Acoperis balcon

acoperis balcon

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Fie ca este vorba despre o casa sau despre un apartament, constructia unui acoperis balcon reprezinta una dintre cele mai eficiente investitii. Tocmai datorita popularitatii in crestere a acestora, in cele ce urmeaza vom discuta despre:

 • Care este structura recomandata pentru acoperirea balcoanelor;
 • Ce materiale puteti folosi pentru invelisul acoperisului;
 • Cum identificati un acoperis de calitate pentru balcon.

De ce este important acoperisul balconului?

Montarea unui acoperis balcon, fie la casa, fie la un apartament, inseamna, in primul rand, extinderea perioadei de utilizare a spatiului respectiv. Asadar, indiferent daca planuiti sa utilizati spatiul in scop de relaxare, ori doriti sa depozitati diferite bunuri pe balcon, acoperisul va permite acest lucru in conditii optime. Cu toate acestea, una dintre cele mai dificile aspecte ale amenajarii balcoanelor acoperite este alegerea solutiilor potrivite. 

balcon acoperit

Tip acoperis in functie de structura

Atunci cand construiti un acoperis pentru balcon, primul aspect pe care va trebui sa il stabiliti este materialul din care va fi construita structura de rezistenta. In primul rand, materialul de constructie potrivit trebuie sa fie suficient de usor pentru a nu ingreuna structura cladirii. Astfel, identificam doua solutii pentru structura acoperisului: lemnul si metalul. 

Structura din lemn

Un acoperis pe structura din lemn este, poate, cea mai rapida si economica modalitate de invelire a balconului. Iata caracteristicile care recomanda structurile din lemn, in raport cu acoperirea balcoanelor:

 • Costul materialelor este mult mai mic. In principiu, cheresteaua este cu pana la 30% mai accesibila decat cel mai ieftin metal. Asadar, investitia initiala va fi mai mica;
 • Montajul se realizeaza mai usor. Practic, elementele din lemn sunt fixate cu coturi, cuie sau suruburi. Astfel, costurile pentru manopera vor fi mai mici;
 • Lemnul este mai putin dens si, deci, mai usor decat metalul. Asadar, structura de lemn a acoperisului nu va aplica presiune pe structura de rezistenta a casei.

Structura din metal

Acoperisurile pe structura din metal se bucura de o mai buna rezistenta decat cele din lemn. In ceea ce priveste caracteristicile, iata de ce ar trebui sa optati pentru o structura metalica:

 • Metalele sunt mai putin afectate de factorii de mediu. In timp ce lemnul necesita tratamente periodice pentru a rezista la umezeala, metalele sunt pretratate si rezista chiar si peste 50 de ani fara interventii;
 • Anumite metale, cum ar fi aluminiul, sunt foarte usoare, dar suporta incarcatura mult mai mare. Astfel, acestea nu va limiteaza in alegerea materialului de invelire si va permite chiar utilizarea unor solutii grele (precum placile ceramice sau ardezia);
 • Pentru ca nu este construita din materiale combustibile, structura din metal elimina riscul de aparitie sau de intretinere a eventualelor incendii. In acest sens, acestea sunt considerate mult mai sigure decat cele din lemn. 

In final, alegerea structurii potrivite depinde foarte mult de preferinte. Aveti in vedere, in primul rand, intrebuintarea, dar si bugetul de care dispuneti. De exemplu, daca amenajati un balcon destinat depozitarii, iar cladirea se afla intr-o zona arida, puteti opta pentru o structura din lemn. Altfel, daca doriti un acoperis mai solid pentru balcon, optati pentru o structura metalica. 

acoperis balcon integrat structura

Acoperisuri in functie de modul de construire

Daca ati stabilit materialul din care veti construi structura, trebuie sa stiti ca in functie de modul de construire, identificam doua tipuri de acoperis balcon, respectiv acoperisuri independente si acoperisuri integrate.

 • Independent de constructie: Acoperisul independent de constructie este atasat balconului, dar nu tine de structura casei. Acesta se poate monta, de exemplu, ulterior finalizarii constructiei. Adesea, acestea sunt preferate de proprietarii apartamentelor care au fost prevazute cu balcoane descoperite. 
 • Legat de constructie: Acoperisurile integrate in constructie functioneaza ca o extensie a acoperisului casei. Din acest motiv, acestea sunt adesea intalnite la ultimul nivel al constructiei si se realizeaza, in principiu, odata cu montarea acoperisului casei. 
acoperis balcon din tigla

Ce fel de material sa aleg pentru invelire?

Constructia unui acoperis pentru balcon reprezinta un proiect extrem de versatil. Din acest punct de vedere, acoperisurile balcoanelor suporta aproape orice solutie de invelire. Cu toate acestea, aveti in vedere ca materialul ales sa se potriveasca cu stilul intregii cladirii.

De exemplu, daca montati un acoperis independent, iar acoperisul casei este deja construit din tigla ceramica, este de preferat sa continuati cu acelasi material si pentru balcon. Acestea fiind spuse, iata principalele materiale pentru invelirea acoperisurilor balcoanelor:

 • Tigla ceramica: Desi costul de achizitie al tiglei este mai mare decat in cazul altor solutii, aceasta este extrem de rezistenta. Un acoperis din tigla poate rezista chiar si peste 100 de ani. In schimb, aveti in vedere faptul ca tigla ceramica este destul de grea. In acest sens, verificati, in primul rand, daca balconul poate suporta presiunea respectiva;
 • Tigla metalica: Popularitatea acesteia este intr-o continua crestere in tara noastra. In principiu, acest lucru se datoreaza faptului ca tigla metalica imita aproape perfect aspectul tiglei clasice, fiind si mult mai usoara. Aveti, totusi, in vedere faptul ca, desi este tratata in prealabil, tigla metalica are o durata de viata cuprinsa intre 25 si 50 de ani;
 • Tabla faltuita: Asemenea tiglei ceramice, tabla faltuita este o solutie usoara de invelire a acoperisului. In plus, pentru ca este produsa din foi de tabla plana, costul de achizitie al acesteia este mai mic decat cel al tiglei metalice. In schimb, costurile pentru manopera ar putea fi mai mari;
 • Sindrila: In ceea ce priveste sindrila bituminoasa, aceasta se bucura, in primul rand, de un montaj extrem de rapid. Mai mult decat atat, sindrila este impermeabila si nu va permite apei sa patrunda in structura acoperisului. In schimb, daca optati pentru o structura din lemn, va recomandam sa evitati sindrila, deoarece aceasta este foarte combustibila. 
acoperis balcon din sticla

Alte tipuri de acoperisuri

Pe langa tipurile clasice de acoperis balcon, exista si alte solutii adiacente. Doua astfel de exemple sunt acoperisurile invelite cu policarbonat sau copertinele pentru balcoane. Iata ce trebuie sa stiti despre acestea:

 • Policarbonat: Este un material extrem de performant atat usor, cat si rezistent la impact, la expunerea la soare si alte conditii atmosferice, etc. Cu toate acestea, aveti in vedere faptul ca balcoanele acoperite cu policarbonat pot dezvolta un efect de sera. In acest sens, confortul utilizatorilor ar putea avea de suferit;
 • Copertine: Copertinele retractabile sunt, poate, cea mai rapida solutie de acoperire a balconului. Pentru montare, acestea se fixeaza pur si simplu de peretele casei. Cu toate acestea, materialul se decoloreaza relativ usor in timp si poate crapa sub actiunea constanta a razelor ultraviolete. 
acoperis balcon mare

Caracteristici privind calitatea

In linii generale, calitatea unui acoperis balcon este redata de doi factori: calitatea materialelor si calitatea executiei lucrarilor. Cu cat acestea din urma sunt mai slabe, cu atat mai multe probleme veti intampina. Pentru a evita problemele, iata ce ar trebui sa aveti in vedere atunci cand construiti un acoperis pentru balcon:

 • Rezistenta la mediu: Tineti cont de faptul ca materialele utilizate in acoperirea balconului vor fi expuse constant factorilor de mediu (caldura, umiditate, vant, etc.);
 • Rezistenta la presiune: In cazul in care optati pentru o invelitoare grea, optati pentru o structura de rezistenta mai solida (de preferat metalica);
 • Izolatia completa: Desi este vorba despre acoperisul unui balcon, nu neglijati aspectele legate de termoizolare si hidroizolare; acestea vor proteja structura de rezistenta;
 • Ancorarea structurii: In ceea ce priveste calitatea executiei, unul dintre aspectele pe care trebuie sa le verificati este ancorarea structurii, pentru a preveni desprinderea.

In plus, pentru a avea garantia unei lucrari de calitate, va recomandam sa apelati doar la serviciile firmelor cu experienta in domeniul constructiei. Contrar asteptarilor, aceasta este, de asemenea, considerata a fi cea mai economica varianta pe termen lung. 

acoperis pentru balcon

De ce sa montam un acoperis balconului?

Montand un acoperis balcon extindeti practic perioada de exploatare a spatiului respectiv pentru mai mult timp. De aici deriva, de asemenea, o serie de avantaje:

 • Spatiu de relaxare: Puteti amenaja un spatiu de relaxare mult mai confortabil, pe care sa il puteti utiliza indiferent de conditiile meteo;
 • Spatiu de depozitare: Foarte multe persoane (in special proprietarii de apartamente) se confrunta cu lipsa de spatiu. Acoperind balconul, puteti amenaja un spatiu suplimentar de depozitare;
 • Infrumusetarea casei: Montarea unui acoperis pentru balcon va completa si infrumuseta aspectul exterior al intregii case;
 • Reducerea mizeriei: Acoperind balconul, nu veti mai avea probleme cu mizeria adusa de vant sau cea de la pasari. 

Asadar, daca aveti un balcon descoperit, considerati montarea unui acoperis pentru a eficientiza utilizarea spatiului respectiv. Speram ca informatiile din acest material sa va ajute sa demarati si sa finalizati cu succes proiectul de constructie al acoperisului pentru balcon.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.