- Categorii: Constructii, Piscine
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Constructia unei piscine este un proiect cu extrem de multe satisfactii. Aproape ca nu exista o modalitate mai buna de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte. Cu toate acestea, din cauza multimii de solutii disponibile pe piata, este relativ dificil sa demaram si sa ducem la bun sfarsit un astfel de proiect. Pentru ca stim ca este un proiect minutios, in cele ce urmeaza vom discuta despre aspectele necesare realizarii cu succes a unui proiect de constructie piscina, afland, printre altele, despre:
- Principalele tipuri de piscine disponibile pe piata;
- Materialele din care puteti construi piscina;
- Care este costul de constructie piscina.
Ce presupune procesul de constructie piscina?
Desi vom discuta pe larg despre etapele de executie ale lucrarilor de constructie piscina, trebuie avut in vedere faptul ca procesul propriu-zis este destul de amplu si este impartit, in principiu, in doua faze:
- Pregatirea investitiei – pe parcursul careia veti identifica tipul de piscina potrivit si veti stabili proiectul, datele tehnice (dimensiuni, amplasare, etc.), dar si modul de abordare al lucrarilor;
- Demararea lucrarilor – care se executa, dupa cum veti vedea, in functie de tipul de piscina pentru care ati optat.
Pentru a putea demara prima faza a proiectului, trebuie, in primul rand, sa cunoasteti care sunt diferitele tipuri de piscine dintre care puteti opta. Trebuie retinut faptul ca piscinele se diferentiaza in functie de mai multi factori, precum modul de montare, modul de executie si materiale.
Principalele tipuri de piscine in functie de montare
In functie de modul de montare, piscinele se impart in doua categorii distincte: piscine ingropate si piscine supraterane. Diferenta intre cele doua consta in principal in durata de utilizare. Prima este considerata a fi o investitie permanenta, in timp ce cea de-a doua este considerata a fi mai degraba una temporara. Iata ce trebuie sa stiti despre fiecare in parte:
Piscina ingropata
Acest tip de piscina este, cu siguranta, o investitie care va creste valoarea proprietatii. La randul sau, piscina ingropata poate fi din beton sau prefabricata. Mai multe, insa, despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza. Pana atunci, insa, iata caracteristicile unei constructii piscine ingropate:
- Este extrem de rezistenta: Indiferent de materialul din care sunt construite, piscinele ingropate au un termen de garantie de cel putin 50 de ani;
- Se poate personaliza: Piscinele ingropate (in special, cele din beton) pot avea orice forma si dimensiune doriti, fara a va limita in niciun fel;
- Infrumuseteaza curtea: Fiind integrate cu arhitectura proprietatii, piscinele ingropate sunt considerate de multi arhitecti drept elemente de infrumusetare ale curtii.
Piscina supraterana
Modelele de piscine supraterane reprezinta varianta cea mai rapida si economica. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca veti fi limitati in ceea ce priveste forma si dimensiunile. Mai mult decat atat, aspectul nu se potriveste intotdeauna cu arhitectura casei. Pentru a adresa aceasta problema, puteti imbraca piscina cu un cadru de lemn. In ceea ce priveste avantajele, iata cateva dintre acestea:
- Costa mai putin: Chiar si cea mai scumpa piscina supraterana va costa mult mai putin decat cea mai economica piscina ingropata;
- Se intretine usor: Practic, tot ce veti avea de facut la finalul sezonului cald este sa spalati piscina, sa o strangeti si sa o depozitati intr-un loc ferit de inghet;
- Este mai sigura: Pentru ca nu exista riscul de a cadea in ea, piscina supraterana este considerata a fi o solutie mai sigura.
Tipuri de piscina in functie de modul de executie
In ceea ce priveste modul de executie, piscinele se impart in: constructie piscina de la zero sau piscine prefabricate. In timp ce piscinele supraterane pot fi doar prefabricate, cele ingropate apartin deopotriva celor doua categorii. Asadar, in cele ce urmeaza ne vom referi cu precadere la constructii piscine ingropate.
- Piscina construita: Piscina construita de la zero se realizeaza, in general, din beton armat, iar suprafetele sunt finisate cu diferite materiale. De exemplu, suprafetele din beton pot fi imbracate cu mozaic sau se pot vopsi cu diverse solutii epoxidice. In principiu, desi este mai greu de construit, o astfel de piscina va va oferi control absolut asupra tuturor datelor tehnice legate de piscina. Astfel, veti putea stabili forma, dimensiunile, adancimea, dar si calitatea materialelor utilizate in procesul de constructie.
- Piscina prefabricata: Piscinele prefabricate sunt o alternativa mult mai rapida. Practic, acestea se monteaza intr-o groapa sapata la dimensiune si pot fi utilizate intr-un timp mult mai scurt. In plus, acestea sunt mult mai usoare si nu necesita fundatie, fiind montate direct pe un pat de pietris si nisip. Pe scurt, montarea unei piscine prefabricate este mult mai convenabila. La randul lor, piscinele prefabricate sunt de doua tipuri, metal sau poliester.
Ce material alegem pentru constructia piscinei?
Intelegem, asadar ca exista mai multe materiale de constructie piscina. Cu toate acestea, in alegerea materialului potrivit ar trebui sa tineti cont de mai multe aspecte. Iata, deci, care sunt caracteristicile fiecarui material in parte:
Piscina din beton
In constructia piscinelor, betonul poate fi folosit in doua moduri. Fie prin turnarea betonului monolit in cofraje armate, fie prin torcretare. Daca cu prima modalitate suntem mai familiari, torcretarea presupune realizarea conturului piscinei din caramida si aplicarea unui strat de beton peste, cu ajutorul unui aparat cu aer comprimat, special destinat acestui procedeu. Indiferent de modalitatea pentru care veti opta, iata doua motive pentru care ar trebui sa optati pentru o piscina din beton:
- Dimensiuni: Piscinele din beton se pot construi atat pe suprafete reduse, cat si pe suprafete mai extinse. Mai mult decat atat, puteti controla deopotriva si adancimea piscinei;
- Longevitate: Asemenea oricarei structuri din beton, constructia unei piscine din beton reprezinta o investitie pe termen lung. In plus, aceasta poate rezista chiar si in conditii dure.
Piscina metalica
Piscinele metalice sunt de obicei construite din panouri de otel galvanizat, pentru a rezista la coroziune. Cu toate acestea, este demn de mentionat faptul ca acest tip de piscina necesita turnarea unei placi din beton drept suport. Din acest motiv, asemenea piscinelor construite in totalitate din beton, si cele metalice necesita obtinerea unei autorizatii de constructie. In ceea ce priveste avantajele, iata doua dintre acestea:
- Montaj: O piscina din panouri de otel galvanizat se poate monta si da in folosinta in mai putin de doua saptamani;
- Versatilitate: Datorita modului de productie (din panouri) acestea permit un anumit grad de personalizare a dimensiunilor, dar nu neaparat si al aspectului.
Piscina poliester
Nu in cele din urma, in ultimii 10 ani, piscinele din poliester au cunoscut o popularitate in continua crestere in tara noastra. Desi nu pot fi personalizate (fiind prefabricate), acestea au o multime de alte avantaje. Iata doua motive pentru care va recomandam piscinele din poliester:
- Pret: Piscinele din poliester sunt, poate, cea mai economica solutie. De exemplu, pretul de constructie piscina poliester este cu pana la 50% mai mic decat in cazul celor din beton;
- Mentenanta: Spre deosebire de piscinele din beton sau cele din metal, care necesita anumite tratamente sau chiar refinisarea suprafetelor, costurile pentru intretinerea unei piscine din poliester sunt aproape inexistente. Practic, de cele mai multe ori va fi suficienta doar curatarea regulata a bazinului.
Factori de avut in vedere inainte de inceperea lucrarilor
Am discutat pana acum despre tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a putea face alegerile potrivite. Cunoscand aceste date, putem trece la detalierea fazelor de constructie piscina, mentionate in introducere. Asadar, faza premergatoare demararii lucrarilor se desfasoara, de cele mai multe ori, dupa cum urmeaza:
- Buget: Determinati un buget realist pe care vi-l puteti permite pentru constructia piscinei. Acest lucru este vital si va influenta in mod direct toate alegerile viitoare. Cu toate acestea, chiar daca lucrati cu un buget limitat, tineti intotdeauna cont de calitatea materialelor. De exemplu, daca va doriti o piscina mai mare, dar bugetul nu va permite, considerati, mai degraba, reducerea dimensiunilor decat utilizarea unor materiale necalitative.
- Tip si forma: Aveti in vedere faptul ca tipul si forma piscinei pot influenta intreg aspectul, dar si functionalitatea proprietatii. De exemplu, o piscina supraterana poate reprezenta o intrerupere vizuala a aspectului curtii, in timp ce o piscina ingropata va ocupa definitiv spatiul in care decideti sa o amplasati. Asadar, daca planuiti sa faceti o investitie pe termen lung, va recomandam sa optati pentru o piscina ingropata. De asemenea, pentru a putea personaliza forma si detaliile tehnice ale piscinei, am stabilit deja faptul ca materialul potrivit este betonul. Daca insa aveti nevoie de o solutie temporara, optati pentru piscinele supraterane.
- Amplasament: Piscinele pot fi atat exterioare, cat si interioare. Luarea unei decizii in acest sens este extrem de importanta. Daca planuiti sa o amplasati la interior, identificati, in primul rand, daca structura cladirii permite acest lucru. Daca optati pentru o piscina exterioara, stabiliti amplasarea acesteia in curte si, deopotriva, ganditi-va daca o veti acoperi sau nu. De cele mai multe ori, un acoperis piscina poate reprezenta o investitie extrem de eficienta pe termen lung. Nu doar ca acesta va proteja piscina, dar aceasta va putea fi utilizata pe tot parcursul anului, indiferent de vreme.
- Avize de constructie: Dupa cum ati vazut, anumite tipuri de piscine (in special cele care presupun structuri din beton) presupun obtinerea unor autorizatii si avize de constructie. In acest sens, dupa ce ati identificat solutia potrivita, discutati cu constructorul sau cu producatorul pentru a putea demara procedurile de obtinere a avizelor, daca este cazul.
Etape de urmat in constructia unei piscine
Acum ca ati stabilit toate detaliile tehnice si, dupa caz, ati obtinut avizele, puteti proceda la demararea lucrarilor de constructie piscina propriu-zise. Iata asadar cum se construieste o piscina, in functie de modelul pentru care ati optat:
Piscina construita din beton
Daca ati optat pentru beton ca material principal de constructie al piscinei, iata cum se vor desfasura lucrarile pe santier:
- Excavarea solului: Se va trasa conturul viitoarei piscine si se va excava pamantul. In acest sens, aveti in vedere faptul ca groapa ar trebui sa fie cu aproximativ 30 cm mai lata, mai lunga si mai adanca decat dimensiunea dorita a interiorului piscinei, pentru a acomoda zidurile din beton;
- Montarea armaturilor: Se vor monta armaturile din otel pe toata suprafata piscinei, atat pe peretii laterali, cat si cele pentru placa inferioara;
- Montarea instalatiilor: Pe sub armaturile din otel, se va proceda la montarea tevilor de recirculare a apei si a altor accesorii necesare pentru functionarea optima a piscinei;
- Turnarea betonului: Betonul se poate turna in cofraje sau, asa cum spuneam mai sus, prin torcretare. Aceasta etapa este de altfel si cea mai de durata, intrucat betonul se poate usca chiar si in mai bine de 14 de zile;
- Hidroizolarea suprafetelor: Betonul nu este un material hidroizolant, ceea ce inseamna ca in lipsa tratarii in acest sens, apa se va scurge din piscina prin pereti, relativ rapid;
- Realizarea marginilor: Se va proceda la finisarea conturului piscinei cu solutia dorita. Sfat util: Intotdeauna optati pentru materiale antiderapante si nu pentru cele lucioase;
- Finisarea piscinei: Nu in ultimul rand, se vor finisa peretii si placa inferioara a piscinei. Asa cum mentionam mai sus, finisajele pentru piscinele din beton pot fi de mai multe tipuri. De cele mai multe ori, insa, proprietarii opteaza pentru vopsele epoxidice sau pentru mozaic ceramic.
Piscina prefabricata
In cazul piscinei prefabricate, etapele de constructie sunt mult mai simplificate. Cu toate acestea, exista anumite similitudini in procesul de montaj. Iata, deci, cum se monteaza piscinele prefabricate:
- Excavarea solului: Se va proceda la fel ca in cazul piscinelor din beton, cu mentiunea ca marginile de siguranta nu trebuie sa fie atat de mari (30 cm);
- Patul de rezistenta: Pentru a inlocui fundatia si pentru a asigura, totusi, rezistenta solului, se va turna un strat de pietris si nisip in partea inferioara a gropii. Dupa turnare, amestecul trebuie nivelat si tasat foarte bine;
- Montarea instalatiilor: Procedam la fel ca in cazul piscinelor din beton;
- Montarea piscinei: Se va monta piscina in pozitie cu ajutorul unei macarale, verificandu-se nivelul inainte de fixare;
- Finisarea marginilor: Se va proceda la fel ca in cazul piscinelor din beton.
Nu in ultimul rand, este demn de mentionat faptul ca, indiferent de tipul piscinei pentru care ati optat, sistemul de filtrare se monteaza, in general, separat.
Sfaturi pentru constructii piscine de calitate
Pentru a va bucura de o constructie piscina de calitate, este important sa respectati doar cateva detalii, atat in timpul proiectarii, cat si in timpul executarii lucrarilor. Asadar, iata trei sfaturi din partea specialistilor in acest sens:
- Verificati solul: Inainte de demararea lucrarilor, apelati la o firma specializata pentru a identifica tipul solului, precum si nivelul panzei freatice. In cazul in care panza freatica se afla prea sus, va fi necesara montarea unor drenuri imprejurul piscinei. De asemenea, daca solul nu este suficient de rezistent, se va interveni prin realizarea unei fundatii solide.
- Montati un sistem de recirculare performant: Nu este suficient sa construiti o piscina pentru a va bucura de aceasta alaturi de prieteni. In acest sens, pentru a evita problemele, alegeti un sistem de recirculare si filtrare a apei performant. Tineti cont, de asemenea, de volumul de apa din piscina atunci cand alegeti pompa de recirculare. Pentru a fi considerata performanta, aceasta ar trebui sa poata recircula toata apa din piscina in aproximativ 6 ore.
- Alegeti materialele potrivite: De la materialele de constructie si pana la finisajele folosite, nu faceti niciodata rabat de la calitate. In caz contrar, costurile pentru mentenanta si reparatii vor fi mult mai mari pe termen lung. Discutati cu constructorul pentru a identifica cele mai bune solutii in functie de bugetul de care dispuneti.
Asadar, daca planuiti sa investiti in constructia unei piscine, acum ar trebui sa dispuneti de toate informatiile pentru a demara cu succes proiectul. Amintiti-va ca alegerea piscinei potrivite se face in raport cu bugetul pe care il puteti aloca, dar si cu modul de utilizare al piscinei. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa va uram spor la lucru!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.