Pergola restaurant

pergola restaurant

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Investitia intr-o pergola restaurant inseamna mai mult decat un adaos de spatiu. Aceste elemente de constructie joaca, de asemenea, un rol foarte important in ceea ce priveste designul si estetica. Totusi, pentru ca producatorii propun o gama atat de variata de modele, pentru a putea face alegerile potrivite, vom discuta in cele ce urmeaza despre:

 • Toate tipurile de pergole pentru restaurante si caracteristicile acestora;
 • Functionalitatile pe care o pergola pentru restaurant ar trebui sa le aiba;
 • Ce trebuie sa stiti despre intretinerea unei pergole pentru a evita problemele.

Prezentare generala pergola restaurant

Pergola restaurant este o structura exterioara, adesea alipita unei constructii, care permite amenajarea unei zone exterioare de relaxare (de tipul unei terase).

Dupa cum veti vedea pe parcursul acestui material, acoperisul unei pergole pentru restaurant poate fi fix, sau mobil. Intr-o anumita masura, putem afirma ca pergolele reprezinta o alternativa mult mai eleganta la clasicele umbrele pentru terase. 

pergole bioclimatice pentru restaurant

Tipuri de pergole

Dupa cum spuneam inca din introducere, exista mai multe tipuri de pergole restaurante, iar acestea se deosebesc, in principiu, in functie de model, modalitatea de montare si material.

Totodata, trebuie mentionat faptul ca aceste structuri sunt extrem de versatile si se pot adapta nevoilor oricarei persoane. Astfel, de cele mai multe ori, cele trei categorii se imbina spre obtinerea solutiei perfecte pentru amenajarea unui restaurant. Acestea fiind spuse, iata caracteristicile fiecarui tip de pergola restaurant in parte:

In functie de model

In ceea ce priveste modelele, acestea se identifica indeosebi prin tehnologia cu care sunt dotate. In acest sens, pergolele pot fi clasice sau moderne. La randul lor, cele moderne sunt de doua tipuri: retractabile si bioclimatice. Cunoscand acestea, putem trece in revista particularitatile, din punct de vedere tehnic, al fiecarui model:

Pergole clasice

O pergola clasica (sau fixa) se remarca, in primul rand, prin simplitate. Aceasta nu dispune de foarte multa tehnologie si consta, mai degraba, din structura foarte robusta, peste care este amplasat acoperisul fix. In plus, lipsa tehnologizarii inseamna un cost mai mic de achizitie. In aceeasi nota, intretinerea unei pergole clasice se face mult mai usor. 

De retinut: Acoperisul pergolelor clasice este fix.  

Pergole retractabile

Acoperisul unei pergole retractabile pentru restaurant este mobil si se poate retrage partial sau complet (in functie de conditiile atmosferice). De cele mai multe ori, acoperisurile retractabile sunt construite din membrane PVC, care se bucura de o rezistenta crescuta in timp. In plus, modul de actionare al sistemului de retractare poate fi fie manual, fie automatizat.

De retinut: Acoperisul pergolelor retractabile se realizeaza din membrana PVC si poate fi retras catre sistemul tehnic, astfel incat sa creeze un spatiu complet descoperit.

Pergole bioclimatice

Pergolele bioclimatice sunt, in general, cele mai dotate din punct de vedere tehnic, permitand controlul total al unghiului de patrundere al luminii, dar si al ventilatiei in interior.

Acoperisul acestora consta dintr-o serie de lamele rotative din aluminiu, actionate electronic de o serie de senzori (de lumina, umiditate, etc.), ori prin telecomanda. Asemenea pergolelor retractabile, acoperisul pergolelor bioclimatice se poate, de asemenea, deplasa pe cadrul superior, spre a oferi o deschidere completa. 

De retinut: Acoperisul pergolelor bioclimatice consta din mai multe lamele de aluminiu, care se inclina, dar se si retrag, controland astfel total patrunderea luminii in interiorul pergolei. 

pergola bioclimatica pentru restaurant

In functie de montare

Dupa modul de montaj, pergola restaurant poate fi atasata de cladire sau independenta. Iata ce inseamna acest lucru si cum alegeti pergola potrivita pentru restaurant:

Pergola atasata de un perete existent / structura

O pergola in consola este montata direct in continuarea unei cladiri sau a unei structuri deja existente. Acoperisul acestora este lipit de peretele exterior al cladirii si poate avea stalpi de sustinere doar in exterior, sau poate fi ancorata direct in perete, cu tiranti de prindere.

Aceasta din urma nu are niciun stalp de sustinere si este considerata un model mult mai elegant. Pergola atasata este recomandata pentru extinderea spatiului din imediata apropiere a restaurantului, asemenea unei terase. 

Pergola independenta

Pergolele independente sunt constructii de sine statatoare, avand propria structura de rezistenta. Acestea au stalpi de o parte si de alta a acoperisului si pot fi amplasate oriunde pe proprietate. Adesea, pergolele independente sunt utilizate pentru amenajarea unui spatiu separat fata de restaurant (de exemplu, pentru acoperirea piscinei sau a unui garden restaurant).

Aveti in vedere ca, spre deosebire de pergolele in consola, care nu necesita obtinerea unei autorizatii de constructie, acestea din urma se construiesc doar in baza unei documentatii tehnice. 

pergola din lemn pentru restaurant

In functie de material

In cele din urma, trebuie mentionat faptul ca pergolele sunt de obicei construite din lemn sau din metal. Pentru a cunoaste care este varianta cea mai potrivita, iata caracteristicile acestor materiale:

Pergole din lemn

O pergola din lemn se potriveste adesea in continuarea (sau chiar pentru amenajarea) unui restaurant rustic sau clasic. In ceea ce priveste proprietatile lemnului, merita mentionate:

 • Greutate: Lemnul este un material dens, dar usor. De aceea, pergolele din lemn sunt rezistente la stresul mecanic si nu aplica presiune foarte mare pe fundatie;
 • Cost: Lemnul este cu pana la 50% mai accesibil decat metalul. De asemenea, pentru ca se prelucreaza usor, fapt care faciliteaza un montaj rapid, costul pentru realizarea unei pergole din lemn este, de asemenea, mult mai mic. 
pergola din lemn

Pergole metalice

Pergolele metalice se potrivesc mai degraba pentru constructiile cu aspect modern. Desi pot fi un pic mai scumpe decat pergolele din lemn, are caracteristici destul de avantajoase:

 • Rezistenta: Majoritatea metalelor folosite pentru constructia pergolelor sunt pretratate si au o durata de exploatare garantata de minim 50 de ani. In plus, in timp ce lemnul trebuie tratat periodic, metalele (precum aluminiul, de exemplu) sunt mult mai rezistente la apa si nu sunt atacate de daunatori;
 • Maleabilitate: Metalul este mult mai usor de modelat decat lemnul (prin turnare in forme sau prin modelare sub presiune). In acest sens, pergolele metalice pot fi produse intr-o varietate de forme, in functie de preferinte. 
pergole metalice

Ce caracteristici ar trebui sa aiba o pergola pentru restaurant?

Investitia intr-o pergola restaurant trebuie sa fie, in primul rand, eficienta. Acest lucru inseamna ca pergola ar trebui sa indeplineasca mai multe functii:

 1. In primul rand, pentru a recupera investitia intr-un timp scurt, aceasta trebuie sa poata fi folosita pe tot parcursul anului, indiferent de conditiile atmosferice;
 2. In al doilea rand, programarea acesteia nu ar trebui sa rapeasca din timpul angajatilor;
 3. Iar in al treilea rand, pergola ar trebui sa asigure un grad sporit de confort, astfel incat clientii restaurantului sa fie multumiti si sa revina.

Intelegem, deci, ca pergola pentru restaurant trebuie sa fie una moderna si sa inglobeze o serie de caracteristici tehnice. In acest sens, pentru a adresa functiile enumerate mai sus, consideram ca pergola potrivita pentru un restaurant ar trebui sa dispuna de:

 • Un acoperis retractabil – pentru a fi deschisa in timpul anotimpului cald si inchisa in cazul precipitatiilor;
 • Un acoperis rotativ – pentru a putea asigura ventilatia naturala in timpul zilei si a feri, in acelasi timp, clientii de razele solare, sporind astfel confortul;
 • Pereti amovibili – care sa permita demontarea pe timpul verii si montarea in anotimpurile reci;
 • Un sistem de automatizare – aceasta ar trebui sa poata fi controlata cel putin prin telecomanda, pentru a reduce din responsabilitatile personalului.

In ceea ce priveste rezistenta materialelor, daca optati pentru o pergola retractabila (si nu pentru una bioclimatica), va recomandam sa alegeti un acoperis din membrana PVC. Aceasta este impermeabila si mult mai rezistenta in timp, nefiind atacata de razele UV. De asemenea, aceasta ofera un confort termic net superior si nu va genera un efect de sera in interiorul pergolei. 

Care sunt avantajele unei pergole pentru un restaurant?

Asa cum am stabilit deja, fie ca administrati un restaurant, un hotel sau chiar o cafenea de strada, achizitionand o pergola restaurant, in primul rand veti beneficia de mai mult spatiu util. De aici, deriva o serie de avantaje pe care pergolele le au in domeniul HoReCa:

 • Mai mult confort: O pergola inseamna mai mult decat amenajarea unui spatiu umbrit. Dupa cum ati vazut, aceasta permite controlul luminii si chiar al ventilatiei naturale. In acest sens, prin montarea unei pergole, veti oferi clientilor mai mult confort;
 • Utilizare permanenta: In timp ce umbrelele pot fi folosite doar vara, pergolele pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Astfel, rata de recuperare a investitiei este mult mai rapida;
 • Amenajare rapida: Pergolele se monteaza mult mai rapid decat orice alta solutie de constructie. De exemplu, pergolele in consola pot fi montate intr-o singura zi. Pentru o afacere (dar mai ales pentru domeniul ospitalitatii) timpul este vital. Asadar, veti amenaja un spatiu util in doar cateva zile de la demararea lucrarilor. 
pergola terasa restaurant

Sfaturi practice pentru intretinerea pergolei

Pentru a extinde perioada de exploatare a unei pergole restaurant, va incurajam sa respectati urmatoarele recomandari ale specialistilor:

 • Spalati regulat membrana PVC cu apa (cel putin de doua ori pe luna);
 • Pentru curatarea membranei, folositi doar detergenti fara substante puternic alcaline;
 • In cazul pergolelor din lemn, tratati suprafetele impotriva umezelii si a daunatorilor;
 • In ceea ce priveste pergolele metalice, inspectati regulat toate suprafetele, iar daca identificati urme de rugina, nu amanati curatarea acestora; 
 • Nu fortati mecanismele de retractare, iar daca observati ca acestea nu functioneaza corespunzator, adresati-va imediat unui specialist pentru a identifica problema si a efectua reparatiile necesare.

In plus, indiferent de tipul sau de materialul din care este fabricata pergola restaurant, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti pentru a efectua o inspectie completa, cel putin odata pe an. Veti putea, astfel, preveni toate problemele. 

Pergola restaurant reprezinta, poate, cel mai rapid si eficient mod de a amenaja un spatiu in care clientii sa poata servi masa in aer liber. Aceasta este extrem de versatila, dar si practica si, cu siguranta, veti putea personaliza caracteristicile tehnice in functie de propriile necesitati.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.