- Categorii: General
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Construind un foisor de gradina, intreg aspectul proprietatii se va schimba in bine. Cu toate acestea, contrar intelegerii generale, conform careia foisoarele sunt doar din lemn, acestea pot fi construite, in fapt, din mult mai multe materiale. In acest sens, pentru a avea la indemana toate informatiile necesare unei investitii de succes, vom discuta in cele ce urmeaza despre foisoarele de gradina:
- Cate tipuri de foisoare exista si din ce materiale pot fi construite;
- Cum se calculeaza pretul si cat costa foisoarele de gradina;
- Care sunt etapele de constructie ale foisoarelor.
Ce sunt foisoarele de gradina?
Un foisor de gradina este o constructie independenta, amplasata pe proprietate, al carei scop este acela de a crea un spatiu intim si umbrit, pentru relaxare. Acestea pot fi de mai multe tipuri si forme, fiecare avand propriile caracteristici si avantaje. Din acest motiv, consideram necesar sa discutam despre fiecare tip in parte, astfel incat sa va puteti forma o parere documentata.
Tipuri de foisoare in functie de materiale
Asa cum spuneam, atunci cand discutam despre foisoare de gradina, majoritatea persoanelor vor merge cu gandul la cele construite din lemn. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca foisoarele pot fi construite din mult mai multe materiale. Iata, asadar, care sunt principalele tipuri de foisoare, in functie de materialul folosit in constructia acestora:
Foisor din caramida
Un foisor de gradina din caramida se remarca, in primul rand, prin rezistenta. Caramida, dupa cum stiti, cu siguranta, este unul dintre cele mai durabile materiale folosite in constructii. Pentru a identifica daca aceasta varianta este potrivita pentru propriul proiect, iata cateva date utile:
- Avantajos: Caramizile sunt usor de intretinut. Odata realizata zidaria, aceasta nu va necesita niciun fel de tratament special. De asemenea, foisoarele din caramida se remarca prin faptul ca sunt rezistente impotriva incendiilor. De aceea, acestea reprezinta solutia ideala pentru cei care vor sa amenajeze in interiorul acestora un gratar sau o zona de gatit. Mai mult decat atat, caramida are proprietati termice excelente. In acest sens, in zilele calduroase, veti observa ca interiorul foisorului va fi racoros;
- Mai putin avantajos: Costurile pentru realizarea unui foisor din caramida sunt destul de mari. In primul rand, achizitia materialelor in sine este costisitoare. In al doilea rand, din cauza greutatii, va trebui sa construiti o fundatie mult mai solida si, prin urmare, mai scumpa.
Foisor din piatra naturala
Foisorul din piatra naturala poate fi construit din piatra de rau sau pietre mai scumpe, precum marmura sau granitul. Cu toate acestea, indiferent de optiunea pe care o veti alege, foisorul se va bucura de atentie din partea musafirilor. Iata ce trebuie sa stiti inainte de a opta pentru foisoare din piatra naturala:
- Avantajos: Pietrele naturale sunt foarte eficiente in ceea ce priveste izolarea termica si hidroizolarea. Asemenea foisoarelor din caramida, cele din piatra mentin o temperatura constanta in interior, indiferent de conditiile meteo din exterior. In plus, spre deosebire de cele din caramida, care trebuie finisate pentru a fi protejate de umezeala, cele din piatra nu sunt afectate de apa. Nu in ultimul rand, constructiile din piatra naturala au adesea o durata de exploatare mai mare decat oricare alt material;
- Mai putin avantajos: Pe de-o parte, la fel ca in cazul caramizilor, greutatea mare a pietrei presupune o fundatie solida. In al doilea rand, pietrele naturale nu sunt intotdeauna uniforme. De aceea, procesul de zidarie va fi mult mai complex. Astfel, lucrarile de constructie foisor de gardina se vor intinde pe o perioada mai lunga de timp. Acest aspect va creste, de asemenea, costul pentru manopera si mentinere a santierului (curent, apa, etc.).
Foisor din lemn
In sfarsit, poate cea mai populara solutie de constructie a unui foisor o reprezinta lemnul. Foisoarele din lemn sunt, asa cum am tot mentionat, recunoscute si alese de constructori din mai multe motive. Iata doar cateva dintre acestea:
- Avantajos: Lemnul este un material natural foarte usor de procurat in Romania. De aceea, costul pentru achizitia materialelor este mai redus, comparativ cu solutiile prezentate anterior. Un alt avantaj al lemnului este prelucrarea. Un foisor de gradina din lemn se construieste mult mai usor, iar timpul de executie este cu pana la 70% mai scurt decat in cazul structurilor din zidarie. Nu in ultimul rand, trebuie amintita greutatea materialului. Avand o densitate mai mica, lemnul este mai usor si nu aplica presiune pe fundatie. Astfel, acesta se poate construi chiar si pe podina din lemn (nu neaparat pe fundatie din beton armat);
- Mai putin avantajos: In schimb, lemnul trebuie tratat relativ des. Cel putin odata la 10 ani, va trebui sa ignifugati lemnul si sa il tratati impotriva insectelor. De asemenea, pentru a il proteja de apa, acesta trebuie vopsit sau lacuit odata la 2-3 ani. In caz contrar, structura se va macina, iar investitia nu va rezista.
Caracteristici si avantaje
Daca am discutat despre avantaje la modul particular, este timpul sa discutam si despre avantajele unui foisor de gradina la modul general. Iata, deci, prin ce se remarca foisoarele de gradina, indiferent de materialul din care sunt construite:
- Sunt extrem de versatile: In primul rand, foisoarele pot lua orice forma si dimensiune. In al doilea rand, acestea sunt flexibile din punct de vedere al materialului. Acest lucru inseamna ca veti putea combia, de asemenea, oricare dintre materialele prezentate mai sus;
- Au un raport calitate – pret excelent: Investitia intr-un foisor pentru gradina se recupereaza inca din primii ani de utilizare. Mai mult decat atat, foisoarele cresc valoarea proprietatii. Astfel, investitia se poate recupera si in urma vanzarii casei;
- Infrumuseteaza curtea: Nu in ultimul rand, foisoarele de gradina sunt considerate elemente de decor exterior. Mai mult decat atat, acestea pot fi decorate la randul lor, devenind astfel piesa centrala a proprietatii.
Principalele forme
Mentionam mai sus despre versatilitate si despre faptul ca un foisor poate lua absolut orice forma doriti. In timp ce acest lucru este perfect valabil, va vom prezenta in continuare trei dintre cele mai des intalnite modele de foisoare de gradina, respectiv dreptunghiulare, hexagonale si octogonale.
- Foisor dreptunghiular: Avand doar patru laturi, forma relativ simpla faciliteaza un montaj mult mai usor. Acelasi lucru se intampla si cu acoperisul, care poate fi in doua sau in patru laturi, si care este mai accesibil din punct de vedere al costurilor. In plus, simplitatea foisorului dreptunghiular poate pune in evidenta arhitectura cladirii.
- Foisor hexagonal: Foisoarele in sase laturi sunt printre cele mai indragite, deoarece, spre deosebire de cele rotunde, sunt mult mai usor de mobilat. In ceea ce priveste acoperisul, insa, acesta este mai greu de construit, putand fi rotund sau cu sase versanti.
- Foisor octogonal: Pentru amenajarea unui spatiu exterior mai mare este de preferat sa optati pentru un foisor de gradina octogonal. Acesta se aseamana din punct de vedere al caracteristicilor cu cel hexagonal, insa are mai multe laturi.
Care este pretul unui foisor de gradina?
Pretul pentru un foisor de gradina se calculeaza, in principiu, in functie de mai multi factori. In primul rand, cel mai important este materialul din care este construit. De exemplu, un acoperis din piatra este mai greu de construit decat unul din caramida si, deci, mai scump.
Urmatorul aspect care influenteaza costul este forma foisorului. Cu cat aceasta este mai complexa, cu atat costurile vor fi mai mari. Nu in ultimul rand, accesorizarea va influenta costul final al investitiei. De exemplu, daca doriti un foisor cu gratar si bucatarie, va trebui sa aveti in vedere nu doar electrificarea, ci si racordarea la reteaua de apa si cea de canalizare (sau scurgere).
Pentru a obtine o oferta personalizata, va recomandam sa contactati o firma specializata in foisoare de gradina. Acestia va vor putea oferi un cost exact pe metru patrat, dar va vor consilia, de asemenea, si in alegerea materialelor potrivite. Mai mult decat atat, anumite firme comercializeaza foisoare prefabricate, care, in general, sunt mai putin costisitoare.
Etape principale de constructie
Constructia unui foisor de gradina nu este nici grea, dar nici usoara. Pentru a evita complicatiile si pentru a garanta un proiect de succes, va recomandam sa evitati executia lucrarilor in regie proprie si sa apelati la serviciile profesionistilor. Acestea fiind spuse, iata cum se construieste un foisor gradina:
Pasul #1: Fundatia sau podina
Pentru foisoarele din caramida sau cele din piatra, se va turna o fundatie continua din beton armat, astfel:
- Se vor sapa santurile;
- Se vor realiza cofrajele din lemn;
- Se vor monta armaturile din otel;
- Se va tura betonul monolit.
Pentru foisoarele pe structura usoara din lemn, se poate merge pe varianta unei podini (terase) din lemn in locul fundatiei, astfel:
- Se va excava solul pe conturul foisorului;
- Se va turna un strat de pietris de minim 20 cm;
- Se va turna un strat de criblura;
- Se vor monta dale de beton pentru sustinerea substructurii;
- Se va realiza substructura din grinzi de lemn;
- Se vor monta placile din lemn pentru pardoseala.
Pasul #2: Structura de rezistenta
Structura din rezistenta consta din stalpii si grinzile de sustinere. In cazul foisoarelor din zidarie, acestea se realizeaza din beton armat, iar in cazul foisoarelor din lemn, se vor folosi grinzi de lemn.
Pasul #3: Acoperisul
Procedurile pot fi diferite in functie de forma acoperisului (drept, in mai multe ape, etc.). In principiu, insa, pasii de executie sunt dupa cum urmeaza:
- Se construieste sarpanta (structura) acoperisului;
- Se monteaza astereala (placile de OSB sau scandurile);
- Se monteaza o membrana hidroizolanta;
- Se inveleste acoperisul cu materialul dorit (tabla, sindrila, tigla, etc.);
Pasul #4: Balustradele sau peretii
Pentru foisoarele deschise, se vor monta grinzile (care pot fi din lemn sau din beton) pe tot conturul constructiei, intre stalpi. In cazul foisoarelor inchise, se vor construi peretii (fie din zidarie, fie din lemn).
Pasul #5: Finisarea
Nu in ultimul rand, se va proceda la finisarea suprafetelor: montarea pardoselilor, zugravirea peretilor, montarea accesoriilor de electricitate, etc. In cazul foisoarelor rustice, acest pas este mai degraba facultativ.
De ce sa alegem un foisor de gradina?
Dupa cum ati identificat pe parcursul acestui material, exista nenumarate avantaje pe care un foisor de gradina le are. Ca un rezumat al articolului de astazi, iata asadar de ce sa optati pentru o astfel de structura:
- Extinderea spatiului: Un foisor pentru gradina are ca scop principal amenajarea unui spatiu exterior umbrit, in care sa va puteti petrece timpul alaturi de cei dragi;
- Mai mult confort: Pentru ca protejeaza impotriva factorilor de mediu, foisoarele permit realizarea unor activitati in aer liber pe tot parcursul anului, oferind in acelasi timp un grad sporit de confort;
- Infrumuseteaza proprietatea: Pe langa aspectele practice, foisoarele sunt excelente elemente de decor exterior. Investind intr-un foisor, intreg aspectul curtii se va schimba.
Desigur, acestea sunt doar cateva dintre avantaje. Dumneavoastra cu siguranta veti descoperi mult mai multe pe parcursul utilizarii foisorului. Acestea fiind spuse, speram ca v-am oferit informatiile de care aveati nevoie pentru a demara constructia foisorului de vis. Spor la treaba!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.