Zidarie portanta

zidarie portanta

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Rezistenta structurilor construite este criteriul de baza ce trebuie sa reiasa din orice plan. Astazi, avand atat de multe materiale la indemana, se pot ridica cladiri pentru orice utilizare, insa primle obiective urmariet sunt siguranta folosirii si durabilitatea.

Din aceste motive multe dintre proiecte includ zidarie portanta ca masura suplimentara ce contribuie, printre altele, la inaltarea pe mai mult de un nivel.

Ce este zidaria portanta?

O zidarie structurala reprezinta in principal solutia pentru care se opteaza la inchiderea golurilor de fatada. In paralel, insa nu obligatoriu, pot fi inclusi pereti portanti inclusiv pentru delimitarea incaperilor in cadrul unui nivel.

Acest tip de zidarie se concretizeaza prin folosirea a diverse materiale, dar si prin modul in care sunt puse in opera. Pentru ca rezultatul sa fie perfect sunt necesare mai multe operatiuni de construire inaintea montarii acestor pereti structurali, cum ar fi:

  • Realizarea pieselor de structura care vor incadra o zidarie portanta.
  • Proiectarea si turnarea acestor piese ce vor detine elemente de armare expuse si cu dimensiune potrivita cu ce a peretilor structurali.
  • Respectarea conditiilor de construire incat dimensiunile rezultate sa coincida cu alinierea fata de piesele strucurale finalizate prin turnare.
  • Asigurarea unei uniformizari in ceea ce privesc finisajele pe suprafata cadrelor de rezistenta si a peretilor portanti.
zidarie portanta din caramida

Daca aceste lucrari sunt executate intocmai, rezultatul va fi de calitate si se va putea spune ca oricare pereti portanti instalati sunt capabili sa preia parte din greutatea intregii structuri, avand astfel utilitate la:

  • Capacitatea de inchidere la nivelul fatadelor in scop protectie a interioarelor prin termoizolatie si fonoizolare.
  • Impartirea judicioasa a spatiului interior in camere cu scop de locuit, activitati lucrative, activitati comerciale, etc.
  • Influentarea nivelului de inaltime al cladirii gratie rolului de sustinere a greutatii structurii si a modului in care va fi utilizata.

Beneficiind de aceasta varianta de construire a peretilor, proprietarul poate sa solicite ridicarea cotei de inaltime pana la un nivel ce-l considera suficient. In plus, prin calculele pe care inginerul le va realiza va fi alocat constuctiei un anumit grad de rezistenta in cazul aparitiei miscarilor seismice.

Chiar daca aceasta zidarie structurala adauga o greutate suplimentara cladirii, ea va fi descarcata eficient prin piesele specializate (stalpi, centuri, fundatie) spre sol, structura devenind mai rezistenta.

zidarie portanta din beton

Principalele tipuri

Decizia in privinta alegerii materialului cu care se vor pune in opera pereti portanti apartine in mod egal proiectantului si beneficiarului. O colaborare in aceasta directie este binevenita pentru a dota constructia cu cat mai multe beneficii, coroborate cu scopul folosirii si locul in care este amplasata. Este natural si recomandat sa se faca o diferentiere in functie de locatia constuctiei si tipul de material folosit la pereti structurali.

In continuare va prezentam cateva variante de material pe care le puteti propune spre utilizare si recomandari legate de tipul de cladire la care se preteaza cel mai bine.

  • Beton armat (monolit sau prefabricat) – Peretii din beton armat sunt extrem de practici pentru ca edificarea lor este rapida si prin urmare productivitatea creste. O astfel de zidarie portanta va avea o rezistenta foarte apropiata cu cea a restului de piese incluse in structura. Ei vor fi legati la propriu de piesele cladirii si vor juca un rol activ in conceptul de rezistenta structurala. Construirea acestei zidarii portante se poate realiza direct in santier prin turnarea peretilor in cofraje armate cu bare din fier, sau pot fi folositi pereti prefabricati ce au aceleasi proprietati. Alegerea este facuta de constructor in functie de criterii legate de cost si productivitate. De regula, zidaria portanta din beton armat se foloseste la blocurile de locuinte, sedii de cladiri pentru birouri, depozite si mai putin la casele rezidentiale.
  • Caramida – Este cel mai des folosit material care se regaseste in indicatiile pentru construirea de zidarie structurala la case individuale. Acest material este preferat pentru caracteristicile sale superioare in privinta coeficientului bun de izolatie termica si fonica, in comparatie cu alte materiale. In plus, caramida (blocurile ceramice) este recunoscuta ca un material cald, care in anumite situatii climatice nu mai necesita completarea cu sisteme speciale termo si fonoizolatoare. In schimb, trebuie avut in vedere ca durata de executie pentru pereti portanti din caramida este mai ridicata si implicit manopera mai scumpa. Peretii din caramida folositi pentru locuinte rezidentiale, case de vacanta, hoteluri cu capacitate mica si medie, cladiri pentru firme, anexe gospodaresti, vor deveni un suport solid pentru calculul structurii de rezistenta.
  • Structura metalica – Este un material specializat care se utilizeaza in mod directionat la incinte industriale sau unele anexe de tip garaje sau ateliere. Folosirea metalului pentru crearea de pereti de rezistenta implica asocierea acestuia cu o strutura metalica. Prin urmare halele de productie, depozitele industriale sau garajele sunt viitoarele spatii pentru care se ia in calcul folosirea unei structuri metalice drept zidarie portanta.

Cu aceste precizari aveti o imagine clara a modului in care raspund anumite materiale in fata necesitatii de a construi pereti structurali. Este evident ca obtinerea sigurantei in constructii se axeaza si pe aceste piese pentru ca ele devin contributoare in calculul realizat de inginerii structuristi. De aceea, colaborarea cu o firma specializata este cel mai sigur lucru pentru care puteti opta inainte de a deschide un santier.

zidarie portanta din placi de beton armat

Avantaje si Dezavantaje

Verificarea anterior inceperii unui proiect a avantajelor si dezavantajelor folosirii unei metode sau a alteia, raportata la materialele folosite, va aduce in mod cert beneficii.

Ca in oricare alt domeniu trebuie sa existe o balanta in care talerul ce aduna avantajele sa fie cel mai incarcat. Din acest motiv va prezentam separat cele doua liste care va intereseaza atunci cand proeiectul indica construirea de pereti structurali.

Avantaje

  • In functie de materialul folosit vor asigura un indice convenabil pentru protectia termica si fonica a incaperilor din cladire.
  • Majoritatea materialelor pot fi imbracate la interior si/sau exterior cu sisteme performante de hidro, termo si fonoizolatie.
  • Punerea in opera difera in functie de material, astfel ca productivitatea este la randu-i diferita.
  • Permit extinderea pe vertical a cladirii prin adaugarea de etaje. In functie de cota de inaltare proietul prevede anumite tipuri de materiale. Pentru zidarie portanta din beton armat se folosesc retete de beton ce includ clase superioare de ciment si armatura dimensionata corespunzator. La zidaria portanta din caramida se folosesc blocuri ceramice cu anumite proprietati si o anumita dispunere a blocurilor pentru formarea zidului.
  • Asigura o rezistenta deosebita inclusiv pentru montarea unor elemente de mobilier sau alte dispozitive prin suspendare pe pereti.

Dezavantaje

  • Anumite materiale (cele metalice) nu sunt capabile sa ofere o performanta decenta in scop de termoizolare si nici un nivel de atenuare fonica bun. Este dificila inclusiv incercarea de a suplimenta eficienta prin aplicarea unui sistem de izolatie.
  • Pot exista anumite pierderi in timpul construirii cand se folosesc blocurile ceramice. Acestea se pot deteriora mecanic realativ usor, ca atare depozitarea si manevrarea trebuiesc facute cu atentie.
  • Exista diferente de costuri la punerea in opera. La aceeasi suprafata construita, pentru zidarie portanta din beton armat se va plati mai putin in comparatie cu o zidarie structurala din caramida,
  • Este interzis ca acesti pereti structurali sa fie demolati sau sa fie executate lucrari de taiere a anumitor portiuni. Distrugerea structurii de rezistenta echivaleaza cu iminenta colapsarii cladirii, chiar si atunci cand nu este supusa miscarilor seismice.

Prin aceasta prezentare am aratat ca zidaria structuala prezinta suficiente avantaje si o versatilitate buna daca veti opta astfel. Alegerea corecta este util sa fie facuta impreuna cu un expert in rezistent structurala, prin urmare nu considerati o pierdere de timp colaborarea cu un birou de arhitectura.

structura metalica

Etape realizare zidarie portanta

Matarialul folosit este cel care decide etapele de realizare pentru o zidarie portanta. De el vor depinde inclusiv costurile legate de aprovizionare, depozitare, manopera si ulterior finisare.

Pentru a sti exact la ce anume sa va asteptati din acest punct de vedere aveti prezentate in continuare etapele principale de punere in opera si descrieri ale acestora in functie de material.

  • Pregatire suport de lucru – Exista o diferentiere clara in functie de material. Pentru pereti portanti din beton armat care se vor turna in santier este necesar sa fie construite cofrajele si inserata armatura. Cand se foloseste zidarie structurala prefabricata se are in vedere ca planseul si stalpii sa fie finalizati. Pentru peretii portanti din caramida este necesar sa fie turnat planseul sau centura fundatiei, peste care se vor zidi blocurile ceramice. In cazul peretilor portanti din metal acestia se fixeaza direct prin sudura de staplii metalici de rezistenta.
  • Construirea peretilor portanti – Se pune in practica procedura standard de lucru care este standardizata pentru fiecare material.
  • Unificare pereti portanti cu structura de rezistenta – Fiecare parte de perete portant trebuie sa aiba posibilitatea de a fi legat structural de piesele de rezistenta ce-l incadreaza. Se foloseste de regula metoda sudarii cu arc electric a armaturiilor acestor piese si ulterior turnarea de beton pentru inchiderea zonelor de contact.
  • Finisarea zidariei structurale – Solutiile pentru finisare trebuie sa fie unitare cu restul finisajelor care se realizeaza pentru piesele de rezistenta. Se va face o diferentiere intre spatiul interior si cel exterior in ceea ce privesc tipul de tencuiala si vopsea lavabila.

Fiecare lucrare are o particularitate si acest lucru inseamna ca trebuiesc aplicate metode profesinale de punere in opera. Porniti sa construiti de la inceput cu firme specializate, atat pentru partea de proiectare, cat si pentru partea de executie si finisaje.

constructii ziduri casa din caramida

Ce fel de zidarie sa aleg pentru proiect?

Contributia proiectului de arhitectura este esentiala, insa va trebui pusa in acord cu necesitatile de utilizare ale constructiei. Vor exista intotdeauna diferente intre un proiect personal si unul pe care il dezvolta un investitor imobiliar. Argumentele pentru ambele situatii vor tine cont de faptul ca:

  • O zidarie portanta permite mai multe oportunitati in privinta elaborarii proiectului, chiar daca greutatea constructiei va fi mai mare.
  • Anumite tipuri de zidarie structurala ofera o productivitate foarte buna.
  • O serie de materiale ofera calitati izolatoare confortabile.
  • Planeitatea peretilor portanti usureaza finisarea si implicit reduce consumul de materiale.

Daca sunteti avantajati de aceste argumente, atunci puteti concepe impreuna cu o firma specializata in arhitectura un proiect cu adevarat rezistent. Alegerea de pereti structurali diversifica posibilitatile de compartimentare si cresc nivelul pana la care se poate inalta o cladire.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.