Instalatie electrica aparenta

instalatie electrica aparenta

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

O instalatie electrica aparenta trebuie sa fie, in egala masura, sigura si eficienta. Aceste instalatii electrice aparente pot fi puse in opera atat pentru scopuri temporare, cat si pentru utilizare de lunga durata. Pentru ambele situatii, se va folosi un proiect de instalatie electrica care va specifica tipul conductorilor, tabloul si sigurantele pentru circuite, precum si apartajul necesar pentru conectarea consumatorilor.

Despre ce inseamna instalatia electrica aparenta si sfaturi pentru montaj, cat ar putea costa si de ce este util sa fie realizata de catre profesioniti, aflati in cele ce urmeaza.

Ce inseamna o instalatie electrica aparenta?

De regula, suntem obisnuiti ca instalatiile electrice rezidentiale sau comerciale sa-si faca simtita prezenta doar prin intermediul aparatajului definit prin tabloul cu sigurante, prize si intrerupatoare. Instalatia propriu-zisa este mascata in pereti pentru a oferi maxima siguranta in utilizare, dar si pentru a proteja conductorii electrici si conexiunile dintre acestia.

Va prezentam, in continuare, doua situatii in care instalatia electrica poate fi montata la suprafata peretilor, aspect prevazut ca posibil in nomenclator, insa cu respectarea unor sarcini specifice de montaj, astfel:

 • Instalatie electrica aparenta provizorie – Este instalatia care se foloseste pentru o perioada scurta de timp, de regula in timpul realizarii unei contructii. In functie de necesitatile de alimentare, se vor monta circuite electrice dimensionate corespunzator cu rata de putere a consumatorilor. Acest tip de instalatie electrica aparenta va fi demontata odata cu finalizarea lucrarilor;
 • Instalatii electrice aparente permanente – Acest tip de montaj aparent este acceptat prin normativ pentru constructii a caror pereti nu permit ingroparea de tuburi Copex ce protejeaza conductorii electrici. Cu aceasta ocazie, proiectul va marca necesitatea folosirii unui material suplimentar de protectie si sustinere a circuitelor electrice, in timp ce aparatajul va fi ales din categoria „aplicat”, adica montabil direct pe pereti.

Cele mai multe dintre aceste instalatii electrice aparente se incadreaza in a doua categorie prezentata si pot fi puse in opera atat in constructii permanente de tip rezidential (case de vacanta, cabane, case se locuit), cat si in spatii comerciale de tip magazine, centre de service, ateliere, depozite).

Ceea ce ramane deosebit de important cand se alege o instalatie electrica aparenta este calitatea materialelor izolatoare, de acestea depinzand durabilitatea si siguranta utilizarii pe termen indelungat a circuitelor electrice.

scule instalatii electrice aparente

Cat costa instalatia electrica aparenta? 

In principiu, pretul pentru fiecare lucrare in domeniul electric are la baza cateva criterii legate de amploarea instalatiei, numarul de derivatii si aparataje care se instaleaza, precum si de necesarul de putere solicitata de beneficiar. In cazul unei instalatii electrice aparente, se vor adauga si o serie de materiale suplimentare care nu se regasesc atunci cand aveti nevoie de o instalatie electrica clasica.

Va prezentam, in continuare, amanunte despre criteriile enumerate:

 • Suprafata pe care se realizeaza montajul – Distanta de la tabloul cu sigurante la fiecare dintre punctele de consum influenteaza metrajul de conductor electric. Cu cat sunt mai multe incaperi de cablat, cu atat numarul de duze, aparataj electric si metraj de canal de cablu de protectie va fi mai mare;
 • Necesarul de circuite, duze, intrerupatoare si prize – Cu cat sunt necesare mai multe puncte de consum, cu atat se vor instala mai multe circuite care pornesc din tabloul electric, precum si duze si aparatajele necesare;
 • Puterea necesara (sigurante, conductori) – Pentru ca o instalatie electrica aparenta sa reziste la consumul solicitat este necesara adaptarea, in primul rand, a grosimii conductorilor si, implicit, a sigurantelor de protectie. Cand sunt folosite mai multe aparate cu consum ridicat si sunt amplasate in camere diferite, pentru acestea se vor configura circuite electrice dedicate;
 • Materiale consumabile – Cantitatea de materiale consumabile care asigura instalarea de instalatii electrice aparente se adapteaza in functie de necesitatile impuse de montaj.

Fie si cea mai simpla adaugare de circuit electric este in masura sa creasca pretul pentru o instalatie electrica aparenta. Din start, veti sti ca pentru aceeasi suprafata, acelasi numar de circuite, prize si intrerupatoare, instalatia electrica aparenta va fi mai scumpa fata de una ingropata.

Acest lucru se datoreaza atat materialului de izolatie suplimentar (canalul de cablu), cat si manoperei de montaj. O estimare foarte apropiata de pret pentru oricare instalatie electrica aparenta o veti primi dupa ce proiectul a fost realizat conform cu cerintele pe care le aveti.

electrician pentru instalatie electrica aparenta

Sfaturi utile pentru instalarea instalatiei electrice aparent

Pentru ca o instalatie electrica aparenta sa ramana ani la rand functionala si sa nu prezinte vreun pericol pentru utilizator, sunt necesare cateva masuri aparte fata de modul in care se planifica si se executa o instalatie electrica ingropata in perete.

De planificarea acestor masuri este responsabil proiectantul, iar executantul se va ingriji sa aprovizioneze cu materiale conforme cu specificatiile si sa execute un montaj profesional.

Iata care sunt aceste masuri pe care le puteti verifica daca sunt indicate in proiectul pe care il veti primi:

 • Stabilitatea si rezistenta traseului aparent – Datorita faptului ca elementele de circuite electrice si aparatajul nu sunt ingropate in perete, se urmareste ca fixarea tuturor elementelor pentru o instalatie electrica aparenta sa fie fixate ferm pe suport. In plus, aceste materiale de izolatie, dar si aparatajul, vor fi alese din gama specifica, deoarece rezistenta lor mecanica este superioara celor de tip ingropat;
 • Rezistenta suportului pentru montaj – Este foarte important ca suportul pentru o instalatie electrica aparenta sa fie suficient de solid, astfel incat sa poata sustine traseele electrice si, mai ales, sistemul de fixare. Cand peretii nu sunt suficient de solizi, se pot monta in prealabil suporti suplimentari care se fixeaza prin solutii mecanice permanente;
 • Inaltimea la care se monteaza traseul de izolatie aparent – Izolatia obisnuita a conductorilor (tuburi Copex) poate fi montata direct pe perete cu ajutorul unor coliere de sustinere. Este, totusi, indicat sa existe inca un strat de izolatie, reprezentat de canalul de cablu care va proteja suplimentar instalatia electrica. Acest canal principal trebuie sa permita montarea de duze de derivatie de tip aparent. De la aceste duze se va pozitiona vertical pe perete canalul care deserveste cicuitul de alimentare pentru intrerupatoare si prize. Alimentarea lampilor se realizeaza prin montarea canalului de cablu pe tavan;
 • Alegerea materialelor de izolatie – In principiu, un canal de cablu pentru o instalatie electrica aparenta este realizat din PVC de culoare alb. Este recomandabil ca pentru traseul principal de alimentare, in care sunt trase laolalta circuite pentru prize si intrerupatoare, sa fie ales un canal de cablu cu separatie dubla sau tripla. Astfel, conductorii pentru iluminat si cei pentru prize vor fi separati;
 • Alegerea aparatajului aplicat – Tot aparatajul pentru instalatii electrice aparente trebuie sa fie din categoria „aplicat”, inclusiv duzele de derivatie. Daca este necesar, se pot alege prize si intrerupatoare cu indice de protectie (IP) special. Pentru incaperi cu umiditate mare se alege un indice de cel putin IP55, iar pentru protejarea copiilor in legatura cu posibilitatea de a introduce anumite obiecte in interiorul prizelor, se va alege un indice de cel putin IP44;
 • Materiale pentru fixare – Aceasta categorie de materiale este extrem de importanta pentru lucrarea de montaj la o instalatie electrica aparenta. Pentru fixarea pe pereti a canalelor de cablu se vor utiliza dupa caz suruburi autofiletante pentru metal sau pentru lemn. In cazul in care grosimea peretelui permite forarea de gauri, se aleg cu atentie dibluri si suruburi cu lungime potrivita. Tot in categoria materialelor de fixare se incadreaza si colierele din metal pentru tuburile de protectie Copex amplasate direct pe pereti. Diametrul minim al acestora trebuie sa fie apropiat de diametrul tuburilor de protectie pentru a se asigura o fixare ferma. Pentru a suplimenta rezistenta de inchidere a capacelor la traseul de cablu, acestea pot fi fixate suplimentar cu coliere tip „soricel” in cel putin trei locuri;
 • Materiale de conectare conductori electrici – Toate materialele de conectare a conductorilor electrici vor fi adaptate la grosimea acestora. Este recomandat sa fie folosite cleme de conexiune fara surub, pentru a se evita slabirea in timp a presiunii pe conductor.

Fiecare dintre aceste sfaturi de punere in opera pentru instalatii electrice aparente au un rol punctual si, prin cumulare, conduc la obtinerea unui rezultat foarte bun. Toate materialele care se vor folosi sunt deja indicate in proiect, prin urmare un executant profesionist le va aproviziona si folosi intocmai.

plan instalatie electrica aparenta

De ce este obligatoriu sa apelezi la profesionisti pentru instalarea si reparatia instalatiei electrice aparente?

Este important ca folosirea energiei electrice sa se faca in siguranta, pe termen lung si cu cat mai putine evenimente neplacute. Acest lucru este realizabil cu certitudine atunci cand toate etapele pana la punerea in functiune sunt respectate 100%. Cum acestea nu pot fi obtinute decat intr-un singur mod, iata de ce este atat de important sa contractati profesionisti pentru lucrarea de instalatie electrica aparenta:

 • Proiect si montaj – Faza de proiect este obligatorie prin lege. Un electrician profesionist va lucra doar dupa specificatiile unui proiect aprobat. Cand proiectul este semnat de o firma profesionista, atunci si etapa de montaj poate sa urmeze usor indicatiile din cuprinsul acestuia;
 • Completari sau modificari in instalatia electrica aparenta – Fie ca aveti nevoie de un nou circuit dedicat, fie ca doar extindeti o parte din instalatia electrica aparenta, solicitati prezenta unei echipe autorizate in domeniul electric;
 • Refacerea completa a instalatiei electrice – Dupa un anumit numar de ani de exploatare, orice instalatie electrica trebuie inlocuita. Fie conductorii s-au deteriorat, fie circuitele nu mai fac fata consumului. Este necesar ca lucrarile de refacere pentru o instalatie electrica aparenta sa inceapa cu un proiect nou si sa continue prin implicarea unei echipe de profesionisti;
 • Mentenanta periodica – In normative se arata ca o instalatie electrica aparenta poate fi sigura in utilizare pentru circa 30 de ani. Acest lucru inseamna ca va fi folosita fara a fi depasite puterile maxime pe fiecare circuit si ca periodic a fost realizata o mentenanta de verificare. Verificarile la instalatii electrice aparente se vor solicita firmelor specializate nu mai tarziu de 2 ani de la punerea in functiune. Altfel, la orice semn ca instalatia prezinta probleme, echipa de profesionisti va fi chemata imediat. Nu veti interveni mai mult in instalatia electrica decat in sensul deconectarii sigurantelor din tabloul electric.

Va recomandam sa considerati deosebit de importante toate masurile de siguranta prezentate anterior. Este singura varianta prin care veti mentine in siguranta cladirea si ocupantii acesteia in legatura cu utilizarea energiei electrice furnizata printr-o instalatie electrica aparenta.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.