- Categorii: Constructii, Piscine
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Dintre toate tipurile de piscine, cele construite din beton sunt, poate, cele mai eficiente. In primul rand, o constructie piscina din beton poate fi personalizata in functie de propriile cerinte. Prin comparatie, piscinele prefabricate sunt mult mai greu de adaptat nevoilor cumparatorului. In acest sens, daca explorati ideea de a construi o piscina din beton, in materialul prezent gasiti informatiile necesare pentru demararea unui astfel de proiect:
- Ce materialele de constructii piscine din beton sunt recomandate;
- Care sunt etapele de construire piscina beton;
- Cat costa proiectul de constructie al unei piscine din beton.
Ce beton alegem pentru o constructie piscina din beton?
Inainte de a discuta despre etapele de constructie piscina din beton, trebuie stabilit aspectul modului de constructie propriu-zis. Astfel, piscinele din beton pot fi construite fie prin turnare, fie prin torcretare.
Beton turnat
Realizarea prin turnare a piscinelor din beton este, poate, cea mai des intalnita tehnica in tara noastra. Asa cum, cu siguranta, v-ati dat seama, pentru constructia unei astfel de piscine, se realizeaza, in primul rand, formele (cofrajele din lemn), se monteaza armaturile, iar mai apoi se toarna betonul monolit. Tehnica turnarii betonului (in special in cazul piscinelor) prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Iata cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le cunoasteti despre constructia piscinelor din beton turnat:
- PRO: Piscinele din beton turnat sunt extrem de compacte si au o rezistenta la compresiune de peste 4000 psi. In acest sens, acest tip de piscine ar trebui sa poata rezista unei presiuni foarte mari, fara a prezenta daune;
- PRO: Tehnica turnarii betonului este poate cea mai comuna. Astfel, constructorii sunt extrem de experimentati in acest sens si nu vor intampina probleme pe parcursul construirii piscinei;
- CON: Turnarea presupune, dupa cum ati vazut, mai multa munca. Astfel, cofrarea, armarea, iar mai apoi turnarea (care se realizeaza treptat si in timpul careia se utilizeaza un vibrator pentru compactare) dureaza mai mult si necesita un numar mai mare de lucratori.
Beton torcretat
Torcretarea presupune aplicarea unui strat de beton pe peretii piscinei, cu ajutorul unui aparat special cu aer comprimat. Astfel, spre deosebire de piscinele din beton turnat, cele realizate prin torcretare sunt mult mai usor de construit si presupun mai putina forta de munca. In ceea ce priveste caracteristicile acestui procedeu, iata ce ar trebui sa stiti:
- PRO: Costurile pentru manopera sunt reduse considerabil, prin comparatie cu piscinele turnate. In general, in timp ce pentru turnare este nevoie de o echipa de mai mult de 4 persoane, torcretarea se poate realiza si de catre un singur muncitor;
- PRO: Tehnica de impuscare a cimentului pe suprafetele piscinei creste, de asemenea, puterea de compresiune. Astfel, piscinele din beton torcretat au o putere de compresiune de peste 6000 psi;
- CON: Suprafetele torcretate nu au un aspect foarte neted si necesita finisare. In acest sens, inainte de aplicarea vopselei epoxidice, piscina va trebui finisata (de exemplu, cu ipsos). Aveti in vedere faptul ca acest procedeu genereaza costuri suplimentare.
Principalele forme de piscine
Cel mai important aspect de care se bucura orice constructie piscina din beton este versatilitatea. Pe scurt, acestea pot lua orice forma doriti, indiferent de complexitate. Mai mult decat atat, in timp ce piscinele prefabricate au o adancime standard, in cazul celor din beton, veti putea, de asemenea, controla si acest aspect. Cu toate acestea, exista cateva forma clasice. Iata care sunt acestea:
- Forma dreptunghiulara (sau liniara): este poate cea mai frecventa. Motivul pentru care foarte multe persoane opteaza pentru acest design este practicitatea. Pe scurt, acestea deservesc scopului pentru care au fost construite, iar costurile pentru constructia si mentenanta sunt relativ reduse;
- Forma libera: ofera cel mai mare grad de personalizare. Aceste modele de piscine pot lua diferite forme, in functie de preferinte. Practic, atunci cand optati pentru o astfel de piscina aveti mana libera din punct de vedere al imaginatiei;
- Forma bob de fasole: este, de asemenea, populara in randul constructorilor din intreaga lume. Aceasta este relativ usor de construit, iar formele curbate sunt ceva mai elegante decat cele liniare;
- Forma ovala (sau circulara): se face remarcata prin simplitatea sa. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca acestea nu sunt tocmai cele mai practice. Adesea, aceasta forma presupune extinderea pe o suprafata destul de mare de teren;
- Forma L: este ideala pentru cei care doresc sa separe intr-o oarecare masura piscina in doua zone – una pentru inot si relaxare sau una mai adanca, pentru adulti, si una mai putin adanca, pentru copii.
Etape de constructie piscina din beton
Inainte de a detalia etapele de constructie piscina din beton, trebuie mentionat faptul ca intotdeauna acestea ar trebui executate de catre constructori profesionisti. Asadar, ghidul urmator are scopul de a va informa, astfel incat sa puteti supraveghea si eventual coordona santierul. Acestea fiind spuse, iata cum se construieste o piscina din beton:
- Proiectarea: Vom incepe prin stabilirea pozitiei piscinei in curte, urmand ca mai apoi sa stabilim cotele. In functie de acestea, o echipa specializata va realiza proiectul tehnic de executie. In baza acestei documentatii, veti putea obtine, de asemenea, avizul de la Primarie.
- Excavarea solului: Vom trasa conturul piscinei (respectand atent cotele din proiect) si vom trece la excavarea solului. Pentru piscinele din beton, groapa ar trebui sa fie cu aproximativ 20-30 cm mai mare decat interiorul dorit (pentru a acomoda grosimea zidurilor). Desi sapaturile se pot realiza si manual, se recomanda utilizarea unui excavator, pentru mai multa precizie.
- Nivelarea suprafetelor: Vom proceda la nivelarea peretilor si vom aplatiza pe cat de mult posibil baza. Sfat util: Piscinele nivelate corespunzator prezinta un risc mult mai mic de a se crapa in timp. Luati-va, asadar, timpul necesar pentru a va asigura ca acest pas este executat cat mai corect.
- Armarea peretilor si a bazei: Dupa ce toate suprafetele au fost netezite, vom putea trece la armarea peretilor si a bazei. Atentie! Piscinele din beton torcretat nu necesita cofrare. Daca, totusi, optati pentru constructii piscina din beton turnat, procedati, de asemenea, la montarea cofrajelor din lemn.
- Montarea conductelor: In spatele armaturilor, vom instala toate conductele din PVC de alimentare, evacuare si recirculare a apei. Sfat util: Pentru a asigura o instalatie de calitate, apelati, mai degraba, la serviciile unui instalator profesionist. De exemplu, o panta necorespunzatoare ar putea conduce la incapacitatea de a evacua apa din piscina.
- Montarea sistemului de filtrare: Sistemul de recirculare si filtrare a apei se instaleaza separat de piscina. Adesea, acesta se monteaza sub nivelul solului. Drept urmare, pentru a usura intreg procesul de constructie al piscinei, sapati groapa pentru sistemul de filtrare odata cu groapa pentru piscina. Atentie! Acest procedeu presupune, de asemenea, racordarea la sistemul electric al casei. Pentru circuitele electrice, se va apela la un electrician profesionist.
- Betonarea: Vom turna sau torcreta betonul (dupa caz) atat pe peretii piscinei, cat si pe fundul acesteia si vom nivela suprafetele si vom astepta 10 – 15 zile pentru ca acesta sa se usuce. Sfat util: Pentru o spori rezistenta, grosimea zidurilor ar trebui sa fie de cel putin 15 cm.
- Finisarea cuvei: Vom proceda la hidroizolarea piscinei si la montarea materialelor de finisare. Astfel, cuva piscinei se poate finisa fie cu vopsea epoxidica, fie cu placi de portelan sau ceramice. Dupa finalizarea acestei etape, vom astepta pana cand materialele s-au uscat complet.
- Finisarea marginilor: Finisarea conturului piscinei este, poate, la fel de important precum finisarea piscinei in sine. Pentru aceasta, vom utiliza materiale antiderapante in care, in mod ideal, vom incorpora si scurgeri speciale de captare a apei.
- Montarea accesoriilor: Vom monta toate accesoriile pentru piscina – scari metalice, sisteme de iluminare, filtre, sisteme de incalzire ale apei, etc. In final, tot ce ramane de facut este sa umplem piscina cu apa si sa ne bucuram de aceasta alaturi de cei dragi.
Finisaje si accesorii folosite in constructia unei piscine
Adesea, o constructie piscina din beton nu este completa fara accesorii. Mai mult, accesoriile si finisajele cantaresc foarte mult in ceea ce priveste eficienta si confortul. In acest sens, iata ce solutii sunt potrivite si recomandate atunci cand construiti o piscina din beton:
Finisaje si modele pentru placare piscina
Asa cum spuneam, piscinele din beton pot fi finisate cu o multime de materiale. Cu toate acestea, nu toate materialele prezinta si un grad ridicat de eficienta. In acest sens, constructorii recomanda urmatoarele solutii:
- Mozaicul: Este una dintre cele mai populare solutii de finisare din mai multe motive. In primul rand, mozaicul este foarte rezistent la schimbarile bruste de temperatura. In al doilea rand, spre deosebire de alte materiale, acesta nu se decoloreaza. Si nu in ultimul rand, poate cea mai importanta caracteristica a mozaicului in raport cu constructia piscinelor este impermeabilitatea;
- Linerul: Fabricat dintr-o membrana PVC, linerul este o solutie extrem de flexibila si din ce in ce mai populara pentru finisarea piscinelor. In plus, acesta tine rol atat de finisare, cat si de hidroizolare a piscinei. De asemenea, desi cea mai intalnita culoare este albastrul, linerele vin in mai multe culori si pot fi chiar si imprimate cu diverse modele.
Tipuri de plaje si borduri
Ideal ar fi ca, pentru bordurile piscinei sa se foloseasca materiale antiderapante si capabile sa capteze apa. De cele mai multe ori, acestea pot fi achizitionate sub forma unor dale (din piatra sau material compozit). Rolul acestora este atat estetic, cat si functional, prin sporirea gradului de siguranta al utilizatorilor piscinei. Principalele tipuri de plaje si borduri pentru piscine sunt:
- Piatra naturala: Are o rezistenta crescuta, atat la impact, cat si la socurile termice. In plus, vor oferi piscinei un aspect mai natural si mai elegant;
- Dale din beton: Costul pentru achizitionarea dalelor de beton este mai mic decat cel al pietrei naturale. In plus, acestea pot asigura un aspect uniform si sunt mai usor de intretinut;
- Dale din lemn: Plajele din lemn au un aspect foarte elegant, insa elementele de cherestea trebuie tratate periodic pentru a rezista la umezeala.
Filtrare apa
Sistemele de filtrare sunt poate cele mai importante componente ale piscinei. In lipsa acestora, apa din bazin ar trebui schimbata odata la cateva zile. Pe scurt, piscina ar deveni impracticabila. In ceea ce priveste alegerea sistemului potrivit, trebuie sa stiti ca producatorii propun mai multe tehnologii:
- Filtrare cu nisip: Nisipul este folosit pentru a filtra chiar si cele mai fine particule de mizerie (de pana la 40 de microni). In plus, acest tip de filtru se schimba doar odata la 3 – 5 ani;
- Filtre cu cartus: Cartusele sunt fabricate fie din poliester, fie din hartie si se remarca prin faptul ca filtreaza cu o acuratete mult mai mare. Mai mult decat atat, filtrele sunt usor de schimbat, astfel ca sunt considerate o varianta mult mai eficienta.
Iluminare si scari
In cazul unei constructii piscine beton, scarile pot fi fie integrate, insa se poate opta deopotriva si pentru trepte din otel inoxidabil. Alaturi de sistemele de iluminare, acestea vor infrumuseta aspectul piscinei, fiind, deopotriva, si foarte practice.
Alte accesorii
Intotdeauna, in accesorizarea piscinei trebuie sa aveti in minte atat practicitatea, cat si partea estetica. Iata doar cateva idei de accesorii pe care le puteti folosi cu succes:
- Umbrele sau pergole: Amenajarea unui spatiu umbrit se traduce prin sporirea confortului utilizatorilor;
- Acoperis piscina: Acoperisurile pentru piscine deservesc deopotriva pentru protejarea piscinei in sine, dar si pentru siguranta utilizatorilor;
- Prelata: In cazul in care nu optati pentru acoperirea piscinei, va recomandam sa utilizati cel putin o prelata pentru a o proteja de praf sau mizerie.
Care este pretul mediu pentru construirea unei piscine din beton?
Pretul de constructie piscina din beton difera de la un caz la altul. Primul si cel mai important aspect pe care ar trebui sa il aveti in vedere este complexitatea proiectului.
Cu cat proiectul este mai complicat, cu atat mai mult vor creste costurile. In al doilea rand, tehnica de realizare (turnare sau torcretare) influenteaza, de asemenea, pretul final. In acest sens, pentru a obtine o oferta concreta, va recomandam sa apelati direct la o firma specializata.
Acestea fiind spuse, daca planuiti sa construiti o piscina din beton, explorati foarte bine variantele si decideti in consecinta. Desi in materialul prezent am incercat sa raspundem posibilelor intrebari legate de constructia de piscine din beton, daca simtiti ca mai aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa contactati o echipa de profesionisti! Spor la treaba si balaceala placuta!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.