Incalzire cu infrarosu

Incalzire cu infrarosu

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Sistemele de incalzire cu infrarosu sunt una dintre cele mai moderne tehnologii, iar popularitatea acestora se afla intr-o continua crestere. Cu toate acestea, cei care considera achizitionarea unui astfel de sistem se confrunta adesea cu lipsa de informatie. Din fericire, insa, acest material isi propune sa adreseze aceasta problema si sa ofere informatii complete cu privire la incalzirea cu infrarosu:

 • Ce inseamna incalzirea cu infrarosu;
 • Care sunt principalele tipuri de incalzire cu unde infrarosii;
 • De ce ar trebui sa optati pentru un astfel de sistem.

Ce inseamna o incalzire cu infrarosu?

Incalzirea cu unde infrarosii exista inca de la facerea Pamantului, Soarele in sine fiind cea mai mare sursa naturala de unde. Cu toate acestea, in ceea ce priveste sistemele de incalzire cu infrarosu, acestea reprezinta o noutate in domeniu si se bucura de foarte mult succes in tara noastra.

Principiul de functionare al acestor sisteme este relativ simplu: asemenea Soarelui, panourile cu infrarosu produc unde electromagnetice cu lungimi de unda cuprinse intre 780 nm si 1 mm,  caldura fiind radiata catre toate obiectele din incapere. Mai apoi, obiectele respective inmagazineaza caldura respectiva si o elibereaza treptat, astfel incat temperatura din incapere devine uniforma. 

Incalzire casa cu panouri infrarosu

Care sunt avantajele unei astfel de incalziri?

Popularitatea in crestere a sistemelor de incalzire cu infrarosu se datoreaza multimii de beneficii pe care acestea le au. Iata, asadar, care sunt avantajele incalzirii cu infrarosu, comparativ cu sistemele de incalzire traditionale:

 • Se monteaza extrem de usor: Spre deosebire de incalzirea traditionala (prin calorifere sau prin pardoseala, cu agent termic), sistemele de incalzire panouri infrarosu se monteaza extrem de usor. Practic, acestea se fixeaza direct pe pereti sau pe tavan, iar pentru a functiona trebuie racordate la o sursa de curent electric;
 • Sunt eficiente din punct de vedere al consumului: Prin comparatie cu caloriferele electrice cu ulei, panourile radiante cu infrarosu, desi functioneaza tot pe curent electric, au un consum mult mai mic. Astfel, daca un calorifer electric de mici dimensiuni consuma aproximativ 2 kW/h, panourile cu infrarosu consuma intre 0,3 si 0,8 kW/h (in functie de dimensiune). Acest lucru se poate traduce printr-o economie lunara de pana la 50% cu incalzirea;
 • Se intretin foarte usor: Pe toata durata perioadei de garantie, sistemele de incalzire panouri radiante cu infrarosu vor functiona cu minimul de mentenanta. Practic, de cele mai multe ori, singura „datorie” cu privire la intretinerea acestora va fi curatarea periodica de praf. Prin comparatie, incalzirea cu o centrala traditionala presupune inspectii anuale, care trebuie efectuate de specialisti in domeniu;
 • Ofera mai mult spatiu: In timp ce majoritatea centralelor termice presupun amenajarea unei camere special destinate acestora, incalzirea cu infrarosu este mult mai discreta si nu ocupa foarte mult spatiu. In plus, acestea sunt produse in foarte multe forme si dimensiuni, pentru a fi usor de adaptat oricarui proiect;
 • Incalzesc camera foarte rapid: In timp ce sistemele de incalzire traditionale incalzesc treptat incaperea, panourile cu infrarosu incalzesc practic instant obiectele din jurul acestora. Mai mult decat atat, in timpul iernii, acestea sunt capabile de mentinerea unei temperaturi constante in incapere, chiar si cu geamurile deschise, facilitand astfel ventilatia naturala. 
Incalzire panou infrarosu

Unde este folosit acest mod de incalzire?

Sistemele de incalzire cu infrarosu sunt extrem de versatile si se pot adapta cu succes in orice situatie. Asadar, acestea pot fi utilizate in absolut orice incapere, fie rezidentiala sau comerciala.

Mai mult decat atat, datorita rezistentei la umezeala, acest sistem de incalzire se potriveste de minune chiar si in bai, sporind pe de-o parte confortul si reducand in acelasi timp umezeala. In ceea ce priveste amplasarea panourilor in incapere, specialistii mentioneaza ca este de preferat montarea acestora pe tavan. Acest lucru se datoreaza mai multor motive, printre care:

 • Raza de actiune: Intrucat nu exista obiecte de mobilier care sa obstructioneze razele infrarosii, amplasarea sistemului de incalzire panouri radiante cu infrarosu pe tavan garanteaza o raza mai mare de actiune. In plus, camera va fi incalzita uniform in toate colturile;
 • Eficienta: Prin cresterea razei de actiune, scade necesitatea montarii unui numar mai mare de panouri. Astfel, investitia va fi mai mica, comparativ cu eventualitatea in care ati opta pentru montajul acestora pe pereti;
 • Spatiu: Nu in cele din urma, montajul panourilor pe tavan nu va va incomoda din punct de vedere al spatiului. In plus, asa cum spuneam, aspectul acestora este foarte elegant, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji cu privire la mascarea lor. 

Daca din anumite motive, va este imposibil sa montati panourile pe tavan, trebuie sa stiti ca acestea sunt, de asemenea, foarte eficiente si pe pereti. Tineti cont doar de faptul ca panourile nu ar trebui blocate cu obiecte de mobilier. Atat timp cat respectati aceasta mica regula, nu ar trebui sa intampinati niciun inconvenient. 

Incalzire infrarosu in pardoseala

Tipuri de incalzire cu infrarosu

In principiu, desi panourile sunt cea mai cunoscuta solutie de incalzire cu infrarosu, aceasta tehnologie este, in realitate, de doua tipuri, respectiv incalzire panouri infrarosu si folie infrarosu pentru pardoseala. Iata cum difera cele doua tehnologii:

Incalzire electrica in pardoseala cu infrarosu

Acest sistem consta dintr-o folie flexibila speciala, care se monteaza direct pe suprafata podelei, pe sub materialul de finisare al pardoselii. Spre deosebire de solutiile traditionale de incalzire prin pardoseala, cea cu infrarosu se remarca prin doua caracteristici extrem de avantajoase. In primul rand, aceasta consuma mult mai putine resurse. Spre deosebire de incalzirea electrica prin pardoseala, cea cu infrarosu poate consuma chiar si cu pana la 50% mai putin curent electric.

In al doilea rand, acestea se monteaza foarte usor si intr-un timp foarte scurt. In schimb, aveti in vedere faptul ca montajul acestei folii poate necesita cunostinte tehnice. Astfel, lucrarea trebuie executata doar de profesionisti cu experienta in acest domeniu si niciodata de persoane neavizate. In caz contrar, proiectul ar putea fi supus esecului. 

Incalzire infrarosu prin panouri radiante

Spre deosebire de folia cu infrarosu pentru pardoseala, panourile radiante sunt o solutie de tip „plug and play”. Pe scurt, pentru punerea acestora in functiune, panourile trebuie pur si simplu fixate pe perete si cuplate la o sursa de energie electrica. Odata montate astfel, panourile vor functiona fara foarte multa mentenanta.

In plus, asa cum mentionam anterior, montate pe tavan si indreptate catre podea, acestea vor functiona asemanator foliei cu infrarosu. Practic, pardoseala se va incalzi si va radia mai departe caldura. 

De ce sa optam pentru o astfel de solutie de incalzire?

Dupa cum ati vazut, sistemele de incalzire cu infrarosu sunt extrem de avantajoase si ar trebui luate in considerare atat pentru constructia unei case de la zero, cat si pentru proiectele de renovare. Avand in vedere faptul ca lumea isi indreapta atentia catre solutiile sustenabile, reducerea consumului de energie devine o prioritate foarte actuala pentru orice proprietar de casa sau apartament. In plus, iata doar cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa alegeti incalzirea cu infrarosu:

 • Incalzirea prin infrarosu este mai accesibila din punct de vedere al costurilor de achizitie, spre deosebire de centralele termice traditionale sau chiar de pompele de caldura;
 • Razele infrarosu au puterea de a penetra zidurile constructiei, protejand astfel structura de rezistenta in profunzime, impotriva umezelii;
 • Caldura emanata este inmagazinata de obiectele din casa, iar acestea radiaza pentru o perioada mai lunga de timp, reducand consumul;
 • Sistemele cu infrarosu sunt foarte silentioase spre deosebire de alte solutii (de exemplu, aerotermele, care pot produce foarte mult zgomot);
 • Nu in ultimul rand, panourile radiante sunt foarte elegante si se vor integra perfect cu aspectul interior, indiferent daca acesta este clasic sau modern.

Acestea fiind spuse, daca ati construit o cladire (casa, hala, cladire de birouri, etc.), ori daca planuiti sa renovati, va recomandam sa explorati varianta incalzirii cu infrarosu. Aceasta este una dintre cele mai eficiente solutii existente pe piata, iar din punct de vedere al eficientei, poate intrece o centrala traditionala (pe gaz, lemn sau electrica). 

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.