- Categorii: Ventilatie
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru a atrage si multumi clientii, calitatea serviciilor in spatiile destinate restaurantelor trebuie sa fie impecabila. Proiectarea si organizarea unui astfel de spatiu implica solutii complexe. Printre altele, este absolut necesar sa fie pus in functiune un sistem eficient de ventilatie restaurant.
Aerul din sala de servire va avea astfel o calitate foarte buna, atat din punct de vedere al oxigenarii, cat si a temperaturii si umiditatii. Aflati in continuare care sunt solutiile pentru o buna ventilare restaurant, dar si cum se poate pune in practica o ventilare eficienta in functie de fiecare compartiment al restaurantului.
Ce reprezinta ventilarea restaurantului?
Ventilarea unui astfel de spatiu presupune folosirea unei tehnologii dedicate. Extragerea mirosurilor specifice bucatariei de spatiul in care sunt serviti clientii este o provocare, fiind de la sine inteles faptul ca ventilarea restaurantului nu poate fi realizata doar prin metoda clasica de aerisire fizica. Iata care sunt beneficiile atunci cand sunt folosite sisteme de ventilatie restaurant dimensionate corect:
- Inlocuirea rapida si continua a aerului contaminat cu aer proaspat la o temperatura si umiditate confortabile;
- Stoparea conditiilor de dezvoltare a bacteriilor si microbilor;
- Configurarea temperaturii si umiditatii interioare in functie de sezon si numarul de clienti prezenti simultan;
- Eliminarea mirosului specific de mancare gatita, a prafului si altor aerosoli purtatori de mirosuri deranjante (parfumuri cu miros pregnant, fum de tigara);
- Pastrarea calitatii actului de preparare a produselor in cadrul bucatariei si stimularea activitatii angajatilor;
- Rol important de evacuare fortata a fumului sau gazelor toxice in caz de incendiu sau alte accidente care dezvolta noxe toxice;
- Permanentizarea conditiilor de siguranta si confort pentru toti beneficiarii serviciilor oferite de restaurant.
Toate acestea arata cat de important este un sistem de ventilatie restaurant. Punerea in functiune va fi realizata doar in baza unui proiect realizat si aprobat de profesionisti. Dimensiunea proiectului va fi coordonata cu cea a spatiului, pentru care se vor monta numarul de ventilatoare restaurant necesare.
Moduri de ventilatie restaurant
Pentru alegerea modalitatii de ventilare a restaurantului se va tine cont, in primul rand, de dimensiunea acestuia. Spatiul util asimilat cu locul in care sunt amplasate mesele, zona de depozitare a alimentelor si bucataria, toate intra in calculul dimensionarii si adoptarii solutiei de ventilatie restaurant. Va prezentam in cele ce urmeaza variantele ce pot fi puse in opera pentru realizarea acestei necesitati:
- Ventilatie naturala – Ventilarea naturala implica folosirea zilnica a ferestrelor cladirii. Este o solutie practica, relativ rapida ca efect, insa neaplicabila in multe situatii. Pozitionarea cladirii fata de drumurile principale, starea vremii, confortul clientilor si angajatilor, sunt doar cateva nepotriviri care pot face inutilizabila ventilatia naturala. La acestea se poate adauga arhitectura cladirii si dimensiunea acesteia. Sunt cladiri care au putine deschideri de ferestre, sau acestea sunt insuficiente ca dimensiune pentru aportul si refularea aerului din incinta. Prin urmare, pentru un spatiu de restaurant cu suprafata si volum de aer mic sau cel mult mediu si care are ferestre pe cel putin doua laturi, va puteti folosi de sitemul de ventilatie naturala. Aceasta solutie poate deveni varianta optima in caz de defectiune a variantelor mecanice;
- Ventilatie mecanica – Actualmente, ventilatia mecanica foloseste maximul de tehnologie in acest domeniu. Proiectantii specializati in sisteme de ventilatie restaurant sunt in masura sa aprecieze corect necesarul de ventilare pentru fiecare dintre spatiile utilizate. Ventilarea mecanica va fi functionala in orice conditii de temperatura exterioara, fiind astfel capabila ca creeze un microclimat acceptat de standardele in acest domeniu. Functionarea se bazeaza pe colectarea prin duze speciale a aerului contaminat, eliminarea lui in exterior si admisia de aer proaspat la o temperatura confortabila. Toata aceasta functionare este posibila prin montarea unui traseu de tubulatura de ventilatie si a numarului necesar de ventilatoare restaurant;
- Ventilatie mixta – Reprezinta solutia cu care detinatorii de restaurante pot realiza in anumite conditii economii. In practica, se poate pune in aplicare in functie de conditiile atmosferice si numarul de persoane ce acceseaza restaurantul. Acestea pot functiona doar separat, altfel operatiunea devine ineficienta;
- Ventilatie cu recuperatoare de caldura – Aceste sisteme de ventilatie restaurant sunt preferate, deoarece sunt mai putin invazive in legatura cu structura interioara a cladirii. Montarea lor nu implica utilizarea tubulaturii de ventilare, ci doar perforarea peretilor exteriori in care se vor monta recuperatoarele de caldura cu ventilatie. Tehnologia este bazata pe extragerea aerului imbacsit si incalzit din interior si trimiterea unui flux de aer curat dinspre exterior. Aerul proaspat este incalzit inainte de a patrunde chiar de caldura aerului extras. Diferenta de temperatura este atat de mica datorita randamentului ce poate ajunge la 92%. Drept urmare, nu va fi resimtit niciun disconfort printre clienti si personal. Avantajul este evident, in special pe timp rece, cand economia pentru incalzirea spatiului va fi importanta.
Oricare dintre aceste solutii de ventilatie restaurant este aplicabila si eficienta daca conditiile permit acest lucru. Necesitatea aerului curat in restaurante este evidenta. Calculul de eficienta va tine cont de numarul de persoane aflat intr-un anumit moment in sala cu mese, dar si de capacitatea maxima a salii. Declansati un astfel de proiect cu sprijinul unui partener autorizat si profesionist.
Cum realizam o ventilatie corecta in functie de incapere?
Dimensiunea incaperilor carora trebuie sa li se asigure ventilatia este primul criteriul ce este luat in calculul de eficienta. Volumul de aer va trebui improspatat conform specificiatiilor din acest domeniu. Vom analiza in continuare cum se realizeaza corect o ventilatie restaurant pentru fiecare dintre cele mai importante incaperi:
- Ventilarea bucatariei – Bucataria restaurantului poate fi considerata spatiul care produce cei mai multi aerosoli purtatori de mirosuri specifice. La acest lucru se adauga temperatura ridicata si umiditatea provenita din aburii produsi la fierberea sau prajirea preparatelor. In aceste conditii, ventilarea bucatariei este absolut necesara. De ce? Pentru ca aerul poluat sa nu patrunda in sala cu mese si pentru ca angajatilor din bucatarie sa li se asigure un mediu respirabil pe toate durata zilei de lucru. Cea mai eficienta metoda de ventilare a bucatariei este prin montarea de hote profesionale deasupra tuturor surselor ce produc aburi, temperatura ridicata si aerosoli cu grasimi si mirosuri. Aceste hote sunt dotate cu filtre speciale pentru grasimi pentru a asigura protectia ventilatorului de hota si a tubulaturii de evacuare. Folositi hote a caror spatiu de captare sa depaseasca dimensiunea plitelor. Asigurati o putere de absorbtie de cel putin 800 m3 pe ora. Pentru ca aerul contaminat sa nu patrunda in sala de mese, admisia de aer proaspat va fi cu circa 10% mai mica decat volumul de aer evacuat. Gurile de admise se vor monta pe peretele opus hotei;
- Ventilarea salii de mese – Pentru sala de mese necesarul de ventilatie restaurant este calculat in functie de capacitatea maxima de clienti pe care ii poate prelua. In functie de decizia administratorului de restaurant se pot crea zone de sedere pentru fumatori si, separat, pentru nefumatori. In aceaste situatii, ventilarea salii va fi diferentiata. In zona nefumatorilor un volum de 20 m3 pe ora pentru aerul evacuat este suficient, insa pentru zona fumatorilor sunt necesari cel putin 60 m3 pe ora. Solutia tehnica generala in acest caz este ventilatia mecanica si, dupa caz, poate fi folosita si ventilarea cu recuperare de caldura. Configuratia cladirii si designul interior sunt criterii ce pot influenta adoptarea unei solutii in defavoarea alteia;
- Ventilarea grupurilor sanitare – Curatenia grupului sanitar trebuie sa existe si la nivelul aerului interior. In acest caz, este posibil sa folositi cu multa eficienta aerisirea naturala. Ferestrele pot ramane deschise continuu cel putin atat timp cat atmosfera exterioara este calma si temperatura placuta. Pentru compensare in timpul iernii, ventilatia cu recuperare de caldura este cert cea mai buna varianta.
Reusita acestui efort este garantata atunci cand calculul pentru necesarul de ventilatie restaurant, in oricare dintre compartimentele sale, este realizat de catre o firma profesionista. Daca detaliile de construire si conceptia designului pot fi negociate, calitatea aerului respirat in interiorul unui restaurant nu poate fi decat una foarte buna.
Unde amplasam sistemele de ventilatie?
Pozitionarea sistemului de ventilare in restaurant va fi realizat in asa fel incat sa acopere in mod echilibrat toata suprafata, sau in caz particular sursa principala care polueaza aerul. Se disting urmatoarele locuri ce pot fi luate in considerare pentru a monta aparatura de ventilatie restaurant adecvata:
- Pe toata suprafata tavanului – Ventilatia mecanica pentru suprafete mari se bazeaza pe instalarea de tubulatura pentru ventilare. Acest traseu se va fixa pe tavanul incaperii si va fi mascat cu ajutorul unui tavan fals. Gurile de admisie sunt fie disimulate in design-ul tavanului fals, fie sunt vizibile atunci cand produsul include astfel de finisaje;
- Deasupra plitelor pentru gatit – Hotele profesionale sunt pozitionate deasupra plitelor, cuptoarelor, sau altor echipamente care produc caldura, aburi si emana mirosuri specifice. In completare se va folosi fie ventilarea mecanica cu ventilatoare restaurant pentru admisie de aer proaspat, fie ventilatia naturala;
- In peretii exteriori – Dispozitiviele de ventilare cu recuperare de caldura sunt montate prin strapungerea peretilor exteriori.
Decizia de amplasare este parte integrata a proiectului de ventilatie restaurant si va fi prezentata proprietarului pentru aprobare. Este important ca oricare solutie pe care o alegeti sa influenteze cat mai putin partea estetica, iar conceptul de design sa nu fie incarcat inutil.
Factori si caracteristici de care sa tinem cont in alegerea sistemelor de ventilare
Eficienta sistemelor de ventilatie restaurant este cel mai important factor ce trebuie luat in considerare. Subdimensionarea este cea mai des intalnita greseala, insa si supradimensionare va aduce disconfort vizual si consum mare de resurse. Prin urmare, iata care sunt factorii si caracteristicile unui sistem de ventilatie restaurant eficient:
- Factori:
- Volumul efectiv de ventilat;
- Gradul maxim de ocupare;
- Numarul de surse de contaminare in bucatarie;
- Nivelul posibil de ventilare naturala (numar de ferestre functionale);
- Numarul de persoane ce lucreaza intr-un schimb.
- Caracteristici:
- Capacitatea de inlocuire a aerului contaminat cu aer proaspat;
- Timpul de ventilare complet;
- Nivelul de zgomot in functionare normala sau maxima;
- Automatizarea sistemului de ventilatie restaurant;
- Numarul de senzori prezenti in sistem;
- Consumul de energie electrica;
- Coordonarea nivelului invaziv asupra desingnului interior si arhitecturii exterioare.
Oricare dintre cele prezentate pot deveni puncte de interes pentru proprietar. Din acest motiv, colaborarea directa cu proiectantul si apoi cu constructorul sunt etape obligatorii.
Care sunt avantajele si dezavantajele ventilarii restaurantelor?
In general, avantajele folosirii de sisteme de ventilatie restaurant sunt urmarite de toti antreprenorii din aceasta industrie. Exista, insa, si cateva dezavantaje pe care le vom prezenta in continuare, alaturi de avantaje.
- Avantaje:
- Extinderea atractivitatii restaurantului si datorita aerului curat din interior;
- Pastrarea pe termen lung a calitatii finisajelor constructive;
- Indepartarea posibilitatii dezvoltarii microorganismelor daunatoare sanatatii clientilor si personalului;
- Crearea conditiilor optime de munca, in special pentru personalul din bucatarie;
- Mentinerea in buna stare a ingredientelor proaspete pana la preparare.
- Dezavantaje:
- Costul proiectului in functie de amplitudinea suprafetei cladirii;
- Suplimentarea proiectarii in cazul sistemelor de ventilare a restaurantului mascate in tavanul fals;
- Intretinerea si mentenanta diferentiata in functie de tipul de ventilatie restaurant pusa in opera;
- Costuri cu reparatiile si inlocuirea de ventilatoare restaurant.
In consecinta, valoarea avantajelor dobandite dupa montaj excede inerentele dezavantaje si aduce in atentia viitorilor clienti un spatiu placut pentru petrecerea timpului liber.
De ce sunt necesare sistemele de ventilatie restaurant?
Sistemele de ventilare sunt echipamente indispensabile pentru majoritatea spatiilor interioare construite. Cu atat mai mult, intr-un restaurant in care sunt prezente simultan mai multe persoane, necesitatea ventilarii este indiscutabila. Igiena aerului respirat intr-un restaurant echivaleaza cu igiena personala. Din acest motiv, iata care sunt principalele motive de care proprietarii trebuie sa tina cont:
- Oxigenarea aerului interior;
- Eliminarea aerosolilor ce poarta mirosuri grele si deranjante;
- Echilibrarea temperaturii si umiditatii in toate compartimentele cladirii;
- Mentinerea in norme a calitatii si curateniei aerului din spatiului destinat activitatii angajatilor;
- Pastrarea integritatii constructiei in si outdoor.
Prin urmare, sunt suficiente motive pentru a acorda atentia cuvenita acestui aspect. Dezvoltarea unui sector de servicii cum sunt restaurantele trebuie sa aiba in vedere, in primul rand, satisfacerea cerintelor clientilor atat in plan culinar, cat si in legatura cu punerea la dispozitie a unui spatiu cu aer proaspat.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.