Hidroizolatie subsol

hidroizolatie subsol

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Metodele prin care o constructie poate fi protejata impotriva a diversi factori ce-i pot afecta structura si, implicit, durata de viata sunt diverse si adaptate puctual.

Unul dintre spatiile cu potential de expunere la deteriorare este subsolul cladirii, indiferent de scopul utilizarii acesteia. Pentru eliminarea riscului de infiltrare a apei in structura cladirii este necesara lucrarea de hidroizolatie subsol.

Prezentare generala hidroizolatie subsol

Scopul acestei lucrari este de a crea o bariera de protectie eficienta intre toate partile ce compun un subsol si mediul inconjurator. In aceasta situatie, mediul este definit ca fiind spatiul in care este realizata fundatia caldirii in sol, loc ce cuprinde efectiv si zona subsolului.

In functie de situatia indentificata de catre constructor la fata locului, sunt necesare hidroizolatii subsol particularizate. Este recomandat ca evaluarea sa fie facuta cu profesionalism, deoarece o simpla hidroizolare subsol doar pentru interiorul acestuia ar putea fi insuficienta in anumite cazuri.

In urma acestei interventii se va asigura pe termen lung o protectie adecvata impotriva:

  • Patrunderii in structura de rezistenta a apei pluviale sau cea provenita din avarii ale conductelor;
  • Degradarea progresiva a betonului si ulterior a armaturii stalpilor, centurilor si peretilor care definesc subsolul;
  • Afectarii instalatiilor ce sunt adapostite in spatiul de sub cladire;
  • Dezvoltarii unor mirosuri greu de suportat datorate igrasiei sau mucegaiurilor;
  • Aparitiei unor neplaceri pentru sanatatea celor ce utilizeaza cladirea;
  • Riscului de distrugere a structurii de rezistenta pana in stadiul de colaps.

Niciuna dintre aceste posibile neplaceri nu poate fi scoasa din ecuatie, oricare dintre acestea putand deveni cauza unor degradari serioase. Ca atare, pentru orice spatiu de acest fel, nou construit, va trebui sa fie pusa in lucru o impermeabilizare subsol corespunzatoare. Cu atat mai mult, pentru cladirile vechi reabilitarea este absolut necesara in scop de protectie a unui structuri deja supusa trecerii timpului.

hidroizolare exterioara subsol

De ce este important sa hidroizolam subsolul?

Costurile pentru ridicarea unei constructii sunt destul de mari, asta in functie de suprafata construita si dotarile pe care le include. In raport cu aceste costuri, o hidroizolatie subsol reprezinta un procent usor de acceptat pentru beneficiile ulterioare. Desi efectul de impermeabilizare subsol nu este unul vizibil in comparatie cu alte lucrari ce pot fi apreciate estetic, acesta este prezent continuu si pentru o durata mare de timp. Iata de ce este pana la urma nu doar necesar, ci extrem de important sa avem siguranta exploatarii unei cladiri:

  • Este eliminata grija producerii de pagube greu de reparat, atunci cand cladirea este deja construita;
  • Este realizata o lucrare ce protejeaza nu doar cladirea in sine, ci si utilizatorii ce o folosesc;
  • Este extinsa in timp durata de utilizare, fara a fi implicate costuri uneori greu de suportat;
  • Este pusa o baza, ce va conta in situatia in care se doreste vanzarea constructiei.

O cladire nu poate fi exploatata in scopuri rezidentiale, comerciale, sau pentru orice fel de productie de bunuri daca nu este sigura. Dupa cum aminteam anterior, intre multiplele actiuni ce asigura aceasta sustinere, aspectul legat de hidroizolatii subsol este situat printre cele mai importante.

hidroizolare subsol pe exterior cu bitum

Avantaje hidroizolatie subsol

Fiecare destinatie de utilizare a unei cladiri trebuie sa coincida cat mai mult cu asteptarile proprietarului. Este cunoscut faptul ca se cauta continuu solutii pentru gasirea celei mai bune eficiente energetice, lucru ce are drept consecinta diminuarea costurilor de intretinere.

Avantajele de pe urma unui serviciu de hidroizolatie subsol sunt in masura sa sustina stoparea cheltuielilor si se refera la:

  • Imposibilitatea patrunderii apei sau umezelei dincolo de peretii spatiului subteran;
  • Mentinerea in stare de functionare perfecta a instalatiilor sanitare si electrice montate la aceasta cota;
  • Posibilitatea folosirii locului drept zona pentru depozitare, atunci cand exista aceasta oportunitate;
  • Acces usor si fara riscuri de contaminare cu spori de mucegaiuri, atunci cand sunt necesare interventii la instalatiile aflate in subsol;
  • Posibilitatea folosirii aerisirilor din subsol drept prize de aer pentru culoarele tehnice aflate la interior;
  • Reducerea cheltuielilor comune in cazul unui subsol de bloc de locuinte.

Folosindu-va constant si fara vreun efort suplimentar de aceste avantaje, se poate afirma ca o hidroizolatie subsol creste rata eficientei energetice a cladirii prin simplul fapt ca mentine temperatura si umiditatea in parametri normali.

hidroizolare subsol

Hidroizolare subsol in functie de faza constructiei

Punerea in opera a acestei masuri ce protejeaza spatiul din subsol de patrunderea apei si deteriorari ulterioare ce pot fi ireveresibile, se poate face in doua moduri. Prima varianta se refera la aplicarea hidroizolatiei pentru subsol in timpul unei constructii noi. A doua situatie se refera la operatiuni similare in cazul reabilitarii membranelor hidroizolatoare la cladiri aflate deja in folosinta de un numar de ani.

Cele doua situatii sunt des puse in lucru de echipe profesioniste, prin urmare este de notat faptul ca o astfel de abordare trebuie facuta cu o firma specializata si in urma unui proiect bine definit, astfel:

Hidroizolatie pentru subsol aflat in constructie

Aceasta este varianta clasica si cea mai usor de realizat practic. Exista spatiu suficient atat la interiorul zonei ce deliminteaza viitorul subsol, cat si in exteriorul acestuia spre sol. Cu aceasta ocazie, se vor realiza hidroizolari pe ambele parti ale peretilor. Pocedura se executa atunci cand se opteaza pentru hidroizolatie aplicata pe suportul subsolului si consta in folosirea a diverse materiale.

O alta varianta este ca izolarea hidro sa fie facuta de la bun inceput, adica odata cu turnarea betonului in cofrajele fundatiei. Este vorba despre o reteta de beton speciala, asa  numitul beton impermeabil. In mod cert, lucrarea este preluata de constructori specializati, iar pasii de punere in opera se respecta intocmai (procedura de turnare, vibrarea, decofrarea). Cand este execuata conform cu normativul, rezultatul va ramane constant pe toata durata de viata a cladirii.

Hidroizolatie subsoluri deja construite

Refacerea stratului hidroizolator este o lucrare ce poate avea complexitati diferite in functie de gradul de degradare gasit la fata locului. Este absolut necesar o expertiza autorizata pentru a se stabili cea mai buna metoda, in asa fel incat cladirea, in sine, sa nu fie afectata de lucrari.

In unele situatii nu este indicat sa fie decopertat solul pentru a se ajunge la baza fundatiei. De aceea, se va utiliza o solutie de impermeabilizare a betonului prin interior. Aplicarea se face direct pe peretii interiori, generandu-se o reactie de cristalizare in stratul superficial al betonului. Acest strat nou creat este suficient incat umezeala sa nu mai poata penetra spre interior. Ideal este ca aceasta varianta sa poata fi aplicata la exterior.

Nu in ultimul rand, este disponibila hidroizolatie subsol cu membrane bituminoase, lucrare laborioasa si care implica si alte solutii de protectie dupa instalarea membranelor.

impermeabilizare fundatie casa (subsol)

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta?

Diversitatea constructiilor este cea care impune folosirea unei solutii optime de hidroizolare a subsolului si implicit a materialului potrivit. In functie de fiecare proiect, nou sau de reabilitare, firma de constructii poate oferi una dintre urmatoarele solutii:

  • Hidroizolatie cu membraba rigida bituminoasa – De cele mai multe ori, aceasta varianta este adoptata la cladirile noi, insa este la fel de bine cotata si pentru refacerea unor subsoluri deja folosite, cand nu se impune o manopera speciala. Aceste membrane sunt armate cu poliester sau fibra din sticla si pot fi montate relativ usor. Lucrarea necesita precautii de punere in opera pentru ca se lucreaza cu foc deschis pentru lipirea fasiilor de membrana pe pereti. Ventilatia trebuie asigurata perfect in cazul subsolurilor deja construite;
  • Hidroizolatie cu membrana lichida – Este un material cu care se va lucra, de preferinta, in cazul unui subsol aflat in constructie. Motivul se refera la faptul ca starea lichida a produsului degaja o cantitate mare de vapori ce pot afecta personalul implicat. Chiar si in conditii de aer liber, precautia ramane in vigoare, astfel ca se va purta echipament de protectie adecvat. Viteza de lucru este cotata ca fiind buna, pentru ca produsul se intinde cu rola direct pe peretii subsolului;
  • Hidroizolatie cu mortar hidroizolant – Acest mortar contine aditivi ce nu vor permite trecere apei si umiditatii, in general. Este preferat, de regula, pentru partile orizontale, insa se poate lucra si in plan vertical. Nu se poate spune ca productivitatea este foarte buna, insa este o solutie decenta pentru spatii cu dimensiuni mici si medii. Va raspunde excelent cerintei de hidroizolare, ca atare este utilizabil si la o cladire noua, dar si la una aflata in utilizare;
  • Hidroizolatie cu beton impermeabil – Pentru constructori este varianta optima, deoarece betonul impermeabil va ramane cu aceasta caracteristica atat timp cat cladirea va fi apta pentru utilizare. Practic, inca de la turnare, acest beton vine cu proprietati hidroizolatoare perfecte, nemaifiind nevoie ca ulterior sa fie puse in lucru oricare dintre metodele prezentate anterior;
  • Hidroizolatie prin impermeabilizare la interior – Cand nu exista alta varianta, aceasta este cea care salveaza practic o constructie de la degradare. Impregnarea cu solutie speciala a peretilor din interiorul subsolului va crea un strat suficient de potent incat sa tina piept infiltratiilor. Se evita, astfel, decopertari dificile la exterior, dar si manopera costisitoare pentru punerea in opera a altor materiale.
impermeabilizare subsol cladire pe exterior

Costuri hidroizolatie subsol

O astfel de lucrare trebuie privita in ansamblu si determinat corect modul prin care cladirea va fi cel mai putin afectata. Cum nu exista o reteta anume, de la caz la caz, evaluarea trebuie realizata in termeni profesionali. Desigur, materialele folosite vor influenta costul pentru hidroizolatie subsol, insa acest lucru este doar o componenta a costului care se va baza si pe:

  • Complexitatea lucrarii – cladire noua sau cladire veche;
  • Suprafata ce necesita hidroizolare;
  • Impactul degradarii intr-un subsol vechi;
  • Necesitatea refacerii peretilor;
  • Timpul maxim pana la predarea lucrarii.

Oricare dintre aceste variabile se vor reflecta in costul legat de lucrare. Un deviz intocmit corect va fi intodeauna disponibil cand il veti solicita unui constructor cu experienta in hidroizolatie subsol.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.