Usi din lemn

usi din lemn

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calitatile lemnului sunt cunoscute si apreciate in constructii. De la elementele de sustinere si cofrare, pana la producerea de pereti, pardoseli, acoperisuri si alte piese ce contribuie la edificarea planului de construire a cladirii. Pe langa aceste utilizari, este demn de mentionat faptul ca se pot fabrica la dimensiunea dorita si usi din lemn, ce pot fi montate pentru fatada sau interiorul cladirilor.

Ce sunt usile din lemn?

Prin usi din lemn se intelege structura compusa din toc si foaia de usa, ambele realizate, de cele mai multe ori, integral din lemn. Diversitatea constructiva pe care o ofera lemnul este generoasa, pentru ca prelucrarea se face usor la cotele cerute de beneficiar. Pot fi introduse la cerere elemente vitrate din sticla, astfel incat foile de usa sa permita patrunderea luminii.

Despre calitatea usilor din lemn se poate vorbi doar atunci cand pot indeplini functiile principale pentru care sunt solicitate, si anume:

 • Garantarea unei inchideri eficiente la contactul dintre usa si toc;
 • Blocarea factorului meteo asupra spatiului interior;
 • Stoparea in mare masura a zgomotului de dincolo de usa;
 • Posibilitatea de a asigura o securizare optima impotriva efractiei;
 • Timp mare de utilizare prin rezistenta la manevrari repetate;
 • Variante convenabile de intretinere periodica;
 • Solutii disponibile si rapide in caz de reparatii;
 • Costuri decente pentru servisarea feroneriei si a yalelor.

Chiar daca aceste cerinte par greu de adus laolalta, in practica aveti la dispozitie firme profesioniste care ofera tot acest pachet. Decizia de achizitionare trebuie sa fie directionata spre acest tip de colaborare, altfel usile din lemn construite in orice atelier pot crea probleme.

usi din lemn cu geam

Tipuri de usi din lemn

Destinatia utilizarii pentru usi din lemn este primul indiciu de care trebuie tinut cont. Este evident faptul ca o usa montata la intrarea in cladire va fi in contact direct cu factorii meteo, prin urmare este necesar ca esenta lemnului si finisajul usii sa fie de foarte buna calitate.

Pentru usile din interior aceste cerinte pot fi usor relaxate, insa exista locuri, cum sunt baia sau bucataria, unde ar putea fi necesare masuri suplimentare de protejare a usilor. Pentru a observa cele mai importante caracteristici pentru usi din lemn, va prezentam cele doua categorii:

Usi pentru interior

Este preferabila inchiderea camerelor sau dependintelor unei cladiri cu usi din lemn. In mod deosebit, dar nu numai, in contextul unui plan arhitectural domestic, usile din lemn sunt dorite pentru frumusetea si caldura estetica a acestui material.

Adaugarea de elemente de design pe foaia de usa contribuie la aspectul general al casei. Accesorizarea, dupa preferinta, cu un sistem de inchidere tip yala va fi definita de beneficiar.

Cand comandati usi de interior din lemn trebuie sa va asigurati ca performanta de termoizolare si fonoizolare coincide cu ceea ce aveti nevoie.

Esenta lemnului pentru usi de interior nu trebuie sa fie neaparat tare, avand in vedere ca nu sunt expuse variatiilor mari de temperatura, umiditatii excesive sau riscului de efractie;

usi din lemn pentru interior

Usi pentru exterior

In cazul acestor usi se pune accent pe esenta lemnului. Este esential sa fie aleasa o esenta rezistenta la umezeala si actiuni mecanice. Cele mai multe dintre usile de exterior au suprafata foii de usa plina pentru a nu lasa vizibil interiorul.

Se poate face o exceptie prin montarea unui panou din sticla securizata si mata, ce permite iluminarea naturala a holului de intrare in cladire. Acest panou trebuie dimensionat, astfel incat sa nu fie posibila patrunderea fizica prin efractie.

De regula, astfel de varianta de design la usi din lemn se realizeaza cand cladirea se afla la distanta de gardul stradal. Din punct de vedere termic si fonic, usile din lemn montate la exterior trebuie sa detina performate foarte bune.

In plus, protejarea lemnului la umiditate se realizeaza cu metode profesionale de impregnare a fibrei si solutii de finisaj adecvate. Grosimea acestor usi trebuie sa permita instalarea unui sistem performant de inchidere si a unei feronerii pe masura.

usi din lemn pentru exterior

Luand in calcul aceste amanunte, sunteti asigurati ca oricare dintre modelele de usi din lemn pe care le veti alege isi vor indeplini sarcina in functie de scopul utilizarii. Consultanta in acest domeniu este o masura de prevedere pentru a nu consuma fonduri pe produse ce nu indeplinesc toate cerintele prezentate.

Caracteristici usi din lemn

Daca nu ati mai utilizat pana in prezent usi din lemn, este important sa cunoasteti principalele caracteristici ale acestui produs. Exista diferente importante intre lemn si alte materiale din care se pot fabrica usi in general. Studiati in continuare aceste caracteristici pentru a fi siguri ca usile din lemn sunt solutia potrivita:

 • Aspect estetic deosebit ce ofera clasicul design traditional;
 • Siguranta si durabilitate reale;
 • Versatilitate in privinta alegerii esentei de lemn;
 • Varietate legata de modalitatea de finisare;
 • Vopsirea sau relacuirea finisajului pentru alt concept de design;
 • Solutii reale si eficiente de conservare ale lemnului prin impregnare;
 • Capacitate foarte buna de stopare a tentativei de efractie;
 • Potential ridicat pentru termo si fonoizolatie;
 • Variante conceptuale simplu de realizat gratie prelucrarii usoare;
 • Pret competitiv in raport cu beneficiile primite;
 • Adaptabilitate generala foarte buna.

Urmarind aceste caracteristici si bifand pe cele mai multe dintre ele, sunteti deja mai aproape de a comanda un set de usi. Adaptabilitatea usilor fabricate din lemn pare sa fie punctul forte al caracteristicilor acestora. Putine materiale pot sa fie atat de permisive cum este lemnul, prin urmare solitati personalizare estetica si functionala completa.

usi din lemn masiv

Cum determinam calitatea usilor?

Accentul pus pe calitatea usilor este justificat, pentru ca de acest aspect vor depinde o perioada lunga de timp calitatea confortului si reducerea cheltuielilor energetice. Eficienta usilor trebuie sa se bazeze pe o serie de caracterisitici cu care vin fiecare dintre materialele ce le compun. Pentru exemplificare, prezentam in continuare aceste materiale si cat de importanta este calitatea acestora:

 • Lemn de calitate superioara – Fiind vorba despre materialul predominant, lemnul trebuie ales in corelatie cu locul de montaj al usilor. Daca pentru usi de interior se poate folosi o esenta de lemn cu proprietati de rezistenta generala mai reduse, pentru usi de exterior acestea trebuie sa fie foarte bune. Lemnul va fi intotdeauna ales din acelasi lot in cazul in care sunt necesare mai multe usi. Acest lucru inseamna ca lemnul are aceleasi proprietati fizice si in mod special nivelul de umiditate al fibrei este acelasi;
 • Geam termoizolant – Cand se doreste ca foaia usii sa fie decupata pentru aport de lumina si originalitate a designului, spatiul obtinut va fi acoperit cu geam termoizolant. In functie de cerinta beneficiarului, acest geam poate fi clar sau mat, ori poate avea anumite modele. Aceasta manopera este lucrata frecvent si poate fi folosita pentru orice tip de utilizare al usilor. Folosind sticla izolanta nu veti pierde nimic din calitatile de etansare ale usii;
 • Feronerie de calitate – Usile sunt frecvent utilizate si acest lucru impune o rezistenta sporita a sistemului de feronerie. Acesta are rol multiplu, contribuind la sustinerea greutatii foii de usa si mentinerea in timp a planeitatii fata de toc. Simultan o feronerie de calitate este capabila sa exercite o presiune constanta si egal distribuita pe toc. Acest lucru asigura pastrarea etanseitatii la temperatura exterioara si la patrundere apei in cazul usilor de exterior;
 • Montaj corect – Metoda de montaj trebuie sa fie profesionala si sa respecte pasii de lucru. Golurile de usa trebuie sa fie curate si cat mai drepte. Nu se monteaza o usa din lemn intr-un gol al carui perimetru din mortar nu este inca uscat. Distanta dintre tocul usii si ziduri trebuie sa fie de cel mult 5 cm pentru a nu incarca spatiul cu o cantitate mare de material izolator. Asezarea la nivel in toate planurile se realizeaza cu scule profesionale. Fixarea se face in puncte multiple cu materiale consumabile adecvate si rezistente. O lucrare profesionala garanteaza ca usa din lemn va functiona fara zgomot si va etansa impecabil.
usa din lemn

De ce sunt o solutie ideala pentru orice cladire?

Scopul principal al montarii usilor este asociat cu protectia in scopuri multiple a cladirii. Simultan se urmareste si coordonarea cu aspectul estetic, lucru care se poate realiza extrem de usor cand sunt folosite usi din lemn. Scopurile pragmatice ale folosirii usilor din lemn la majoritatea cladirilor sunt prezentate in continuare.

 • Izolatie termica – Lemnul este cunoscut pentru capacitatea sa termoizolanta, caracteristica ce poate varia in functie de densitatea fibrei. In situatii deosebite de clima se poate asigura o grosime suplimentara a foilor de usa, ceea ce va permite o protectie termica foarte buna. Exista si varianta prin care usile din lemn se pot capitona la interior, manevra care va suplimenta, inclusiv, necesarul de intimitate fonica;
 • Izolatie fonica – Bazandu-se pe aceeasi caracteristica de densitate si grosime a materialului cu care se produce usa din lemn, scopul izolatiei fonice este indeplinit cu succes. In spatele unei usi din lemn, zgomotul stradal este sensibil diminuat, iar in cazul usilor de interior zgomotul produs de pasi sau a altor activitati din cladire se va diminua;
 • Protectie antiefractie – Distrugerea unei foi de usa din lemn de esenta tare este o provocare pentru cel care ar intentiona sa patrunda prin forta. Usa este in paralel sustinuta de calitatea feroneriei si a sistemului de inchidere. Aceasta combinatie asigura suficient timp proprietarului (prezent, sau nu, in cladire), ori sistemului electronic antifurt sa decida masurile de siguranta.

In consecinta, se poate afirma ca alegerea unor usi din lemn reprezinta solutia ideala pentru o buna parte dintre cladirile nou construite, ori pentru cele aflate in renovare. In mediul rezidential sunt si vor ramane, fara indoiala, cele mai apreciate.

usi pentru camere din lemn

Care sunt principalele esente de lemn folosite?

Performanta usilor din lemn tine si de esenta acestuia. Consumul de material lemnos pentru usi este mare datorita suprafetei expuse. Se va face o asociere corecta intre esenta de lemn si locul in care va fi folosita usa. Pentru usi de exterior se alege o esenta tare, iar pentru usi de interior, estenta poate sa fie una media sau moale. Pentru exemplificare, va prezentam cateva esente ale lemnului ce sunt folosite la producerea usilor:

 • Brad, molid sau pin – Sunt cele mai des folosite esente moi pentru usile de interior, usor de prelucrat si personalizat. Vor fi suficient de rezistente incat usile sa devina cu adevarat folositoare, sa previna pierderile de energie calorica si sa reduca zgomotul din cladire. Nu sunt recomandate pentru usi la exterior;
 • Fag – Este o esenta de lemn recunoscuta pentru duritate si rezistenta la uzura. Se remarca si prin capacitatea excelenta de a putea fi prelucrata la cald prin indoire, mentinandu-si ulterior forma. Prelucrarea se face doar cu utilaje specializate, iar aspectul estetic prezinta un luciu natural cu nuante de crem deschis amestecate cu accente de maro. Este o solutie buna pentru usile de exterior;
 • Stejar – O esenta de lemn renumita pentru duritate si potential de indoire prin metode profesionale. Cea mai importanta caracteristica este legata de rezistenta foarte buna la umezeala, lucru care aduce esenta de stejar intre primele materiale folosite la usi de exterior. Prelucrarea este relativ dificila daca nu este realizata in conditii profesionale;
 • Lemn de frasin – Asemanarea dintre aceasta esenta si cea de stejar este mare, insa exista o deosebire esentiala. Usile realizate din lemn de frasin sunt cele mai elastice, preluand astfel socurile in cazul incarcarile de efractie. Se poate prelucra si finisa usor, fibra permitand acest lucru.

Este important sa alegeti esenta de lemn care oferea cele mai multe beneficii pentru ambele tipuri de usi existente intr-o cladire. In acest moment, consultanta de specialitate este recomandata pentru ca rezultatul pe termen lung sa fie in acord cu propriile cerinte.

Usile din lemn sunt, fara indoiala, cele mai apreciate. Naturaletea lemnului nu poate fi replicata, orice fals fiind imediat indentificat. Calibrand corect aspectul estetic general urmarit cu calitatile fizice ale materialului, pe care il veti alege pentru usi din lemn, aveti asigurat mixul perfect de rezistenta si design deosebit.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.