Zidarie nestructurala

zidarie nestructurala

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Definierea in scop de compartimentare a spatiilor interioare din cladiri se bazeaza pe separarea lor cu zidarie nestructurala, acolo unde proiectul indica o astfel de abordare.

Acest tip de zidarie este realizat cu materiale ce sunt indicate de proiectant, dar si agreate de catre beneficiar. Scopul acestor ziduri este clar definit. Acestea nu vor putea fi luate in considerare ca fiind parti de sustinere ale cladirii, prin urmare nu contribuie cu nimic la rezistenta acesteia.

Ce este zidaria nestructurala?

Zidaria nestructurala, cunoscuta si sub denumirea de zidarie de compartimentare, trebuie sa devina parte integrata in cladire in asa fel incat sa nu se poata face vreo diferenta intre piesele structurale si aceasta.

Acest tip de zidarie se va pune in opera direct in santier si se va cupla fizic cu structura de rezistenta deja realizata. Pentru ca o astfel de zidarie sa intre in rolul pe care il are, sunt necesare o serie de lucrari premergatoare si ulterioare, astfel:

  • Turnarea si intarirea betonului in cofrajele construite pentru stalpi, grinzi si plansee;
  • Asigurarea elementelor de legatura cu care se va face conexiunea intre pereti nestructurali si partile ce asigura rezistenta proiectului;
  • Aducerea finisajelor finale la aceeasi cota pentru a nu exista o diferenta vizibila intre pereti si linia determinta de stalpi si grinzi.

Cand toate aceste masuri de lucru sunt indeplinite, se poate spune ca acesti pereti de compartimentare isi vor indeplini perfect rolul pentru care au fost construiti, adica:

  • Impartirea unui spatiu interior cu dimensiuni mari in mai multe spatii, ce sunt delimitate cu zidarie nestructurala;
  • Asigurarea protejarii termice si fonice a interioarelor din cladire fata de mediul exterior;
  • Folosirea judicioasa a cailor de acces pe acelasi nivel, sau pe niveluri diferite prin montarea de zidarie de compartimentare.

Aceasta solutie este des intalnita pentru ca ofera beneficiarului avantajul compartimentarii optime a spatiului de locuire sau a celui pentru exploatare comerciala din cladire. In functie de nivelul de compartimentare necesar va fi alcatuit si proiectul de rezistenta. Acest lucru inseamna ca trebuie sa existe o colaborare directa cu un proiectant profesionist.

zidarie nestructurala pentru casa

Principalele tipuri de zidarie

Selectarea tipului de material pentru zidarie de compartimentare se face in acord cu destinatia utilizarii acestor piese ce nu fac parte din structura de rezistenta. Se disting, astfel, pereti nestructurali pentru:

  • Inchiderea cladirii la nivelul fatadei cu posibilitate de adaugare a unui sistem performant de termoizolatie si/sau fonoizolatie. Aceasta completare se poate realiza fie la exterior, fie la interior, dupa cum este necesar;
  • Delimitarea incaperilor si dependintelor la interior cu aport de elemente special pentru fonoizolatie;
  • Delimitarea unor zone de lucru (birouri) in interiorul cladirii, fara un necesar special pentru limitarea efectului zgomotului sau a pierderilor de caldura.

Tinand cont de aceste posibile utilizari, vom prezenta in continuare cele mai cunoscute materiale cu care se pot construi pereti de compartimentare ce vor prelua rolul urmarit de proiectant:

  • BCA – Blocurile din BCA sunt printre cele mai des folosite la peretii nestructurali din exterior si interior. Cu ajutorul acestora se poate inchide atat fatada cladirii si se pot construi majoritatea zidurilor neportante din interior;
  • Boltari –  Este un material asemanator cu BCA-ul, insa are o greutate mult mai mare. Cu toate acestea, cu boltari se pot pune in opera ziduri neportante cand informatiile din proiect prevad astfel. In anumite proiecte, boltarii pot sa ofere si un nivel de portanta, insa, cu siguranta, cladirea nu va avea mai mult de un nivel. Se poate lucra cu boltari atat pentru compartimentare in interior, dar si pentru definirea fatadelor;
  • Blocuri ceramice – Caramizile clasice, sau blocurile ceramice, cum sunt denumite in prezent, se folosesc cu mult succes pentru zidurile neportante. Avantajul se refera la faptul ca materialul ofera un bun nivel de termoizolare si permite, cand este cazul, aplicarea suplimentara a unor termosisteme;
  • Gips carton – Este un material dedicat pentru compartimentari de spatii ample, in special cele din cladirile construite special pentru birouri. Usurinta cu care se definesc limitele incaperilor si faptul ca finisarea peretilor se face extrem de rapid cu vopsele lavabile, indica drept castigator acest material pentru a edifica o zidarie nestructurala.

Daca aveti vreo indoiala in alegerea celui mai eficient material pentru zidarie nestructurala, solicitati consultanta unui constructor profesionist. Va fi suficient sa aratati cum vreti sa utilizati spatiul la interior si veti primi cel mai bun sfat.

zidarie de compartimentare din blocuri ceramice

Avantaje si dezavantaje

Determinarea beneficiilor construirii de pereti nestructurali trebuie sa aiba drept punct de pornire listele cu avantaje si dezavantaje pe care acestia le ofera ulterior. Pentru a fi siguri ca veti alege corect, aveti in continuare o sinteza a acestor informatii.

Avantaje

  • Pot asigura o foarte buna protectie termica si fonica;
  • La nevoie pot fi imbracati atat la interior, cat si la exterior cu sisteme moderne termo si fonoizolante;
  • Sunt relativ usor de construit si flexibili din punct de vedere al formei finale pe care o pot avea;
  • La nevoie se pot demola si reconstrui in alta forma sau pe alt loc (in special peretii nestructurali din interior), fara ca structura cladirii sa fie afectata.

Dezavantaje

  • In functie de material, nu pot asigura eficienta termica si fonica, fiind necesara executarea de lucrari suplimentare, care genereaza costuri in plus;
  • Sunt usor deteriorabili atunci cand sunt construiti din gips carton;
  • Unele materiale sunt usor friabile (blocurile ceramica si BCA-ul), lucru care conduce la pierderi in momentul punerii in opera, la transport sau cand sunt depozitate incorect;
  • Manopera este mai scumpa si productivitatea mai mica raportat la suprafata acoperita intr-o zi de lucru;
  • Depozitarea materialelor implica masuri de protectie fizica la factorii meteo.

Daca veti tine cont de aceste aspecte, este usor sa luati o decizie buna in ceea ce priveste tipul de material folosit pentru zidarie nestructurala. Cand nu aveti suficiente informatii, cel mai sigur este sa lucrati de la bun inceput atat cu un proiectant, cat si cu un constructor profesionist.

zidarie nestructurala din boltari

Care sunt utilizarile principale?

Faptul ca aceasta zidarie nu va contribui la structura de rezistenta a cladirii indica din start gama de utilizari pe care le poate avea. Inainte de orice decizie, trebuie verificat daca materialul cu care se va construi este recomandat pentru modul in care vor fi folositi acesti pereti.

In cele ce urmeaza va prezentam utilizarile principale si asocierea corecta cu materialul recomandat:

  • Pentru pereti exteriori – Folositi blocuri ceramice cu goluri la interior pentru crearea unui strat de aer folositor in scop de termo si fonoizolatie. Se pot folosi cu rezultate oarecum asemanatoare si caramizi tip BCA, insa va fi nevoie de o izolare suplimentara. Boltarii intra in discutie cand nu este urmarit neaparat un nivel ridicat de izolatie termica sau fonica;
  • Pentru pereti interiori – Oricare dintre materialele amintite mai sus si, in plus, gips cartonul pentru solutii ieftine si rapid de pus in opera in compartimentarea constructiilor ce vor gazdui spatii pentru birouri.

Ramane de mentionat ca, in oricare dintre utilizari, acesti pereti de compartimentare nu vor fi considerati ca iau parte la incarcarea structurala a cladirii.

Scopul acestora este clar mentionat si construirea va urmari doar capacitatea de sustinere proprie, incat sa nu induca vreun pericol in utilizarea spatiului interior sau a zonei de fatada.

zidarie nestructurala din caramida

Ce fel de zidarie sa aleg pentru proiect?

Decizia in aceasta privinta trebuie sa fie strans legata de modul in care veti folosi constructia. Va fi o constructie rezidentiala sau una folosita in scopurile clasice ale activitatilor de birou? Ar putea, de asemenea, fi un spatiu construit pentru activitati industriale, de depozitare, ori alte obiective ce tin de productie in general?

Argumentele principale, in oricare dintre variantele aratate anterior, sunt legate de urmatoarele informatii, care va pot ajuta sa decideti mai usor:

  • Incluzand pereti nestructurali va fi redusa greutatea totala a cladirii;
  • Se contruiesc relativ usor, nu implica relatia cu alt producator ca in cazul peretilor prefabricati, iar costurile sunt convenabile;
  • Acopera cea mai mare parte din nevoile de izolare termica si fonica atunci cand sunt folosite blocuri ceramice;
  • Asigura avantajul recompartimentarii sau redesignului prin demolare totala sau partiala a peretilor de interior.

Oricare dintre aceste argumente pot fi considerate drept avantaje in detrimentul celorlalte solutii si materiale din care se pot ridica peretii unei cladiri. Ceea ce ramane important se refera la cum veti alege corect, astfel incat rezultatul sa va multumeasca.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.