
- Categorii: Constructii
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Gratarul se numara printre cele mai preferate activitati ale romanilor. Totusi, pe cat de gustoasa este mancarea gatita astfel, pe atat de complicata poate fi o constructie gratar gradina. Din fericire insa, materialul de astazi va prezinta toate informatiile de care aveti nevoie pentru a construi un gratar. La final, printre alte detalii, veti cunoaste:
- Care sunt principalele materiale folosite pentru o constructie gratar de gradina si cum il alegeti pe cel potrivit;
- Care sunt etapele de construire si cum va pregatiti pentru un astfel de proiect.
Ce presupune constructia unui gratar de gradina?
In primul rand, trebuie sa mentionam ca atunci cand discutam despre o constructie gratar gradina, ne referim, in principiu, la modelele de gratare zidite si nu la cele portabile de tip grill, confectionate doar din metal. Spre deosebire de cele din urma, gratarele zidite de gradina prezinta o serie de caracteristici mult mai avantajoase.
Pe de-o parte, pot fi folosite pentru a gati mancarea mult mai uniform, pentru un timp indelungat si la temperaturi mai joase. De asemenea, acestea pot fi utilizate pe post de afumatoare.
Nu in ultimul rand, constructia unui gratar de gradina va facilita amenajarea unui spatiu in care va veti putea petrece timpul alaturi de cei dragi, savurand o masa sanatoasa si gustoasa.

Tipuri de materiale pentru constructia unui gratar de gradina
Cunoscand ca o constructie gratar gradina se realizeaza din zidarie, intelegem ca acestea se pot construi din mai multe tipuri de materiale. Desi veti putea opta pentru absolut orice material de zidarie, cele mai populare solutii sunt gratarele din caramida si cele din piatra.
Pentru a putea face alegerea potrivita, vom discuta in detaliu despre fiecare material in parte, identificand atat avantajele, cat si dezavantajele acestora.
Gratar din caramida
Caramida este o solutie extrem de avantajoasa pentru constructia gratarelor de gradina din mai multe motive:
- Aspect foarte elegant: In primul rand, gratarele din caramida sunt extrem de aspectuoase si vor infrumuseta aspectul intregii curti. Mai mult decat atat, la exterior, gratarele din caramida pot fi finisate cu glet si diverse vopsele. Asadar, acestea pot fi considerate chiar elemente de design;
- Rezistenta in timp: In al doilea rand, caramizile se numara printre cele mai durabile materiale de constructie. Chiar si expuse unor conditii atmosferice extreme, acestea nu se vor deteriora;
- Conductivitate termica: Iar in al treilea rand, una dintre cele mai avantajoase caracteristici ale caramizii in constructia de gratare este proprietatea de a retine caldura. Astfel, caramizile se vor incinge de la foc, iar caldura respectiva va fi mai departe transmisa catre mancare, pentru ca aceasta sa fie gatita uniform.
Totusi, in ce priveste dezavantajele, aveti in vedere faptul ca achizitia materialelor de constructie gratar de gradina va va costa mai mult. De asemenea, in lipsa finisarii exterioare a gratarului, culorile sunt limitate la doar cateva nuante de caramiziu.

Gratar din piatra
Piatra este, poate, cel mai natural material de constructie, iar printre caracteristicile gratarelor din piatra, identificam:
- Solutie sustenabila: Indiferent ca este vorba despre piatra de rau sau despre pietre naturale mai scumpe (marmura, granit, etc.), constructia unui gratar de gradina din piatra nu afecteaza absolut deloc mediul inconjurator;
- Intretinere usoara: Piatra naturala nu este aproape deloc afectata de conditiile de mediu. De aceea, intretinerea unui gratar de gradina din piatra se rezuma, in general, la curatarea regulata a suprafetelor acestuia;
- Aspect natural: Asemenea caramizilor, pietrele naturale sunt extrem de aspectuoase. In plus, varietatea de sortimente permite constructia gratarelor din piatra in orice stil – rustic, elegant, modern, etc.
Pe de alta parte, lipsa uniformitatii va face ca alegerea pietrelor, precum si zidaria sa fie mult mai complicate. In acest sens, desi achizitia materialelor in sine este mai accesibila, manopera poate fi mai scumpa.

Etape premergatoare si materiale necesare
Inainte de a trece efectiv la lucrarile de constructie gratar gradina, trebuie mentionat faptul ca pregatirea unui astfel de proiect asigura succesul investitiei pe termen lung. In acest sens, iata ce trebuie sa faceti inainte de a demara lucrarile de constructie:
Alegerea materialelor de constructie
Pentru ca am discutat mai sus despre acestea, veti putea alege materialul de constructie potrivit in cunostinta de cauza. Totusi, pentru a determina care material este mai potrivit pentru propriul proiect, va recomandam sa:
- Tineti cont de aspectul casei – De exemplu, daca aveti o casa tip western, puteti opta pentru un gratar din caramida, iar daca aveti o casa rustica, puteti opta pentru un gratar din piatra de rau;
- Identificati conditiile atmosferice – Daca locuiti intr-o zona salina (cu deschidere la mare), optati pentru materiale rezistente conditiilor respective;
- Stabiliti bugetul – Daca pentru a va incadra in buget trebuie sa alegeti intre un granit de slaba calitate sau o marmura de buna calitate, optati intotdeauna pentru solutia care va ofera o calitate superioara.
Nu in ultimul rand, puteti oricand cere sfatul echipei de constructori care vor efectua ulterior lucrarile. Acestia va vor ghida, cu siguranta, catre materialul cel mai eficient.
Alegerea pozitiei in spatiu
In alegerea locului unde veti amplasa gratarul, aveti in vedere faptul ca, pe de-o parte, trebuie sa protejati casa de foc si chiar de fumul emanat (care poate pata fatada casei), iar pe de alta parte, nu veti vrea ca gratarul sa se afle prea departe de zona in care veti prepara mancarea si cea in care veti servi masa.
Daca, de exemplu, aveti un foisor in curte, constructia gratarului in proximitatea sau chiar in interiorul acestuia este o idee excelenta. Altfel, puteti opta pentru amenajarea unei zone speciale pentru gatit, in apropierea casei, astfel incat sa va fie usor sa transportati mancarea.
Alegerea formei gratarului
Gratarele de gradina pot avea diferite forme. De exemplu, acestea pot avea hornuri de evacuare a fumului sau pot fi deschise. In principiu, atunci cand va decideti cu privire la forma unui gratar de gradina, ar trebui sa aveti in vedere volumul de mancare pe care il veti gati, dar si spatiul disponibil.
De exemplu, daca aveti o familie numeroasa, puteti opta pentru un gratar mai lat. Daca, insa, spatiul disponibil este limitat, forma gratarului poate fi patrata, iar dimensiunile reduse.

Etape propriu-zise construire gratar de gradina
Daca ati stabilit materialul de constructie gratar gradina potrivit, locul in care il veti amplasa, dar si forma pe care acesta o va avea, putem trece la etapele propriu-zise de construire gratar de gradina. Iata, deci, cum se construieste un gratar, pas cu pas:
Pasul #1: Realizarea fundatiei pentru gratar
Fundatia gratarelor de gradina nu se aseamana cu cea a unei case, care este mult mai dura si mai adanca. Acestea sunt, mai degraba, asemanatoare cu placile armate dintre nivelele unei constructii. Asadar, pentru realizarea fundatiei:
- Veti trasa conturul fundatiei pe teren;
- Veti sapa suficient de adanc incat sa indepartati stratul de vegetatie;
- Veti monta cofrajele din lemn pe marginea conturului;
- Veti realiza cofrajele din fier beton (care se pot consta doar din plasa sudata);
- Veti turna betonul monolit si veti astepta pentru ca acesta sa se usuce.
Pasul #2: Ridicarea zidurilor inferioare
Zidirea unui gratar de curte din caramida sau din piatra nu este complicata, atata timp cat sunt respectate cateva conditii. Iata cum veti proceda pentru ridicarea zidurilor:
- Incepeti prin trasarea conturului gratarului pe fundatie;
- Procedati la prepararea amestecului de mortar;
- Udati locul in care urmeaza sa realizati zidurile;
- Turnati un strat consistent de mortar pe liniile de ghida;
- Plasati caramizile si fixati-le in mortar cu ajutorul unui ciocan de cauciuc;
- Verificati constant nivelul si asigurati-va ca straturile de caramida sunt perfect orizontale;
- Continuati astfel pentru fiecare rand de caramizi in parte.
Pasul #3: Placa superioara
Peste zidurile construite anterior, veti turna placa superioara din beton. Rolul acesteia este de a sustine efectiv gratarul, dar si de a amenaja un spatiu de lucru. Pentru a turna placa, veti proceda asemanator cu turnarea fundatiei, cu cateva mici exceptii:
- Realizati cofrajele din lemn;
- Montati cofrajele din plasa sudata sau din bare de otel;
- Turnati betonul monolit si asteptati pana cand acesta se va fi intarit.
In cazul in care nu doriti sa turnati o placa, puteti realiza suportul gratarului tot din caramizi sau din piatra. Pentru aceasta, plasati profile cornier si platbanda pe randurile de caramida zidite anterior, peste care puteti pune mai apoi caramizile sau piatra, evitand astfel riscul ca acestea sa se darame.
Pasul #4: Ridicarea zidurilor superioare
Peste placa superioara, veti ridica zidurile pentru vatra, dar si hornul de evacuare a fumului. Pentru aceasta, procedati la fel cum ati procedat in cazul zidurilor inferioare. In final, daca optati pentru finisarea exteriorului, puteti aplica materialele alese. In caz contrar, aplicati un strat de lac direct pe caramizi sau pe piatra naturala, pentru a le proteja si bucurati-va de noul gratar.

De ce sa apelam la un profesionist pentru construirea unui gratar de gradina?
Desi poate parea usor, in practica, gratarul de gradina este destul de greu de construit. Pentru a avea garantia ca investitia va avea succes, iar gratarul nu se va darama la prima utilizare, va recomandam sa apelati la serviciile unei echipe de profesionisti si sa evitati executia lucrarilor in regie proprie. In plus, contractarea serviciilor unui profesionist atrage nenumarate avantaje. Iata doar cateva dintre acestea:
- Echipament profesional: Profesionistii dispun intotdeauna de echipamente profesionale si de tehnologie de ultima generatie. Acest lucru se traduce prin acuratetea executiei. Practic, nu riscati ca zidurile gratarului sa fie inclinate, ori ca pietrele sau caramida sa crape in urma expunerii la caldura;
- Experienta in constructii: Datorita experientei, profesionistii pot trata si adresa problemele neprevazute cu usurinta. De asemenea, experienta profesionistului se va dovedi extrem de benefica pe intreg parcursul lucrarilor de constructie gratar gradina (in alegerea celor mai bune materiale, de exemplu);
- Timp scurt de executie: Nimeni nu se bucura de un santier care se prelungeste pe o perioada mult prea lunga. Din fericire, datorita aspectelor mentionate mai sus, profesionistii pot finaliza proiectele de constructie gratar de gradina mult mai rapid decat persoanele neavizate. Pe scurt, de cele mai multe ori va veti bucura de noul gratar in mai putin de o saptamana de la demararea lucrarilor;
- Calitate garantata: Tot datorita echipamentului profesional, dar si al experientei in domeniul constructiilor, cei mai multi constructori profesionisti va vor putea garanta o lucrare de calitate. Acest lucru inseamna ca, pentru foarte mult timp, nu ar trebui sa intampinati nicio problema in utilizarea gratarului.
Asadar, daca vreti sa amenajati un spatiu pentru gratar, in care sa va petreceti timpul alaturi de persoanele dragi, retineti faptul ca cele mai potrivite materiale sunt caramida sau piatra. Cu toate acestea, puteti opta, de asemenea, pentru orice alt material, daca considerati de cuviinta. De asemenea, desi etapele de executie nu par foarte complicate, micile erori pot compromite intreaga investitie. In acest sens, asa cum spuneam, alegeti intotdeauna sa colaborati cu profesionisti si nu compromiteti calitatea pentru un pret mai mic.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.