
- Categorii: Amenajari
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Baia nu este doar locul in care ne preocupam de igiena si tabieturile zilnice, ci si un colt de liniste si serenitate, in care putem da frau liber grijilor, in timp ce ne invaluim intr-un ritual de relaxare si regasire. De multe ori, decorul interior joaca un rol important in crearea unei atmosfere specifice nevoilor proprii.
Tocmai de aceea, in ceea ce priveste procesul de amenajare baie moderna, trebuie sa retineti ca acesta nu ar trebui sa fie nicicum mai prejos fata de un proces de stilizare a oricarei alte incaperi.
Data fiind importanta acestui spatiu, in materialul de astazi va prezentam o serie de trucuri si sfaturi cu privire la amenajarea baii moderne, in care veti descoperi, printre altele:
- Sfaturi generale privind amenajarea unei bai moderne;
- Idei de amenajare in functie de spatiul disponibil;
- Finisaje recomandate in procesul de amenajarea;
- Modul de alegere al pieselor de mobilier in vedere obtinerii unui touch final modern;
- Includerea unui sistem de iluminat si decoratiuni potrivite pentru o baie moderna;
- Culori si stiluri decorative folosite in mod recurent in design-ul interior al baii.
Sfaturi generale pentru amenajarea unei bai moderne
O baie clasica se poate transforma cu usurinta intr-una moderna prin diferite tehnici de atribuire a unor functii diverse spatiului, precum cel de adevarat centru spa. Desigur, elemente tehnologice sunt un must, acestea fiind cele care aduc spatiul in era modernitatii.
In general, una dintre cele mai populare alegeri in procesul de amenajare baie moderna este alegerea unei cabine/cazi de dus cu hidromasaj sau introducerea unui sistem de iluminare integrat in cabina de dus. Sunt frecvente si toaletele inteligente cu senzori si functii de iluminare, fie crearea unei saune sau a unei cabine cu senzori infrarosu.
Baia moderna este un contrast de culori reci si pastelate, completata cu finisaje cat mai drepte, din ceramica sau sticla.
Pentru un proiect de amenajare baie moderna complet, va propunem, in cele ce urmeaza, cateva trucuri de amenajare in functie de spatiu, alegere pieselor de mobilier si finisaje.

Trucuri de amenajare in functie de spatiul util
Cantitatea de obiecte decorative si functionale, cat si aspectul sau paleta de culori, se stabilesc, de cele mai multe ori, in functie de spatiul util. Ca in orice alta amenajare, nu doriti nici sa aglomerati spatiul, astfel incat sa ofere o senzatie apasatoare, dar nici sa omiteti vreun detaliu important, care sa excluda nuantare baii in stil modern.
Una din cele mai bune optiuni inainte de a alege toate articolele functionale si decorative este schitarea proiectului si a zonelor de utilitate, astfel incat sa aveti o trecere usoara dintr-un colt in altul, in functie de cum va desfasurati activitatea zilnica.
In cazul bailor mici, carora doriti sa oferiti impresia unui spatiu mai generos decat cel real, va recomandam sa optati pentru finisaje, elemente de decor si functionalitate in culori deschise, alb sau nude, fie variatii intre acestea. De asemenea, puteti oferi volum incaperii, dar si nuante elegante si moderne, prin utilizarea unor oglinzi cat mai mari, in functie de dorinte si de caracteristicile spatiului, bineinteles.
Amplasati sursele artificiale de iluminat in vecinatatea oglinzilor. Acest lucru va ajuta la cresterea unghiului de iluminare, aceasta distribuindu-se pe o arie mai vasta. Totodata, pentru o intensitate mai ridicata, alegeti sa amplasati un sistem de iluminat atat in jurul oglinzilor, cat si pe laterala opusa.
Jucati-va cu diferite combinatii de materiale in materie de finisaje. De exemplu, blaturile din lemn tratate impotriva umiditatii au o rezistenta mai ridicata fata de cele din ceramica, iar obiectele de decor din piatra sau cele metalice se pot incadra excelent intr-un proiect de amenajare baie moderna in stil industrial.
Integrati articolele functionale in mobilier. Daca nu dispuneti de un spatiu excelent si considerati ca masina de spalat se incadreaza perfect in baie, o puteti ,,camufla”, introducand-o intr-un dulap sau amplasa sub lavoar.

Cum amenajam baia in functie de finisaje?
Finisajele ocupa cea mai mare parte a baii, acestea avand un rol extrem de important din punct de vedere vizual, putand accentua starea de confort, si, in acelasi timp, aglomera sau aerisi o baie mica, in cazul in care nu sunt alese intr-un mod inspirat si potrivit spatiului.
Astfel, printre cele mai des intalnite finisaje, regasim:
- Placile ceramice – In alegerea celor mai potrivite placi ceramice trebuie sa stabiliti cu atentie stilul decorativ, care, in mod evident, trebuie sa corespunda cu preferintele personale. Placile ceramice trebuie sa fie in contrast cu faianta, fiind preferate culorile deschise, care sa nu aglomereze spatiul. Chitul dintre placile ceramice trebuie sa fie de o culoare cat mai apropiata de culoarea acestora, astfel incat ansamblul sa nu iasa in evidenta intr-un mod negativ;
- Faianta – Alegerea faiantei trebuie facuta tinand cont de caracteristicile si aspectul placilor ceramice, astfel incat acestea sa se imbine perfect. Este recomandat sa se mearga pe o paleta de culoare neutra sau similara;
- Mozaicul – Mozaicul este finisajul ideal pentru baile decorate in stil art deco, acesta oferind un aspect modern desavarsit. Se recomanda atat formele geometrice, cat si finisaje cu aspect de argint sau crom;
- Combinatiile de materiale – Prin apelarea la diferite combinatii de materiale, puteti crea un vizual interesant, modern si, totodata, placut, desprins din propria personalitate. Puteti opta pentru combinatii de lemn, piatra, ceramica si metal, care au proprietati diferite din punct de vedere functional;
- Vopseaua lavabila – Daca nu va incanta ideea de a cheltui suplimentar sau de a amplasa faianta in baie, puteti opta, in schimb, pentru varuirea peretilor cu vopsea lavabila. Este recomandat sa optati pentru o vopsea cu proprietati anti umezeala si care sa se curete cu usurinta.

Alegerea pieselor de mobilier in ton cu stilul modern
Alegerea pieselor potrivite de mobilier pentru amenajarea unei bai moderne poate fi o adevarata provocare, dat fiind ca toate caracteristicile acestora, de la dimensiune, forma, culoare, poate aduce influente importate in modul in care se va prezenta rezultatul final.
Astfel, daca vorbim de un spatiu restrans, e recomandat sa optati pentru piese de mobilier cat mai putine si, eventual, pentru corpuri suspendate. De asemenea, daca aveti nevoie de mai mult spatiu de depozitare, puteti opta atat pentru mobilier amplasat la nivelul pardoselii, cat si pentru corpuri suspendate. Totodata, in baile de mici dimensiuni, se recomanda, inclusiv, sa inlocuiti corpurile de mobilier clasice cu mobilierul fara usi sau cu rafturi. Cele mai potrivite piese de mobilier pentru baie sunt cele rezistente la umiditate, tratate special – PAL, MDF, etc.
Cum iluminam si accesorizam o baie moderna?
Sistemele de iluminat joaca un rol esential, mai ales ca majoritatea bailor nu beneficiaza de acces la lumina naturala. Se recomanda ca acestea sa fie rezistente la umiditate, cele mai bune optiuni fiind spoturile si aplicile, amplasate in jurul oglinzilor, care prin reflexie imprastie lumina pe o arie cat mai larga.
Oglinzile au o functionalitate practica si esentiala, mai ales cand vine vorba de rutina de ingrijire. Retineti ca, cu cat sunt mai mari si/sau mai multe, cu atat maresc mai mult spatiul din punct de vedere vizual.
Alegerea decoratiunilor se face in raport cu stilul de amenajare ales, evitandu-se introducerea articolelor de decor multiple, in special daca baia are dimensiuni reduse.

Ce culori sunt ideale in amenajarea unei bai moderne?
Culorile calde, precum nuantele de rosu, galben si portocaliu exprima pasiune, caldura si pofta de viata, acestea fiind ideale pentru persoanele care se regasesc deseori intr-o astfel de stare de spirit sau care isi doresc sa-si ia energia de la o incapere care emana astfel de stari. Acestea se imbina perfect cu culorile neutre sau cu nuantele complementare.
Culorile reci, precum movul, nuantele de albastru sau verde, exprima curaj, relaxare si ofera o senzatie deplina de libertate si control. Aceste culori se imbina perfect cu cele neutre, cat si cu variatii de culoare similare, inchise sau pastelate. De asemenea, se pot face si combinatii indraznete intre doua dintre aceste culori reci (de exemplu, galben cu mov) pentru un efect aparte.
Nonculorile sau nuantele neutre, precum alb, negru si variatiile de maro si nude exprima o stare de calm si clasicism incurabil. Acestea merg asortate in orice context, ca atare sau in combinatii cu culori reci sau calde, putand, inclusiv, sa fie integrate intr-un stil de amenajare baie moderna, precum sunt cele prezentate anterior si/sau feng shui.
Stiluri decorative pentru amenajarea baii moderne
Alegerea unui stil de decor este optiunea ideala pentru a stabili concret catre ce elemente va puteti orienta, astfel incat amenajarea baii moderne sa decurga cu usurinta si sa ofere un rezultat conform asteptarilor. Iata cateva dintre cele mai populare stiluri de amenajare ale unei bai moderne:
Stilul scandinav
Stilul scandinav pune accent pe simplitate, claritate si puritate, lucru, de altfel, ideal, mai ales daca ne raportam la scopul si impactul vizual pe care acesta il are asupra psihicului.
Astfel, pentru amenajarea unei bai moderne in stil scandinav se aleg culori luminoase, cu finisaje de lemn, stilul fiind ideal pentru a oferi un aspect modern minimalist si o generozitate din punct de vedere vizual in cazul bailor mici.

Stilul industrial
Stilul industrial este potrivit pentru persoanele nonconformiste, care imbina creativitatea cu noutatea si cu industrializarea vremurilor prezente.
Acest stil se defineste prin finisaje naturale din mozaic, pereti de caramida, piatra, etc., dari si culori calde sau inchise (rosu, bronz, etc.).
Aceasta alegere este ideala pentru incaperile in care sunt expuse la vedere anumite conducte si parti de conexiune, ce se pot integra in stilul industrial drept pata de culoare.
Stilul Art Deco
Amenajarea baii moderne in stil art deco impune dezlantuirea propriei personalitati si a creativitatii. Acest stil este unul adecvat pentru o amenajare baie moderna datorita jocului de contraste si culori, in raport cu senzatia de libertate de exprimare si liniste, pe care o exprima o baie amenajata modern in stil art deco.
Formele si liniile nu sunt 100% drepte, ci curbate, atipice, finisajele naturale fiind, de asemenea, intalnite in cadrul acestui stil.

Stilul urban
Stilul urban ofera o infatisare clasica si naturala, combinatiile preferate fiind nuantele de alb si maro ale lemnului si pieselor de ceramica. Se opteaza pentru linii drepte si forme geometrice bine definite, pe obiecte si piese de mobilier cu o functionalitate bine definita.
Observam, asadar, ca baia se poate transforma intr-un colt perfect de relaxare, desprins din propriul stil de viata, prin cunoasterea unor aspecte de baza, ce privesc, in general, un bun proiect de amenajare a unei bai moderne. Prin alegerea cu atentie a stilului, culorilor, formelor si tuturor detaliilor ce urmeaza a fi integrate in baie, pe baza unei schite executate in prealabil, va veti putea forma o idee initiala, de ansamblu, astfel incat rezultatul final sa fie executat in mod profesionist, fara cusur.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.