Impamantare instalatie electrica casa

impamantare instalatie electrica casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Siguranta folosirii instalatiilor electrice se bazeaza si pe etapa de realizare a lucrarii de impamantare casa pentru circuitele de prize. Aceasta lucrare are drept scop crearea unui circuit care nu se afla sub tensiune electrica, insa care isi poate modifica pasivitatea in caz de defectiune in instalatia electrica.

Cu alte cuvinte, atunci cand tensiunea electrica vine in contact direct cu parti metalice ale unui consumator in urma unei defectiuni, sistemul de impamantare instalatie electrica la casa intra in functiune si protejeaza utilizatorul.

Acest sistem este capabil sa faca fata inclusiv descarcarilor electrice din atmosfera si sa devieze sarcina electrica spre sol, fara a pune in pericol aparatura conectata la prize.

De ce este nevoie de impamantare la o instalatie electrica?

Un sistem de impamantare instalatie electrica la casa trebuie sa fie parte din proiectul instalatiei electrice. Sunt extrem de putine situatii in care o cladire nu dispune de prize, prin urmare aceasta parte din lucrare va fi executata cu maxim de responsabilitate.

Scopul principal este de a pune in siguranta toti consumatorii electrici conectati la prize. Trecerea accidentala a tensiunii electrice spre aceste parti conduce la electrocutare, dar si la alte evenimente ce pot cauza pagube in instalatia electrica.

Prin realizarea cu materiale si manopera profesionale a unui circuit de impamantare instalatie electrica, se urmaresc urmatoarele:

  • Siguranta oamenilor sau animalelor in caz de contact cu parti de aparatura aflata accidental sub tensiune;
  • Protejarea consumatorilor electrici in caz de suprasaracina sau descarcari electrice naturale.

Urmare a montarii unui circuit de impamanare instalatie electrica la casa, sunt indepartate toate grijile legate de situatiile meteo ce produc traznete, sau scurt circuitele ce pot aparea in cazul unor defectiuni sau folosirii de aparatura invechita. Toate aceste scurgeri de tensiune electrica vor fi preluate de sistemul de impamantare casa si conduse in sol.

impamantare instalatie electrica

Tipuri de instalatii de impamantare la o casa

Cladirea in care este necesar sistemul de impamantare instalatie electrica la casa este cea care indica ce varianta de sistem va fi construit. Contactul intre prizele instalatiei,implicit consumatorii conectati la acestea, si sol trebuie sa fie asigurat prin parti metalice bune conducatoare de electricitate.

Vom detalia in continuare care sunt cele doua variante de sistem pentru impamantare instalatie electrica:

  • Impamantare naturala – Se bazeaza pe faptul ca structura cladirii este realizata din beton armat si ca barele din otel sunt in contact cu solul. In aceeasi idee, impamantarea naturala se poate baza si pe montarea in cadrul cladirii de instalatii utilitare in care sunt folosite tevi din otel pentru alimentarea cu apa. Orice element metalic care are contact cu pamantul poate deveni un electrod suport pentru un sistem eficient de impamantare instalatie electrica casa;
  • Impamantare artificiala – Se refera la faptul ca nu exista o sursa naturala pe care cladirea sa o ofere drept electrod de impamantare, prin urmare se executa ceea ce se numeste impamantarea artificiala. Pentru ca aceasta priza de pamant artificiala sa fie functionala este necesar sa fie legata cu reteaua generala de conectare la pamant, asa cum este prevazuta in proiect. Legatura se face prin intermediul unui conductor metalic. Acesta va fi legat de partile metalice (carcase de aparatura electrocasnica) ce pot intra in contact accidental cu faza tensiunii electrice.

Pentru ca de cele mai multe ori la o casa este necesar sa fie realizata o impamantare artificiala, iata care sunt primele indicii legate de aceasta manopera:

  • Alegerea unui loc putin circulat (spatele casei) in imediata apropiere a cladirii;
  • Folosirea de electrozi dedicati pentru lucrarea de impamantare casa;
  • Introducerea in pamant la adancimea corecta si masurarea rezistentei obtinute;
  • Rezistenta masurata trebuia sa fie mai mica de 4 Ohmi;
  • Se introduc atatia electrozi in pamant cat este necesar, astfel incat rezistenta masurata sa fie sub 4 Ohmi. Vom detalia situatia in care rezistenta trebuie sa fie sub 1 Ohm.

In acest mod, se va obtine o impamantare instalatie electrica la casa eficienta, care poate oferi o rezistenta de dispersie sigura pentru om. Daca se doreste ca aceeasi priza sa aiba, simultan, o rezistenta de dispersie si in caz de traznet, sistemul de impamantare va fi dimensionat astfel incat rezistenta masurata sa fie mai mica de 1 Ohm. Retineti ca toate aceste detalii trebuie sa fie lasate in seama unei firme profesionale ce executa intalatii electrice.

impamantare casa

Metode de executie impamantare instalatie electrica la casa

Pentru ca ne referim la o lucrare care face parte din instalatia electrica a casei, care, implicit, trebuie sa respecte normativul specific, este recomandat sa o contractati cu un antreprenor specializat si autorizat. In functie de proiect, dar si de specificul cladirii, sunt disponibile doua variante de executie pentru sistemul de impamantare instalatie electrica la casa. Pentru fiecare dintre acestea, va oferim in continuare detalii cu privire la materiale care se utilizeaza si metoda de executie:

  • Impamantare cu placa metalica – Placile metalice pot fi din otel simplu, otel galvanizat, sau din cupru. Dimensiunea standardizata este de 600x600x12 mm. Cand este folosita o placa metalica galvanizata, grosimea poate fi de 6 mm, iar daca doriti sa folositi placa din cupru, grosimea poate fi de 3 mm. Placa metalica, indiferent de material, trebuie sa fie ingropata in sol la cel putin 3,5 metri si in pozitie verticala. Placa va fi conectata cu punctul dedicat de conectare din firida prin platbanda metalica galvanizata. Conectarea se face cu suruburi galvanizate, care se acopera cu carbune si sare in straturi succesive. Este o solutie adecvata pentru impamantare instalatie electrica la casa de dimensiune mica sau medie;
  • Impamantare cu teava sau electrozi speciali din otel galvanizat – Cel mai des este folosita teava galvanizata care are un diametru exterior de minim 75 mm. Legatura intre tevi se realizeaza prin platbanda galvanizata, in puncte de sudura, din 3 in 3 metri. In platbande se realizeaza gauri pentru a fi conectate la firida pentru impamantare casa.

Datorita faptului ca a doua metoda de executie pentru impamantare casa este cea mai des utilizata, iata care sunt pasii de lucru pentru a fi pusa in practica. Reamintim ca aceasta manopera trebuie sa fie profesionala si materialele utilizate adaptate cerintelor din proiect, insa cu respectarea normativului:

  • Locul montarii – In apropierea firidei, care, de regula, este pozitionata in spatele cladirii;
  • Electrozi sau teava – Se folosesc fie 3 electrozi din otel zincat cu lungime de 2 metri, fie teava zincata cu grosimea de 2,5 toli, cu aceeasi lungime;
  • Marcarea punctelor de insertie – Se defineste, in functie de spatiul disponibil, forma unui triunghi cu laturi egale. In varfurile acestui triunghi urmeaza sa fie batuti in pamant cei trei electrozi sau cele trei bare. Este recomandat ca distanta intre acestia sa fie de circa 2 metri;
  • Sapare sant impamantare – Santul are rol de a proteja electrozii si platbanda. Santul se sapa pe linia dintre varfurile triunghiului si va avea o adancime de 1 metru. Acum este momentul ca electrozii sa fie batuti in pamant, iar varful lor sa ramana la circa 80 de centimetri sub nivelul solului;
  • Conectarea electrozilor cu platbanda zincata – Cei trei electrozi se conecteaza prin sudura cu platbanda din otel zincat. Aceasta platbanda trebuie sa aiba dimensiunea de 25×4 mm. Locurile de conectare sunt protejate cu smoala. Capatul platbandei se ridica peste sol si se muleaza pe soclul casei pana la firida de bransament. Aici este legata de conductorul de impamantare al instalatiei electrice;
  • Verificarea lucrarii – Se verifica daca instalatia realizata corespunde din punct de vedere electric cu norma de rezistenta de 4 Ohmi pentru o priza de pamant;
  • Inchiderea lucrarii – Santul este acoperit imediat si udat cu apa pentru a se tasa pamantul. In functie de situatie, se completeaza cu pamant pana la nivelul corespunzator al terenului.

Numarul de electrozi sau sectiune de teava ar putea fi mai mare de 3, pentru ca valoarea mai mica sau egala cu 4 Ohmi sa fie obtinuta. Acest aspect depinde de tipul de sol in care se executa sistemul de impamantare instalatie electrica casa.

Toate lucrarile si determinarile tehnice se vor pune in practica prin analizarea proiectului de instalatie electrica furnizat de catre o firma specializata. Executia, in sine, este predata unei echipe profesioniste care asigura atat manopera, cat si materialele necesare.

impamantare electricitate casa

De ce este obligatoriu sa apelati la profesionisti pentru impamantarea instalatiei electrice?

Instalatiile electrice reprezinta utilitati necesare pentru o locuire confortabila. Folosirea lor in conditii de siguranta nu este o optiune, ci o necesitate. Pentru a fi incredintati ca nu vor aparea riscuri in aceasta privinta, sunt de indeplinit trei masuri de baza, respectiv:

  • Comandati un proiect profesional pentru instalatia electrica;
  • Contractati o firma specializata in instalatii electrice pentru executie;
  • Nu folositi o intalatie electrica fara un sistem functional de impamantare instalatie electrica.

Fiecare dintre aceste masuri va ofera siguranta in exploatare pentru o perioada mare de timp. Acest lucru nu va scuteste de a solicita periodic interventii specializate pentru verificarea instalatiei electrice. Aceasta verificare trebuia sa includa obligatoriu masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Deoarece oricand pot exista modificari in legatura cu acest parametru, considerati foarte important ca sistemul de impamantare instalatie electrica la casa sa fie 100% functional si in parametri. Masuratorile se realizeaza cu aparatura specializata si de catre profesionisti, cel putin o data pe an. Ideal este ca masurarea sa fie facuta de doua ori pe an, o data cand umiditatea este foarte mica (vara) si o data cand umiditatea este ridicata (toamna-iarna).

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.