
- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Baia este un loc extrem de important, fiind un spatiu esential oricarei locuinte. Fie ca vorbim de baia principala sau de cea de serviciu, atentia si implicarea trebuie sa fie in egala masura. Astfel, in procesul de amenajare baie de serviciu trebuie sa tinem cont, in principiu, de modul de distribuire si alegere a finisajelor, pieselor si elementelor functionale, acestea avand un rol primordial in confortul de utilizare.
Tocmai de aceea, in articolul prezent, am pus laolalta informatiile necesare realizarii unui proiect de amenajare optim si armonios. Astfel, prin parcurgerea materialului, veti afla:
- Sfaturi si trucuri de amenajare;
- Finisaje ideale si recomandari paleta cromatica;
- Idei privind alegerea obiectelor sanitare, mobilierului si sistemului de iluminat;
- Stiluri decorative de amenajare.
Sfaturi si trucuri de amenajare baie de serviciu
Baile de serviciu au, in general, un spatiu redus, fapt ce, deseori, se poate transforma intr-o adevarata provocare pentru utilizatori, elementele trebuind sa fie alese in mod corespunzator, astfel incat sa acopere necesitatile, dar, in acelasi timp, sa nu ocupe foarte mult spatiu. Cunoasterea si aplicarea unor trucuri de amenajare baie de serviciu pot fi de folos in astfel de cazuri, pentru a obtine un ambient placut si armonios din punct de vedere vizual.
Astfel, amintim:
- Introduceti doar elemente functionale importante, precum chiuveta si o toaleta cu vas suspendat, de exemplu. Intr-un astfel de spatiu mic va trebui sa renuntati la ideea de achizitie a unei cazi, insa va puteti orienta catre o cabina de dus cu panele de sticla, pe care s-o pozitionati intr-un colt;
- Pentru ca orice baie necesita si un spatiu de depozitare, oricat de mic, cel mai bine este sa va orientati catre corpurile sanitare ce pot fi amplasate la nivelul corpului si pentru dulapurile cu masca, ce pot fi amplasate sub obiectele sanitare;
- De asemenea, piesele de mobilier ideale sunt cele verticale si inalte, care nu ocupa mult spatiu si care ofera volum incaperii. Pentru mai mult spatiu de depozitare puteti apela, inclusiv, la dulapioare mici sau de colt fara usi, cat si la rafturi suspendate.

Cum sa amenajati baia de serviciu in functie de finisaje?
Finisajele sunt principalele elemente care vor iesi in evidenta, alegerea corespunzatoare a acestora oferind un plus de valoare spatiului, atat la nivel functional, cat si vizual.
Astfel, in ceea ce priveste finisarea peretilor, ar trebui sa evitati vehement materialele naturale si reci (faianta, mozaicul, etc.) si sa le inlocuiti cu panouri PVC, tapet sau vopsea lavabila, toate concepute special pentru mediile umede. Astfel, baia nu doar ca va capata un aspect rafinat, dar va fi si durabila, usor de intretinut.
Totodata, un truc pentru oferi volum incaperii este combinarea finisajelor de baza din diferite materiale, cu finisajele date de vopsea sau tapet. Astfel, puteti imbraca peretii in materiale de finisare ca PVC-ul si faianta pana la jumatatea peretelui, pe diagonala, urmand sa completati cealalta jumatate cu restul materialelor mentionate anterior.
In egala masura, puteti opta pentru faianta sau PVC pe un perete si pentru tapet pe ceilalti. Ideal este ca faianta sa fie montata pe verticala, oferind iluzia unui spatiu mai mare. Se poate observa, asadar, ca optiunile sunt multiple, in ciuda spatiului mic.
In ceea ce priveste alegerea podelei, cele mai recomandate alegeri sunt reprezentate de podeaua epoxica, ce detine un grad ridicat de rezistenta la umiditate si proprietati termoizolante, cat si de placile de ciment, care permit ca zona sa fie sigura pentru traficul intens si usor de mentinut din punct de vedere al igienizarii.
Pentru un aspect cat mai interesant si pentru a dimensiona incaperea, puteti dispune placile de pardoseala intr-un mod cat mai divers, de exemplu, prin crearea unor forme geometrice in partea centrala a incaperii, care sa delimiteze zona de trafic.

Aspecte privind alegerea mobilierului, obiectelor sanitare si sistemului de iluminat
Alegerea obiectelor sanitare
In ceea ce priveste alegerea potrivita a obiectelor sanitare, este recomandat sa pastrati acelasi stil si model pentru fiecare dintre acestea, astfel incat elementele sa se imbine in mod armonios din punct de vedere vizual si sa nu incarce viziunea amplasamentului.
Daca este necesara amplasarea unei cabine de dus, o puteti adauga pe peretele opus toaletei sau chiuvetei, cat si intr-un colt, intre doi pereti sau in dreapta peretelui cel mai lung.
De asemenea, oglinzile joaca un rol extrem de important in spatiile mici, acestea fiind elemente de nelipsit, chiar si din baia de serviciu. Cu cat oglinda este mai mare, cu atat spatiul va deveni, iluzoriu bineinteles, mai generos. Puteti sa amplasati, inclusiv, mai multe oglinzi pe peretele cel mai mare al incaperii.

Alegerea mobilierului
Mobilierul poate lipsi din baia de serviciu, insa acesta este, totusi, foarte util pentru depozitarea si protejarea unor articole necesare in acest spatiu. In acest caz, puteti opta pentru mobilier compact cu forma alungita si ingusta, sau pentru rafturi.
Pentru o buna amenajare, puteti opta pentru amplasarea mobilierului la nivelul podelei, fapt ce va oferi o dimensiune generoasa spatiului. Mobilierul poate fi pozitionat eficient inclusiv deasupra toaletei sau chiuvetei.
Totodata, puteti crea in mod eficient un spatiu extra de depozitare prin utilizarea unor polite verticale sau a unor dulapuri cu rotile.
Alegerea sistemului de iluminat
In spatiile de dimensiuni mici si umede, cele mai ideale sisteme de iluminat sunt cele de tipul plafonierelor, care nu doar ca sunt rezistente, ci si compacte.
Amplasarea acestora la nivelul tavanului, in special utilizarea plafonierelor cu o orizontala generoasa, va mari vizual spatiul si oferi un grad de iluminare mai ridicat.
Idei de amenajare a unei bai de serviciu in functie de stilurile existente de amenajare
Cea mai simpla modalitate pentru amenajarea unei bai de serviciu, si nu numai, pleaca de la alegerea unui stil central, in jurul caruia se vor invarti o serie de optiuni de amenajare cu privire la alegerea paletei cromatice, finisajelor, etc.
Stil vintage
Baile in stil vintage ofera un aspect inedit si rafinat incaperii, transformandu-o intr-un spatiu relaxant si placut. Amenajarea unei bai de serviciu in stil vintage impune utilizarea culorilor pastelate si a tapetului in astfel de nuante sau cu motive florale.
Detaliile stilului vintage se evidentiaza printr-un model cat mai elaborat, de pilda, prin obiecte decorative romantice, precum oglinda de inspiratie vintage, tablourile vechi si alte decoratiuni din lemn sau in culori si forme delicate.

Stil industrial
Stilul industrial scoate in evidenta nonconformismul unei persoane, imbinand modernismul cu industrializarea ampla a lucrurilor din prezent.
Prin intermediul acestui stil sunt puse in evidenta obiectele sanitare si finisajele in nuante cenusii si/sau metalice.
La amenajarea baii de serviciu in stil industrial nu trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste musamalizarea obiectelor sanitare sau a tevilor, avand posibilitatea de a le integra cu usurinta in decor prin utilizarea culorilor si decoratiunilor potrivite.
Stil minimalist
Stilul minimalist pune accentul pe linii fine si forme geometrice, cat si pe un aspect curat si aerisit, fiind o alegere ideala pentru o baie linistita, simpla, dar eleganta si echilibrata, in acelasi timp.
Accentul cade asupra elementelor functionale, care trebuie amplasate pe zone de uz, oferind impresia unui spatiu aerisit si bine definit.
Paleta cromatica si materialele sunt din sfera naturala, fiind combinatii de culori nude si/sau metalice.

Culorile ideale pentru amenajarea unei bai de serviciu
Culorile sunt, fara indoiala, cel mai important element in amenajarea unui amplasament, inclusiv in ceea ce priveste amenajarea unei bai de serviciu.
Astfel, alegerile ideale sunt reprezentate de culorile deschise, luminoase (nuante neutre, cu alb predominant), insa persoanele indraznete pot opta si pentru culori inchise, precum mov, rosu sau albastru. O idee indrazneata pentru amenajarea moderna a unei bai de serviciu plina de personalitate este imbinarea a doua culori complementare. Totusi, atunci cand se opteaza pentru doua culori, este ideal ca peretii sa detina o nuanta mai deschisa fata de cea a podelei.
Movul este o alegere indrazneata si plina de personalitate, fiind ideala pentru baile inalte. De asemenea, rosu exprima pasiune si romantism, dar este si o culoare intensa si provocatoare, ce va oferi un efect de amenajare unic atunci cand este imbinata cu nuante neutre sau nonculori.
Baile de serviciu amenajate in nuante de verde sunt linistitoare si se inspira din puterea magica si vindecatoare a naturii. Pentru spatiile mici se pot folosi combinatii de alb si verde inchis sau combinatii diverse intre variatii mai inchise de verde si nuante mai pastelate. Rezultatul va fi unul relaxant si plin de rafinament.
Iata, asadar, ca si amenajarea unei bai de dimensiuni reduse, asa cum se poate descrie, deseori, o baie de serviciu, poate parea o adevarata provocare, alegerea elementelor de design interior si a celor functionale jucand un rol extrem de important, includerea acestora trebuind sa fie stabilita cu precizie, astfel incat rezultatul sa corespunda cu dorintele si stilul de viata.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.