- Categorii: Constructii, Mansarda
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Atunci cand necesitatile se schimba si aveti nevoie de mai mult spatiu util, o constructie mansarda ar putea fi, poate, cea mai eficienta solutie de extindere. Mai mult decat atat, dupa cum veti vedea in articolul de mai jos, constructia unei mansarde nu este un proiect foarte dificil si costa mult mai putin decat alte solutii de extindere casa. Totusi, pentru a garanta succesul investitiei, se recomanda sa tineti cont de mai multe aspecte, atat inainte, cat si in timpul lucrarilor.
Din fericire, materialul de astazi va ofera informatii complete despre acest tip de investitie imobiliara. Acestea fiind spuse, astazi vom discuta, printre altele, despre:
- Ce trebuie sa faceti inainte de a demara lucrarile de construire mansarda casa;
- Care sunt etapele de lucru si cine le poate executa;
- Cum va asigurati ca veti beneficia de o lucrare de calitate.
Ce este mansarda casei si care este rolul acesteia?
Spre deosebire de pod, mansarda este o incapere mai inalta, amplasata direct sub acoperisul casei si care poate fi locuita. Adesea, o mansarda poate fi recunoscuta prin faptul ca prezinta o anumita inclinatie inspre interiorul camerei, in partea de sus a peretilor.
Cu toate acestea, aceasta regula nu este intotdeauna valabila si depinde, mai degraba, de forma acoperisului (inclinarea versantilor), inaltimea mansardei si modul de amenajare al peretilor.
De exemplu, in cazul mansardelor frantuzesti, unghiul de inclinare al versantilor este foarte deschis. Astfel ca interiorul se aseamana cu un etaj si nu neaparat cu o mansarda.
Lucrari inainte de inceperea proiectului
Am lamurit ce este o mansarda si cum se deosebeste aceasta structura de un pod, iar acum putem discuta despre procedura de constructie mansarda. Dupa cum mentionam anterior, pentru a asigura succesul investitiei, va trebui sa acordati atentie mai multor aspecte.
In ceea ce priveste lucrarile dinainte de inceperea efectiva a constructiei unei mansarde, iata care sunt acestea:
Pasul #1: Evaluarea structurii
In primul rand, in cazul in care construiti o mansarda pe o cladire deja existenta (nu in stadiu de constructie), va trebui sa evaluati structura de rezistenta a acesteia. In principiu, casele vechi pot fi problematice in ceea ce priveste extinderea pe verticala.
De aceea, va trebui sa va asigurati ca structura de rezistenta nu va ceda sub greutatea mansardei. In cazul in care structura este fragila, inainte de construirea mansardei, veti fi nevoiti sa consolidati casa.
Pasul #2: Proiectarea mansardei
In urma evaluarii, veti stabili, de asemenea, daca podul existent poate fi transformat intr-o mansarda, ori daca acesta va trebui indepartat complet, iar mansarda construita de la zero. In orice caz, in cea de-a doua etapa e nevoie sa apelati la un arhitect profesionist pentru intocmirea documentatiei tehnice a mansardei.
In baza acestui proiect, veti putea obtine autorizatia de constructie de la autoritatile locale si veti putea contracta o echipa de constructori profesionisti.
Atentie! Aceste doua etape premergatoare se aplica doar mansardelor construite dupa finalizarea casei. In cazul unei case construite de la 0, aveti, totusi, in vedere sa instruiti proiectantul cu privire la faptul ca va doriti o casa mansardata.
Etape constructie mansarda casa
Dupa finalizarea proiectului de constructie mansarda si obtinerea autorizatiei de la primarie, veti putea trece, in sfarsit, la demararea lucrarilor. Iata, deci, cum se construieste mansarda casei, cu mentiunea ca etapele detaliate mai jos trebuie executate intotdeauna de profesionisti.
Etapa #1: Demontam acoperisul
Plecand de la premisa ca proiectul presupune extinderea pe verticala, primul pas in realizarea mansardei este indepartarea vechiului acoperis. Un aspect demn de notat despre acest procedeu este faptul ca, in functie de starea in care se afla, anumite materiale (precum tigla ceramica) pot fi salvate si reutilizate ulterior.
Etapa #2: Realizam structura de rezistenta
Structura de rezistenta a mansardei consta din toate elementele (de obicei din lemn) care vor prelua greutatea acoperisului si o vor transmite mai departe catre stalpii si grinzile casei. In ceea ce priveste constructia, veti proceda dupa cum urmeaza:
- Grinzile: Veti monta grinzile orizontale pe tot conturul casei, la o distanta cuprinsa intre 30 si 60cm (in functie de datele din proiectul tehnic);
- Stalpii: Veti monta elementele verticale ale structurii – popii si penele – peste care se va putea amplasa coama centrala (dispusa orizontal);
- Capriorii: Veti monta capriorii pe fiecare versant al acoperisului.
Etapa #3: Montam astereala
Astereala reprezinta invelitoarea din lemn a acoperisului si se poate realiza fie din scanduri, fie din placi de OSB. In ceea ce priveste o constructie mansarda casa, este de preferat sa utilizati OSB-ul. Acesta din urma este ignifugat si permite o mai buna protectie impotriva infiltratiilor de apa. In plus, este mai usor de montat, astfel ca veti finaliza proiectul intr-un timp mult mai scurt.
Etapa #4: Finisam acoperisul
Ultima etapa a constructiei, la exteriorul mansardei, este reprezentata de montarea solutiilor de finisare (tigla ceramica, ardezie, sindrila bituminoasa, tabla, etc.). Pentru aceasta, insa, veti proceda dupa cum urmeaza:
- Veti monta o folie speciala (anticondens) pe ambii versanti ai acoperisului;
- Veti monta rigle pentru a fixa folia, dar si pentru a crea un strat de ventilatie al acoperisului;
- Veti monta membrana de hidroizolatie care va proteja impotriva infiltratiilor;
- Iar in final veti monta invelisul, respectand instructiunile din fisa tehnica a materialelor.
Etapa #5: Montam termoizolatia
In interiorul mansardei, veti monta materialele termoizolante intre capriori, pentru a reduce schimbul de caldura cu exteriorul. Adesea, cea mai utilizata solutie de termoizolare este reprezentata de vata bazaltica sau cea minerala. Acestea se bucura de proprietati termice excelente si, in plus, se monteaza relativ rapid.
Etapa #6: Realizam instalatiile
Pentru a masca circuitele instalatiilor in pereti, veti trasa acum conductele de alimentare cu apa (pentru calorifere si bai), dar si cablurile de alimentare cu energie electrica. Atentie! In ceea ce priveste instalatia electrica, apelati doar la electricieni profesionisti pentru efectuarea lucrarilor.
Etapa #7: Montam peretii si tavanul
Veti incepe prin instalarea pofilelor metalice pe toata suprafata mansardei, peste care veti putea fixa ulterior placile de gips carton. Procedeul este relativ usor, placile de rigips fiind fixate in profile cu ajutorul unor suruburi autofiletante.
Etapa #8: Finisam toate suprafetele
Va apropiati deja de finalul proiectului. In aceasta etapa, veti finisa atat peretii, cat si pardoseala. Daca alegeti sa montati un sistem de incalzire prin pardoseala, va recomandam sa optati pentru o podea din gresie sau piatra naturala. In caz contrar, parchetul ramane una dintre cele mai performante solutii. De asemenea, in ceea ce priveste peretii si tavanul, acestia pot fi vopsiti sau puteti monta tapet.
Etapa #9: Montam sistemele de incalzire
Mai este un singur pas pana la darea in folosinta a mansardei, respectiv sistemul de incalzire. In acest sens, veti monta caloriferele pe pereti si le veti racorda la instalatia de apa montata anterior. Tot ce ramane de facut acum este sa va bucurati de noua mansarda.
Atentie! Retineti faptul ca toate lucrarile de constructie – in special in cazul acoperisurilor si, implicit, a mansardelor, data fiind inaltimea la care se lucreaza – sunt extrem de periculoase. Nu este niciodata recomandat sa efectuati lucrarile in regie proprie, ci se recomanda sa contractati serviciile unei firme specializate.
Construire mansarda in functie de starea cladirii
In principiu, in functie de starea cladirii, distingem intre o constructie mansarda pentru o cladire noua, ori, asa cum am exemplificat mai sus, pentru o cladire veche (deja finalizata). Iata ce ar trebui sa stiti despre acestea si cum ar trebui sa abordati lucrarile:
Construire mansarda pentru o casa noua
Construirea unei mansarde pentru o casa noua este mult mai usoara, deoarece intreaga casa va fi proiectata inca de la bun inceput pentru a putea sustine greutatea respectiva. Pe scurt, constructia mansardei va fi parte din acoperis, iar toate sistemele de alimentare cu apa si curent, precum si cele de evacuare, se vor realiza concomitent in intreaga casa.
Mai mult decat atat, planificand mansarda odata cu casa, veti avea garantia ca centrala termica este suficient de puternica pentru a alimenta si mansarda. Prin comparatie, in cazul mansardarilor, in anumite situatii va fi necesara montarea unei centrale separate doar pentru mansarda.
Construire mansarda pentru o casa veche (mansardare)
Proiectele de mansardare case vechi sunt relativ mai dificile si depind foarte mult de starea cladirii si, in special, a structurii de rezistenta a acesteia. Primul pas inainte de proiectarea mansardei este evaluarea structurii si determinarea factorilor de risc. De cele mai multe ori, atunci cand casa nu este suficient de solida, inainte de mansardare, se va proceda la consolidarea zidariei.
Sfaturi pentru o constructie de calitate
Pentru ca o constructie mansarda sa fie eficienta si de calitate, este recomandat sa respectati o serie de reguli (nu obligatorii, dar extrem de recomandate). In aceasta privinta, iata care sunt sfaturile specialistilor atunci cand planuiti sa construiti o mansarda:
- Izolatia termica: Una dintre principalele probleme ale mansardelor este reprezentata de grosimea mica a peretilor, dar si de efectul de sera generat de acoperis. Astfel, vara, mansarda va fi mult prea calduroasa, iar iarna, mult prea racoroasa. Pentru a evita aceasta problema, este recomandat sa folositi un sistem de termoizolatie performant. De asemenea, daca aveti aceasta posibilitate, montati termoizolatia in doua straturi, unul intre capriori, iar cel de-al doilea intre profilele scheletului metalic ce va sustine placile de gips carton.
- Hidorizolatia: Nu este o noutate faptul ca, in timp, invelisul acoperisurilor poate ceda si permite apei sa se infiltreze. Pentru a adresa aceasta problema, nu neglijati montarea unei membrane hidroizolante pe toata suprafata acoperisului. Tot in aceasta etapa, este recomandat sa concepeti un sistem performant de captare si evacuare a apei de ploaie. Desi investitia initiala va fi un pic mai mare, pe termen lung, aceasta va va scuti de probleme mult mai mari.
- Izolatia acustica: Tot din cauza peretilor subtiri, zgomotul se resimte mult mai puternic in camerele de la mansarda. In special daca locuiti intr-o zona aglomerata, acest lucru va reduce considerabil confortul locatarilor. Puteti evita aceasta situatie prin montarea unor materiale fonoabsorbante, odata cu realizarea peretilor din rigips.
- Etanseitatea: Pentru a evita intreruperile termice, toate elementele de izolare ale mansardei trebuie sa fie etanse. Acest lucru inseamna ca nu ar trebui sa existe spatii (sau rosturi) intre materialele de izolare. Chiar si cea mai mica intrerupere poate conduce la aparitia condensului si, in termen lung, a mucegaiului.
- Ventilatia: Nu in ultimul rand, tot pentru a preveni condensul, se recomanda sa aveti in vedere un sistem de ventilatie al mansardei. Acest aspect se realizeaza extrem de usor, prin montarea unor orificii de aerisire speciale sau chiar montand un sistem de ventilatoare. Impreuna cu membrana hidroizolanta, ventilatia poate extinde durata de exploatare a mansardei cu pana la 50 de ani.
De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia mansardei?
Asa cum spuneam anterior, lucrarile de constructie mansarda sunt extrem de periculoase, deoarece presupun lucru la inaltime. Din acest motiv, este intotdeauna mai bine sa apelati la un profesionist si sa evitati executia lucrarilor in regie proprie.
Un al doilea motiv pentru care ar trebui sa contractati serviciile unui profesionist este calitatea lucrarilor. Lipsa experientei se va resimti in calitatea mansardei, iar acest lucru poate insemna o izolatie precara, o structura instabila, etc. Colaborand cu un profesionist, aceste probleme vor fi inexistente.
Nu in ultimul rand, va recomandam sa apelati la un profesionist datorita timpului redus de lucru. Timpul este una dintre cele mai importante resurse ale oricarei persoane, iar in ceea ce priveste constructiile, trebuie sa stiti ca, in medie, un profesionist va finaliza lucrarea cu pana la 50% mai rapid decat o persoana neavizata.
Asadar, indiferent ca planuiti sa construiti o mansarda pentru o casa noua, ori vreti sa mansardati o cladire deja existenta, apelati intotdeauna la profesionisti. In primul rand pentru inspectarea situatiei actuale (a structurii de rezistenta a casei), apoi pentru intocmirea proiectului tehnic, iar in final, pentru executarea lucrarilor.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.