
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Protejarea cladirilor se realizeaza prin multiple solutii tehnice, care sa aiba la baza materiale adecvate, in functie de necesitati. Eliminarea posibilitatii de infiltrare a apei va ramane intotdeauna o problema careia trebuie sa ii acordam atentie, mai ales cand vorbim despre protejarea unei terase.
Va intrebati, oare, cum putem sa oferim acestui spatiu siguranta si protectia necesara? Raspunsul este unul simplu, prin intermediul unui proces de hidroizolatie terasa obtinandu-se rezultate mai mult decat eficiente.
Pentru o mai buna intelegere a modului in care putem sa hidroizolam o terasa, in cele ce urmeaza va prezentam principalele aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul realizarii unei astfel de lucrari.
Ce presupune hidroizolatia terasei?
Cand partea superioara a cladirii este proiectata ca o terasa, acest spatiu va deveni o zona cu expunere directa la intemperii. Din acest motiv, sunt prevazute si executate lucrari de hidroizolare terasa cu scopul de a asigura un strat de protectie eficient, care sa ajute la stoparea infiltratiilor de apa.
In functie de tipul terasei, care poate fi circulabila sau necirculabila, sunt luate in calcul materialele si tehnologia cu care se va executa lucrarea.
Atat timp cat proiectul si manopera pentru impermeabilizare terasa sunt corect realizate, beneficiile nu vor intarzia sa apara:
- Folosirea cladirii, fara vreun risc de patrundere a apei pluviale in interior;
- Protejarea fiecarei parti din structura cladirii, ce ar putea fi afectata de infiltratii;
- Eliminarea riscului de distrugere a finisajelor interioare;
- Suprimarea pagubelor produse de apa asupra bunurilor din cladiri;
- Locuire confortabila sau desfasurarea unor activitati comerciale fara intreruperi;
- Cresterea cotei de piata a cladirii.
Atunci cand hidroizolatia este realizata in mod corect, rezultatele sunt garantate pentru o perioada de cel putin 8 ani. In mod cert, in tot acest timp nu vor fi necesare lucrari de reparatii, fie acestea partiale sau de inlocuire a intregului sistem de hidroizolatie terasa. Reiese, asadar, faptul ca investitia intr-o astfel de lucrare nu doar ca este de durata, ci si cu rezultate vizibile de moment.

De ce este important sa hidroizolam terasa?
Asa cum ne ingrijim ca temperatura din interior sa fie constanta si sa nu existe pierderi de caldura, la fel trebuie privit si acest demers de hidroizolatie terasa. La ora actuala, pe piata se gasesc materiale special create pentru acest tip de interventie, astfel ca nu exista motive pentru care rezultatul sa nu fie unul optim. Care este, insa, scopul acestei lucrari?
In esenta, dorim sa obtinem o suprafata rezistenta la variatiile de temperatura, atat de imprevizibile de la un sezon la altul, fara aparitia unor posibile fisuri sau desprinderi de pe suport. Etansarea imbinarilor dintre partile constructiei si terasa este un alt motiv demn de avut in vedere.
Pentru o imagine cat mai clara asupra motivelor pentru care merita sa investim intr-o hidroizolatie terasa, amintim:
- Pastrarea integritatii partii superioare a constructiei, care intra in contact cu apa;
- Reducerea cheltuielilor fortate pentru repararea partilor deteriorate in urma patrunderii apei;
- Conservarea calitatii aerului ambiental in camerele acoperite de terasa;
- Extinderea duratei de utilizare a cladirii, fara reparatii capitale.
Observam, asadar, ca motivele pentru care este nevoie sa optam pentru hidroizolarea terasei sunt suficiente, astfel incat sa ne determine sa ne apucam de treaba. Retineti ca trebuie sa oferim fiecarei zone beneficiul de a fi protejata cu materiale potrivite, pentru a evita eventuale neplaceri.

Care sunt principalele avantaje ale unei terase hidroizolate?
Conceptul si masura de hidroizolare, in sine, este parte integrata pentru oricare constructie noua. In plus, aceasta este des solicitata pentru situatiile in care suprafata hidroizolatoare a unei terase fie s-a degradat natural, fie a fost utilizata in mod necorespunzator. Ce inseamna, cu exactitate, acest lucru? De exemplu, faptul ca o terasa necirculabila a fost folosita drept una circulabila. In ceea ce priveste avantajele hidroizolatiei, printe cele mai des amintinte, regasim:
- Nu va permite infiltrarea apei sub nicio forma, suprafata intregii terase fiind protejata, precum si imbinarile cu parapetul terasei sau partea superioara a peretilor ce o sustin;
- Nu va genera disconfort de locuire in incaperile aflate sub terasa;
- Permite folosirea teraselor circulabile pentru scopuri rezidentiale sau comerciale;
- Reduce pe termen lung cheltuiala de intretinere sau reparare a terasei;
- Asigura integritatea structurala a constructiei, inclusiv aspectul estetic.
Retinem, deci, ca procesul de hidroizolatie terasa este, in sine, un aport substantial in efortul de a sustine si prezerva spatiul construit. Nicio cladire nu ar putea suporta pe termen lung impactul negativ al patrunderii apei, tocmai de aceea, o investitie intr-o lucrare de hidroizolare poate fi, de cele mai multe ori, solutia salvatoare.

Cum sa hidroizolam in functie de tipul terasei
Proprietarul sau administratorul unei cladiri nu doar ca trebuie sa se preocupe de siguranta acesteia din punct de vedere structural, ci trebuie sa si adopte constant masuri care sa previna degradarile de orice fel. Pentru constructiile prevazute cu terase, masura de preventie se refera, in principal, la calitatea solutiei constructive de hidroizolare.
Terasa cladirii este spatiul superior terminal al constructiei. Aceasta zona este, de regula, incadrata pe tot perimetrul cu un brau de protectie. Din acest motiv, apa din ploi tinde sa balteasca, chiar daca sistemul de scurgere este functional. Aici intervine calitatea solutiei de hidroizolare, incat apa ramasa sa nu penetreze planseul si peretii pana la evaporarea acesteia naturala.
In functie de proiect, terasele sunt diferentiate, in functie de destinatia folosirii, in doua categorii. Terasa circulabila, este acel spatiu care permite un trafic de mica anvergura sau folosirea spatiului pentru scopuri comerciale. Terasa necirculabila, este o zona peste care este interzis orice fel de trafic, prin urmare un spatiu tehnic inchis.
Pentru fiecare dintre aceste variante aducem, in continuare, detalii referitoare la modul in care sunt realizate hidroizolatiile specifice tipului de terasa.
Hidroizolatie terasa circulabila
Scopul unei terase circulabile este cel de a permite proprietarului folosirea spatiului in conditii de siguranta. Aceste terase sunt construite astfel incat persoanele care le acceseaza sa fie mereu in siguranta, chiar daca perimetral nu exista pereti, ci doar un sistem de balustrada de protectie.
In plus, suportul (planseul) este suficient de rezistent, incat sa suporte, de exemplu, o circulatie asemanatoare traficului pietonal. Orice suprafata de acoperis plat, fie ca vorbim de cea a unui bloc, case, garaj sau pivnite, poate deveni circulabila, atunci cand este realizata o hidroizolatie terasa, astfel:
- Verificarea starii suprafetei – Pentru o lucrare noua, este necesar ca suprafata sa fie curata si plana. Reparatiile se fac intotdeauna inainte de inceperea lucrarilor. Pentru o suprafata veche, unde s-au constatat degradari, sunt necesare verificari. De la caz la caz, este posibil sa fie nevoie doar de decopertarea primului strat si refacerea acestuia. Daca se constata ca intregul sistem este compromis, este necesara decopertarea pana la suport si refacerea integrala a hidroizolatiei. Nu se recomanda refacerea pe tronsoane, pentru care s-a constatat deja o degradare partiala. Mai devreme sau mai tarziu, o alta suprafata va necesita reparatii capitale;
- Aplicarea hidroizolatiei – Se presupune ca lucrarea este realizata de la zero, lucru ce impune decopertarea si verificarea starii sapei. Se vor executa lucrari de refacere a planeitatii sapei. Fiind vorba despre o terasa circulabila, este strict necesar ca suprafata suport sa fie perfect plana. De regula, sunt folosite membrane bituminoase, care se monteaza la cald cu ajutorul unei brenner alimentat cu gaz. Membrana va fi continua atat pe peretii care delimiteaza terasa, cat si pe partea orizontala a acestora (grosimea peretelui). Ulterior, se vor monta pervaze de protectie pentru pereti;
- Protejarea hidroizolatiei – In cazul acestor terase, este recomandata aplicarea unui strat de protectie, ce poate fi format din pietris, sau dale din beton. Fiecare dintre aceste materiale va incarca structura de rezistenta a cladirii, prin urmare este o masura ce trebuie verificata, in prealabil, cu proiectantul.

Hidroizolatie terasa necirculabila
Cele mai multe dintre terasele cladirilor sunt necirculabile. Scopul acestora ramanand, asadar, cel de protejare a constructiei, lucru care, pentru o functioare optima, de cele mai multe ori, necesita o hidroizolare potrivita. Chiar daca o astfel de terasa are un suport solid, asta nu indreptateste beneficiarul sa o foloseasca in alt scop decat cel prevazut in proiect.
Altfel, exista terase necirculabile, al caror suport nu permite traficul, precum cele realizate drept extensii pentru o casa. Chiar daca acoperisul plat al acestei extensii este unul necirculabil, acesta trebuie hidroizolat pentru a proteja constructia realizata sub acesta. Metodele de lucru implica, dupa cum urmeaza:
- Pregatirea suprafetei – Orice suprafata de terasa va fi curata si aspirata, pentru ca hidroizolatia sa aiba aderenta maxima. In functie de starea suportului, sunt strict necesare reparatiile punctuale, care vor acoperi fisuri sau gauri existente in suport;
- Montarea materialului hidroizolant – Se utilizeaza, dupa cum prevede proiectul, materialul ales de beneficiar sau cel recomandat de constructor. Tehnologia de lucru difera de la caz la caz, insa, indiferent de materialul folosit, se urmareste acoperirea in totalitate a suprafatei plane si a partii verticale, atunci cand exista un parapet de siguranta;
- Masuri de protectie a stratului hidroizolator – Este recomandat ca orice suprafata impermeabilizata sa fie la randul acesteia protejata. In cazul teraselor necirculabile, aceasta masura se poate aplica doar pentru cele care detin un suport solid (beton armat).

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta?
Pentru ca rezultatul primeaza intotdeauna, un constructor va oferi cea mai convenabila si rezistenta solutie. Majoritatea materialelor ofera, in egala masura, acelasi rezultat, insa cum fiecare constructie sau tip de terasa in parte difera, acesta trebuia ales in conformitate. Prin urmare, vom prezenta in continuare cateva dintre cele mai frecvent folosite materiale pentru o hidroizolatie terasa.
- Membraba solida bituminoasa – Este folosita, in general, pentru terasele blocurilor sau cladirilor cu spatii largi. Se va lua in considerare ca suportul sa fie perfect plan. Altfel, denivelarile sunt dificil de acoperit cu acest tip de membrana, iar rezultatul nu ar fi cel pe masura. Este de apreciat, insa, ca lucrarea avanseaza relativ repede. Costul este usor mai ridicat, dat fiind ca pentru manopera se necesita un brenner pentru incalzirea si topirea adezivului inclus in membrana. Din acest motiv, aveti in vedere ca se vor folosi doar manusi rezistente la temperaturi inalte;
- Membrana lichida – In functie de producator, aceasta membrana hidroizolatoare poate fi regasita sub doua forme, fie ca un produs monocompoment, gata de utilizare, fie drept unul care se amesteca cu un alt produs din aceeasi gama. Rezultatul este perfect, indiferent de situatie. Aceasta membrana lichida prezinta, in plus, avantajul unei maini de lucru deloc costisitoare. Cand se doreste protejarea suprafetei de terasa cu dale fixate peste hidroizolatie, exista materiale care au, in acelasi timp, si rol de adeziv. Fiind vorba despre produse cu un puternic caracter volatil si concetratie mare de substanta iritanta, este necesara o protejare adecvata;
- Mortare hidroizolante – Un material de acest tip se va lucra asemenea oricarui alt tip de mortar. Diferenta se bazeaza pe constituentii produsului, dar si pe faptul ca este necesar sa fie intinse doua straturi. Inainte de intinderea stratului final, se va monta o plasa din gama celor ce contin fibra de sticla, cu rol de armare a suprafetei. In timpul lucrarii nu sunt necesare precautii speciale de protectie.
Retineti ca, indiferent de materialul pe care il veti utiliza, o buna practica este cea de etansare perimetrala intre suportul plan al terasei si peretii ce o inconjoara. In acest caz, se folosesc, cu precadere, benzi si coltare speciale din panza cu fibra de sticla, sau benzi cauciucate.

Costuri hidroizolatie terasa
Stabilirea unui cost pentru procesul de hidroizolatie terasa se va face in functie de o serie de aspecte. Colaborarea cu o firma de specialitate este o varianta, care va scuteste, in primul rand, de erori legate de alegerea materialului, estimarea cantitatii necesare, dar si de punerea in opera. Pentru o estimare aproximativa a pretului, se va avea in vedere:
- Starea in care se afla suportul si, eventual, vechea hidroizolatie;
- Suprafata totala a lucrarii;
- Tipul si manopera asociata materialului folosit;
- Timpul de realizare a lucrarii.
Date fiind conditiile diferite de lucru, este posibil ca, in functie de anumite circumstante, sa existe un cost adaugat pentru dificultatea sau complexitatea realizarii acestui serviciu.
Observand toate aceste caracteristici, intelegem de ce procesul de hidroizolatie terasa este atat de important. Sfatul nostru este sa nu ignorati acest procedeu, care atat de bine va protejeaza locuinta.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.