- Categorii: Incalzire
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Daca locuinta nu se afla in apropierea unei conducte de gaze, atunci sistemul de incalzire electrica ar putea reprezenta singura solutie viabila de incalzire a casei. Mai mult decat atat, dupa cum veti vedea in materialul de mai jos, sistemele moderne de incalzire pe curent electric urmaresc eficientizarea consumului, nefiind atat de scumpe precum v-ati putea astepta. Iata despre ce vom discuta in articolul prezent:
- Cum functioneaza o centrala termica cu incalzire pe curent electric;
- Pentru ce tip de sistem termic puteti opta;
- Care sunt avantajele si dezavantajele incalzirii cu curent electric.
Prezentare generala incalzire electrica
Principiul de functionare al sistemelor de incalzire electrica este asemanator cu cel al centralelor pe gaz, exceptie facand faptul ca apa de pe conducte este incalzita cu ajutorul unei rezistente electrice si nu cu flacara. Apa calda este apoi distribuita pe conducte catre calorifere sau catre pardoseala, pentru a incalzi, astfel, incaperea.
Clasificare in functie de tipul sistemului termic instalat
Dupa cum mentionam, principalele sisteme termice, pentru care se poate folosi o centrala pe curent electric, sunt incalzirea prin pardoseala si cea prin calorifere.
Incalzire prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala functioneaza prin montarea unei retele de tevi pe sub podea, prin care circula agentul termic incalzit de centrala electrica. Principalul avantaj al acestei solutii este acela ca apa de pe conducte este incalzita la o temperatura mult mai mica (22 – 27 grade Celsius), reducand astfel consumul de curent electric cu pana la 75%. Cu toate acestea, complexitatea unui astfel de proiect face ca atat costul pentru manopera, cat si achizitia materialelor sa fie mai mari, in comparatie cu solutiile clasice de incalzire prin calorifere.
Incalzire prin calorifere
Incalzirea prin calorifere ramane, poate, cea mai populara solutie, avand un cost de instalare mult mai mic. Mai mult decat atat, principalul avantaj al acestei solutii este faptul ca faciliteaza intretinerea. Astfel, depistarea eventualelor daune sau reparatii, se efectueaza mult mai usor si rapid. Cu toate acestea, aveti in vedere un consum mai mare de energie, dar si faptul ca temperatura nu va fi distribuita uniform in incapere.
Acestea fiind spuse, retineti faptul ca cea mai eficienta solutie o reprezinta combinatia dintre incalzirea in pardoseala, alimentata de o centrala electrica, cuplata la o sursa de energie verde. Acest model sustenabil va = oferi maximul de confort, cu un minim de cheltuieli lunare.
Care sunt avantajele si dezavantajele unei incalziri electrice?
Sistemele de incalzire electrice se pot dovedi o solutie extrem de eficienta, dar pot avea, deopotriva, si anumite aspecte mai putin avantajoase. Iata, deci, care sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont inainte de a opta pentru un sistem de incalzire pe curent electric:
Avantaje
- Eficienta energetica: Spre deosebire de combustibilii traditionali, centralele electrice reduc pierderile de energie cu pana la 99%. Acest lucru inseamna ca o mare parte din energia electrica este convertita in caldura. Prin comparatie, in cazul gazului, o parte din caldura se pierde sub forma gazelor eliminate;
- Costuri mici de instalare: In timp ce racordarea la o retea de gaze poate costa pana la 10.000 de lei, montarea unei centrale electrice presupune doar conectarea la reteaua electrica existenta a casei. In plus, acest tip de centrala se monteaza mult mai usor si, de aceea, costurile pentru manopera sunt mai mici;
- Dimensiuni reduse: Spre deosebire de centralele pe peleti sau lemne, care sunt extrem de mari si necesita, adesea, amenajarea unui spatiu special, centralele electrice sunt mult mai compacte si se pot instala pe orice perete al casei;
- Intretinere usoara: Pentru ca nu au foarte multe componente mecanice si, in egala masura, nu elimina gaze sau fum, acestea sunt mult mai usor de intretinut. In principiu, desi se recomanda inspectia regulata a centralei, singurele cazuri in care veti interveni asupra acestora vor fi pentru a efectua eventuale reparatii;
- Energie regenerabila: Centralele electrice reprezinta cea mai eficienta solutie pentru locuintele sustenabile. Montate impreuna cu o sursa de energie verde (panouri fotovoltaice, eoliene, etc.), centralele electrice nu doar ca nu vor presupune cheltuieli lunare, dar vor reprezenta o solutie prietenoasa pentru mediul inconjurator.
Dezavantaje
- Costul curentului electric: Daca nu exista o sursa de energie electrica alternativa, trebuie sa aveti in vedere un cost mai mare pentru consumul de curent. In comparatie cu centralele pe gaz, cheltuielile lunare pot fi cu pana la 50% mai mari;
- Alimentarea cu curent electric: Desi curentul este disponibil in cea mai mare parte a Romaniei, intreruperile in alimentarea cu curent electric reprezinta o problema, care poate afecta eficienta centralelor electrice, in special datorita faptului ca acestea apar, in general, in anotimpurile reci, atunci cand este necesara functionarea permanenta a sistemului de incalzire.
Cum functioneaza si cat consuma in medie o astfel de centrala?
Dupa cum spuneam, principiul de functionare al unei centrale pe curent electric este simplu, curentul electric fiind transformat in caldura cu ajutorul unei rezistente. Puterea unei centrale este cea care determina eficienta acesteia, dar si cea care influenteaza, in mod direct, consumul. Pentru a putea calcula consumul mediu al unei centrale de incalzire electrica, trebuie sa aveti in vedere mai multi factori – izolatia casei, suprafata utila, numarul de locuitori etc.
Estimativ, insa, trebuie sa stiti ca la un apartament partial izolat, de aproximativ 55 mp, consumul lunar variaza intre 450 si 600 de lei, in functie de temperatura exterioara.
De ce sa optam pentru incalzire electrica?
In primul rand, mentionam faptul ca principalul avantaj al sistemelor de incalzire electrica este acela ca inlocuiesc cu brio centralele pe gaz, in zonele in care nu exista alimentare cu gaz.
In al doilea rand, dupa cum spuneam mai sus, daca sunt cuplate la o sursa de energie electrica alternativa (solara, eoliana, etc.), centralele electrice devin una dintre cele mai economice si ecologice solutii de incalzire.
Nu in ultimul rand, centralele electrice reprezinta solutia ideala, oferind control absolut asupra temperaturii din incaperi. In timp ce puterea calorica a combustiilor lichizi sau solizi poate varia, puterea curentului este mereu constanta. Astfel, odata setat termostatul, nu va ramane decat sa va bucurati de confort.
In concluzie, retineti faptul ca energia electrica reprezinta, cu siguranta, solutia viitorului. Mai mult decat atat, daca planuiti sa investiti intr-o casa sustenabila, centrala electrica este o necesitate si nu doar o optiune. Indiferent, insa, de solutiile pentru care veti opta, va recomandam sa va documentati foarte bine inainte de a demara lucrarile. In plus, optati intotdeauna pentru echipe de profesionisti, care sa execute lucrarile.
Curentul electric nu este o joaca si orice eroare de montaj poate pune in pericol utilizatorii casei. De aceea, tratati aceasta investitie cu seriozitate, iar daca aveti nevoie de consultanta, nu ezitati sa cereti opinia specialistilor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.