- Categorii: Soluri
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Proiectarea solutiilor de acces spre zonele construite si in interiorul spatiului reprezentat de o proprietate este o necesitate. Fie ca sunteti beneficiari persoana fizica sau reprezentati o firma, cautati cea mai buna solutie de asfaltare curte. Procedura va asigura dupa caz acces pietonal si/sau pentru trafic auto, astfel incat confortul si siguranta deplasarii sa fie garantate.
Prezentare asfaltare curte
Cand vorbim despre asfalt in curte ne referim la acoperirea cu un strat de asfalt a unor zone bine determinate. Aceste cai de tranzitare vor asigura accesul spre cladire sau alte puncte de interes cum sunt garajul, spatiul pentru parcarea exterioara, zona terasei, alte dependinte.
Este important ca desenarea cailor peste care se va turna asfalt in curte sa se faca urmarindu-se eficienta utilizarii. Pastrarea a cat mai multe zone verzi ramane dezirabila. Cu toate acestea, acolo unde este necesar, asfaltul in curte ramane o solutie convenabila deoarece:
- Se pune in opera si devine utilizabil foarte rapid.
- Necesita interventie minima pentru intretinere.
- Poate fi aplicat pe multiple suprafete.
- Se repara foarte usor, chiar si in regie proprie.
- Se poate turna manual sau mecanizat.
In aceste conditii folosirea cailor de acces va fi mult imbunatatita, nu vor mai exista neplaceri legate de deplasarea pe suprafete noroioase si nici pericolul blocarii autovehiculelor in cazul depunerilor de zapada.
Avantaje si utilizari
Alfaltul este un material extrem de flexibil. Este recomandat pentru realizarea de pavaje ce pot acoperi orice tip sau forma a suprafetelor suport. Poate fi aplicat direct pe piatra, o suprafata veche din asfalt, sau peste betonul degradat.
In comparatie cu alte materiale cu care se poate produce un pavaj, asfaltul ofera un set important de avantaje care se regasesc in utilizari multiple, dupa cum urmeaza:
Avantaje
- Ofera o foarte buna productivitate.
- Este usor de aplicat in varianta mecanizata sau manuala.
- Poate fi preparat si la fata locului in cantitatea necesara.
- Mixtura de asfalt preia cu usurinta forma suportului.
- Aspectul clasic poate fi imbunatatit prin tehnici speciale de colorare.
- Zonele de asfalt in curte pot fi combinate usor cu alte materiale de pavaj.
- Rezistenta in timp este foarte buna cand este folosita mixtura potrivita cu scopul utilizarii.
- Reparatiile punctuale sau generale se executa usor si in timp scurt.
- Costuri mai mici in comparatie cu alte tipuri de pavaje.
- Ridica valoarea proprietatii.
Utilizari
- Pentru alei si trotuare, in curte si in fata proprietatii.
- Pentru spatii de parcare.
- Pentru spatii tip platforma in scop de depozitare temporara.
- Pentru crearea suportului pentru terase permanente sau sezoniere.
- Pentru acoperirea unui plan inclinat la intrarea in cladiri.
Pentru ca toate avantajele prezentate sa devina reale este absolut necesar ca orice lucrare de asfaltare curte sa fie contractata cu un constructor profesionist. Principalul aspect tine de reteta mixturii ce va fi folosita la asfaltari curte.
Aceasta reteta este diferita pentru scopuri de utilizare diferite. In plus se va tine cont si de aplicarea unei metode de asfaltare care implica proceduri specifice in timpul si dupa aplicarea stratului de asfalt in curte.
Metode de asfaltare
Analiza suportului pentru asfaltari in curte este o etapa importanta. Cu aceasta ocazie va fi aleasa si metoda de asflatare a curtii. Aceasta metoda poate sa fie in totalitate mecanizata, insa la fel de bine poate fi doar manuala. Sunt situatii unde ambele metode sunt puse in lucru pentru a obtine cea mai buna productivitate.
Timpul de asfaltare este important deoarece este recomandat ca operatiunile sa inceapa, sa se desfasoare si sa se finalizeze pe vreme buna.
Iata in continuare detalii despre metodele de asfaltare si in ce conditii sunt ele recomandate:
- Asfaltare mecanizata – Varianta este decisa de constructor si se aplica de regula pe suprafate mari. Important in aceasta situatie este ca latimea spatiului sa permita accesul utilajului mecanizat pentru asfaltare curte. Fiind vorba despre spatii ce tin de proprietati private, este posibil ca dintr-o singura trecere a masini de turnat asfalt in curte, lucrarea sa fie incheiata. Verificati impreuna cu firma de asfaltari curti daca varianta mecanizata este solutia optima, altfel acceptati maniera de asfaltare manuala. Se poate lucra astfel pe cai de acces cu latime mare, trotuare sau alei, pentru toate productivitatea fiind foarte buna.
- Asfaltare manuala – Este solutia care se aplica pentru toate situatiile in care suportul ce trebuie asfaltat este de dimensiuni mici si nu se poate actiona cu un utilaj mecanizat. Asfaltarea manuala este aplicata de fiecare data si pentru completarea cu asfalt a zonelor dificile, in unghiuri sau curbe, unde o masina de asfaltat nu poate actiona. Varianta manuala de turnare asfalt in curte poate fi practicata si in regie proprie. In acest caz de foloseste material gata preparat la saci. Este insa obligatoriu sa fie respectate informatiile producatorului de mixtura asfaltica ambalata. Chiar daca productivitatea este mai mica, asfaltarea curtilor in regim manual ofera cel putin aceleasi beneficii ulterioare.
Valorificand potentialulul solutiei mecenizate, ce este completata cu procedura manuala de afaltare curti, aveti garantia unei lucrari de calitate. Pretindeti folosirea acelui tip de asfalt sau bitum care sa reziste impactului pe care il va avea traficul asupra sa.
Tipuri de asfalt si bitum
Ca in oricare alta lucrare in constructii alegerea materialului este prioritara pentru finalizarea unor lucari de calitate. Si tipul de asfalt trebuie selectat corect pentru ca ulterior folosirea aleilor, trotuarelor sau drumurilor din interiorul curtii sa reziste ani la rand.
Va prezentam cele mai importante mixturi asfaltice care se utilizeaza in prezent. Fiecare dintre ele au calitati bine definite pentru traficul ce-l pot suporta pavajele din asfalt turnat in curte. Mixtura contine in proportii bine stabilite smoala, pietris, var si nisip. In functie de procentajul acestor materiale in reteta si granulatia partilor solide vor rezulta asfalturi tip:
- BA 8 – Este amestecul utilizabil pentru trafic usor, pietonal. Va fi excelent pentru acoperirea aleilor si trotuarelor din curte, sau pentru deliminarea spatiului ocupat de o terasa in aer liber.
- BA 16 – Valoarea acestui amestec asfaltic este apreciata cand suprafetele vor fi folosite de autovehnicule. Fie ca sunt drumuri sau alei care ajung pana la garajul de langa casa, fie ca sunt spatii speciale pentru parcari sua depozitari de obiecte, suprafata ce rezulta va rezista perfect la presiunea tonajului aplicat.
- BA 25 – Este o mixtura speciala care are drept scop crearea unui strat de legatura intre suport si mixtura de tip BA16. Aplicarea ei potenteaza calitatea unui drum pe care se circula cu tonaj mare, sporind astfel rezistenta platformei.
Chiar daca exista difernte de pret intre tipurile de mixturi asfaltice nu eziatati sa o folositi pe cea potrivita cu scopul ulterior utilizarii caii de acces. Daca nu sunteti siguri in aceasta privinta, cereti consultanta unui antreprenor specializat in asfaltare curte.
Recomandari si sfaturi de punere in opera
Avand in folosinta asfalt in curte sunt create conditii optime pentre confortul proprietarului. Pentru ca aceasta necesitate sa fie rezolvata, iata ca sunt recomandarile si sfaturile la punerea in opera, in special cand lucrati in regie proprie.
- Determinarea exacta a suprafetelor ce urmeaza sa fie acoperite cu asfalt.
- Calcularea cu precizie a necesarului de mixtura pentru o aprovizionare suficienta.
- Pregatirea suportului peste care se toarna asfaltul in curte.
- Folosirea de limitatoare pentru incadrarea suprafetei.
- Aplicarea unei amorse speciale in functie de suportul peste care se executa lucrarea.
- Turnarea asfaltului in timpul stabilit de producatorul mixturii.
- Compactarea stratului de asfalt cu un utilaj manual dedicat.
- Pastrarea neatinsa a suprafetei pana la intarire completa.
Daca vreuna dintre aceste informatii nu poate fi indeplinita, sau nu aveti ustensile potrivite, nu incepeti activitatea. Este necesar ca lucrarea sa fie preluata de catre un constructor profesionist. Rezistenta suprafetei in timp cand faceti asfaltari curte tine simultan de calitatea materialului si a manoperei.
Care este pretul pe metru patrat?
Costurile legate de asfaltare curte sunt strans legate de dimensiunea totala a supafatei pe care ati hotarat ca se va turna asfaltul. Pot exista variatii ale costului atunci cand se intervine simultan cu manopera mecanizata si manuala. In aceste situatii costul ar putea fi usor mai ridicat. In rest, pretul mediu pentru un metru patrat de asfalt in curte este de 50 de lei.
De ce sa optati pentru asfaltarea curtii?
Una dintre conditiile esentiale pe care trebuie sa le urmariti cand sunteti proprietar este legata de modalitatea prin care se face accesul spre si in interiorul proprietatii. De calitatea folosirii zonelor determinate drept rute de acces va depinde inclusiv calitatea locuirii.
Pentru acest motiv asfaltarea curtii devine o necesitate ce nu poate fi ocolita sau tratata cu simplitate. Potentialul acestui produs este atat de bun incat viitorul locuirii va fi garantat pentru foarte multi ani. Optati pentru asfaltari in curte si pentru ca:
- Puteti realiza un design deosebit prin combinarea zonelor asfaltate cu zone pietruite cu materiale naturale, dale, pietris, etc.
- Asfaltul poate fi aditivat la suprafata cu pigmenti colorati creand astfel modele pe suprafata.
- Orice lucrare de completare sau reparare se executa foarte rapid si fara prea mult deranj.
- Costurile si efortul de intretinere sunt minime.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.