Hidroizolatie balcon

hidroizolatie balcon

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Balconul este un spatiu versatil, care poate fi folosit in scopuri atat de diverse, incat cu greu le-am putea cuprinde. In general, insa, acesta este folosit drept un spatiu pentru relaxare sau practicarea unor activitati recreative.

De regula, aceasta zona este conceputa pentru a ramane dechisa spre exterior, insa sunt situatii in care se poate inchide, in functie de preferinte. Ce trebuie stiut, insa, este modul prin care putem proteja acest spatiu, o solutie eficienta fiind procesul de hidroizolatie balcon.

Pentru o mai buna intelegere a ceea ce inseamna hidroizolarea balconului, in cele ce urmeaza va prezentam aspectele pe care este bine sa le aveti in vedere pentru realizarea unei astfel de lucrari.

Ce inseamna hidroizolatia balconului?

Lucrarea de hidroizolatie balcon are drept scop crearea unui strat impenetrabil impotriva umezelii, fie ca aceasta provine din apa sau condens.

Acest strat se va intercala intre planseu, care constituie pardoseala balconului, si stratul de finisare, ce poate fi realizat din placi ceramice, marmura, parchet sau alte materiale folosite ca finisaje pentru acoperirea pardoselii. Mai mult de atat, aceasta impermeabilizare balcon va trebui sa aiba efect inclusiv asupra peretilor care delimiteaza suprafata, lucru pe care il vom detalia ulterior.

Daca pana in prezent nu ati tinut cont de acest aspect al constructiei, este indicat ca, de acum inainte, sa ii acordati atentia necesara. De ce? Pentru ca astfel veti beneficia din plin de o serie de aspecte pozitive, precum:

  • Spatiul in sine va ramane permament un loc curat si lipsit de efectele degradarii peretilor sau pardoselii;
  • Este prevenita deteriorarea stratului de uzura ca urmare a infiltratiilor;
  • Mentinerea zugravelii peretilor din balcon pentru o perioada indelungata de timp;
  • Redecorarea pardoselei cu alt strat de uzura va fi necesara doar daca doriti o schimbare estetica, ori daca s-a degradat din alte motive.

Bineinteles, am prezentat doar o parte din multele beneficii rezultate in urma unui proces de hidroizolare, lista fiind mult mai lunga, in realitate. Insa ceea ce trebuie evidentiat este importanta folosirii unor materiale adecvate, rezistente si calitative, si a unei echipe profesioniste, acest mix fiind unul care cu siguranta va avea un rezultat optim.

hidroizolatie balcon exterior

De ce este important sa hidroizolam balconul?

Nu trebuie sa ignoram balconul, chiar daca, de multe ori, poate ca ajungem sa o facem, pentru acest spatiu alocand un buget mai restrans. Fiind parte din intreg, materialele de calitatate pe care le folosim trebuie sa fie aceleasi, atat la interior, cat si exterior.

Faptul ca detineti un balcon este un lucru benefic, de care trebuie sa profitati, acesta putand fi mai mult decat un colt de relaxare. Chiar daca ne jucam mereu cu versatilitatea incaperii din punct de vedere al functionalitatii si esteticii, nu trebuie sa ignoram siguranta si protectia pe care o putem oferi spatiului impotriva diversilor factori daunatori.

Va intrebati, deci, de ce merita sa realizati o hidroizolatie balcon? In cele ce urmeaza, evidentiam principalele motive pe care trebuie sa le aveti in vedere, astfel:

  • Pastrarea nealterata a structurii planseului (inclusiv armatura), pe care este construit balconul;
  • Pastrarea integritatii peretilor cu care este delimitat acest spatiu;
  • Indepartarea riscului de patrundere a umezelei si distrugere a tavanului proprietatii de sub balcon;
  • Impiedicarea formarii de mucegai pe peretii balconului;
  • Eliminarea cheltuielilor repetate pentru refacerea tencuielilor si a stratului de finisare al peretilor;
  • Extinderea spatiului util proprietatii cu unul curat si oricand utilizabil;
  • Decorarea cu plante si montarea de mobilier care nu vor fi afectate de umezeala sau praful de tencuiala desprinsa.

Se poate observa ca operatiunea de hidroizolatie balcon este un proces normal, usor de realizat, ce are la baza suficiente motivatii. Este posibil, desigur, sa fi omis unele aspecte, insa prin evidentierea principalelor motive, cu siguranta, acum stiti de ce este o lucrare atat de benefica pentru balcon, in general.

hidroizolatie balcon inchis

Care sunt principalele avantaje ale unui balcon hidroizolat?

Acum ca am observat care sunt principalele motive pentru care o astfel de lucrare este recomandata, haideti sa facem o scurta descriere a rolului unui balcon, dar si a principalelor avantaje ale hidroizolarii acestuia.

  • Spatiu si aer curat, care emana mereu o stare de bine;
  • Spatiu linistit pentru acele zile de relaxare, cu o carte in mana, pe balcon;
  • Spatiu perfect pentru intalniri sociale, fie cu familia sau prietenii, care, accesorizat intr-un mod corespunzator, poate deveni locul perfect pentru iesirea de seara, cu un pahar de vin si muzica relaxanta sau trezirea de dimineata, cu o cafea aromata;
  • Spatiu natural pe balcon, cu flori si elemente decorative in concordanta;
  • Spatiu pentru activitati creative sau lucrative, ce nu afecteaza restul locatarilor.

Folosim balconul pentru o serie de activitati, dar uitam ca, oricare dintre aspectele amintite mai sus pot fi intr-un real pericol atunci cand nu exista o impermeabilizare balcon eficienta si corect realizata. Nimic nu este mai neplacut decat vopseaua lavabila ce se decojeste, sau pardoseala fisurata sau desprinsa din pricina infiltratiilor de apa.

Avand drept referinta toate aceste lucruri, putem spune ca principalele avantaje ale hidroizolarii balconului, sunt:

  • Eliminarea riscului infiltratiilor si stagnarii apei la nivel de pardoseala si pereti;
  • Stratul de uzura al parsdoselei este protejat impotriva degradarii;
  • Partea inferioara a peretilor ramane uscata si curata;
  • Planseul suport al balconului ramane ferit de distrugerea structurii in sine, inclusic a armaturii;
  • Infiltratiile nu se propaga spre partile de constructie adiacente balconului.

Stiind si avantajele, putem trece, acum, la prezentarea etapelor de executie, pentru a ne asigura de obtinerea unui rezultat optim.

hidroizolatie lichida poliuretanica

Etape generale de aplicare hidroizolatie balcon

Planul de lucru pentru hidroizolatie balcon trebuie sa fie respectat intru totul, atat din punct de vedere al succesiunii etapelor de punere in opera, cat si al dozajului de materiale necesare.

Pentru o mai buna intelegere, in continuare va prezentam un exemplu de plan de lucru, care contine etapele necesare aplicarii hidroizolatiei balcon.

  • Pregatirea suportului – Desi pare sa fie o prima etapa care se realizeaza rapid, in realitate conteaza ce strat de finisare are planseul balconului. Daca este nou construit, lucrurile pot evolua rapid. Daca suprafata este deja placata cu orice fel de material de finisare, este necesara decopertarea pana la planseu. In oricare dintre situatii, suprafata trebuie sa fie plana, curata, deprafuita si uscata. Orice imperfectiuni se acopera cu mortar, sau se slefuiesc daca sunt proeminente. O suprafata plana va oferi, implicit, o dispersie egala a produsului folosit, ceea ce insemna planeitate perfecta;
  • Aplicarea amorsei – Amorsa este un material lichid, care are drept scop inchiderea porozitatii planseului si crearea unui strat peste care materialul hidroizolator adera pefect. Amorsa trebuie lasata sa se usuce complet, cat timp este necesar;
  • Armarea rosturilor si fisurilor – Este o procedura deosebit de importanta, care garanteaza imposibilitatea patrunderii umezelii intre planseul balconului si peretii adiacenti. Acelasi beneficiu va fi si in cazul fisurilor, carora li se stopeaza extinderea. Sunt folosite materiale specifice pentru armare, respectiv o banda speciala, fixata cu acelasi material hidroizolator. Fixarea se face perimetral, la imbinarea cu peretii, la colturi si peste fisuri. Se acorda atentie ca nu cumva sa ramana aer intre suport si banda;
  • Pregatirea si intinderea hidroizolatiei – In functie de materialul folosit, se vor respecta informatiile producatorului referitoare la pregatirea acestuia pentru punerea in opera. Retineti ca timpul de asteptare pana la uscarea primului strat se respecta intocmai, acesta putand varia, desigur, in functie de temperatura aerului. Vor fi intinse pe parsoseala balconului doua straturi, intre acestea montandu-se o plasa de armare cu fibra de sticla;
  • Placare cu strat de finisare – Stratul de uzura, finisajul pentru pardoseala balconului, se monteaza in functie de tipul ales. Oricare ar fi finisaul, placarea cu gresie, montarea de parchet sau scanduri din lemn masiv, acesta se va face dupa uscarea completa a straturilor de hidroizolatie balcon.

Retineti ca toate cele prezentate sunt etape de lucru generale, care se adapteaza de la caz la caz.

hidroizolare balcon apartament

Ce materiale folosim pentru o hidroizolare eficienta a balconului?

Puteti alegere materialele in functie de propriile preferinte sau la recomandarea unor profesionist. Tot ce trebuie sa aveti in vedere este respectarea asocierii dintre tipul materialului hidroizolant si materialul cu care se acopera pardoseala. Printre cele mai des folosite materiale, amintim:

  • Rasina poliuretanica lichida – Este un material care se prepara la fata locului prin amestecare mecanizata. Se acorda atentie procedurii de amestecare pentru ca intregul continut sa fie omogen. Se vor aplica pasii de lucru descrisi anterior si respecta normele de protectie a muncii, deoarece produsul emana un vapori ce pot deveni toxici in lipsa unei aerisiri potrivite;
  • Mortar de impermeabilizare – Acest mortar este unul special, folosit exclusiv pentru aceasta operatiune. Prepararea se realizeaza ca pentru oricare alt mortar, iar punerea in opera se face prin intindere in doua straturi. Trebuie tinut cont si de includerea plasei de armare cu fibra din sticla, ce va fi fixata peste primul strat de mortar aplicat. Etansarea perimetrului se face in acest caz cu o banda cauciucata;
  • Membrana bituminoasa armata cu poliester sau fibra de sticla – Aceata varianta de material este utila pentru suprafete mari ale balcoanelor. Acoperirea se realizeaza usor, dat ca produsul vine in role. Este necesara si in acest caz o amorsa pe baza de solvent. Tehnologia de termosudare implica folosirea unui arzator cu flacara, care va incalzi materialul si-l va fixa pe planseu. Productivitatea este foarte buna. Trebuie respectat timpul de uscare al amorsei.
hidroizolatie bituminoasa

Care este costul pentru o hidroizolatie balcon?

Este bine sa aveti in vedere faptul ca, pentru aceasta lucrare de hidroizolatie balcon, pretul va fi calculat in functie de o serie de criterii, pe care le prezentam mai jos.

Desi procedeul prin care se realizeaza impermeabilizarea balconului nu este dificil, acesta impune precautii, in special, atunci cand este utilizat un material ce emana vapori toxici. Prin urmare, atunci cand doriti o estimare de pret, retineti ca sunt luate in calcul criterii, precum:

  • Suprafata pentru care este necesara hidroizolarea balconului;
  • Cu ce tip de finisaj intentionati sa placati pardoseala balconului – acest lucru va indica si ce tip de material hidroizolator este recomandat;
  • In cat timp doriti sa finalizati lucrarea.

O mai buna apreciere se va face la fata locului, cand poate fi observata complexitatea lucrarii.

Ca oricare alt lucru, ceea ce se afla in spate, conteaza si dicteaza pasii. Balconul necesita atentie din toate unghiurile, tocmai de aceea este recomandat sa aveti in vedere si procesul de hidroizolatie, pe langa celelalte aspecte.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.