- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Ca in oricare alt proiect de amenajare, spatiul este definitoriu, acesta influentand in mod vizibil modul de distribuire al elementelor si aspectul decorativ final. Indiferent ca vorbim de o baie mare sau una mica, optimizarea este cheia succesului.
In cazul unui proiect de amenajare baie mare, prin cunoasterea unor trucuri si idei decorative eficiente, puteti transforma intregul spatiu intr-o adevarata oaza de relaxare, care, pe langa functionalitatea reala, sa fie si o extensie a stilui personal de viata.
Prin parcurgerea urmatorului material, veti afla, printre altele:
- Trucuri privind amenajarea unei bai mari;
- Sfatui de alegere a finisajelor;
- Idei practice pentru alegerea obiectelor de decor si functionale;
- Exemple de stiluri decorative;
- Alegerea paletei cromatice.
Sfaturi si trucuri pentru amenajarea unei bai mari
Indiferent de spatiul pe care il aveti la dispozitie sau de tipul amplasamentului in care urmeaza sa realizati un proiect de amenajare baie mare (apartament sau casa), cunoasterea unor trucuri va poate facilita procesul de amenajare, oferind, in cele din urma, un design modern si cochet, asemenea personalitatii si stilului de viata.
Iata, asadar, o serie de trucuri, pe care nu trebuie sa le omiteti in amenajarea unei bai mari:
- Indiferent de stilul ales, folositi maxim 3 culori in intregul amplasament pentru a crea un contrast ideal;
- Inainte de a achizitiona toate obiectele necesare, faceti-va un plan si o lista cu cele necesare. Delimitarea incaperii pe zone functionale si trecerea in revista a lucrurilor necesare va poate ajuta sa stabiliti prioritatile si necesitatile, mai ales in cazul in care aveti un buget unic. Informati-va nu doar din magazinele din apropiere, ci si din reviste, prezentari, magazine online, etc., unde puteti gasi surse de inspiratie pentru alegerea stilului dorit si chiar accesorii la preturi mult mai decente;
- Pentru un strat de rafinament, puteti pune in centrul vizual obiectele deosebite, contrastante. Contrastul de texturi si materiale creeaza un vizual placut. Astfel, va recomandam sa indrazniti sa va jucati cu finisajele si cu imprimeurile.
- In fata chiuvetei lasati un spatiu liber de minim 80 cm, iar in fata toaletei de minim 70, pentru a va putea deplasa in voie;
- Desi o baie mare va ofera multa libertate in organizare, este bine sa nu exagerati cu elementele.
Cum amenajati baia in functie de finisaje?
Peretii si pardoseala sunt doua din cele mai importante finisaje ale unei bai, dat fiind ca acestea ocupa un spatiu foarte mare, astfel incat este imposibil sa le treceti cu vederea.
In ceea ce priveste alegerea pardoselii, puteti opta pentru o varietate de materiale, precum gresia clasica, lemnul sau pardoseala din piatra. Pardoseala trebuie sa se completeze perfect cu peretii si restul pieselor ce vor fi alese ulterior, atat din punct de vedere al texturii, cat si al culorilor. Aceasta trebuie sa detina proprietati antiaderente, pentru a preveni aparitia unor posibile accidente. Pentru un aspect luxos puteti folosi pardoseala din piatra naturala, iar pentru baile simple si moderne, travertin.
La capitolul pereti, puteti opta pentru o semifinisare, folosind finisaje din faianta, placi de marmura sau mozaic, atat pe o suprafata partiala, cat si pe intreaga suprafata a peretilor. Puteti completa faianta fie cu o vopsea lavabila in ton cu ioni de argint, ce au capacitatea de a preveni igrasia si formarea mucegaiului, fie pentru un tapet rezistent. De asemenea, paleta de culoare poate fi una jucausa, culorile puternice – mov, rosu sau albastru – fiind alegeri indraznete si mai mult decat potrivite pentru o amenajare baie mare.
Cum sa alegeti obiectele decorative si functionale?
Fara indoiala, alegerea mobilierului, obiectelor sanitare si a sistemului de iluminare joaca un rol esential in procesul de amenajare a unei bai, atat pentru un spatiu mic, cat si in cazul unei bai generoase. Iata cateva sfaturi privind alegerea acestora:
Obiecte sanitare
Intr-o baie impunatoare puteti opta, fara indoiala, pentru obiecte sanitare de dimensiuni ridicate, care sa fie intr-un contrast placut cu celelalte elemente functionale sau cu decorul. Alegerea unor obiecte de dimensiuni mici va vor ajuta sa accentuati corpurile mari si impunatoare, accentuand senzatia de spatiu.
Totodata, puteti inlocui cada clasica sau cabina de dus extrem de compacta cu o cada dotata cu cabina de dus sau jacuzzi, beneficiind astfel si de mai mult spatiu, cat si de o functionalitate deplina, conform propriilor dorinte. Pentru a castiga cat mai mult spatiu, puteti, de asemenea, sa optati pentru obiectele sanitare verticale, in detrimentul celor orizontale, care ocupa mult loc.
Mobilier
Mobilierul trebuie ales in concordanta ca stil si marime in raport cu spatiul disponibil si cu stilul, respectiv paleta cromatica a baii.
Piesele de mobilier trebuie sa fie dintr-un material rezistent si durabil. Astfel, puteti opta fie pentru mobilier din PAL sau MDF, fie pentru alte materiale special concepute pentru zonele umede.
Totodata, e recomandat sa optati pentru corpuri de mobilier, care sa va ofere spatii de depozitare cat mai generoase sau puteti opta pentru corpuri de mobilier suspendate si/sau rafturi de acest tip, pentru a castiga mai mult spatiu la nivelul podelei sau pentru a obtine intreg necesarul in materie de depozitare.
Nu uitati si de oglinzile impunatoare, care sunt de nelipsit din proiectul de amenajare baie mare moderna. Cu cat oglinda e mai mare, cu atat spatiul va fi mai aerisit si mai generos, efectul fiind unul luxuriant, dar, totusi, echilibrat.
Sistemul de iluminat
Sistemul de iluminare trebuie sa fie unul cat mai puternic si cu lumina rece sau alba. Astfel, puteti opta pentru un sistem de iluminare cu mai multe becuri sau sa optati pentru mai multe forme de iluminat (iluminare cu ajutorul unei aplici centrale, cu ajutorul unor spot-uri prinse in mobilier, etc.).
De asemenea, amplasarea luminii cat mai aproape de oglinda sau in vecinatatea acesteia duce la cresterea gradului de iluminare si la cresterea dimensiunii vizuale a spatiului. Retineti ca sistemul de iluminat trebuie sa fie introdus cu atentie si protejat, fie sa detina o rezistenta ridicata la umiditate. De asemenea, puteti conecta si un ventilator la sistemul de iluminare, care sa faciliteze aerisirea incaperii si eliminarea aburilor intr-un timp mai scurt, cu atat mai mult daca nu dispuneti de ferestre.
Cinci stiluri pentru amenajarea unei bai mari
Inainte de a trece, efectiv, la implementarea proiectului de amenajare si la achizitia lucrurilor si a materialelor necesare, va puteti orienta catre un stil desprins din propria personalitate, care sa va ajute sa descoperiti si sa stabiliti cu usurinta toate detaliile de amenajare necesare. Iata, asadar, cinci dintre cele mai populare stiluri de amenajare baie mare:
Stilul contemporan
Stilul contemporan este o alegere ideala pentru amenajarea unei bai, dat fiind ca pune accentul pe o buna distributie a spatiului si pe elemente cu o functionallitate bine definita. In baia amenajata in stil contemporan se gasesc obiecte sanitare, functionale si mobilier cat mai bine compartimentat, inclusiv piese si rafturi supraetajate. Accentul cade asupra variatiilor de culoare neutre, astfel incat baia sa capete un aspect linistit, curat si modern.
Stilul retro
Baia amenajata in stil retro ofera o infatisare moderna si un cadru linistit, dar, in acelasi timp, luxos, in functie de natura pieselor de decor si a finisajelor alese.
Se folosesc, in special, finisaje din materiale naturale, acompaniate de culori calde si/sau pastel.
Amenajarea baii in stil retro pune, totodata, accent pe detalii cat mai multe si mai diversificate. Astfel, nu vor lipsi formele geometrice, tapetul sau decoratiunile in forma cat mai atipica (de exemplu, o cada neagra decorata la exterior cu bule in relief si detalii/margini aurii).
Stilul shabby chic
Stilul shabby chic este un stil impunator si extrem de creativ, ce se va potrivi de minune in baile persoanelor creative si indraznete.
Amenajarea unei bai mari in stil shabby chic pune accentul pe imbinarea mai multor texturi si palete diferite de culoare, realizand un aspect unic, inedit si interesant.
Sistemul de iluminat este unul masiv, care, de asemenea, iese in evidenta prin intermediul unor candelabre. Nu lipsesc obiectele vintage din plin, atat din sfera mobilierului functional, cat si in ceea ce priveste decoratiunile.
Stilul mediteranean
Stilul mediteranean este o alta alegere inspirata pentru amenajarea unei bai mari. Acest stil exprima liniste completa si libertate, lucru pe care-l cautam cu totii, indiferent de moment. Astfel, in amenajarea unei bai mari in stilul mediteranean, se va pune accentul pe variatii de nuante marine si respectiv, pe note de albastru.
Cele mai potrivite piese functionale si decorative sunt cele din materiale naturale sau cu o astfel de reprezentatie vizuala. Totodata, decoratiunile in stil marin pot completa intr-un mod deosebit spatiul si perceptia.
Stilul provence
Stilul provensal pune accentul pe piesele de mobilier impunatoare, acest stil fiind ideal pentru acele bai cu un spatiu generos.
Se opteaza pentru linii curbe (obiecte sanitare si decoratiuni rotunde sau ovale), cat si pentru un decor in nuante pastelate si/sau combinatii cu nonculori. Oglinda este un element simbol al stilului provensal, aceasta trebuind sa fie cat mai mare si de o forma dreptunghiulara, detaliile punand-o in centrul atentiei.
Cum sa alegeti culorile potrivite pentru amenajarea unei bai mari?
Daca ati stabilit deja un stil anume de amenajare a baii, atunci va puteti orienta, cu usurinta, catre paleta cromatica potrivita. Insa, daca realizati un proces de amenajare a unei bai in mod invers, pornind de la culorile preferate, trebuie sa stiti ca fiecare culoare are o anumita semnificatie si poate favoriza sau defavoriza procesul de amenajare.
De exemplu, cu cat spatiile vor fi mai ample si bogate in articole sau cu obiecte de dimensiuni generoase, cu atat culorile dominate trebuie sa fie mai deschise si mai luminoase. Insa, daca va doriti o baie cocheta, luxurianta si indrazneata, culorile inchise si cele puternice pot oferi un efect uimitor si inedit.
Nuantele de alb si negru completeaza perfect orice spatiu, fiind un contrast placut cu alte culori mai puternice sau calde. De asemenea, se pot folosi, cu usurinta, culorile pastelate si calde, care ofera o pata de culoare, simbolizand pofta de viata.
Totodata, culorile puternice si/sau intense, precum rosu, negru, albastru, etc., vor completa o baie generoasa, oferind un aer modern si indraznet.
In concluzie, baile generoase ofera mai multa creativitate si libertate pentru punerea in aplicare a unui proiect de amenajare baie mare, astfel incat rezultatul final sa fie cel dorit si sa corespunda propriei personalitati si stilului de viata.
Alegerea culorilor potrivite, texturilor si materialelor contribuie la armonizarea spatiului intr-un mod corect si echilibrat, astfel incat baia sa se transforme intr-un adevarat sanctuar de relaxare.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.