Constructii garduri

constructii garduri

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Investim in proiectele de constructii garduri din diferite motive, fie pentru a proteja bunurile din casa, fie pentru a delimita cotele proprietatii, fie, pur si simplu, pentru a atribui un efect estetic locuintei. Un lucru este cert, insa, aproape orice investitie imobiliara incepe sau se incheie cu procesul de constructie gard.

In cele ce urmeaza, vom discuta despre ce presupune construirea gardului, afland, printre altele:

  • Care sunt elementele componente ale unui gard;
  • Cum se executa corect fundatia gardului;
  • Ce etape implica un proiect de construire gard.

Care sunt elementele componente ale unui gard?

Inainte de a discuta despre etapele de executie, consideram important sa identificam elementele componente ale unei constructii gard. Doar astfel ne putem asigura ca veti beneficia de o lucrare completa si de calitate. Pentru a trece, asadar, direct la subiect, iata din ce este compus un gard:

Partea structurala

Asemenea oricarei alte constructii, gardul este, in primul rand, sustinut de o structura de rezistenta, care consta din fundatie si stalpi. 

Fundatia

In ce priveste fundatia, aceasta este asemanatoare cu cea a unei case, cu mentiunea ca adancimea este, in general, mai mica. Acest lucru se datoreaza greutatii mai mici a zidurilor. De exemplu, pentru gardurile usoare (din lemn sau din plase metalice) puteti turna o fundatie pe cuzineti, in timp ce pentru gardurile grele (din beton, caramida, etc.), ar trebui sa optati o fundatie continua cu talpa desfasurata. 

Retineti ca fundatia poate fi:

  • Continua – de jur imprejurul proprietatii si recomandata pentru structurile grele;
  • Pe cuzineti – amplasate doar in dreptul stalpilor si utilizati pentru structurile usoare.
construire fundatie gard

Stalpii

In privinta stalpilor, realizarea acestora depinde de materialul din care va fi construit gardul propriu-zis. Astfel, pentru gardurile usoare se pot utiliza stalpi prefabricati (din lemn, metal sau beton), care, in general, sunt mai usori si simplu de montat. Pentru gardurile grele, insa, se recomanda realizarea stalpilor turnati din beton monolit si armat cu cel putin 4 bare. 

Retineti ca stalpii pot fi:

  • Turnati din beton armat monolit – pentru a sustine o greutate mai mare;
  • Prefabricati din beton armat – au diferite dimensiuni si forme;
  • Din bare de otel – pot fi patrate sau dreptunghiulare;
  • Din caramida – cu miez din bara de otel sau din beton turnat.
amplasare stalpi gard

Partea estetica

In ceea ce priveste solutia de ingradire propriu-zisa, aceasta se poate realiza din aproape orice material de constructie. Adesea, insa, cele mai utilizate materiale sunt:

  • Placi de beton prefabricate – elemente prefabricate din beton, cu diferite forme, care faciliteaza un aspect elegant, dar si un montaj gard mult mai rapid;
  • Caramida, BCA sau boltari – gardul din zidarie clasica se realizeaza mai greu, insa este una dintre cele mai rezistente solutii de constructii garduri;
  • Fier forjat – se poate opta, de asemenea, pentru panouri prefabricate, sau se poate realiza pe comanda;
  • Lemn – se remarca printr-un aspect rustic, insa trebuie sa aveti in vedere ca, pentru a rezista in timp, elementele din lemn trebuie tratate periodic impotriva apei si a daunatorilor.

Despre toate acestea, insa, vom discuta in cele ce urmeaza, atunci cand vom identifica modelele principale de constructii garduri. 

De ce este important ca fundatia sa fie executata corect?

Fundatia este, poate, cel mai important element al unei constructii garduri, intrucat aceasta este responsabila pentru sustinerea greutatii gardului si transmiterea presiunii respective catre sol. Asadar, stabilitatea gardului (indiferent de materialul din care este construit) depinde de rezistenta fundatiei. Pe scurt, daca fundatia nu este executata corect, riscati ca gardul sa se incline sau, mai rau, sa se prabuseasca. 

Este necesara o autorizatie de constructie?

Conform legislatiei in vigoare, orice tip de constructie necesita obtinerea unei autorizatii de constructie in prealabil. Asadar, indiferent de tipul gardului pe care urmeaza sa il construiti (cu sau fara fundatie), va trebui sa intocmiti documentatia aferenta, sa depuneti cererile necesare la autoritatile locale si sa asteptati eliberarea autorizatiei. In principiu, dosarul depus la primarie ar trebui sa contina:

  • Proiectul DATC (documentatia tehnica pentru autorizatia de construire) realizat de un birou de arhitectura;
  • Certificatul de Urbanism in copie si copii ale tuturor documentelor depuse pentru obtinerea acestuia;
  • Copii ale avizelor de mediu, pentru gaze si pentru energie electrica;
  • Copie a procesului verbal de trasare;
  • Copie a extrasului de carte funciara actualizat.

Modele de garduri in functie de material

Asadar, am identificat mai sus faptul ca exista mai multe tipuri de constructii garduri, in functie de materialul din care sunt construite. Iata ce ar trebui sa stiti despre fiecare dintre acestea, astfel incat sa puteti face alegerea potrivita:

Gard din beton

Gardurile din beton se remarca prin mai multe calitati. In primul rand, acestea sunt extrem de rezistente in timp si nu necesita foarte multa atentie in privinta mentenantei. In al doilea rand, prin turnare, betonul poate fi modelat in orice forma.

Astfel, gardurile din beton sunt, in general, foarte versatile din punct de vedere al aspectului. In al treilea rand, gardurile din beton pot fi achizitionate sub forma unor panouri prefabricate, care permit o montare extrem de rapida. 

gard din beton

Gard din caramida

Caramida este, poate, cel mai rezistent material de constructie. O structura din caramida poate rezista chiar si peste 100 de ani, fara absolut nicio interventie de intretinere.

Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca zidaria este, in general, mai greu de realizat. Astfel, nu doar ca timpul de executie va fi mai mare, dar implicit si costurile cu manopera. Rezultatul final, in schimb, merita indubitabil toate eforturile. 

gard din caramida

Gard din lemn

O constructie gard din lemn este considerata a fi cea mai practica solutie. Pe de-o parte, lemnul este disponibil din abundenta, costurile de achizitie fiind, in general, foarte mici, iar pe de cealalta parte, este usor de montat, costurile pentru manopera fiind, de asemenea, reduse. Cu toate acestea, dupa cum mentionam anterior, daca optati pentru un gard din lemn, pregatiti-va sa il tratati cel putin odata la 10 ani. 

gard din lemn

Gard din metal

Gardurile din metal pot fi de mai multe tipuri: din fier forjat, tabla, plasa, sipci metalice, etc. Desi pot fi un pic mai costisitoare comparativ cu gardurile din lemn, cele metalice sunt mult mai rezistente in timp si necesita mai putine tratamente. Astfel, raportul calitate-pret este foarte avantajos. In plus, elasticitatea metalului permite modelarea acestuia in diferite forme, in functie de preferinte. 

gard din metal

Gard din piatra

Zidaria din piatra va conferi proprietatii un aspect rustic, spre deosebire de lemn, acestea avand o rezistenta mai mare in timp. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de doua aspecte. In primul rand, pentru ca piatra nu are un aspect uniform, zidaria este mult mai complicata decat cea in cazul caramizii.

In al doilea rand, pietrele sunt foarte grele, astfel ca fundatia trebuie sa fie foarte rezistenta. In acest sens, este demn de mentionat faptul ca investitia intr-un gard din piatra este adesea mai mare decat in cazul oricarui alt material. 

gard din pietre

Modele de garduri in functie de design

Daca stim care sunt materialele principale utilizate in constructii garduri, putem trece la categorisirea acestora in functie de design. Iata, asadar, care sunt principalele stiluri de construire garduri:

Gard rustic

De cele mai multe ori, acest stil se intalneste in zonele montane. Pentru a obtine un efect rustic, constructorii opteaza, in principiu, fie pentru un gard din lemn, fie pentru unul din piatra. Trebuie, totusi, mentionat faptul ca nu doar materialul in sine este important, ci si aspectul propriu-zis. Astfel, stilul rustic se remarca prin lipsa uniformitatii, care, in general, se poate defini prin naturalete.  

gard rustic

Gard modern

Spre deosebire de cel rustic, gardul modern este, in general, mult mai uniform, iar caracteristicile principale sunt aspectul minimalist si accentul pe culori neutre. In plus, trebuie mentionat faptul ca gardurile moderne pot fi construite din orice material – lemn, metal, beton, etc. Un exemplu foarte bun de gard modern in voga este cel construit din sipci metalice dispuse orizontal. 

gard modern

Gard decorativ

Nu in ultimul rand, daca aveti o personalitate creativa, puteti opta pentru un design al gardului decorativ. Acest design este considerat nonconformist si ar trebui sa stiti ca integrarea cu stilul predominant al casei poate fi, in general, mai dificila. In final, insa, cu siguranta veti beneficia de un gard unic si original.  

gard decorativ placat cu piatra

In ceea ce priveste alegerea designului, regula de aur este ca stilul arhitectural al gardului sa se potriveasca cu cel al casei. Pe scurt, daca aveti o casa moderna, optati pentru un gard modern, daca aveti o casa rustica, optati pentru un aspect rustic si asa mai departe. 

Model de gard in functie de modul constructiei

Cum mai sus am discutat despre constructii garduri prefabricate sau realizate din zidarie, in continuare va prezentam principalele tipuri de garduri in functie de modul constructiei, astfel:

Garduri zidite

Principalul avantaj al unui gard zidit este acela ca permite controlul total asupra datelor tehnice ale constructiei. Astfel, veti putea alege materialele de constructie pe care le considerati potrivite si veti putea personaliza dimensiunile gardului. De asemenea, gardurile zidite sunt considerate cea mai rezistenta optiune, cu mentiunea ca executia lucrarilor trebuie sa fie de foarte buna calitate. In ceea ce priveste materialele, zidaria poate fi realizata din:

  • Caramida: Se bucura de o foarte buna rezistenta (la apa, UV, etc.), insa costul de achizitie este, in general, mai mare;
  • BCA: Este usor, astfel ca zidurile gardului se vor construi mult mai rapid si, de asemenea, costurile sunt mai reduse decat in cazul caramizilor;
  • Boltari: Reprezinta, poate, cel mai accesibil material de constructie, insa trebuie sa stiti ca boltarii sunt mai casabili decat caramida sau BCA-ul.
gard zidit

Garduri montate (prefabricate)

Caracteristica cea mai importanta a gardurilor prefabricate este timpul rapid de executie al lucrarilor. In plus, acestea sunt adesea o varianta mult mai economica, dar si eficienta, comparativ cu gardurile zidite. La randul lor, gardurile prefabricate pot fi din:

  • Placi de beton: Sunt foarte rezistente, dar, din cauza greutatii, necesita realizarea unei fundatii continue, care poate creste costurile pentru constructia gardului;
  • Placi de lemn: Se monteaza rapid si usor, dar nu sunt foarte rezistente in timp daca nu sunt tratate in mod corespunzator;
  • Placi de metal: Intr-o oarecare masura, reprezinta solutia de mijloc intre placile din beton si cele din lemn, cu un raport calitate – costuri extrem de eficient.
montaj gard prefabricat

Etape constructie gard

Etapele de constructii garduri se impart, in principiu, in doua faze, in functie de componentele identificate in primul paragraf, respectiv realizarea componentelor structurale si montarea componentelor estetice.

Iata, deci, cum se construieste un gard din caramida:

#1: Structura de rezistenta

Asa cum spuneam anterior, structura de rezistenta a unui gard este compusa din fundatie si stalpi. Pentru realizarea acesteia, se vor executa urmatoarele lucrari:

  1. Sapaturile: Zidurile din caramida vor necesita o fundatie continua. Asadar, vom sapa un sant de minim 50cm adancime (in functie de stabilitatea solului) de jur – imprejurul proprietatii;
  2. Armaturile: Vom realiza armaturile din bare de otel de minim 16mm, precum si etrierii (acestia se pot realiza din fier beton de 6mm);
  3. Cota 0: Vom turna beton in santurile sapate pana la nivelul solului, dupa care vom astepta ca acesta sa se usuce;
  4. Cofrajul: Vom monta cofrajul, atat pentru fundatie, cat si pentru stalpii care vor fi distribuiti la 1,5 – 2,5m unul de altul (in functie de lungimea si inaltimea gardului);
  5. Fundatia si stalpii: Continuam prin turnarea betonului monolit in cofraje, pentru realizarea fundatiei si a stalpilor;
  6. Decofrarea si finisajele: In final, dupa ce betonul se va fi uscat, vom trece la decofrare si vom finisa.

Atentie! Finisarea stalpilor se face fie cu vopsea decorativa, fie ii veti putea imbraca, de asemenea, cu caramida. 

etape constructie gard

#2: Partea superioara / zidaria

Odata ce structura de rezistenta s-a intarit, vom putea proceda la realizarea zidurilor:

  1. Vom curata stratul de baza, pentru a asigura o mai buna aderenta a materialelor;
  2. Vom aseza mortarul de poza, nivela si vom incepe zidaria, continuand astfel cu fiecare strat de caramizi.

Sfat util: Inspectati nivelul fiecarui strat de caramizi cu ajutorul unui boloboc si asigurati-va ca acesta este perfect orizontal inainte de a continua cu stratul urmator. 

#3: Accesoriile gardului

In final, tot ce ramane de facut este sa montam portile si restul accesoriilor pentru gard – capace pentru stalpi, sisteme de deschidere automata, etc. Sfat util: Daca planuiti montarea unui interfon sau a alor accesorii care functioneaza cu curent electric, puteti opta pentru mascarea cablurilor de curent in structura gardului. 

constructii gard

Reguli de respectat pentru un gard durabil

In final, indiferent de tipul sau modelul pentru care veti opta, iata 5 reguli pe care trebuie sa le respectati in procesul de constructii garduri, pentru a va asigura ca veti beneficia de o lucrare rezistenta:

  1. Stalpii portii: In timp ce gardul este un element static, portile sunt actionate constant, iar astfel stresul mecanic aplicat pe structura de rezistenta din jurul acestora este mai mare.  Pentru a evita eventualele probleme, optati pentru stalpi mai rezistenti (mai grosi, mai bine ancorati si mai bine armati) pentru porti. 
  2. Capacele pentru stalpi: Contrar asteptarilor, rolul principal al capacelor pentru stalpi nu este pentru infrumusetare. Acestia au ca scop protejarea structurii impotriva infiltratiilor de apa, care ar putea conduce la deteriorarea betonului. 
  3. Hidroizolatia fundatiei: Fundatia este constant expusa umezelii – din sol si din aer. Pentru a creste durata de exploatare a gardului, este obligatoriu sa optati pentru montarea unui material hidroizolant pe intreaga suprafata a fundatiei. 
  4. Drenajul ascuns: Montati un sistem de drenaj ascuns de jur imprejurul gardului, pentru a preveni astfel acumularea de apa langa fundatie. Aceste sisteme se realizeaza din tevi perforate si sunt invelite cu un material geotextil. Alaturi de materialele hidroizolante, acesta v-a preveni efectele daunatoare asociate acumularilor de apa (printre care si inghetul fundatiei). 
  5. Finisajele: Indiferent de materialul din care este construit gardul, protejarea acestuia impotriva factorilor de mediu (umezeala, raze solare, praf, etc.) este extrem de importanta. In acest sens, va recomandam sa finisati toata suprafata gardului cu solutiile recomandate pentru materialul corespunzator. 

Intelegem, asadar, ca o constructie gard nu este deloc un proiect usor, mai ales ca exista o varietate de materiale si solutii. Daca ati identificat gardul potrivit, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti pentru executarea lucrarilor. Nu uitati, insa, ca inainte de toate, va fi necesar sa obtineti autorizatia de constructie. Spor!

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.