru incalzirea si cuplarea acestuia la conductele pentru incalzirea prin pardoseala sau cele care fac legatura cu caloriferele. Desi rolul principal este acela de a incalzi cladirea, aceste sisteme ofera, de asemenea, apa calda menajera. 

Asadar, principiul de functionare al incalzirii pe lemne, in sine, este relativ simplu: cazanul este alimentat cu lemne, incalzeste apa, iar aceasta este distribuita prin reteaua de conducte. Daca am clarificat acest aspect, vom discuta, in cele ce urmeaza, despre avantajele, dezavantajele, costurile, dar si eficienta  in raport cu sistemul de incalzire. 

incalzire casa cu cazan pe lemne

Ce tip de sistem de incalzire se poate instala?

Cand discutam despre incalzire pe lemne, cuprindem o varietate de solutii: de la sobe, semineuri, pana la centrale termice performante. Cu toate acestea, pentru ca rolul acestui articol este acela de a pune in evidenta eficienta, supunem atentiei doua dintre cele mai recomandate sisteme de incalzire, care pot fi alimentate cu lemn: incalzirea prin pardoseala si cea prin calorifere.

Incalzire prin pardoseala

Din ce in ce mai multi arhitecti opteaza pentru montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala ca solutie termica principala. Asadar, de cele mai multe ori, in casele moderne, termenul de radiator (calorifer) este complet eliminat. Desi incalzirea prin pardoseala este, in general, mai scumpa, montarea presupunand cunostinte complexe, aceasta se bucura de mai multe avantaje:

  • Incalzeste uniform: In timp ce caloriferele incalzesc prin convectie (aerul cald se inalta catre plafon, iar cel rece coboara catre podea, ceea ce creeaza un flux constant rece – cald), incalzirea prin pardoseala incalzeste uniform intreaga incapere. Astfel, veti beneficia de o temperatura constanta in orice colt al camerei, atat pe plan orizontal, cat si vertical;
  • Reduce consumul: Spre deosebire de calorifere, care incalzesc aerul din jurul lor, incalzirea prin pardoseala transfera o parte din caldura direct in finisajele podelei (marmura, gresie, etc.). La randul lor, acestea vor radia caldura asemenea unei sobe, reducand consumul de energie;
  • Mareste spatiul: Fiind amplasata sub podea, incalzirea prin pardoseala nu acapareaza spatiul din incapere. Astfel, veti beneficia de mai mult spatiu si, in plus, nu veti fi nevoiti sa mascati sau sa integrati caloriferele si tevile pentru a infrumuseta camera.
incalzire prin pardoseala

Incalzire prin calorifere

Fara doar si poate, incalzirea prin calorifere ramane una dintre cele mai populare solutii. Chiar daca bugetul sau alti factori nu va permit montarea incalzirii prin pardoseala, trebuie sa stiti ca radiatoarele au o serie de avantaje particulare, de care va veti bucura, cu siguranta. Iata caracteristicile incalzirii prin calorifere:

  • Costa mai putin: Daca spatiul interior sau aspectul vizual nu sunt o problema, dar trebuie sa va incadrati intr-un buget mai restrans, atunci caloriferele sunt solutia ideala. Costul de achizitie, precum si cele pentru manopera, sunt mult mai mici in comparatie cu incalzirea prin pardoseala;
  • Se repara usor: Daca pentru a repara incalzirea in pardoseala se poate impune indepartarea podelei, caloriferele, fiind la vedere, sunt mult mai usor de reparat. Mai mult decat atat, eventualele probleme vor fi depistate si adresate mai rapid.

Retineti, asadar, faptul ca centrala termica cu incalzire pe lemne poate fi cuplata la oricare dintre cele doua tipuri de incalzire. De asemenea, specialistii recomanda sa aveti in vedere montarea unui sistem de incalzire prin pardoseala, care ar putea reduce consumul cu pana la 30%. 

incalzire prin calorifere

Avantaje si dezavantaje incalzire pe lemne

Acum ca am identificat particularitatile tipurilor de incalzire, iar dumneavoastra, sa zicem, v-ati hotarat cu privire la solutia pe care o veti alege, a sosit timpul sa discutam despre avantajele si dezavantajele sistemelor de incalzire pe lemne. 

Avantaje

Iata care sunt principalele avantaje de care veti beneficia montand un cazan termic pe lemne pentru incalzire:

  • Sunt versatile: Dupa cum ati observat, cazanele termice sunt extrem de versatile, putand fi cuplate la orice tip de incalzire. Mai mult decat atat, acestea sunt perfect capabile pentru a oferi gospodariei apa calda menajera necesara;
  • Alimentarea nu costa mult: Desi pretul lemnului fluctueaza in functie de mai multi factori, acesta ramane unul dintre cei mai ieftin combustibili disponibili in prezent. Dupa cum veti vedea mai jos, incalzirea pe lemne poate fi cu pana la 50% mai economica decat cea pe curent electric;
  • Nu necesita avize sau aprobari: In timp ce alte tipuri de centrale termice necesita obtinerea unei autorizatii pentru a putea fi montate, in majoritatea cazurilor, cazanele termice nu au nevoie de autorizatie;
  • Ofera independenta: Centralele pe gaz sau cele electrice functioneaza doar atat timp cat sunt alimentate. O pana de curent sau o intrerupere pe reteaua de gaze vor afecta, cu siguranta, functionarea acestora. Prin comparatie, centrala termica cu incalzire pe lemne va functiona independent de acestea si va incalzi casa pe tot parcursul anului, fara intreruperi.

Dezavantaje

Pentru ca nu exista o solutie de incalzire perfecta, centralele pe lemne pot avea si dezavantaje. Iata ce trebuie sa aveti in vedere inainte de a achizitiona un astfel de sistem:

  • Depozitarea lemnului: Pentru a incalzi casa, veti avea nevoie de minim 5 tone de lemn pe an. Depozitarea unei astfel de cantitati de lemn poate fi dificila si presupune amenajarea unui spatiu special destinat centralei;
  • Curatare regulata: Dupa cum va imaginati, lemnul ars se transforma in cenusa, iar aceasta trebuie curatata. De aceea, va trebui sa curatati cazanul de cel putin doua ori pe luna;
  • Alimentarea cazanului: Desi exista solutii moderne de automatizare, la un anumit interval de timp veti fi nevoiti sa alimentati cazanul cu lemne. De asemenea, aveti in vedere faptul ca sistemele de automatizare presupun costuri suplimentare.
incalzire casa pe lemne prin radiatoare

Costuri de incalzire pe lemne ale unei case

Costurile pentru incalzirea pe lemne variaza, in principiu, de la o gospodarie la alta. De asemenea, consumul efectiv de apa calda menajera va influenta consumul de lemn. Totusi, pentru a putea face un calcul aproximativ, vom estima consumul unei familii de 4 persoane intr-o casa de 150 mp, luand in calcul o temperatura medie exterioara pe timpul sezonului rece (5 luni), de aproximativ -3 grade Celsius.

Centrala recomandata pentru o astfel de gospodarie ar trebui sa aiba o putere de minim 15 kW (care presupune un consum de 4,8 kg/h), ce va functiona aproximativ 14 ore pe zi. Astfel, vom avea nevoie de aproximativ 10 tone pentru a trece peste sezonul rece. O tona de lemn de fag costa aproximativ 450 RON, ceea ce reprezinta un total de 4500 RON pentru cele 10 tone. Asadar, cheltuielile medii sunt de aproximativ 900 RON pe luna.

incalzire casa pe lemne prin calorifere

De ce sa optam pentru incalzirea cu centrala termica pe lemne?

Dupa cum ati observat deja pe parcursul acestui material, sistemele de incalzire pe lemne au atat avantaje, cat si dezavantaje. Asadar, daca am clarificat argumentele in favoarea acestei solutii, este timpul sa discutam despre motivele pentru care ar trebui sa optati pentru incalzirea pe lemne:

  • Disponibilitate: Spre deosebire de centralele pe gaz sau cele electrice, care functioneaza doar in zonele unde exista retele dedicate, incalzirea pe lemne poate fi montata oriunde (chiar si in localitatile izolate);
  • Putere: Lemnul are o putere calorica mult mai mare decat gazul sau electricitatea. De aceea, centralele pe lemne incalzesc casa mult mai bine, ceea ce aduce un plus de confort;
  • Eficienta: Cazanele moderne consuma mult mai putin combustibil solid, deoarece utilizeaza tehnologia de recirculare a fumului. 

Acestea fiind spuse, incalzirea pe lemne ar putea fi o solutie potrivita pentru orice proiect – atat renovari, cat si constructii noi. Inainte de a opta, totusi, pentru o centrala termica pe lemne, va recomandam sa luati legatura cu o echipa de profesionisti. Acestia vor putea determina gradul de izolare al casei, precum si particularitatile proiectului, pentru a determina, astfel, solutia potrivita.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.