Constructie foisor

constructie foisor

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Cu siguranta, o constructie foisor va infrumuseta aspectul intregii proprietati si va facilita amenajarea unui spatiu de relaxare pentru familie. Cu toate acestea, procesul poate fi destul de dificil, mai ales varietatii de modele disponibile. Pentru a va ajuta in alegerea foisorului potrivit, dar si pentru a intelege cum se construieste un foisor, vom discuta, in cele ce urmeaza, despre: 

 • Principalele materiale de constructii foisoare;
 • Formele in care se poate amenaja un foisor;
 • Etapele de constructie ale unui foisor.

Ce este un foisor si de ce sa construim unul?

Foisoarele pot fi definite drept terase deschise, acoperite si independente fata de casa. Acestea sunt construite cu scopul de a amenaja un spatiu intim pe proprietate, care sa poata fi utilizat pe parcursul anului, oferind protectie fata de soare sau ploi.

Un alt rol foarte important al acestora este aspectul vizual. Respectand doar cateva reguli de baza, despre care vom discuta pe parcursul acestui material, foisorul va schimba si va intregi aspectul intregii proprietati. 

In ceea ce priveste motivele pentru care din ce in ce mai multi proprietari de case opteaza pentru o constructie foisor, unul dintre acestea ar putea fi reducerea dimensiunii caselor.

Pe masura ce casele devin mai mici pentru a reduce consumul de energie, foisoarele devin o reala necesitate pentru extinderea spatiului. Pe scurt, foisorul va permite sa petreceti timp de calitate alaturi de persoanele dragi, in afara casei, dar nu si in afara propriului camin. 

construire foisor cu bucatarie exterioara

Tipuri principale de foisoare in functie de material

Dupa cum spuneam, exista foarte multe tipuri si modele de constructii foisoare, iar acestea se impart in mai multe categorii. Una dintre modalitatile de distinctie intre foisoare se refera la materialul din care acestea sunt construite. In acest sens, identificam 3 tipuri principale de foisoare: foisoare din caramida, foisoare din lemn si foisoare din piatra.

Mentionam, desigur, faptul ca in functie de preferinte, constructorul se va putea adapta si va putea realiza o constructie foisor din orice alt material, cele trei variante de mai sus fiind doar cele mai populare.  

Foisor din caramida

Foisorul din caramida se remarca, in primul rand, printr-o rezistenta crescuta in timp. Zidurile din caramida sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai de durata investitii. Cu toate acestea, o astfel de constructie poate prezenta si aspecte mai putin benefice. Iata tot ce ar trebui sa aveti in vedere inainte de a alege un foisor construit din caramida:

 • PRO: Se intretine mult mai usor – Spre deosebire de lemn, caramida nu are nevoie de foarte multa atentie in ceea ce priveste mentenanta. Tot ce va trebui sa faceti este sa inspectati regulat peretii, iar daca identificati fisuri sau alte probleme, sa nu amanati remedierea acestora;
 • PRO: Este complet ignifuga – Acest aspect al caramizii faciliteaza amenajarea unui barbecue in interiorul foisorului, fara a pune in pericol siguranta utilizatorilor; 
 • CONTRA: Necesita o fundatie mai solida – Acest lucru se traduce prin costuri mai mari pentru realizarea foisorului. In plus, daca fundatia nu respecta normele de rezistenta, intreaga structura a foisorului va fi pusa in pericol. 
constructie foisor din caramida

Foisor din lemn

Foisoarele din lemn sunt, cu siguranta, unele dintre solutiile favorite ale proprietarilor de case din Romania. In parte, acest lucru se datoreaza atat aspectului rustic, cat si multimii de avantaje ale acestui material in constructii. Din nou, insa, pentru ca materialul perfect nu a fost inca descoperit, lemnul in constructia foisoarelor poate prezenta si dezavantaje. Iata, deci, ce trebuie sa stiti despre foisoarele din lemn:

 • PRO: Se monteaza rapid – Lemnul este unul dintre cele mai usoare materiale de constructii. Acest lucru faciliteaza montajul mult mai rapid al unui foisor. De asemenea, acest aspect se poate traduce si prin costuri initiale mai mici;
 • PRO: Pot fi prefabricate – Daca nu aveti cerinte specifice privind dimensiunile, un foisor prefabricat din lemn ar putea reprezenta cea mai eficienta solutie. Acestea sunt mult mai accesibile de achizitionat si reduc considerabil costurile pentru manopera; 
 • CONTRA: Se intretin mai greu – Nu este o noutate faptul ca lemnul este un material rezistent doar daca este tratat corespunzator. Pregatiti-va, asadar, pentru tratarea periodica a foisorului, impotriva infiltratiilor de apa sau a daunatorilor (de exemplu, termitele).
constructie foisor din lemn

Foisor din piatra

In primul rand, constructia unui foisor din piatra include, printre altele, marmura, granit sau gresie. Asadar, atunci cand discutam despre acest tip de foisoare, nu ne referim doar la piatra clasica de rau. Acestea fiind spuse, iata cele mai importante caracteristici ale pietrei in constructia de foisoare:

 • PRO: Mentine o temperatura uniforma – Piatra este unul dintre cei mai performanti izolatori naturali, ceea ce inseamna mai mult confort, in special in timpul zilelor toride de vara, cand temperatura din interiorul foisorului va fi mai racoroasa;
 • PRO: Impiedica infiltratiile de apa – Pietrele naturale sunt impermeabile in mod natural. De aceea, riscul deteriorarilor asociate infiltratiilor de apa  este aproape inexistent in cazul foisoarelor de piatra;
 • CONTRA: Investitia initiala va fi mai mare – Costul de achizitie al pietrelor naturale este, in general, mai mare decat al altor tipuri de materiale. In plus, greutatea pietrelor necesita amenajarea unei fundatii mai solide, care, de asemenea, creste costul initial al investitiei.
constructie foisor din piatra

Tipuri de foisoare in functie de forma

Cel de-al doilea mod prin care putem diferentia o constructie foisor, este in functie de forma. Desi acestea pot fi construite chiar si in cele mai indraznete forme, cele mai des intalnite tipuri sunt: cel dreptunghiular, hexagonal si cel rotund sau oval.

Inainte de a trece la descrierea acestora, consideram necesar sa mentionam faptul ca alegerea formei foisorului trebuie sa urmareasca integrarea cu intreaga proprietate. Acestea fiind spuse, iata particularitatile fiecarui tip de foisor in parte, in functie de forma aleasa:

 • Forma dreptunghiulara: Se remarca, in primul rand, prin faptul ca sunt mult mai usor de construit. Practic, stalpii acestor foisoare sunt dispusi in linie, iar acoperisul este adesea in doua sau patru ape. De asemenea, datorita simplitatii lor, foisoarele dreptunghiulare se potrivesc adesea cu orice tip de casa si chiar pun in evidenta stilul arhitectural al acesteia. 
 • Forma hexagonala: Fiind relativ complex, un foisor hexagonal poate reprezenta chiar epicentrul proprietatii, netrecand neremarcat cu siguranta. Aveti, totusi, in vedere faptul ca acoperisul unui astfel de foisor poate fi mai greu de construit. Astfel, se poate spune ca investitia intr-un foisor hexagonal este adesea mai mare, comparativ cu alte modele. 
 • Forma rotunda sau ovala: Asemenea foisoarelor hexagonale, cele rotunde sau ovale sunt considerate destul de complexe si, deci, mai greu de construit. Mai mult decat atat, aveti in vedere ca toate elementele de mobilier vor trebui achizitionate in functie de forma circulara. Cu toate acestea, foisoarele rotunde sunt extrem de aspectuoase si vor aduce un adaos de valoare proprietatii.  
foisor modern dreptunghiular

Constructii foisoare in functie de utilitate

Nu in ultimul rand, putem categorisi o constructie foisor in functie de utilitatea atribuita. Pe scurt, modul in care veti utiliza foisorul influenteaza atat forma, cat si materialul din care il veti construi. De exemplu, un foisor cu gratar sau cu bucatarie ar trebui construit din caramida (pentru a proteja impotriva focului), iar forma recomandata este cea patrata. Iata, totusi, pe larg, caracteristicile foisoarelor in functie de utilitate:

 • Foisoare simple: Sunt acele foisoare ale caror unic scop este de a oferi protectie impotriva factorilor de mediu. Adesea, acestea nu dispun de foarte multa tehnologie si consta doar din fundatie (sau podea), stalpii de sustinere si un acoperis. Datorita acestor aspecte, foisoarele simple sunt, de obicei, construite din lemn si, asadar, ajung sa fie mult mai economice. In plus, acest tip de foisor poate fi remodelat in timp pentru a acomoda noile nevoi ale proprietarilor. 
 • Foisoare moderne sau rustice: Alegerea foisorului, asa cum spuneam mai sus, trebuie sa respecte aspectul intregii proprietati. Acest lucru inseamna ca, daca aveti o casa moderna, construirea unui foisor rustic nu este o alegere recomandata (si viceversa). In plus, tehnologia cu care sunt dotate foisoarele poate face din acestea constructii mai mult sau mai putin moderne. De obicei, un foisor modern este dotat cu solutii de tipul aerisirilor performante sau chiar cu acoperisuri retractabile. 
 • Foisoare cu gratar sau bucatarie de vara: Acestea sunt poate cele mai practice foisoare si reprezinta o alegere din ce in ce mai populara in tara noastra. Aveti, totusi, in vedere faptul ca spatiul util din interiorul foisorului trebuie sa fie mai mare si, in plus, va trebui ca acesta sa fie prevazut cu un cos pentru eliminarea fumului sau a gazelor. Pe scurt, pregatiti-va pentru o investitie ceva mai mare, comparativ cu alte tipuri de foisoare. 
 • Foisoare deschise sau inchise: Chiar inainte de a proiecta foisorul, va trebui sa va decideti cu privire la modul in care il veti utiliza. Daca planuiti sa folositi foisorul 365 de zile pe an, va recomandam sa optati pentru un foisor inchis, dar si montarea unui sistem suplimentar de incalzire si racire. Daca, in schimb, planuiti utilizarea sezoniera a acestuia si doriti sa petreceti mai mult timp in aer liber, foisorul deschis reprezinta alegerea ideala. In plus, tehnologii moderne (precum folia transparenta pentru terase) permit, in prezent, inchiderea chiar si a foisoarelor deschise. 
amenajare foisor atasat casei

Etape constructie foisor

Acum ca am identificat toate tipurile de foisoare, este timpul sa discutam despre etapele de constructie foisor. Inainte de a trece la descrierea etapelor propriu-zise, trebuie sa stiti ca se recomanda ca efectuarea lucrarilor sa fie lasata in grija profesionistilor.

Orice lucrare de constructie poate fi periculoasa si, in plus, dupa cum veti vedea mai jos, contractarea unui profesionist in constructii poate avea nenumarate avantaje. Acestea fiind spuse, iata cum se construieste un foisor din caramida:

 1. Proiectarea: Atunci cand planuim sa construim un foisor, vom proceda, in primul rand, la realizarea proiectului tehnic. Acesta se executa de obicei de o echipa de ingineri si arhitecti si ne va permite, in primul rand, sa obtinem autorizatia de constructie, dar si sa anticipam costurile investitiei. 
 2. Pregatirea terenului: Odata obtinute autorizatiile necesare, vom putea demara efectiv lucrarile. Astfel, primul pas pe santier este reprezentat de curatarea terenului. Vom efectua masuratorile, iar toata zona in care urmeaza sa fie construit foisorul va fi defrisata (daca este cazul) si curatata de iarba si pietre. 
 3. Efectuarea sapaturilor: Vom trece apoi la efectuarea sapaturilor in care vom turna fundatia. Pentru ca am plecat de la exemplul unui foisor din caramida, discutam, deci, despre o fundatie continua. Totusi, pentru structurile usoare, se poate construi doar o fundatie cu cuzineti. 
 4. Armaturile, cofrarea si betonul: Inainte de a turna betonul in santuri, vom realiza armaturile din otel si vom monta cofrajele. In final, vom putea trece la turnarea betonului si vom astepta pentru ca acesta sa se usuce, inainte de a merge mai departe cu lucrarea. 
 5. Ridicarea stalpilor: Pentru foisoarele din caramida, se recomanda realizarea stalpilor de sustinere din beton armat si finisarea acestora cu caramida (prin imbracare). De asemenea, daca planuiti inchiderea partiala a foisorului, tot in aceasta etapa vom realiza si partea de zidarie (ridicarea peretilor). 
 6. Sarpanta si acoperisul: Vom realiza structura de rezistenta a acoperisului din cherestea, dupa care il vom hidroizola si vom proceda la montarea solutiei de finisare a acoperisului. De obicei, pentru foisoarele din caramida se recomanda finisarea cu tigla, insa puteti opta pentru orice alt material (tabla, ardezie, sindrila, etc.).
 7. Finisajele: Nu in ultimul rand, vom turna sapa, iar dupa uscarea acesteia vom proceda la finisarea pardoselii si a peretilor (daca acestia exista). In final, tot ce ramane de facut  este sa alegeti si sa montati obiectele de mobilier. Atentie! Daca optati pentru o constructie foisor cu bucatarie, se vor realiza, de asemenea, instalatia sanitara si se vor monta accesoriile aferente. 
constructie foisor modern cu semineu

De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia foisoarelor?

Dupa cum ati vazut, intr-o oarecare masura etapele de constructie foisor se aseamana cu construirea unei case. De aceea, este de preferat ca intotdeauna sa apelati la profesionisti in constructii foisoare. In plus, asa cum spuneam, aceasta varianta este extrem de avantajoasa. Iata de ce ar trebui sa apelati la un profesionist si nu sa efectuati lucrarile in regie proprie:

 • Un profesionist dispune de echipamente profesionale de lucru, astfel ca acesta poate finaliza proiectul intr-un timp mult mai scurt;
 • Profesionistii dispun, de asemenea, de echipamente de protectie, iar riscurile accidentelor de munca sunt mult mai mici;
 • O echipa de profesionisti va poate garanta o lucrare de calitate, care va rezista foarte bine in timp, chiar si cu minimul de intretinere;
 • Inainte de a colabora cu un profesionist, veti putea verifica lucrarile anterioare ale acestuia, pentru a identifica nivelul de calitate;
 • Nu in ultimul rand, profesionistul va va oferi consultanta de specialitate pe intreg parcursul investitiei, pentru ca dumneavoastra sa puteti face alegerile potrivite.

Asadar, daca planuiti sa construiti un foisor, va recomandam, in primul rand, sa identificati scopul acestuia si modul in care il veti folosi. Mai apoi, discutati cu o echipa pentru a determina materialele potrivite pentru foisorul de care aveti nevoie. In final, dupa ce ati finalizat proiectul tehnic, apelati la un profesionist pentru efectuarea lucrarilor in siguranta. Acestea fiind spuse, ne bucuram ca v-am putut ajuta si speram ca am raspuns tuturor intrebarilor legate de constructia foisoarelor.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.