Pergola casa

pergola casa

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Adesea confundata cu o terasa sau cu un foisor, nu foarte multe persoane cunosc ce este in fapt o pergola casa. Cu toate acestea, in ultimii ani, popularitatea acestor structuri a cunoscut o foarte mare crestere in tara noastra. Tocmai de aceea, in materialul de astazi vom discuta pe larg despre pergolele pentru case. Pe parcursul articolului, veti descoperi informatii cu privire la:

 • Cate tipuri de pergole case exista si cum alegeti modelul potrivit;
 • Care sunt etapele de constructie pergole pentru casa;
 • Cum se intretine corect o pergola pentru a extinde perioada de garantie.

Prezentare generala pergola casa

Pergola casa este o structura aparte, construita in exteriorul casei, care permite amenajarea unui spatiu acoperit in aer liber. Spre deosebire de o terasa sau de un foisor, acoperisul pergolelor este fie fix, dar semideschis, fie mobil. Despre aceste aspecte, insa, vom discuta pe larg in cele ce urmeaza. 

pergola casa din lemn

Tipuri de pergole

Pergolele sunt structuri extrem de versatile, produse intr-o varietate de tipuri. Categoriile despre care vom discuta in cele ce urmeaza se pot imbina, astfel incat solutia finala sa fie una complet personalizata propriilor nevoi. Asadar, iata principalele tipuri de pergola casa in functie de montare, materiale, dar si modele:

In functie de montare

In functie de montaj sau de amplasare, identificam doua tipuri de pergole case, respectiv: structuri atasate si structuri independente. Cele dintai sunt practic atasate de fatada casei, in timp ce al doilea tip este o constructie de sine statatoare, care poate fi amplasata oriunde in curte. 

Pergole atasate de constructie

La randul lor, pergolele atasate de constructie pot consta doar din acoperisul fixat de casa cu ajutorul unor tiranti de prindere (fara stalpi de sustinere), sau pot prezenta stalpi de sustinere catre exterior. In general, acestea sunt utilizate pentru acoperirea terasei. 

pergola atasata de casa

Pergole independente

Pergolele independente sunt, asa cum spuneam, structuri de sine statatoare, iar acoperisul acestora este sustinut doar de stalpii pergolei in sine. Acestea pot fi folosite pentru o varietate de motive. De exemplu, anumite persoane aleg sa monteze o pergola independenta pentru acoperirea piscinei.

Alte persoane construiesc pergola cu scopul de a amenaja un spatiu pentru barbecue. Tineti cont, insa, de faptul ca, in cazul in care veti turna o fundatie din beton armat pentru pergola, proiectul va avea nevoie de o autorizatie de constructie. 

De retinut: Pergolele atasate sunt direct lipite de casa, in timp ce pergolele independente sunt structuri de sine statatoare. 

pergola independenta

In functie de material

Desi pergolele pot fi construite din mai multe tipuri de materiale, cele mai des intalnite sunt cele din lemn sau metalice. In plus, trebuie notat faptul ca materialul din care sunt construite se refera, mai degraba, la partea de structura si ca, de asemenea, datorita versatilitatii, acestea pot fi construite din diferite combinatii de materiale (de exemplu, stalpi din lemn si acoperis metalic, etc.). 

Pergole din lemn

Proprietatile lemnului in constructia pergolelor fac din acestea o varianta extrem de accesibila si performanta. In primul rand, structurile din lemn se remarca printr-o greutate mult mai mica, prin comparatie cu cele metalice. Acest lucru se traduce prin mai multe avantaje. Pe de-o parte, nu va trebui sa investiti intr-o fundatie foarte dura (ci chiar puteti opta pentru o terasa din lemn, de exemplu).

Pe de alta parte, fiind usor, lemnul se monteaza mult mai rapid, iar astfel, costurile pentru manopera scad. De altfel, merita mentionat faptul ca pergolele din lemn reprezinta solutia ideala de invelire a teraselor, fiind preferata de majoritatea investitorilor. 

pergola din lemn

Pergole metalice

Pergolele metalice sunt, in general, construite din otel sau din aluminiu. In timp ce prima optiune este mai economica, cea de-a doua este mult mai performanta. In primul rand, o pergola din aluminiu nu rugineste, iar in al doilea rand, este mult mai usoara. Indiferent de varianta pentru care veti opta, metalul se bucura de o rezistenta crescuta comparativ cu lemnul.

Acestea pot fi montate cu succes in orice proiect (chiar si la marginea piscinei), fara a prezenta riscul de distrugere timpurie. Mai mult decat atat, metalele sunt foarte maleabile, astfel ca pot fi modelate intr-o varietate de forme, fara a le fi afectata structura.  

De retinut: Pentru terasa casei, puteti opta cu succes pentru o pergola din lemn. Pentru constructiile mai solide, insa, varianta recomandata si cu un termen de exploatare mai mare este reprezentata de pergolele metalice, indeosebi din aluminiu. 

Pergole metalice

In functie de model

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca, in principiu, exista trei modele de pergole, iar acestea sunt determinate de tehnologia cu care sunt dotate. Deosebim, astfel, intre pergole clasice, pergole retractabile si pergole bioclimatice.

Pergole clasice

O pergola clasica consta doar din structura de rezistenta si acoperisul semideschis, fara a dispune de tehnologii moderne. Acestea se remarca, in primul rand, prin faptul ca deservesc direct scopului unei pergole, respectiv amenajarea unui spatiu de relaxare. Mai mult decat atat, pergolele clasice sunt mult mai economice si nici nu necesita foarte multa atentie din punct de vedere al intretinerii. 

Pergole retractabile

Pergolele retractabile sunt printre cele mai populare, fiind oarecum o combinatie intre pergolele clasice si cele bioclimatice. In principiu, acoperisul retractabil al acestora este construit dintr-o membrana PVC extrem de rezistenta. De asemenea, sistemul de retragere al acoperisului poate fi actionat manual sau cu ajutorul unei telecomenzi. 

Pergole bioclimatice

In timp ce structura de rezistenta este identica cu cea a pergolei retractabile, acoperisul pergolei bioclimatice este complet diferit. Acesta este construit dintr-o serie de lamele din aluminiu, care deopotriva pot fi rotite sau retrase pentru a deschide complet tavanul. De asemenea, odata inchise, lamelele din aluminiu sunt complet impermeabile si vor izola foarte bine interiorul pergolei.

In plus, de cele mai multe ori, pergolele bioclimatice sunt dotate cu diversi senzori pentru a automatiza complet functionarea acesteia. De exemplu, acestea se pot deschide sau inchide in functie de puterea soarelui, cu ajutorul unor senzori de lumina. De asemenea, acestea se vor inchide automat atunci cand incepe ploaia. 

De retinut: Pergolele clasice au tavan fix si nu sunt dotate cu vreun fel de tehnologie. Tavanul pergolelor retractabile se retrage complet si este construit din membrana PVC. Pergolele bioclimatice sunt cele mai performante, iar tavanul este construit din lamele rotative si retractabile.  

Dupa cum spuneam, cele trei categorii prezentate mai sus pot fi combinate pentru a personaliza pergola. De exemplu, puteti opta pentru o pergola bioclimatica, construita din aluminiu si alipita casei. Important este sa identificati solutia potrivita propriului proiect si sa alegeti in consecinta. 

pergola bioclimatica casa

Ce etape implica constructia unei pergole?

In principiu, indiferent de material sau de tip, in cea mai mare parte, pergola casa va fi construita intr-un atelier special amenajat. Mai apoi, odata finalizata, aceasta va fi transportata acasa unde va fi doar montata. Totusi, pentru a va forma o idee completa asupra lucrarii, iata ce implica constructia unei pergole:

 1. Proiectarea: O echipa de specialisti din partea producatorului se va deplasa la locul unde pergola urmeaza a fi montata, pentru a realiza proiectul. Pentru pergolele independente, se va identifica necesitatea unei fundatii, iar pentru cele alipite se va studia structura de rezistenta a casei, pentru a identifica daca aceasta poate sustine greutatea pergolei. 
 2. Realizarea structurii: Indiferent ca construiti o pergola din lemn sau una metalica, realizarea structurii este, de obicei, asemanatoare. Se va proceda, asadar, la realizarea stalpilor de sustinere si a grinzilor pentru acoperis. Atentie!  In aceasta etapa se va tine cont de cotele stabilite in pasul anterior. Ulterior, componentele pergolei vor fi transportate la domiciliu. 
 3. Montarea stalpilor: Daca fundatia este deja turnata (in cazul teraselor, de exemplu), stalpii pot fi ancorati direct cu ajutorul suruburilor. Altfel, acestia se pot ingropa la o anumita adancime in pamant, iar peste acestia se poate turna beton. 
 4. Montarea acoperisului: Nu in ultimul rand, echipa de constructori va trece la montarea acoperisului. Atentie! Pentru acoperisurile retractabile, trebuie sa aveti in vedere faptul ca pergola trebuie racordata la o sursa de electricitate. 
pergola rustica pentru casa

Care sunt avantajele construirii unei pergole la o casa?

Investind intr-o pergola casa va veti bucura de foarte multe avantaje. Totusi, iata cateva dintre cele mai des intalnite motive pentru care ar trebui sa montati o pergola pentru casa:

 • Veti putea delimita fizic un spatiu intim, destinat relaxarii sau activitatilor in familie in aer liber;
 • Veti proteja elementele de mobilier din curte impotriva conditiilor meteo (acestea sunt adesea extrem de afectate de razele UV);
 • Veti putea acoperi piscina cu o pergola, protejand sistemele de scurgere si de filtrare ale acesteia;
 • Veti infrumuseta aspectul intregii curti, accesorizand pergola astfel incat sa se integreze cu stilul arhitectural al proprietatii;
 • Veti beneficia de un spatiu acoperit in care sa va puteti gazdui oaspetii.

Sfaturi practice pentru intretinerea pergolei

Pergola casa este relativ usor de intretinut. Cu putina atentie, nu veti avea nicio problema cu aceasta pentru foarte mult timp. Iata, deci, ce puteti face pentru a extinde durata de viata a pergolei:

 • Pergolele din lemn: Lemnul este un material rezistent, atat timp cat este ingrijit corespunzator. In acest sens, va recomandam sa tratati periodic pergola (pentru ignifugare si impotriva apei si a termitelor);
 • Pergolele din metal: De cele mai multe ori, metalele sunt tratate inainte de a fi montate, astfel incat pergola sa nu rugineasca. Daca, totusi, identificati urme de rugina, curatati-le de indata;
 • Pergolele retractabile: Daca sistemul de retractare nu functioneaza corespunzator, nu fortati pergola. In schimb, apelati la un tehnician autorizat pentru a inspecta si repara eventualele probleme;
 • Membrana PVC: Pentru a evita orice problema, spalati membrana PVC de pe acoperis sub jet de apa, cel putin de doua ori pe luna;
 • Toate pergolele: Indiferent de materialul din care este construita pergola, inspectati periodic toate suprafetele. Daca ati depistat nereguli, apelati indata la serviciile profesionistilor pentru a le adresa. Atentie! Nu amanati niciodata reparatiile, deoarece problemele pot degenera foarte rapid. 

Pergola casei este o structura extrem de aspectuoasa si utila. Totusi, inainte de a achizitiona una, discutati cu o echipa de profesionisti pentru a depista solutia potrivita. De asemenea, retineti ca mare parte din rezistenta pergolei consta in intretinere. Asadar, pentru a va bucura mai mult timp de constructie, respectati instructiunile producatorului.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.