Acoperis rotund

acoperis rotund

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Fara doar si poate, un acoperis rotund incununeaza aspectul intregii cladiri. Cu toate acestea, pe cat sunt de aspectuoase, pe atat de greu de construit si intretinut pot fi.  Asadar, daca planuiti sa construiti un astfel de acoperis, in articolul prezent veti gasi informatiile necesare pentru realizarea cu succes a lucrarii:

  • Care sunt caracteristicile de calitate ale acoperisurilor rotunde;
  • Pentru ce forme puteti opta si caror tipuri de cladiri le sunt potrivite;
  • Ce structura este recomandata pentru acoperisul rotund.

Prezentare generala acoperis rotund

Un acoperis rotund nu este deloc un concept nou in constructii, acesta fiind concentrat, mai degraba, pe estetica si nu intotdeauna pe practicitate. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca, in timp ce acoperisurile rotunde reprezinta o adevarata opera arhitecturala, comparativ cu acoperisurile clasice (cu versanti drepti), acestea sunt mult mai dificil de construit. 

acoperis rotund pentru casa

Caracteristici privind calitatea

Dupa cum spuneam, realizarea unui acoperis rotund (de la proiectare si pana la constructie) este mult mai dificila, prin comparatie cu acoperisurile conventionale. De aceea, pentru a avea garantia ca veti beneficia de o structura rezistenta si de calitate, specialistii recomanda sa aveti in vedere o serie de caracteristici. Iata cateva dintre acestea:

  • Raza de curbura: Fortarea razei de curbura a acoperisului poate genera daune si poate conduce la distrugerea in totalitate a acoperisului. Pentru a evita astfel de probleme, arhitectul proiectant trebuie sa tina cont de mai multi factori. In primul rand, unghiul maxim de curbura se stabileste in functie de rezistenta materialelor din care este construit acoperisul (atat structura, cat si invelitoarea). Iar in al doilea rand, se va tine cont de conditiile atmosferice din zona (presiune atmosferica, curenti de aer, etc.). 
  • Metoda de curbare a materialelor: Efectul de curbura se poate obtine, in principiu, prin doua moduri: vizual si prin curbura mecanica. Primul principiu presupune existenta unui unghi drept (in general, de peste 120°) la imbinarea dintre componentele acoperisului. In acest caz, insa, suprafata materialelor ramane dreapta. Al doilea principiu presupune curbarea mecanizata a materialelor (prin compresie). Astfel, materialele sunt supuse unor procese tehnice prin care le este modificata structura. In acest caz, nu exista un unghi intre elemente, ci suprafata curbata va fi continua. 
  • Selectia materialelor: Nu in ultimul rand, desi acoperisurile rotunde pot fi construite din aproape orice material, unele solutii sunt mai potrivite decat altele. Atunci cand alegeti materialele, tineti cont de faptul ca acestea ar trebui sa fie, in primul rand, maleabile, dar mai ales rezistente. In principiu, materialele va vor fi recomandate de catre arhitect (prin proiectul tehnic), dar nu strica sa consultati si opinia constructorilor inainte de a le achizitiona.
acoperis semirotund

Principalele forme

Atunci cand discutam despre un acoperis rotund, nu ne referim strict doar la forma sferica. De altfel, acest tip de acoperis este extrem de variat si cuprinde o varietate de forme. Iata cateva dintre acestea:

  • Conic: De cele mai multe ori, acoperisul conic este asociat cu turnurile castelelor medievale. Totusi, acestea se potrivesc deopotriva si pentru acoperirea constructiilor moderne. De altfel, veti observa ca majoritatea silozurilor pentru cereale au un astfel de acoperis. 
  • Cupola: Acoperisul tip cupola consta practic dintr-o semisfera, iar in Romania este de obicei asociat bisericilor ortodoxe. Datorita formei compacte, acest tip de acoperis se bucura atat de o estetica foarte placuta, cat si de rezistenta la stresul mecanic. 
  • Semirotund: Un acoperis semirotund consta dintr-o arcada si este asemanator cu cel in doua ape, cu exceptia faptului ca varful (in loc sa fie in unghi) este curbat. Spre deosebire de alte modele curbate, acoperisul semirotund este mai usor de construit. 
  • Sferic: Asemanator cu acoperisul tip cupola, cel sferic poate lua la randul sau mai multe forme. De exemplu, acesta poate avea forma unei umbrele (adesea construite din sticla) sau poate fi de tip geodezic (o retea de triunghiuri unite). 
acoperis semisferic din sticla

Pentru ce fel de constructii este folosit?

Daca am identificat principalele forme de acoperis rotund, haideti sa aflam si tipurile de constructii pentru care pot fi folosite. Iata, asadar, doar cateva idei despre cum puteti folosi acoperisul rotund:

  • Pentru cladiri industriale: Am spus deja faptul ca acoperisurile sferice reprezinta cea mai populara solutie pentru silozurile de cereale. De asemenea, cele semirotunde din tabla se potrivesc si pentru acoperirea halelor industriale. 
  • Pentru cladiri comerciale: Aspectul cladirilor comerciale joaca un rol crucial in atractia clientilor. Un detaliu pe care cu siguranta l-ati observat in acest sens este faptul ca cele mai multe mall-uri au in centru un acoperis sferic din sticla. Rolul acestuia nu este doar estetic, ci si de a permite patrunderea luminii naturale, reducand astfel costurile cu energia electrica. 
  • Pentru case: Acoperisurile rotunde sunt folosite de sute de ani pentru invelirea caselor. Adesea, desi pot fi mai greu de construit, acestea confera casei un aspect elegant si pot chiar creste valoarea proprietatii. Mai mult decat atat, acoperisurile rotunde reprezinta o solutie ideala pentru umbrirea si protectia piscinelor sau amenajarea unor foisoare in curte. 
  • Pentru alte constructii: Nu in ultimul rand, acoperisul rotund se potriveste pentru o multime de alte constructii. De exemplu, acoperisurile tip cupola sunt folosite in constructia bisericilor. Un alt fel de exemplu in care puteti folosi acoperisurile rotunde sunt cabanele din lemn. 
acoperis cupola

Ce fel de structura se recomanda?

Dupa cum precizam anterior, selectia materialelor joaca un rol crucial in rezistenta acoperisului pe termen lung. Atunci cand construiti un acoperis rotund, trebuie sa aveti in vedere faptul ca structura acestuia trebuie sa fie atat practica, cat si estetica. Acestea fiind spuse, iata care sunt principalele tipuri de structuri pentru acoperisuri rotunde:

  • Structura din lemn: In principiu, lemnul are o anumita elasticitate care poate permite curbarea mecanica a structurii. Cu toate acestea, fortarea deformarii poate afecta structura lemnului, care, in timp, va conduce la instabilitate si, implicit, va cauza probleme. Asadar, structura din lemn se poate folosi in principiu pentru acoperisurile conice sau cele semirotunde, dar nu intotdeauna pentru cele sferice. 
  • Structura metalica: Aceasta este adesea cea mai recomandata solutie pentru acoperisurile curbate. In primul rand, metalele (spre deosebire de lemn) pot fi turnate in forme, iar in al doilea rand, acestea sunt mult mai elastice. De aceea, raza de curbura a structurilor metalice poate fi mult mai mare decat in cazul lemnului. De asemenea, metalele au o densitate mai mare, care conduce la o rezistenta la incarcare ridicata. Astfel, acoperisurile pe structura metalica pot fi invelite cu orice tip de material (de la tigle metalice si pana la placi ceramice sau din piatra). 
acoperis conic

De ce sa optam pentru aceasta forma de acoperis?

Un acoperis rotund se face remarcat, in primul rand, prin faptul ca este iesit din comun. In timp ce majoritatea dezvoltatorilor prefera acoperisurile drepte, pentru ca sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor, cladirea cu acoperis rotund va iesi in evidenta, fiind unica. In plus, aceste tipuri de acoperisuri au o serie de avantaje:

  • Aerodinamica: Forma circulara deviaza curentii puternici, scazand riscul de deteriorare a acoperisului. De altfel, acesta este unul dintre principalele motive pentru care constructorii de cladiri industriale investesc in acoperisuri curbate; 
  • Scurgere: In cazul acoperisurilor rotunde, spre deosebire de cele drepte, riscul de acuplare a precipitatiilor (apa sau zapada) pe acoperis este extrem de mic. In acest sens, aveti garantia ca structura de rezistenta nu va fi ingreunata inutil si nici nu vor exista pericole de inundatie;
  • Eficienta: Datorita faptului ca nu prezinta unghiuri, acoperisurile circulare permit o mai buna recirculare a aerului in incapere. Astfel, persoanele care opteaza pentru acest tip de acoperis identifica o scadere a consumului de energie cu pana la 30%. 

Asadar, daca planuiti sa construiti un acoperis rotund, fie pentru casa, fie pentru o cladire comerciala, aveti in vedere faptul ca proiectul poate fi destul de dificil. In plus, tineti cont de sfaturile mentionate mai sus pentru a creste durata de exploatare a investitiei. Nu in ultimul rand, daca aveti nevoie de ajutor specializat, apelati intotdeauna la profesionisti pentru a avea garantia unui proiect de calitate.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.