Constructii hale metalice

constructii hale metalice

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Pe cat sunt de practice, pe atat de complicate de construit pot fi halele metalice. In plus, pentru ca exista o varietate foarte mare de modele si materiale, alegerea solutiilor optime in raport cu necesitatile personale se poate dovedi destul de dificila. Cu scopul de a va ajuta in investitia pe care urmeaza sa o demarati, materialul de astazi va ofera informatii complete despre proiectele de constructii hale metalice:

 • Ce implica etapele de constructie hala metalica;
 • Cate tipuri de hale metalice exista si in ce scop pot fi utilizate;
 • Cat costa constructia unei hale metalice.

Ce presupune procesul de constructii hale metalice?

Constructia unei hale metalice nu este cu mult diferita fata de orice alta investitie imobiliara. Practic, proiectele de constructii hale metalice se impart in doua etape: 

 • Prima etapa pre-investitie, in care prospectati piata in vederea celei mai bune optiuni, realizati proiectul tehnic de constructie si obtineti avizele de constructie necesare (daca este cazul); 
 • A doua etapa este cea a investitiei propriu-zise, in care veti demara lucrarea de constructie a halei pe structura usoara din metal. 

Mai multe, insa, despre etapele de constructie hale metalice vom discuta spre finalul materialului, dupa ce vom fi determinat cea mai mare parte a aspectelor tehnice ale proiectului. 

constructii hale pe structura metalica

Tipuri de hale metalice

In primul rand, trebuie sa stiti ca halele metalice sunt clasificate in mai multe categorii, in functie de destinatie. Identificam, asadar, trei tipuri de hale metalice principale, respectiv hale agricole, hale industriale si hale sportive sau de agrement. 

Hale agricole

Halele metalice destinate activitatilor agricole pot fi la randul lor de mai multe tipuri:

 • Pentru depozitarea recoltei – se tine cont de un sistem de ventilatie naturala pentru a preveni compromiterea recoltei. De asemenea, halele pentru acest scop pot fi si semideschise;
 • Pentru cresterea animalelor – sunt adesea mai bine izolate, pentru a le oferi animalelor o temperatura optima in care sa se dezvolte sanatos;
 • Pentru depozitarea utilajelor – atunci cand nu sunt in functiune, tractoarele, combinele sau celelalte utilaje folosite in domeniul agricol trebuie ferite de factorii de mediu.
hala utilizare agricola

Hale industriale

Majoritatea activitatilor industriale se pot desfasura in interiorul unei hale metalice. In plus, acestea reprezinta o varianta extrem de eficienta datorita costului mic de achizitie, dar si al timpului rapid de instalare. O firma specializata in constructii hale metalice poate finaliza un astfel de proiect in mai putin de 30 de zile. Acestea fiind spuse, industriile principale in care halele metalice sunt utilizate cu preponderenta sunt:

 • Industria alimentara – procesarea carnii, a laptelui, productia de condimente si amestecuri industriale, etc.;
 • Industria auto – service-uri auto – moto, statii ITP, spalatorii, etc.;
 • Industria comertului – depozitarea stocurilor de marfa, amenajarea pietelor sau a centrelor comerciale, etc.
hala industriala

Sala sport sau agrement

Nu in ultimul rand, halele metalice sunt ideale pentru amenajarea rapida a spatiilor pentru sport sau agrement. In acest sens, cateva exemple sunt: 

 • Amenajarea terenurilor acoperite de tenis de camp;
 • Amenajarea terenurilor sportive (de fotbal, tenis, handbal, etc.);
 • Amenajarea salilor de fitness.

De asemenea, este demn de mentionat faptul ca foarte multe scoli pot beneficia rapid de un teren pentru efectuarea orelor de sport in urma unei constructii de hale pe structura metalica. Mai mult decat atat, halele metalice respecta toate normele de securitate pentru a garanta siguranta copiilor sau a utilizatorilor, in general. 

sala de sport

Avantaje constructie hala pe structura metalica

Asa cum ati vazut mai sus, halele metalice se pot adapta intr-o varietate foarte mare de domenii si industrii. In plus, acestea nu sunt limitate din punct de vedere al dimensiunii sau a formelor (exista hale drepte, hale cu acoperis rotund, etc.). Totusi, beneficiile unei astfel de investitii sunt mult mai multe. Asadar, printre alte avantajele asociate unei constructii hale metalice, amintim:

 • Faciliteaza expansiunea: Structurile metalice sunt ideale pentru persoanele care planuiesc sa se extinda chiar si dupa finalizarea contractiei. De exemplu, puteti incepe cu o hala de dimensiuni mai mici, iar pe masura ce afacerea va creste, veti putea largi spatiul in functie de nevoi;
 • Se monteaza rapid: Spre deosebire de structurile clasice din zidarie, constructia halelor metalice se realizeaza mult mai rapid. Mai mult decat atat, majoritatea componentelor vor fi prefabricate si transportate pe santier, acolo unde se va proceda doar la montarea acestora;
 • Costa mai putin: In primul rand, costul pentru manopera este cu pana la 50% mai mic in cazul halelor metalice, spre deosebire de structurile din fier beton. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea componentelor sunt prefabricate si usor de montat; 
 • Este ignifuga: Materialele folosite in constructia halelor metalice sunt fie ignifuge, fie ignifugate. Astfel, riscul aparitiei unui incendiu este extrem de scazut. Acesta este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care halele metalice au succes in majoritatea industriilor;
 • Nu afecteaza mediul: Componentele halelor metalice sunt fie construite din materiale reciclate, fie reciclabile la randul lor. Astfel, impactul asupra mediului inconjurator este extrem de scazut. 
hala structura metalica

Etape generale de executie

Asa cum mentionam, etapele de executie ale unei constructii hale metalice se realizeaza in doua etape: fabricarea componentelor intr-o fabrica sau intr-un atelier special destinat si asamblarea acestora pe santier. Asadar, iata cum se construieste o hala metalica de la A la Z:

Etapa de productie

In etapa de productie, o echipa din partea producatorului se va deplasa la locatie pentru a determina cea mai buna abordare a proiectului. Vor identifica, astfel, tipul solului si vor efectua masuratori pentru a stabili cotele halei, precum si amplasarea acesteia in spatiu.

In functie de aceste date, producatorul va realiza proiectul tehnic al constructiei, in baza caruia veti putea obtine autorizatia de constructie. Odata obtinuta autorizatia, se va trece la fabricarea structurii de rezistenta a halei – stalpi, grinzi metalice, etc. 

Etapa de montaj

Se va incepe cu turnarea unei fundatii (sau placi – in functie de dimensiuni) din beton armat, peste care va fi amplasata structura metalica. De asemenea, pentru a facilita montajul, aveti in vedere contractarea unei macarale. Acestea fiind spuse, pasii de constructie a fundatiei si de asamblare a halei metalice sunt:

 • Conturul si santurile: Vom trasa conturul halei in functie de cotele stabilite in proiectul tehnic, iar ulterior vom trece la saparea santurilor pentru fundatie. Sfat util: Acest pas se poate realiza manual, insa proiectele de amploare se recomanda utilizarea unui miniexcavator. 
 • Cofrarea si armarea: Vom realiza cofrajele din lemn, in interiorul carora vom amplasa armaturile din otel. Sfat util: Inainte de turnarea betonului, tratati lemnul cu o solutie speciala pentru decofrare. Aceasta se va dovedi extrem de utila la indepartarea scandurilor. 
 • Turnarea betonului: Amestecul de beton se toarna treptat in forme si se utilizeaza un vibrator pentru compactare, iar la final se va turna platforma peste fundatie. Sfat util: Evitati sa diluati betonul cu apa pentru a usura turnarea. Acest lucru va afecta structura de rezistenta, care in timp se va crapa mult mai usor. 
 • Montarea structurii metalice: Dupa ce betonul s-a uscat complet, vom proceda la inaltarea structurii metalice de rezistenta. Pentru aceasta, asa cum spuneam, in functie de inaltimea halei, vom apela la ajutorul unei macarale. Sfat util: Verificati permanent verticalitatea si nivelul stalpilor si a grinzilor. 
 • Montarea invelitoarei: Odata ridicata si fixata structura, vom trece la montarea acoperisului. De obicei, cea mai practica solutie de invelire in constructii hale metalice este tabla prefaltuita. Cu toate acestea, in functie de preferite, se poate monta orice material. Sfat util: Nu neglijati montajul unei folii anticondens. 
 • Montarea peretilor: Peretii halelor metalice consta, in general, din panouri de tip sandwich si se monteaza extrem de usor. Nu in ultimul rand, dupa ce am montat peretii, vom monta tamplaria (usi, ferestre, etc.). Sfat util: Pentru halele sportive si cele destinate cresterii animalelor, optati pentru pereti mai grosi. Acestia vor asigura o izolare mai eficienta. 
construire hala metalica

Care este pretul mediu pe metru patrat?

In principiu, pentru a obtine un cost exact pentru proiect, va recomandam sa apelati inca de la bun inceput la serviciile unei firme constructii hale metalice. In general, costurile variaza de la un proiect la altul (in functie de marime, forma, materiale, etc.), astfel ca reprezentantii firmei sunt singurii in masura sa va prezinte o oferta concreta.

Daca, insa, vreti un cost estimativ, puteti calcula bugetul plecand de la aproximativ 70 de euro pe metru patrat. Astfel, daca planuiti sa construiti o hala de 100 de metri patrati, asteptati-va la o investitie de cel putin 7000 de euro. 

Atentie! Aveti in vedere faptul ca acest pret include manopera, transportul si materialele pentru structura metalica. Orice alte accesorii suplimentare vor fi taxate diferit. 

De ce sa alegem o hala pe structura metalica?

Asa cum ati vazut, exista o multime de avantaje pro investitiei in hale metalice. Astfel, pentru a rezuma informatiile prezentate in articolul de astazi, iata trei motive pentru care ar trebui sa optati pentru o structura metalica, atunci cand construiti o hala:

 • Timp: O structura metalica de aproximativ 200 mp se poate monta in 5-6 zile de la transportarea acesteia pe santier. Mai mult decat atat, fabricarea  componentelor nu dureaza foarte mult. In principiu, de la momentul demararii investitiei, ati putea finaliza complet hala in 30 – 45 de zile;
 • Cost: Spre deosebire de structurile din beton armat, costul structurilor metalice este cu pana la 50% mai mic. De asemenea, majoritatea producatorilor de hale metalice ofera o garantie de cel putin 50 de ani pentru structura. Astfel ca, pentru foarte mult timp, nu ar trebui sa intampinati probleme;
 • Intretinere: Componentele metalice ale halelor sunt galvanizate (tratate impotriva umezelii) si nu ar trebui sa rugineasca. Asadar, spre deosebire de structurile din lemn, care trebuie tratate relativ des, cele metalice se intretin mult mai usor. 

In concluzie, halele metalice sunt, poate, cea mai eficienta solutie de a amenaja un spatiu agronomic, industrial sau destinat activitatilor recreative. Totusi, pentru a nu intampina probleme, apelati doar la serviciile de constructii de hale metalice cu experienta in acest domeniu. Nu in ultimul rand, speram ca informatiile de astazi v-au fost de real folos si va dorim spor in demararea noului proiect!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.