Amenajare subsol

amenajare subsol

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

De cele mai multe ori, oamenii asociaza subsolul cu o incapere sumbra si rece, desprinsa din filmele cu scene de groaza. Adevarul este ca, prin stabilirea unui proces corespunzator de amenajare subsol, aceasta incapere se poate transforma cu usurinta fie intr-o zona de relaxare sau productivitate, fie intr-un spatiu adecvat de depozitare.

Daca dispuneti de un asemenea spatiu si doriti sa cunoasteti mai multe trucuri si sfaturi in ceea ce priveste potentialele modalitati de amenajare sau vaste surse de inspiratie, materialul prezent va ofera informatii referitoare la:

  • Elementele necesare pentru ca un beci situat la subsolul unei locuinte sa se transforme intr-o incapere functionala;
  • Finisajele folosite pentru o amenajare subsol optima;
  • Recomandarile ideale in ceea ce priveste decorul si alegerea sistemului de iluminare potrivit pentru amanajarea subsolului;
  • Amenajarea subsolului intr-un mod creativ prin atribuirea unor destinatii inedite de utilizare.

Cum transformati subsolul intr-un spatiu de locuit?

Pentru ca subsolul sa poata fi transfomat intr-o incapere demna de locuit sau pentru a-i atribui o intrebuintare aparte si inedita, va fi necesar ca incaperea sa contina anumite elemente functionale cheie. Pentru aceasta, va fi necesar ca spatiul sa fie unul conform si adecvat traiului de zi cu zi. Astfel, in proiectul de amenajare subsol si transformarea acestuia intr-un spatiu locuibil, trebuie sa:

  • Va asigurati ca sunt eliminate toate cauzele ce produc sau care pot provoca aparitia mucegaiului, igrasiei sau umiditatii. Apelati la metode moderne pentru a elimina aceste probleme in cazul in care acestea exista deja. De exemplu, puteti lua in calcul inlocuirea pardoselii, curatarea si varuirea peretilor cu solutii speciale anti-mucegai, etc.;
  • Verificati daca peretii sunt izolati, daca nu, asigurati-va ca includeti in proiectul de amenajare subsol si acest aspect. Oricine isi doreste un mediu confortabil si adecvat din punct de vedere termic;
  • Asigurati-va ca detineti un sistem de ventilatie sau luati in calcul constructia/ amplasarea unuia. Pozitia subsolului favorizeaza puternice schimburi de temperatura sau umiditate, lucru ce poate fi resimtit intr-un mod negativ pe toate planurile;
  • Includeti un circuit electric separat pentru a evita ca reteaua sa fie suprasolicitata.
amenajare subsol in camera de zi

De asemenea, urmatoarele elemente sunt obligatorii atat pentru siguranta utilizatorilor, cat si pentru propriul confort:

  • Hidroizolatia – Date fiind diferentele ridicate de presiune spre deosebire de celelalte incaperi ale locuintei, va fi necesar sa puneti la punct un sistem cat mai complet de hidroizolare sau de reducere a presiuni hidrostatice, fapt care, de altfel, previne formarea umiditatii si, in consecinta, a mucegaiului, cat si a schimbarilor termice bruste si aparitia unor probleme de sanatate. Veti gasi in comert numeroase materiale de constructie care va vor ajuta in acest sens;
  • Ventilatia – Dupa cum mentionam anterior, puteti preveni o multime de probleme nedorite si deloc confortabile daca luati in calcul amplasarea unui sistem sau a unei forme de ventilatie. Bineinteles, de preferat ar fi o forma naturala de ventilatie, prin utilizarea unor geamuri si/sau usi din materiale trainice. Insa, daca spatiul, timpul si bugetul nu va permit o astfel de modificare (in cazul beciurilor inchise), puteti opta si pentru un sistem artificial de ventilatie si, inclusiv, pentru un dezumificator;
  • Izolarea termica si fonica – Daca doriti sa amenajati subsolul intr-o adevarata incapere in care sa va puteti relaxa, medita sau, pur si simplu, un mediu in care sa lucrati la domiciliu, veti avea nevoie sa construiti un spatiu linistit, prietenos si relaxant. Ori acest lucru nu ar fi posibil in lipsa unei izolari termice si fonice corespunzatoare. Recomandam utilizarea geamurilor si a usilor din termopan, care actioneaza drept o bariera termica si acustica, prevenind schimbul dintre mediul extern si cel intern, si viceversa.
amenajare subsol in cinema

Care sunt finisajele ideale pentru amenajarea subsolului?

Alegerea finisajelor joaca, de asemenea, un rol important in procesul de amenajare subsol. Acestea au dublu rol, atat functional, cat si estetic, contribuind la crearea unei atmosfere primitoare si la eliminarea acelei impresii de incapere inspaimantatoare.

Alegerea finisajelor pentru pereti si tavan

In vederea alegerii celor mai bune finisaje pentru pereti, specialistii recomanda utilizarea membranelor bituminoase, dar se pot folosi si placi de rigips, vata de sticla, etc. Motivul pentru care membranele sunt cea mai intalnita optiune este dat de fiabilitatea acestora, a usurintei in aplicare, cat si a unei izolari cat mai precise.

Multi oameni folosesc drept finisaje chiar si caramida sau lemnul, care pot fi ideale daca va doriti sa amenajati beciul in stil retro sau cu costuri reduse, dar cu materiale accesibile si eficiente din punct de vedere al izolarii.

Pentru finisarea tavanului se recomanda utilizarea lambriurilor, fiind rezistente, bune izolante termo si fonice, dar si usor de intretinut.

De asemenea, din punct de vedere estetic si al distributiei spatiului, se recomanda utilizarea unor materiale in culori complementare sau chiar nude. 

Alegerea finisajelor pentru pardoseala

Cele mai ideale finisaje reomandate in cazul pardoselii sunt reprezentate de materialele dure, precum piatra si gresia, care sunt durabile si actioneaza drept o bariera foarte buna impotriva unor denivelari si/sau infiltratii. 

Puteti fara nicio problema sa utilizati si parchet (mai ales daca camera va fi transformata intr-un dormitor, birou, loc de relaxare sau incapere cu scop productiv, etc.), pe care puteti, inclusiv, sa-l dotati cu un sistem de incalzire integrat in podea. Parchetul ofera o nota eleganta si este adesea recomandat constructiilor moderne.

amenajare camera de relaxare in subsol

Idei pentru iluminarea si decorarea subsolului

In functie de suprafata si destinatia subsolului, de nevoi si/sau buget, exista solutii diverse pentru amenajarea echilibrata a acestuia. Doua elemente principale in acest sens, dominante din punct de vedere estetic si al confortului, sunt reprezentate de alegerea corespunzatoare a modurilor si sistemelor de iluminat, cat si a mobilierului sau a decoratiunilor necesare.

Iluminarea subsolului

Daca va aflati in situatia in care aveti resurse limitate si nu vreti sa investiti prea mult in amenajarea subsolului, alegerea sistemului si/sau a sistemelor perfecte de iluminat va fi esentiala. Mai ales daca lumina naturala lipseste cu desavarsire.

Specialistii recomanda imbinarea iluminatului central cu cel local, atat la nivelul tavanului, pieselor de mobilier, cat si al solului. Astfel, puteti utiliza atat candelabre impunatoare sau cu picior lung, spot-uri si instalatii decorative, cat si benzi cu LED-uri sau lampi de perete, cu picior sau veioze (pentru birou, dormitor, etc).

Cu cat spatiul este mai generos, cu atat sistemele de iluminat ar trebui sa fie mai ample, nu neaparat din punct de vedere al dimensiunii, ci al numarului sistemelor de iluminat, astfel incat incaperea sa para iluzoriu mai luminoasa si mai mare. O solutie ingenioasa si de efect este utilizarea unor panouri trafoare de dimensiuni cat mai mari, ce pot disimula prezenta unei ferestre, fiind si un element decorativ impunator.

Decorarea subsolului

In decorarea subsolului este ideal sa va raportati la decoratiunile necesare, in functie de spatiul disponibil. Prea multe decoratiuni pot aglomera si pot intuneca spatiul, lucru nedorit, de altfel.

Daca destinatia beciului va fi cea de relaxare, ideal este sa amplasati canapeaua, patul sau biroul in dreptul peretelui ce comunica cu locuinta. Puteti adauga, dupa nevoi si preferinte, un dulap de depozitare sau sa va folositi de rafturi supraetajate.

Utilizarea oglinzilor cat mai mari vor ajuta la distribuirea cat mai uniforma a luminii in incapere si la cresterea senzatiei de spatiu. Puteti apela, de asemenea, pentru tapet si/sau tablouri de diferite dimensiuni pentru a decora peretii, cat si un covor pentru a oferi amplasamentului o nota mai cosy in adevaratul sens al cuvantului.

Moduri creative privind amenajarea subsolului

Dincolo de intrebuintarea obisnuita sub forma unui spatiu de depozitare pentru lucrurile existente in exces in interiorul locuintei, subsolul poate fi amenajat cu stil, atribuindu-se o utilizare ingenioasa, utila si un aspect de poveste. Iata ce alte destinatii poate avea un subsol:

Amenajarea unei crame in subsol

Daca sunteti un adevarat pasionat de bauturi alcoolice si nu numai, proiectul de amenajare subsol sub forma unei crame se va dovedi o alegere excelenta pentru depozitarea colectiei de bauturi si pentru pastrarea acesteia in mod corespunzator pe termen lung.

Bineinteles, pentru amenajarea unei crame este ideal un spatiu cat mai generos, de preferat cu o inaltime de aproximativ 2 m (sau mai mult), unde sa puteti amplasa diferite rafturi de depozitare de-a lungul peretilor si/sau butoaie, eventual un loc dedicat de relaxare cu o masa si niste scaune sau o canapea si tabureti.

amenajare crama in subsol

Amenajarea unei camere de zi in subsol

Pentru a transforma beciul intr-o camera de zi, aveti nevoie, de asemenea, de un spatiu generos, similar living-ului.

In materie de pardoseala, puteti folosi materialele obisnuite pentru amenajari interioare, precum parchet sau gresie, iar in materie de decor, puteti opta pentru un mobilier de relaxare (canapea, coltar, fotoliu, masa de cafea, etc.). Un lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere, insa, este iluminatul. Daca nu dispuneti de suficienta lumina naturala, asigurati-va ca instalati suficiente sisteme de iluminat, astfel incat timpul petrecut sa fie unul placut.

camera de zi in subsol

Amenajarea unui bar

Pentru intalniri cu prietenii sau familia, puteti chiar incepe o lucrare de amenajare subsol sub forma unui bar si loc de relaxare. 

In materie de finisaje si materiale de constructii, cele mai recomandate optiuni sunt lambriurile si lemnul, in timp ce la capitolul decor si articole functionale, nu ar trebui sa va lipseasca sectorul dedicat bauturilor si accesoriilor de bar, alcatuit dintr-un bar propriu-zis sau o piesa de mobilier alcatuita din rafturi, fara usi (ce poate fi amplasat pe peretele cel mai lung), alaturi de care puteti integra diferite jocuri de societate (biliard, dart, tenis de masa, etc.).

Utilizati o paleta cromatica neutra si cat mai luminoasa, dar si obiecte decorative elegante precum oglinda, ce ofera un aer sofisticat.

amenajare bar in subsol

Amenajarea unei sali de fitness

Daca puneti accent pe conditia fizica, dar timpul sau veniturile nu va permit sa mergeti la sala, o idee ingenioasa este sa va amenajati subsolul sub forma unei sali de fitness.

Pentru pardoseala puteti folosi parchet, iar peretii ii puteti finisa din materiale hidroizolante, pe care sa-i varuiti in nuante de alb. Pentru un efect decorativ exact ca cel al unei sali, puteti amplasa o oglinda generoasa pe peretele principal.

Sistemul de iluminat trebuie sa fie unul cat mai puternic si recomandat cu lumina alba, iar pardoseala o puteti proteja cu ajutorul covoarelor pentru exercitii. Nu ramane decat sa achizitionati echipamentele corespunzatoare si sa va lucrati forma fizica ori de cate ori aveti placerea.

camera de fitness in subsol

Amenajarea unei sali de jocuri

Subsolul poate fi, de asemenea, transformat cu succes si intr-o sala de entuziasm, relaxare si voie buna. Sau pe scurt, sa-i fie atribuita functia de sala de jocuri. Poate fi o optiune extraordinara atat pentru copii, adolescenti, cat si pentru adulti, care pot petrece un timp de calitate amintindu-si de copilarie alaturi de cei dragi. 

In functie de specificul salii de jocuri, fizica sau electronica (de tip sala de jocuri virtuale), veti avea nevoie de articolele functionale necesare (mobilier pentru depozitarea accesoriilor de joc sau a casetelor video), calculator sau masa/mese de joc, eventual scaune sau canapea.

Nu uitati si de prize, care trebuie sa fie amplasate atent, astfel incat sa nu reprezinte un pericol (pot fi amplasate in spatele pieselor de mobilier sau integrate in acestea, fie carcasate).

camera de jocuri in subsol

Amenajarea unui dormitor

Si nu in ultimul rand, subsolul se poate transforma si intr-un spatiu intim si placut pentru relaxare. Bineinteles, spatiul trebuie sa fie apt din punct de vedere al izolatiei, perfect izolat termic si fonic, si cu toate cele necesare pe care le folositi intr-un dormitor obinsuit (un dulap de tip dressing, un pat sau o canapea extensibila, o noptiera, etc.), in functie de nevoi si preferinte.

Nu trebuie sa lipseasca nici sistemul artificial de iluminat, luand in considerare cat mai multe surse de iluminat cu putinta (lampi, spoturi, lampadare, etc.).

Cu cat spatiul este mai mic, cu atat mobilierul ar trebui sa fie mai compact sau facut pe comanda, iar asezarea mobilierului pentru odihna se va face in dreptul peretelui de interior, care va comunica cu restul locuintei si va oferi un confort sporit.

In materie de paleta cromatica si decoratiuni, culorile deschise si luminoase vor da senzatia unui spatiu mai mare, in timp ce decoratiunile pot fi intr-un numar si de dimensiuni adecvate, in raport cu suprafata disponibila. Din nou, oglinzile si tapetul in dungi verticale sunt indicate, cu atat mai mult daca vorbim de dimensiuni reduse ale spatiului.

In concluzie, amenajarea subsolului intr-un mod ingenios si corespunzator, adecvat tuturor nevoilor si personalitatilor, poate fi realizata cu usurinta prin cunoasterea si aplicarea unor sfaturi de baza. Retineti ca proiectul de amenajare subsol va completa intreaga locuinta atat din punct de vedere functional, cat si estetic.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.