- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca la achizitia casei ați primit si un spatiu extra generos, o anexa sau un garaj propriu-zis, aceasta este o oportunitate fantastica pentru a-l transforma intr-un loc de depozitare pentru automobilul personal sau intr-un atelier de creatie.
Procesul de amenajare garaj este unul simplu, in general, insa o cunoastere mai ampla si o atentie mai elaborata la detaliile simple pot redefini intregul proces, transformandu-l intr-un spatiu versatil. In articolul prezent, veti gasi o serie de informatii cu privire la:
- Modalitatea de amenajare a garajului prin impartirea in zone functionale;
- Alegerea ideala a finisajelor pentru amenajarea unui garaj;
- Cat de importanta este prezenta izolatiei si a ventilatiei;
- Cum sa alegeti usile in mod corespunzator;
- Cum sa alegeti piesele de mobilier si sistemul de iluminat;
- Care este paleta cromatica ideala.
Amenajarea garajului in functie de zonele functionale
Un prim pas pentru o buna desfasurare a procesului de amenajare garaj este impartirea acestuia in zone functionale. Acest lucru va facilita accesul in incapere si, in acelasi timp, influenta intr-un mod pozitiv modul in care puteti organiza toate lucrurile ce se regasesc in cadrul anexei. Astfel, garajul poate fi impartit in trei zone functionale principale, dupa cum urmeaza:
Zona pentru masina
Daca detineti un automobil personal sau daca intentionati in viitorul apropiat sa va achizitionati unul, trebuie sa aveti in vedere ca garajul trebuie sa fie propria ,,locuinta” a masinii. Astfel, va fi nevoie sa delimitati o zona special conceputa pentru depozitarea acesteia, fie intr-un punct central, fie intr-un colt al garajului.
De asemenea, este ideal ca, intre garaj si celelalte zone functionale, sa existe un spatiu de circulatie, fapt ce va preveni potentialele accidente la intrarea si scoaterea masinii din garaj, cat si mentinerea masinii si a restului de obiecte in siguranta.
Totodata, in cadrul unui garaj de mici dimensiuni, in care masina se incadreaza in mod fix, puteti opta pentru izolarea peretilor cu ajutorul unei protectii speciale sau a unei baghete de spuma, ce va preveni accidentele nedorite si implicit, zgarieturile.
Zona de depozitare
Trebuie avut mereu in vedere ca garajul se poate transforma intr-una din cele mai elaborate zone de depozitare. Retineti ca veti avea nevoie de cat mai multe elemente de depozitare cu putinta, pe care le puteti obtine prin achizitia unui mobilier special si rezistent la conditiile de mediu, fie prin utilizarea unor recipiente (vase, cutii, borcanase, etc.) in cadrul carora sa puteti amplasa obiecte de marimi diverse. Ideale sunt dulapurile metalice si cu rafturi suprapuse, unde puteti depozita toate recipientele de depozitare pe categorii.
Chiar daca garderoba nu-si are locul in garaj, cu siguranta exista o serie de elemente vestimentare ce sunt purtate cu ocazii speciale (de exemplu, cizmele de cauciuc, o pelerina de ploaie, etc.), care-si pot gasi locul aici. Fie puteti introduce in design si un mic cuier pentru haine, fie pot fi depozitate cu usurinta pe rafturi.
Totodata, articolele mari, precum bicicleta sau o serie de electronice, pot fi depozitate corespunzator, astfel incat sa fie in permanenta la vedere si sa nu ocupe spatiu. In acest sens, puteti apela la o serie de carlige, pe care sa le prindeti de tavan sau de perete in vederea depozitarii bicicletei sau a sculelor electrice.
Zona de lucru
In garaj, ordinea trebuie sa fie la zi, cu atat mai mult in ceea ce priveste zona de lucru, unde puteti concepe un mic atelier. Pentru aceasta, veti avea nevoie de o masa de lucru, de preferat o masa extensibila si/sau cu roti, care sa va ofere intreg spatiul de lucru necesar la nevoie. Puteti amplasa masa in apropierea peretelui de depozitare, pe care se afla toate sculele principale, astfel incat sa le aveti mereu la indemana.
Sfaturi generale pentru amenajare garaj
In procesul de amenajare garaj, ne putem referi si la o serie de aspecte generale, valabile oricarui amplasament atunci cand vine vorba de amenajari interioare. Aspectele privind alegerea finisajelor, mobilei, sistemului de iluminat si, inclusiv, a izolatiei sau ventilatiei corespunzatoare, pot fi esentiale pentru o buna organizare si finalizare a procesului de amenajare asemenea unor adevarati profesionisti. Iata aspectele de care trebuie sa tineti cont:
Alegerea finisajelor
Pardoseala
Garajul va fi, fara indoiala, un spatiu cu trafic frecvent, ceea ce inseamna ca si podeaua trebuie sa fie pe masura, mai ales ca aceasta va trebui sa fie rezistenta la un mod de viata activ si la greutatea elementelor de depozitare (de pilda, masina). In functie de destinatia garajului si de functionalitatea acestuia, dar si de buget, va puteti orienta catre o pardoseala potrivita.
De regula, se opteaza pentru materiale rezistente, precum pardoseala din beton, cea autonivelanta sau cea din rasini epoxidice. In alegerea pardoselii pentru garaj, este bine sa aveti in vedere:
- Daca garajul nu presupune executarea unor reparatii sau contactul permanent cu o serie de materiale si lichide, puteti opta pentru o podea eleganta si cu o durabilitate destul de ridicata;
- Podeaua din lemn are o durabilitate medie si poate fi folosita pentru a conferi un aspect elegant;
- O alegere destul de practica o reprezinta podelele din gresie portelanata. Ofera un aspect unic, insa se pot deteriora cu usurinta la o presiune ridicata sau la trafic intens. Totodata, scurgerile de lichide (vopseluri, uleiuri, etc.) se pot impregna cu usurinta in spatiile dintre placi, motiv pentru care aceasta podea este de evitat in cazul unui adevarat atelier de lucru;
- La polul opus gasim podeaua autonivelanta, cu proprietati similare celei din beton. Daca aveti la dispozitie un buget ridicat si va doriti o pardoseala eleganta, dar si rezistenta, in acelasi timp, ideala pentru traficul intens sau greutate, pardoseala autonivelanta este optiunea ideala.
Pereti
Este necesar ca si peretii sa indeplineasca o serie de criterii bine definite, astfel incat pe viitor sa nu intampinati o serie de neplaceri, de altfel des intalnite in cazul garajelor. Astfel, peretii din garaj trebuie sa fie rezistenti la substante chimice si la greutate, dar si sa fie usor de intretinut, sa nu se aprinda in prezenta focului si sa nu fie toxici (pentru a preveni reactiile neplacute cu o serie de vapori de lucru).
Iata care sunt materialele frecvent folosite in procesul de amenajare garaj:
- Tencuiala: Este o alegere simpla si accesibila, care are o durata indelungata de rezistenta, fiind, de altfel, si o optiune destul de economica. Tencuiala poate fi realizata din caramida sau beton;
- Vopseaua lavabila: Des intalnita si in cadrul amenajarilor din interiorul locuintelor, vopseaua lavabila este o optiune extrem de accesibila si la indemana tuturor. Ideale sunt vopselele lavabile pe baza de apa sau vopselele acrilice, care se aplica cu usurinta si au o mentenanta simpla;
- Placi: Peretii pot fi, de asemenea, finisati prin utilizarea unor placaje din ceramica, lemn sau plastic, in functie de bugetul fiecaruia. Placile ceramice sunt optiunea ideala, datorita rezistentei la schimbarile din mediul ambiant, in timp ce placile de lemn sunt o optiune mai accesibila, dar cu grad de inflamabilitate extrem de ridicat.
Tavan
Alegerea materialelor pentru tavan sunt, de asemenea, importante, desi acesta nu e supus unei presiuni ridicate sau nu exercita o serie de functii la fel de importante precum peretii sau pardoseala.
Asemenea peretilor, materialele din care este confectionat tavanul trebuie sa detina aceleasi caracteristici, de foarte multe ori optandu-se pentru aceeasi alegere de material, atat in ceea ce priveste peretii, cat si tavanul.
Iata cele mai utilizate materiale la amenajarea plafonului unui garaj:
- Siding-ul: Este un material adesea utilizat datorita rezistentei sale in timp si a usurintei in mentenanta. Atat siding-ul din plastic, cat si cel metalic are proprietati ignifuce, antibacteriene si este rezistent la temperaturi ridicate/scazute;
- Gips carton: este o alegere foarte accesibila, cu caracteristici foarte bune in ceea ce priveste durabilitatea si izolarea termica.
Importanta izolatiei si a ventilatiei
Utilizarea constanta a unor substante chimice sau prelucrarea unor anumite metale duce la evaporarea unor substante si pulberi cu potential impact negativ.
De aceea, este foarte important sa va dotati garajul si cu un sistem de ventilatie potrivit sau sa improvizati un astfel de sistem prin executarea unor gauri pe fiecare latura a portii de la intrare, cat si a doua gauri deasupra tavanului, amplasate pe peretele opus, fapt ce va asigura circulatia aerului in incapere si o buna ventilatie. Amplasarea unui sistem de ventilatie sau crearea unuia duce, totodata, si la evitarea acumularii si impregnarii unor mirosuri neplacute in pereti sau in diferite materiale existente in cadrul garajului.
Si izolatia joaca un rol important, date fiind schimburile de temperatura dintre mediul interior si cel exterior sau de temperatura din mediul ambiant in corelatie cu cea rezultata in cazul unei activitati de lucru. O buna izolare a garajului poate preveni formarea igrasiei si a mucegaiului, totodata mentinand si o temperatura adecvata pentru corp, cat si o temperatura ce nu duce la aparitia unor defectiuni ale ustensilelor electrice.
Alegerea usilor
Alegerea usilor este un alt capitol important, care poate cu usurinta sa dezechilibreze aspectul estetic, cat si confortul si stabilitatea incaperii. Pot fi achizitionate astfel de usi pentru garaj din magazine de specialitate cu materiale de constructii sau puteti opta pentru un concept facut la comanda pe cerintele proprii. De asemenea, daca garajul ocupa un spatiu generos, puteti opta pentru doua usi.
De multe ori, intr-un proiect de amenajare garaj, sunt folosite usile sectionale culisante complet sau cele semiculisante, care permit deschiderea totala sau partiala, in functie de nevoi. Se poate opta, totodata, si pentru usi tip swing, un concept realizat din materiale metalice si foarte rezistente, care pot fi amplasate divers.
O alegere simpla si accesibila sunt obloanele, care pot fi amplasate peste suprafata de deschidere. Acestea pot fi din metal sau plastic, insa deseori sunt o alegere destul de ,,fragila”, motiv pentru care trebuie amplasate in locurile sigure din punct de vedere functional si termic.
Iluminarea si alegerea pieselor de mobilier
In toate orele pe care le veti petrece in garaj pentru a duce la bun sfarsit o serie de proiecte, veti avea nevoie de o lumina cat mai buna. De aceea, sistemul de iluminat trebuie ales corespunzator, in raport cu dimensiunea spatiului si nevoile personale.
Este recomandat sa amplasati o sursa centrala de lumina la nivelul tavanului, care sa raspandeasca lumina pe o arie cat mai larga. Insa, daca incaperea este foarte generoasa sau impartita pe mai multe de zone de lucru, puteti opta si pentru iluminatul artificial local, prin spot-uri sau lampi portabile.
In materie de mobilier sunt preferate piesele solide si durabile, care rezista excelent la diferite variatii de temperatura si care pot suporta greutati ridicate. De aceea, cele mai recomandate sunt piesele de mobilier din lemn masiv sau cele cu structura metalica. Totodata, puteti inlocui dulapurile clasice cu cele de plastic sau cu rafturi metalice supraetajate.
Paleta cromatica
Niciun proiect de amenajare garaj nu poate fi incheiat fara a ii fi oferit un touch cromatic. Cele mai potrivite culori sunt, in mod evident, cele naturale, date de piesele de mobilier si de celelalte finisaje. Utilizand alb din abundenta si nuante de maro, puteti oferi garajului un aspect ceva mai rafinat, reusind sa scoateti din centru atentiei multitudinea de piese si accesorii, care deseori au obisnuita de a incarca spatiul.
In concluzie, prin implementarea unor aspecte de baza puteti amenaja garajul, astfel incat sa obtineti o incapere apta din punct de vedere tehnic si functional, dar care, in acelasi timp, sa se prezinte eleganta si ordonata din punct de vedere vizual. Ponderea elementelor si amplasarea acestora in zonele potrivite va poate ajuta sa va desfasurati cu drag activitatile in voie, fara stres si fara griji.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.