- Categorii: Zidarii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Pentru cea mai mare parte a constructiilor sunt necesare lucrari de zidarie. Scopul acestora este de a inchide fatada cladirii si de a crea zone interioare delimitate ce vor servi drept camere de locuit, spatii cu destinatie diversa, ori incaperi pentru alte activitati lucrative. Zidurile exterioare joaca un rol esential pentru atingerea eficientei energetice o cladirii.
Ce este zidaria?
Prin zidarie se inteleg toate operatiunile ce conduc la ridicarea unui zid, indiferent de materialul cu care va fi construit. Aceste operatiuni de construire trebuie sa se bazeze pe datele inscrise intr-un proiect pentru ca peretii sa devina parti eficiente si sigure in ansamblul cladirii. In functie de destinatia pe care o vor avea zidurile sunt clasificate astfel:
- Ziduri portante – Este tipul de zidire care completeaza nivelul de sustinere al constructiei. Contribuie direct la descarcarea greutatii structurii, prin intermediul stalpilor si centurilor, pana la sol. Zidaria portanta se realizeaza cu materiale ce au proprietati fizico-mecanice potrivite cu cerintele de inaltime proiectate. Aceasta forma de zidire este regasita de regula pentru peretii exteriori in cazul cladirilor cu cadre din beton armat sau blocuri ceramice. La fel de bine poate fi folosita si pentru pereti interiori cand se doreste suplimentarea inaltimii constructiei. Acesta versiune a zidariei nu poate fi modificata sau inlaturata fara a risca siguranta cladirii.
- Ziduri neportante – Sunt construite pentru a separa zone de locuit sau lucru atunci cand spatiul unui nivel este proiectat ca unul deschis. Aceste ziduri nu contribuie la siguranta structurala a cladirii. Daca sunt folosite la exterior au doar rol izolare fata de mediul exterior, rezistenta cladirii fiind asigurata prin piese specifice din beton armat. Zidurile de interior neportante pot fi demolate sau modificate partial. Cu toate acestea orice tip de lucrare in care se modifica pereti nestructurali, trebuie sa fie avizata printr-un proiect si executata de catre un constructor autorizat.
Accesarea unor servicii de zidarie profesionala ofera beneficiarului siguranta ca rezultatul va fi conform cu proiectul de structura primit de la firma specializata. De modul in care se va pune in opera si de materialele utilizate depind urmatoarele rezultate:
- Rezistenta structurala.
- Nivelul de termoizolatie si fonoizolatie.
- Cantitatea de materiale de finisare consumata.
- Estetica fatadelor si a peretilor interiori.
Indiferent de tipul zidariei folosite este recomandat ca lucrarile sa fie preluate de o firma profesionista si supervizate de un diriginte de santier. Costul acestor lucrari depinde de materialul utilizat si de amploarea constructiei. Detalii despre acestea vor fi prezentate in capitolul dedicat.
Principalele tipuri de zidarie
Alegerea unui material pentru ziduri trebuie sa fie facuta responsabil. Oricat de mult ar dori un beneficiar sa construiasca, spre exemplu, cu piatra naturala, ar putea sa nu fie cea mai buna solutie.
Prin urmare, alegerea se face in contextul complex pe care un proiect trebuie sa-l urmareasca, astfel incat raportarea la costuri, eficienta energetica si aspectul edilitar sa fie in favoarea clientului.
Va prezentam in continuare cele mai des folosite materiale de constructie cu care se realizeaza servicii de zidarie si destinatia lor principala ca produs finit.
Caramida – Se remarca ca fiind cea mai comuna si des solicitata solutie pentru construirea peretilor. Peretii caselor de locuit sau ai altor imobile, compartimentarea in interior, realizarea de anexe gospodaresti si alte mici constructii utilitare pe proprietate, construirea de garduri, sunt cele mai comune lucrari in care este folosita caramida.
Fiind vorba despre piese relativ mici, construirea in sine este meticuloasa si prespune indemanare si experienta. Proiectul va inainta relativ incet, insa rezultatul va fi deosebit.
BCA – Blocurile din BCA sunt renumite pentru usurinta cu care pot fi puse in opera. Volumul acestora permite o avansare relativ buna in construirea zidurilor, insa si pentru acestea este necesara atentie in lucru.
Gradul de termoizolare nu este atat de bun ca in cazul caramizilor sau blocurilor ceramice, insa cu masuri simple de izolatie termica se poate aduce la un nivel foarte bun.
De la prereti de case rezidentiale, la garaje si ateliere, BCA-ul este de luat in considerare cand aveti de ridicat o cladire.
Panouri beton (monolit sau prefabricat) – Acestia sunt peretii care se folosesc in special pentru blocurile de locuit, sau oricare alte cladiri cu nivel de inaltime de peste 2 etaje.
Fie ca sunt turnati direct in santier in cofraje cu armatura, fie ca sunt prefabricati si doar montati pe o structura din beton armat, panourile din beton devin pereti de rezistenta.
Blocuri ceramice – Acest material pentru zidarie este versiunea imbunatatita a caramizilor clasice. Proprietatea lor principala este legata de ridicarea la o cota foarte buna a protectiei termice si fonice pe care o asigura in interiorul constructiei.
Acest lucru se datoreaza sistemului de camere de aer (goluri) pe care il include fiecare bloc ceramic. In plus, rezistenta proprie a fiecarei piese si cea generata de contextul zidirii fac din acest material unul cu care se pot finaliza pereti portanti, dar si nonstucturali.
Boltari – Sunt piese din beton cu care se pot construi ziduri. Volumul acestora indica faptul ca lucrarile pot avansa intr-un ritm convenabil, insa datorita greutatii proprii exista o dificultate in privinta manevrarii pieselor.
Altfel rezistenta zidurilor ridicate cu ajutorul boltarilor este buna si in contextul asigurarii unei structuri bazata pe beton armat pot oferi rezistenta pentru cladiri cu parter si pod.
Cele mai multe lucrari cu boltari asigura construirea de depozite, incinte pentru cresterea animalelor de ferma, garduri sau ateliere de service. Nu sunt recomandate pentru ridicarea de case pentru locuit pentru ca au un slab coeficient de termoizolare.
Piatra naturala – Este folosita in special pentru fundatia, braurile si chiar peretii caselor individuale, a pivnitelor si a gadurilor ce delimiteaza proprietatile.
Dificultatea manevrarii si in special a punerii in opera tin de greutatea si forma pietrei naturale. Cand se lucreaza cu piatra de cariera efortul de zidire este relativ mai redus, insa piatra de rau solicita lucratorilor multa pricepere in aranjarea pieselor in zid.
Fiind vorba despre un material extrem de dur pot fi construiti pereti portanti fara nicio dificultate tehnica.
Este util pentru beneficiarul constructiei ca decizia de alegere a solutiei de construire sa fie luata impreuna cu echipa proiectantului si a constructorului. Pentru siguranta cladirii se pot gasi solutii care sa multumeasca atat aspectul estetic, dar si cel financiar.
Etape realizare zidarie
Succesiunea etapelor de zidarie si modalitatea de lucru sunt normate pentru fiecare tip de material. Este de inteles astfel ca sunt necesare atat materiale consumabile, cat si ustensile sau utilaje specializate pentru a ridica un zid.
Pentru a avea o imagine panoramica a acestor etape va prezentam in continuare pasii de lucru principali, indiferent de tipul materialului folosit.
- Pegatirea suportului – Prin suport se intelege locul, determinat prin proiect, in care se va construi zidul. Aceasta portiune trebuie sa fie curata si eliberata de oricare resturi de materiale.
- Prepararea mixturii de lipire a pieselor – Mortarul se va utiliza pentru unificarea pieselor unui zid. In functie de material se prepara o anumita calitate de mortar. In cazul zidariei cu panouri din beton se va folosi o reteta de beton adecvata. Betonul se toarna peste armatura (sudata in prealabil) dintre cele cele doua piese.
- Aplicarea mortarului – Este recomandat ca stratul de mortar care se aplica intre fiecare element de zidarie sa fie uniform ca intindere si cu o grosime potrivita. Excesul de material conduce direct la un consum nejustificat si ulterior la dificultati in finisarea peretilor. Aplicarea se face atat pe laturile orizontale ale pieselor, cat si pe cele verticale. Se are in vedere pastrarea unei distante egale intre rosturi.
- Zidirea – Fiecare piesa din materialul ales se aseaza dupa o regula stabilita incat sa fie creata o structura solida ce-si poate mentine singura stabilitatea si greutatea. Sunt folosite masuri specifice de aliniere cu partile stucturale ale cladirii, precum si verificari pentru intrepatrunderea corecta a retelei de armatura cu stalpii si grinzile in cazul panourilor din beton. Verificarea de aliniere se face dupa fiecare rand zidit.
Acesti pasi de lucru general valabili pentru majoritatea materialelor de zidarie sunt la indemana constructorilor profesionisti, prin urmare colaborarea este recomandata.
Sfaturi pentru o zidarie rezistenta
Aspectul legat de rezistenta cladirilor in general trebuie sa fie primul pe lista constructorului si implicit a beneficiarului. Pornind cu o proiectare realizata cu aport profesional si continuand cu aprovizionarea cu materiale de calitate si executie corespunzatoare, rezultatul va fi cu adevaratul durabil. Iata in continuare cateva sfaturi pentru a obtine o zidarie rezistenta.
- Folosirea materialului ce este specificat in proiect.
- Depozitarea materialului in conditii optime pana la punerea in opera.
- Pregatirea suportului pentru zidire si aplicarea unui procedeu corect pentru dispunerea pieselor de construire a zidului.
- Prepararea unui mortar sau a unei retete de beton corespunzatoare cu tipul materialului care este zidit.
- Folosirea de armaturi sau piese de rezistenta din beton armat la care se vor conecta zidurile.
- Punerea in opera in conditii normale de temperatura si umiditate.
- Protejarea zidurilor finalizate cu materiale specifice de finisare adaptate pentru exterior sau interior.
Alegand servicii de zidarie profesionala ce respecta aceste sfaturi, obtineti eficientizarea productivitatii, reducerea costurilor si, cel mai important, calitatea si rezistenta lucrarilor realizate.
De ce este important sa construim structura de rezistenta si fundatia din beton armat?
Indiferent de varianta de zidarie pentru care ati optat, baza unei constructii trebuie sa fie solida. In functie de nivelul de inaltime la care se ridica lucrarea sunt avute in atentie urmatoarele aspecte:
- Fundatia – Se executa la adancimea corecta asa cum este precizat in proiect.
- Armaturi – Sunt folosite bare din otel a caror grosime se calculeaza in functie de rezistenta necesara.
- Clasa de beton – In cazul panourilor din beton se prepara o reteta de beton cu ciment a carui clasa se identificata cu necesarul de rezistenta structurala. Agregatele incluse sunt si ele dimensionate corespunzator.
- Dimensionare piese de rezistenta – Stalpii si centurile se construiesc la dimensiuni conforme cu rezultatul obtinut in proiectul de rezistenta.
Rezolvarea acestor cerinte este simpla cand orice beneficiar opteaza pentru servicii de zidarie executate de un constructor autorizat. Nu pot exista motive pentru care s-ar lucra in alte conditii deoarece siguranta locuirii si pastrarea pe termen foarte lung a unei cladiri primeaza.
Ce fel de zidarie sa aleg si ce pret pentru zidarie?
Obiectivul oricarei constructii este legat de utilitatea pe care o va avea si eficienta sa pe termen lung in privinta costurilor de folosire si intretinere. Pornind de la aceste tinte se va stabili de comun acord intre proprietar si arhitect materialul de zidire potrivit. Iata care sunt caracteristicile urmarite.
- Eficienta – Cat de bun va fi efectul de izolare impotriva temperaturilor extreme si a zgomotului.
- Costuri – La ce suma se va ridica pretul materialului si al manoperei.
- Intretinere – Ce masuri si costuri de intretinere implica pe termen lung.
- Rezistenta – Ce rezistenta va avea la expunerea la factori meteo si miscari seismice.
In aceste conditii pretul este variabil doar daca ne gandim la diferentele intre materiale. La acest lucru se va adauga pretul manoperei raportat la fiecare tip de material pentru zidarie. Pentru un pret foarte apropiat de cel final prezentati proiectul dumneavoastra unui constructor profesionist.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.