Acoperis din tabla

Acoperis tabla

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Acoperirea partii superioare a cladirilor se realizeaza, in mod cert, prin construirea de acoperisuri. In functie de tipul de material utilizat, se pot crea diferite structuri de acoperis, ce pot permite, ulterior, folosirea spatiului de sub acesta in felurite scopuri. O varianta trainica si, simultan, estetica, este realizarea unui acoperis din tabla, care poate imbraca diferite forme si culori, in functie de material.

Vom prezenta in acest articol ce avantaje si dezavantaje exista intre un acoperis tabla si alte optiuni de materiale existente, ce tipuri de tabla exista, cum si unde se pot monta astfel de acoperisuri din tabla, dar si o estimare de pret pentru manoprera.

Prezentare generala acoperis din tabla

Toata gama de acoperisuri din tabla se bazeaza pe folosirea unor materiale fabricate din tabla. Materialul de baza este special pregatit in procesul de productie pentru a fi suficient de imun la factorii meteo (umezeala, forta vantului). In acelasi timp, pentru a fi estetic, acest material este colorat prin vopsire profesionala si poate fi ales in corelatie cu design-ul cladirii.

Gratie acestor caracteristici de fabricatie, in urma montarii unui astfel de acoperis, remarcam urmatoarele avantaje:

  • Rezistenta semnificativa in exploatare in comparatie cu alte variante de materiale pentru acoperisuri;
  • Stabilitatea mecanica foarte buna pentru expunerea la vant intens;
  • Posibilitatea de a fi inlocuite punctual si destul de rapid parti de acoperis deteriorat;
  • Avantajul gasirii celei mai bune solutii estetice pentru cladire, atat ca forma, cat si ca nuanta;
  • Montaj rapid datorita formei pieselor, care se imbina una cu cealalta.

Daca beneficiile sunt cele urmarite de dumneavoastra, ce va ramane de facut este sa solicitati arhitectului proiectarea unui acoperis din tabla, urmand ca, ulterior, sa definiti detaliile de forma si culoare.

montaj Acoperis din tabla

Avantaje si dezavantaje

Un acoperis din tabla este perceput de catre oricine ca fiind unul cu o rezistenta foarte buna datorita otelului din care sunt produse partile care il compun. Cladirile care sunt prevazute in proiect cu acoperisuri din tabla sunt protejate impotriva infiltrariilor, astfel ca structura lor va fi mai bine conservata in timp.

Cu toate acestea, este important sa verificam prin comparatie, care sunt avantajele si dezavantajele pentru aceast material folosit la invelirea acoperisurilor.

Avantaje

  • Rezistenta deosebita la factori mecanici si meteo;
  • Flexibilitate in privinta conceptiei design-ului si a punerii in opera;
  • Valoare estetica datorata paletei de culori in care este disponibil materialul;
  • Etanseitate foarte buna datorata materialului impermeabil si a modului de punere in opera;
  • Culoarea initiala poate fi schimbata prin revopsire cu materiale adecvate;
  • Intretinere usoara si posibilitate de a fi reparat pe zone, fara decopertare completa;
  • Pot fi alese diferite tipuri de produse pentru acoperis tabla, cum sunt: tigla metalica, tabla faltuita sau tabla cutata.

Dezavantaje

  • Oricare model de acoperis din tabla nu va oferi un indice ridicat de termoizolare. Sunt necesare lucrari de izolatie acoperis atunci cand lucrati cu acest material. Altfel, puteti folosi tigla ceramica;
  • Nu este un bun izolant fonic, fiind necesar ca sub invelitoarea din tabla sa se monteze un strat de izolatie fonica adecvat. Daca nu doriti aceasta abordare constructiva, puteti folosi fie tigla din beton, fie tigla ceramica;
  • Este posibil ca in anumite zone de coasta litorala aceste acoperisuri din tabla sa fie deteriorate prin decolorare de aerul salin. Structura, insa, nu va fi afectata;
  • Adauga greutate asupra structurii cladirii si acest lucru trebuie luat in considerare, in special, cand este construit suportul pe care va fi montat acoperisul din tabla. Cu siguranta ca tigla ceramica, sindirila bituminoasa sau chiar stuful sunt materiale a caror greutate este mult mai mica fata de otel sau alte aliaje.

In comparatie cu alte tipuri de materiale pentru invelirea acoperisurilor, tabla din otel sub diverse forme de prezentare este capabila sa ofere o durabilitate de cel putin 15 ani. In conditii de clima rezonabila si cu o intretinere corespunzatoare, puteti primi beneficii constante si de durata, timp de aproape 50 de ani din momentul montarii acoperisului din tabla.

tipuri de acoperisuri din tabla

Principalele tipuri de invelitoare din tabla

Dupa cum am mentionat deja, acoperisurile din tabla sunt in mare parte produse din otel, insa sunt disponibile si invelitori din cupru sau alte aliaje. De retinut faptul ca decizia de a folosi acoperisuri din tabla este sustenabila pentru cladirile noi.

Pentru cele aflate in renovare, se va calcula cu atentie greutatea la care este supus suportul prin aplicarea noii invelitori si, implicit, ce descarcare va fi pe structura cladirii.

Axandu-ne pe varietatea de solutii pentru acoperiuri din tabla, va prezentam principalele modele de invelitori:

1. Tigla metalica

Primul impact este cel vizual, deoarece acest material imita perfect forma tiglelor clasice din lut sau ceramica. Dincolo de acest lucru, in productie se folosesc diferite grosimi de tabla din otel, care permit producatorilor sa imbunatateasca raportul dintre greutate si rezistenta.

Disponibilitatea cromatica a acestor tigle metalice ofera beneficiarului libertate in alegerea nuantei dorite. Este recomandat sa va informati cu atentie in ceea ce priveste greutatea materialului atunci cand optati pentru acoperis tabla. Structura cladirii trebuie sa il sustina si sa existe o marja de siguranta.

Chiar daca pare sa aiba o greutate mare, tigla metalica este mai usoara in comparatie cu urmatoarele variante de acoperis metalic.

acoperis din tigla metalica

2. Tabla faltuita

Prin tabla faltuita se intelege folosirea unor panouri din tabla cu o anumita grosime, care sunt prelucrate in asa fel incat sa poata fi alaturate si fixate pe suportul acoperisului. Acest proces de faltuire se realizeaza pe masura ce lucrarea inainteaza, prin urmare este cea mai recomandata solutie pentru un acoperis cu forma atipica.

Liniile paralele care se creaza in procesul de montaj vor asigura un aspect estetic placut, continuu si elegant. La acesta se adauga faptul ca puteti alege din cel putin 10 variante de culoare de tabla faltuita.

Se spune ca aceste acoperisuri din tabla faltuita ofera vizual senzatia de inaltime suplimentara pentru cladirile joase. Rezistenta este foarte buna in timp, un acoperis tabla faltuita putand rezista si pana la 60 de ani, desigur, cu conditia sa fie intretinut la timp.

acoperis din tabla faltuita

3. Tabla cutata

Acoperisul din tabla cutata se remarca pentru faptul ca este cel mai ieftin material. In plus, va puteti baza si pe timpul redus de montaj, pentru ca foile de tabla cutata pot fi decupate la dimensiunea dorita si instalate rapid. Durabilitatea este execelenta, lucru deja dovedit de otelul din care sunt fabricate.

Puteti construi acoperis din tabla cutata pentru multe tipuri de cladiri, de la case rezidentiale si pana la depozite sau cladiri comerciale. Ramane, insa, de retinut aspectul legat de lipsa potentialului de termo si fonoizolare a cladirii. Aceste dezavantaje trebuie sa fie rezolvate prin masuri de izolare aplicate in interiorul cladirii, sub acoperis.

Indiferent de materialul ales pentru realizarea unui acoperis din tabla, trebuie avut in vedere ca un astfel de acoperis va oferi, in primul rand, protectie cladirii impotriva factorilor meteo, dar si un aport estetic evident in contextul design-ului general pe care arhitectul l-a elaborat.

acoperis din tabla cutata

Etape montaj acoperis metalic

Acoperisul trebuie privit ca o parte foarte importanta a constructiei. Legatura fizica intre ultimul nivel si acoperis se realizeaza prin montarea unei structuri care va permite sustinerea invelitorii.

Aceasta structura trebuie sa fie dimensionata astfel incat sa permita montajul, sa sustina invelitoarea si sa furnizeze suficient spatiu si solutii de montaj pentru sistemul de termoizolare si fonoizolare, absolut necesar sub acoperisul realizat din tabla.

Va prezentam in continuare cele trei etape pentru un montaj acoperis din tabla:

  • Construirea structurii suport
    • Se monteaza strutura suport, constituita din capriori in asa fel incat rezistenta sa fie suficienta pentru un acoperis tabla;
    • Distanta dintre sipcile de astereala se stabileste in functie de tabla folosita pentru invelitoare;
  • Montarea invelitoarei
    • Invelitoarea se fixeaza progresiv de la streasina spre coama;
    • Debitarea materialului de tip tabla faltuita sau tabla cutata se realizeaza tinand cont de schita arhitectului;
    • Fixarea se realizeaza in mai multe puncte cu materiale consumabile adecvate fiecarui tip de material;
    • Aplicarea de masuri de izolare la exterior cu materiale impermeabile;
  • Construirea sistemului pentru drenare apei
    • Sistemul pentru scurgerea apei din ploi este parte integrata din etapa de construire a unui acoperis din tabla. Numarul de jgheaburi de coletare si burlane de scurgere este stabilit in functie de tipul de acoperis.

Aceste masuri de lucru sunt realizate de catre echipe diferite, insa fiecare lucrare depinde de cealalta. Din acest motiv, este recomandat ca executia structurii suport pentru invelitoare acoperis tabla, montarea invelitorii si realizarea scurgerilor pentru apa sa fie executate strict cu manopera profesionala.

construire acoperisuri din tabla

Pentru ce tip de constructii se preteaza acoperisul din tabla?

In principiu, nu exista o limitare in legatura cu folosirea de tigla metalica pentru un anumit tip de cladire. Totusi, exista recomandari in acest sens si acestea sunt legate, in primul rand, de aspecte de siguranta in constructii, confort al locuirii si, desigur, aspectul estetic, ce nu ar trebui sa fie ignorat.

Iata care sunt cladirile sau contructiile pentru care se preteaza foarte bine montarea unor acoperisuri din tabla:

  • Pentru case – Pentru majoritatea caselor rezidentiale se poate folosi un concept de acoperis din tabla. Alegerile beneficiarilor se indreapta, in special, spre tigla metalica din motive de estetica foarte asemanatoare cu tigla clasica. Totusi, pentru unele case, tabla faltuita ofera prestanta, iar tabla cutata o rezistenta suplimentara in zonele cu clima neprietenoasa;
  • Pentru terase – Pentru extensiile de spatiu adiacent caselor, terasele pot beneficia de acoperisuri din tabla. Aici este clar ca se va opta pentru acelasi tip de material cu care s-a realizat invelirea acoperisului, cu scop de continuitate estetica. De regula, tigla metalica este cea mai des folosita;
  • Pentru foisoare – Foisoarele reprezinta locuri de relaxare al caror acoperis trebuie protejat asemanator cu cel al casei. Forma acestor acoperisuri este, de regula, conica sau cu fatete. Din acest motiv, se va folosi tigla metalica, pentru ca dimensiunile mici se pliaza perfect pe forma acoperisului de foisor;
  • Pentru garaj – Cand garajul este parte integrata a casei, veti utiliza materialul de invelire folosit la acoperisul casei. Daca spatiul garajului este independent de casa, atunci oricare alta varianta de material dedicat unui acoperis tabla este dezirabila;
  • Pentru hale – Spatiile de depozitare tip hale, sau cele asemanatoare, ce sunt folosite pentru productie, se vor acoperi cu tabla cutata. Este o manopera simpla si rapida, pentru ca aceste acoperisuri au forma rectangulara si foile de tabla cutata sunt exact ceea ce va trebuie.

In mod obisnuit, decizia alegerii unui material sau a altuia pentru noul acoperis din tabla apartine beneficiarului. Recomandam, insa, ca aceasta decizie sa fie aprobata si de un arhitect, pentru ca pot exista nepotriviri tehnice de montaj in raport cu suportul acoperisului, structura cladirii, dar si aspecte de design.

Care este pretul unui montaj?

Despre preturile pentru montajul unui acoperis din tabla, in continuare gasiti amanunte specifice fiecarui tip de material. De retinut faptul ca manopera difera de la un material la altul, prin urmare si timpul de lucru, dar si materiale consumabile pentru fixare vor fi diferite. Iata care sunt preturile medii, dar si intervalele de pret pe care va puteti baza:

  • Tigla metalica – Pretul mediu este de 22 lei/m2 si ecartul de pret este cuprins intre 15 si 30 de lei/m2;
  • Tabla faltuita – Pretul mediu este de 23 lei/m2 cu un intervalul cuprins intre 20 si 26 de lei/m2;
  • Tabla cutata – Pretul mediu este 14 lei/m2, cu o marja cuprinsa intre 12 si 16 de lei/m2.

De avut in vedere ca aceste preturi se refera strict la manopera pentru montarea de acoperisuri din tabla, iar costul materialului este separat. Pentru a obtine un pret total, cautati antreprenori care executa montaje de acoperis tabla si, simultan, pot furniza si materialul.

Acoperisurile din tabla sunt solutii de lunga durata, ce pot sa asigure in egala masura confort de locuire si un design de clasa. Veti urmari ca proiectul pentru acoperis sa fie deja integrat in proiectul cladirii, pentru ca de acest lucru depinde stabilitatea acestuia dupa montaj. Pentru lucrari de renovare, solicitati o verificare a rezistentei cladirii pentru a fi siguri ca structura acesteia permite instalarea unui acoperis din tabla.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.