
- Categorii: Electricitate
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Functionarea corespunzatoare a instalatiilor utilitare intr-un apartament este hotaratoare pentru confortul si siguranta proprietarului. O atentie deosebita necesita si partea de instalatie electrica apartament, care trebuie sa fie proiectata si executata intotdeauna in regim profesional.
Instalatia electrica a apartamentului trebuie sa sustina fara incidente consumul de energie electric planificat. In acelasi timp, este necesar ca resursa de tensiune disponibila sa fie distribuita echilibrat in toate incaperile, pentru alimentarea consumatorilor la prize si a lampilor pentru iluminat.
Despre etapele planificarii si executiei de instalatii electrice apartament, costuri, precum si alte sfaturi utile pentru etapa de executie, aflati in cele ce urmeaza.
Etapele planificarii si executiei instalatiei electrice la un apartament
Lucrarile care implica interactiunea cu o sursa de tensiune electrica trebuie sa fie executate exclusiv de catre electricieni autorizati. Inainte ca aceste lucrari sa fie puse in practica si, mai ales, atunci cand este solicitata o instalatie electrica apartament noua, va fi necesar un proiect de executie, un necesar de matariale si, desigur, o aprobare din partea beneficiarului.
Pana la finalizarea si predarea lucrarii, iata care este succesiunea etapelor ce contribuie la obtinerea unui rezultat sigur si durabil pentru instalatia electrica a apartamentului:

Parti esentiale ce compun o instalatie electrica de apartament
Pentru a pune in functiune o instalatie electrica apartament care sa reziste fara incidente timp de cateva zeci de ani, sunt necesare planuri, materiale si manopera de cea mai buna calitate. In normative, se specifica un interval minim de functionare sigura de circa 30 de ani, insa printr-o exploatare corespunzatoare si cu verificari periodice, aceasta durata se poate extinde pana la 50 de ani. Va prezentam, in continuare, care sunt partile esentiale ce compun instalatia electrica a apartamentului:
- Tabloul electric – Este reprezentat de o carcasa din material plastic, rezistent, care se va monta langa locul in care conductorii cu energie electrica patrund in apartament. Rolul acestui tabloul electric este de a securiza prezenta tensiunii electrice in spatiul apartamentului si de a sustine sigurantele electrice cu rol de protectie pentru circuitele instalatiei. Aceste sigurante se vor dimensiona in raport cu consumul preconizat pe fiecare circuit, cu scop de protejare la suprasarcina;
- Contorul electric – Rolul acestui aparataj este de a inregistra cantitatea de energie electrica consumata de o instalatie electrica apartament. Contorul va fi montat si sigilat de distribuitorul de energie electrica. Locul instalarii este, de obicei, in interiorul apartamentului, intercalat intre sursa de tensiune si tabloul electric cu sigurante;
- Circuite electrice si duze de ramificare – Circuitele electrice reprezinta suma conductorilor electrici care pornesc din tabloul electric catre toate punctele de consum din apartament. In dreptul fiecarei incaperi se vor monta duze de ramificatie care impart pe tipuri de consumatori circuitele electrice. Amplasarea acestor circuite de instalatie electrica apartament se face ingropat in pereti si pot fi asezate in plan vertical sau orizontal. Separarea circuitelor in duze este o masura de siguranta care contribuie la servisarea usoara a instalatiei electrice in caz de avarie;
- Prize, intrerupatoare si corpuri de iluminat – Acest tip de aparataj este conceput special pentru ca utilizatorul sa aiba acces la toate facilitatile oferite de o instalatie electrica apartament. In proiectul de executie vor fi clar specificate locul de montare si numarul de prize si intrerupatoare. Corpurile de iluminat pot fi montate in orice moment, insa este de dorit ca manopera sa fie realizata de personal calificat. De asemenea, in special pentru circuitele de prize, se va lasa o marja suficienta de putere ce poate fi aplicata de utilizator, prin dimensionarea suplimentara a conductorilor si sigurantelor electrice;
- Materiale izolatoare si auxiliare – Necesitatea izolarii conductorilor electrici si a aparatajului folosit la o instalatie electrica apartament este specificata in normativul acestei lucrari. Prin materiale izolatoare se intelege folosirea unor protectii care separa circuitele de peretii apartamentului si de utilizator. Acestea pot fi din PVC, ceramica, sticla, hartie speciala, sau oricare alt material agreat de normativ. Suma de materiale auxiliare tine de modalitatea prin care toate componentele incluse in instalatii electrice apartament sunt fixate intre ele sau pe pozitie, adica cleme pentru sumarea conductorilor electrici, cleme de sustinere, coliere, banda de izolare, dibluri si suruburi.

Pasii de lucru
Punerea in opera pentru o instalatie electrica apartament este stabilita prin proiectul de executie. Fiecare etapa depinde de cea precedenta, prin urmare nicio etapa nu poate fi eliminata si, ulterior, realizata. Orice pas de lucru care nu se realizeaza, sau este realizat partial, poate sa compromita siguranta in utilizare pentru oricare instalatii electrice apartament construite:
- Proiectul pentru instalatie electrica a apartamentului – Partea de proiectare are rol de definire exacta a numarului de circuite electrice, puterea maxima pe care o pot sustine si modul de amplasare a aparatajului ce deserveste o instalatie electrica apartament. Acest proiect indica, inclusiv, grosimea conductorilor electrici si amperajul sigurantelor montate in tabloul electric. In mod obisnuit, intr-un apartament, grosimea conductorilor va fi de 2,5 mm2 in circuitele de priza si 1,5 mm2 in circuitele de iluminat. In cazuri speciale, aceste valori se pot suplimenta la solicitarea beneficiarului;
- Montajul propriu-zis si verificari – Pasii de montaj vor urmari strict planul de executie aprobat. Se va incepe prin trasarea pe pereti a zonelor in care se vor ingropa circuitele electrice si duzele. Cand aceste trasee nu exista, vor fi realizate astfel incat spatiul debitat sa poata ingloba suficient tuburile de protectie Copex pentru conductori si duzele de ramificatie. Se trece la inserarea conductorilor electrici pana la duze si de la duze spre aparatajul de perete sau lampi. Se tine cont de lasarea unei rezerve de conductor la fiecare traseu pentru ca etapa de conectare si servisare sa fie facute in siguranta. Simultan, sau ulterior, se monteaza tabloul electric si sigurantele. Contorul poate fi montat la finalizarea lucrarii. In timpul executiei nu se aplica tensiune pe instalatie. Inainte de punerea sub tensiune se fac conexiunile intre circuite, duze si sigurantele electrice. Tot acum se verifica la rece calitatea si continuitatea circuitelor electrice. Dupa punerea sub tensiune se realizeaza o verificare la cald, prin identificare prezentei tensiunii si inpamantarii (unde este cazul) pe fiecare loc de consum. In plus, echipa va verifica si functionarea sigurantelor in caz de scurtcircuit, precum si cum reactioneaza instalatia prin dispersia tensiunii in circuitul de inpamantare. Cand aceste verificari sunt bifate ca functionale, lucrarea de instalatie electrica apartament poate fi predata spre utilizare.

Metode de buna exploatare si intretinere a instalatiilor electrice din apartament
Buna exploatare si intretinerea sunt aspecte pe care merita sa le cunoasteti cand aveti in utilizare propria instalatie electrica in apartament. Timpul in care un material se uzeaza si nu va mai furniza performantele cu care a fost produs, variaza si in functie de cum este folosit.
Si instalatiile electrice vor suferi in timp din pricina uzurii, insa extinderea termenului de folosire normala poate fi usor atinsa. Iata care sunt primele metode pe care le puteti pune in aplicare pentru ca o instalatie electrica apartament sa atinga chiar si 50 de ani de folosire sigura:
- Folositi circuitele electrice pana la limita de consum cu care au fost proiectate. Suprasolicitarea lor conduce in timp la uzura prematura a conductorilor, prizelor si sigurantelor electrice;
- Evitati, prin verificari periodice, producerea de infiltratii de apa sau inundatii care interfereaza cu traseul instalatiei electrice sau aparatajul;
- Nu permiteti persoanelor necalificate sa intervina la instalatia electrica. Supravegheati minorii sa nu distruga aparatajul sau sa introduca obiecte de orice fel in interiorul acestuia;
- Solicitati, chiar si atunci cand instalatia functioneaza normal, o verificare a acesteia. Un interval de circa 2 ani este optim pentru a preintampina defectiuni ce pot cauza pagube.
Analizand aceste informatii, se intelege clar ca o instalatie electrica apartament reprezinta o lucrare complexa, care necesita materiale si manopera de categorie profesionista.
Exploatarea in sine va fi la indemana si va avea un nivel foarte bun de siguranta atat timp cat fiecare dintre pasii premergatori si cei de punere in opera s-au finalizat de catre personal autorizat. Tineti cont ca orice interventie neautorizata asupra oricarui tip de instalatii electrice apartament poate avea urmari grave.

Cat costa instalatia electrica la apartament?
De la caz la caz, pretul pe care il veti plati pentru o instalatie electrica apartament va fi diferit. Criteriile primare ce pot influenta pretul depind, in primul rand, de numarul de incaperi si materialele care vor fi necesare pentru executia lucrarii. Va prezentam cateva indicii de care puteti tine cont inainte de a demara aceasta lucrare:
- Numarul de incaperi – Avand in vedere ca un apartament clasic se situeaza pe un singur nivel, va fi necesar un singur aparataj de tip tablou electric cu sigurante. Numarul de incaperi determina, in primul rand, numarul de duze de ramificatie, iar distanta de la tabloul electric pana la fiecare duza va stabili lungimea circuitelor electrice si a materialelor de izolatie si montaj. Cand solicitati aparataj de tip priza si intrerupatoare cu o calitate foarte buna sau ce contin functii speciale, pretul se va majora cu siguranta;
- Puterea instalata pe circuite – Pentru circuite de putere mare care sunt, de regula, necesare pentru aparatura electrocasnica cu consum ridicat, se vor instala conductori adecvati si sigurante care sa suporte consumul. Acest aspect ridica pretul platit pentru o instalatie electrica apartament;
- Numar de prize si intrerupatoare – Cu cat numarul lor este mai mare si pretul va suporta o majorare.
Orice suplimentare de aparataj electric sau de putere instalata pe circuite dedicate, sunt aspecte care influenteaza pretul platit pentru instalatii electrice apartament. Pentru a avea o estimare apropiata de pretul final, colaborati cu o firma profesionista in montaje de instalatii electrice pentru apartament.
Puteti oferi pentru calcul o copie a planului apartamentului in care veti suprapune peste desen locul in care doriti prize, intrerupatoare, dar si ce tip de aparatura mare consumatoare veti folosi si unde va fi amplasata.

Sfaturi utile pentru proiectarea instalatiei electrice la apartament
Este util pentru viitor, in sensul folosirii in siguranta si confort a unei instalatii electrice apartament, sa se tina cont de cateva sfaturi legate de proiectarea instalatiei. In pricipiu, normativul in domeniu arata indicii generale in legatura cu modul de instalare. Totusi, aceste norme pot fi adaptate, punandu-se inca accent pe siguranta, pentru a se pune in opera o configurare confortabila pentru beneficiar. Iata ce trebuie sa aveti in vedere:
- Balansarea consumatorilor fata de circuitele electrice – Beneficiarul va incerca sa vizualizeze clar amplasarea consumatorilor folosibili imediat, dar si pentru cei pe care ar dori sa-i introduca ulterior in exploatare. Cert este ca, pentru aparatura electrocasnica care depaseste un consum de 2000 W, se vor crea circuite separate si dimensionate corect;
- Locul de montaj al aparatajului – Pentru siguranta, se gasesc solutii de amplasare care sa evite apropierea de alte utilitati ale casei, cum sunt cele de apa, canalizare sau gaz. In acelasi timp, inaltimea pozitionarii fata de pardoseala a prizelor si intrerupatoarelor se face tinand cont de confortul utilizarii;
- Durata lucrarii si calitatea materialelor – Timpul de executie trebuie sa fie agreat de beneficiar. Nu este recomandat sa pretindeti scurtarea acestui timp pentru ca ar putea exista dereglari in privinta calitatii executiei. Chiar daca pentru moment costul ar putea parea mare, nu ezitati sa acceptati materiale de cea mai buna calitate si dimensionarea lor in raport cu consumul anticipat, in special pentru conductori si sigurante electrice;
- Marja de siguranta – Pretindeti ca proiectul pentru instalatie electrica apartament sa includa o rezerva de putere de circa 20% in plus. Odata cu trecerea timpului, este posibil ca aceasta anticipare sa va scuteasca de lucrari suplimentare pentru majorarea puterii instalatiei.
Tinand cont de aceste sfaturi, nu faceti altceva decat sa fiti prevazatori si per total sa cheltuiti mai putin raportat la durata de utilizare a unei instalatii electrice apartament. Toate aceste amanunte sunt de discutat si stabilit exclusiv cu proiectantul de instalatie electrica apartament, dar si cu echipa care va realiza lucarea. Acest timp alocat nu va fi unul pierdut pentru ca rezultatul va fi cert in favoarea sigurantei de utilizare.
De ce este obligatoriu sa apelezi la profesionisti pentru instalarea si reparatia instalatiei electrice la un apartament?
Energia electrica, cunoscuta si drept curent electric, este o utilitate esentiala pentru buna locuire intr-un apartament sau intr-o casa. Ca oricare alt lucru, si acest aspect vine la pachet cu o serie de masuri de siguranta de care trebuie sa tinem cont. Iata care sunt acestea si de ce este atat de important sa le luati in calcul:
- Proiectarea si instalarea de instalatii electrice apartament – Prin lege, este obligatoriu ca proiectarea si instalarea circuitelor electrice intr-un apartament sa fie realizata doar de catre firme si personal acreditat;
- Modificari in instalatie electrica apartament existenta – Orice modificare a circuitelor, prin adaugare sau suprimare, se va realiza prin intermediul firmelor autorizate;
- Inlocuirea de instalatii electrice apartament vechi – Pentru inlocuire completa se va recurge la elaborarea unui proiect nou si la implicarea unei echipe profesioniste pentru montaj;
- Interventii de service – Pentru orice interventie la o instalatie electrica apartament (inlocuirea de prize, intrerupatoare, sigurante electrice, conductori, montare de lampi, etc.), apelati exclusiv la persoane autorizate.
Niciuna dintre aceste masuri de siguranta nu este optionala. Fiecare are un sens bine definit si are drept beneficiu siguranta utilizarii pentru o instalatie electrica apartament. A nu le considera importante, echivaleaza cu a va expune casa si locatarii acesteia la potentiale accidente.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.