- Categorii: Constructii, Dulgherie, Terase
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Popularitatea proiectelor de constructie terasa din lemn este intr-o continua crestere in tara noastra. Motivele sunt simple, acestea fiind usor de montat si permitand amenajarea rapida a unui spatiu semideschis, care poate fi utilizat pe tot parcursul anului. Mai mult de atat, investitia intr-o terasa din lemn are un randament excelent pe termen lung.
Daca planuiti sa construiti o terasa din lemn, pentru ca investitia sa aiba succesul dorit, trebuie, in primul rand, sa va informati cu privire la acest tip de proiect. In acest sens, materialul prezent va ofera informatii complete privind modalitatea de construire terasa din lemn, printre altele, afland despre:
- Cum va pregatiti inainte de demararea lucrarilor de constructie a terasei;
- Care sunt etapele propriu-zise de constructie terasa lemn;
- Ce sfaturi ofera specialistii pentru a beneficia de o constructie de calitate.
Ce este terasa casei si care este rolul acesteia?
Desi terasele traditionale presupun turnarea unei fundatii, prin constructie terasa din lemn intelegem acea extensie a casei, construita adesea la nivelul solului, fara fundatie din beton, al carei rol principal este acela de a crea un spatiu de relaxare sau socializare.
De asemenea, asa cum veti vedea, terasele din lemn pot fi atat descoperite, cat si acoperite. Prin acoperire, se extinde perioada de exploatare a terasei pe intreg parcursul anului si se sporeste confortul utilizatorilor. In ceea ce priveste inchiderea terasei cu pereti, aceasta este optionala. Mai multe despre toate aceste variante, insa, vom discuta pe parcursul articolului.
Pentru moment, retineti faptul ca terasele din lemn sunt anexe ale casei, fara fundatie, care faciliteaza amenajarea unui spatiu confortabil in care sa va puteti petrece timpul liber alaturi de cei dragi.
Lucrari inainte de inceperea proiectului
Inainte de demararea lucrarilor de constructie terasa din lemn, va trebui sa va asigurati atat de faptul ca o astfel de investitie este posibila, dar si ca proiectul respecta normele legale. Iata, deci, ce trebuie sa faceti inainte de a va apuca de lucrarile de constructii terase lemn:
Inspectarea casei
Teoretic, nu veti interveni asupra structurii de rezistenta a casei. Totusi, dat fiind ca terasa este lipita de casa, este recomandat sa inspectati in prealabil fundatia acesteia din urma, pentru a va asigura ca sapaturile sau chiar substratul terasei nu vor afecta structura casei. In cazul in care depistati probleme, rezolvati-le, in primul rand, pe acestea, iar mai apoi continuati cu lucrarea de constructie a terasei.
Realizarea proiectului
Dupa ce ati identificat starea casei, veti putea continua cu realizarea proiectului tehnic de constructie terasa casa. Veti stabili, astfel, dimensiunile terasei si toate datele tehnice. Din fericire, pentru ca terasele din lemn nu presupun turnarea unei fundatii, acestea nu necesita obtinerea unei autorizatii de constructie de la primarie.
Asadar, in baza proiectului tehnic veti determina cantitatile necesare de materiale si veti putea obtine o oferta din partea unei firme de constructii, astfel incat sa cunoasteti costurile finale ale investitiei.
Etape constructie terasa din lemn
Dupa ce v-ati asigurat ca puteti demara lucrarile in siguranta si achizitionat materialele de care veti avea nevoie, puteti trece la etapele propriu–zise de constructie terasa din lemn. Pentru a putea distinge intre pasii de executie, consideram necesar sa identificam, in primul rand, structura teraselor din lemn. Asadar, acestea consta din:
- Un substrat de cel putin 20 cm de pietris;
- Un strat de aproximativ 4 cm de criblura;
- Un strat de folie impotriva buruienilor;
- Dale din beton dispuse pe toata suprafata;
- Substructura din lemn;
- Placi de lemn pentru pardoseala terasei.
Acestea fiind spuse, cu mentiunea ca este recomandat sa apelati la o echipa de profesionisti pentru efectuarea lucrarilor, iata cum se construiesc terasele din lemn pas cu pas:
- Marcam zona de lucru: Incepeti prin marcarea conturului terasei pe teren. Pentru aceasta etapa, va recomandam sa utilizati un echer de zidarie, pentru a obtine un unghi perfect drept. Pentru a va fi mai usor sa lucrati, puteti lasa, de asemenea, o margine de aproximativ 20 cm atat pe lungime, cat si pe latime.
- Excavam solul: Excavati solul in jurul conturului trasat anterior. Acest procedeu se poate executa atat cu un miniexcavator, cat si manual, folosindu-va de cazma si de lopata. Sfat util: Pentru a determina adancimea la care veti sapa, calculati inaltimea structurii terasei si corelati-o cu inaltimea fundatiei.
- Turnam pietrisul: Pentru a proteja structura impotriva inghetului, dar si pentru a avea o baza solida, veti turna un substrat de pietris de cel putin 20 cm. Inainte de acest procedeu, insa, amintiti-va ca trebuie sa protejati casa. Asadar, montati o folie hidroizolanta pe suprafata fundatiei. In final, utilizand un compactor, veti nivela pietrisul turnat. Sfat util: Pentru a asigura o compactare uniforma, turnati pietrisul in mai multe straturi.
- Turnam criblura: In principiu, in acest moment, nisipul se va afla la nivelul solului. Masurati si marcati pe peretele casei inaltimea finala a terasei, iar apoi, treceti la turnarea criblurii. In final, nivelati suprafata cu ajutorul unui dreptar. Sfat util: Folositi sine de nivelare pentru a aduce stratul de criblura la inaltimea necesara. De asemenea, tineti cont de faptul ca terasele din lemn trebuie sa prezinte o inclinatie spre exterior de aproximativ 2%.
- Montam folia antiburuieni: Folia antiburuieni se monteaza relativ usor. Pur si simplu amplasati membrana hidroizolanta peste criblura turnata mai devreme, permitand o usoara interpunere a benzilor.
- Montam dalele din beton: Veti dispune dalele din beton pe intreaga suprafata a terasei, la o distanta de aproximativ 20 cm una de cealalta. Sfat util: Utilizati un distantier pentru a va asigura ca dalele sunt distribuite uniform.
- Montam substructura: Substructura consta din grinzi de lemn, dispuse de la un capat la altul al terasei si amplasate direct peste dalele din beton. Fixarea acestora se va face cu ajutorul suruburilor. Sfat util: Pentru a creste rezistenta grinzilor, montati pad-uri hidroizolante intre acestea si dalele de beton.
- Montam pardoseala: Nu in ultimul rand, tot ce va ramane de facut este sa montati placile din lemn pentru pardoseala. Din nou, fixarea acestora se realizeaza simplu, cu suruburi. Continuati astfel pana ce ati acoperit toata terasa. In final, daca la exterior placile nu se aliniaza uniform, folositi un fierastrau electric pentru a le taia. De asemenea, pentru a masca partea inferioara a terasei, puteti monta placi de pardoseala pe tot conturul acesteia.
Mod construire terasa din lemn
Dupa cum mentionam inca de la inceput, o constructie terasa din lemn poate fi de doua tipuri: deschisa (in aer liber) sau acoperita. Iata caracteristicile acestora:
Terasa din lemn in aer liber
Acest tip de terasa din lemn se aseamana cu o dusumea amplasata in exteriorul casei. Intr-o oarecare masura, se poate spune ca orice terasa din lemn are la baza o astfel de dusumea.
Avantajul acesteia este ca, fiind descoperita si fara pereti, le permite utilizatorilor sa se bucure pe deplin de natura. In schimb, trebuie sa aveti in vedere ca durata de exploatare se rezuma doar la cele cateva luni de anotimp calduros.
Terasa din lemn acoperita
Terasele acoperite reprezinta cea mai practica solutie. In primul rand, acestea pot fi folosite pe tot parcursul anului, protejand utilizatorii de razele solare, dar si de precipitatii.
In al doilea rand, acestea pot fi invelite cu folie transparenta sau chiar cu geam si pot fi dotate cu sisteme termice, pentru a creste si mai mult nivelul de confort al utilizatorilor. Totusi, investitia intr-o terasa din lemn acoperita va fi mai mare, aceasta necesitand mai multe materiale si fiind mai greu de construit.
Vestea buna este ca, daca decideti sa investiti intr-o constructie terasa lemn, puteti realiza investitia etapizat. Pe scurt, puteti incepe prin construirea terasei in aer liber, pentru ca ulterior, in timp, sa o puteti acoperi, daca veti considera ca acest lucru este necesar.
Sfaturi pentru o constructie de calitate
Pentru ca nu prezinta o structura din beton armat, dar si pentru ca lemnul poate fi usor atacat de umezeala sau de termite, pentru a putea extinde durata de exploatare a terasei (si, practic, pentru a beneficia de o constructie de calitate), este necesar sa respectati anumite conditii. In acest sens, iata care sunt sfaturile specialistilor pentru o constructie terasa din lemn de calitate:
- Tratati lemnul: Toate elementele de cherestea incluse in proiectul de constructie a unei terase din lemn trebuie tratate corespunzator. Asadar, acestea trebuie ignifugate, iar ulterior, tratate impotriva daunatorilor. In final, se recomanda sa aplicati un strat de lac pentru a impiedica infiltratiile de apa. In plus, lacuirea va asigura un aspect mult mai elegant al terasei;
- Hidroizolati structura: Expus umezelii, lemnul se va deteriora intr-un timp extrem de scurt. In acest sens, desi achizitionarea pad-urilor hidroizolante vi se poate parea o cheltuiala inutila, aceasta va va salva de foarte multe batai de cap pe termen lung;
- Verificati panta: Pentru orice structura orizontala de lemn, panta de 2% este poate cea mai importanta. In lipsa acesteia, apa se va acumula si va ataca lemnul. Astfel, intreaga investitie se va deteriora intr-un timp extrem de scurt;
- Nu insurubati adanc: Insurubarea adanca presupune presarea lemnului in zona respectiva, ceea ce poate afecta structura acestuia. In plus, acel loc va permite, de asemenea, acumularea unui strop de apa care, desi poate parea inofensiv, va genera probleme pe termen lung;
- Alegeti lemnul potrivit: Lemnul pentru terasa trebuie sa fie uscat si perfect drept. In caz contrar, acesta se va contorsiona in timp, iar toata investitia va fi compromisa. In plus, consultati opinia constructorilor cu privire la esenta de lemn cea mai potrivita pentru propriul proiect.
De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia terasei din lemn?
Desi constructia teraselor din lemn nu este foarte complicata, mentionam mai sus ca este recomandat ca un proiect de constructie terasa din lemn trebuie sa fie executat doar de profesionisti. Iata de ce:
- Lucrare de calitate: Micile detalii fac diferenta in ceea ce priveste calitatea unei constructii terase din lemn. In acest sens, prin experienta acumulata, profesionistul va poate garanta o lucrare impecabila si, mai important, rezistenta in timp;
- Timp de executie: Un profesionist poate monta o terasa din lemn in aer liber in mai putin de 5 zile. Prin comparatie, o persoana fara experienta poate extinde durata lucrarilor cu pana la 50%;
- Costuri mai mici: Desi profesionistul in sine costa mai mult, investitia totala va fi mai mica. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca profesionistul va stii intotdeauna cum sa eficientizeze cantitatea de materiale si va genera foarte putine pierderi.
Asadar, acestea sunt doar trei dintre motivele de a colabora cu un profesionist pentru constructia de terase din lemn. Retineti ca planificarea minutioasa creste cu pana la 90% sansele de reusita. Acestea fiind spuse, va uram spor la treaba!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.