Constructie fosa septica

constructie fosa septica

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Faptul ca majoritatea complexelor de case din Romania nu sunt racordate la o retea de canalizare nu este o noutate pentru nimeni. Daca va regasiti in aceasta situatie, vestea buna este ca o constructie fosa septica reprezinta solutia ideala si, mai mult decat atat, ar putea fi chiar mai eficienta decat racordarea la canalizare.â

Acestea fiind spuse, in materialul prezent v-am pregatit informatii complete cu privire la etapele de construire fosa septica, astfel incat la finalul articolului sa cunoasteti:

  • Ce trebuie sa faceti inainte de demararea lucrarilor de constructii fose septice;
  • Care sunt etapele propriu-zise de constructie;
  • Ce ar trebui sa aveti in vedere pentru a beneficia de o constructie de calitate.

Ce este fosa septica si care este rolul acesteia?

O constructie fosa septica este o structura subterana de captare si tratare a lichidelor reziduale ale unei gospodarii. Apa uzata este astfel transportata printr-o serie de conducte catre fosa, unde materia organica este separata de cea lichida. Punctual, iata cum functioneaza o fosa septica:

  • Apa uzata din casa este transportata prin conducte si captata in fosa;
  • Materia solida se depune pe fundul primului compartiment al fosei, iar substantele uleioase se ridica la suprafata formand o spuma specifica;
  • Efluentul (lichidul uzat) este mai apoi transferat intr-o zona de filtrare;
  • In final, apa curatata este drenata prin sol, eliminand astfel in mod natural toate bacteriile daunatoare sau virusurile. 

Pe scurt, retineti faptul ca rolul principal al unei constructii fose septice este acela de a capta deseurile lichide din casa si de a extrage in mod natural toate elementele daunatoare din acestea, pentru ca mai apoi apa eliberata sa nu afecteze solul. 

construire fosa septica

Lucrari necesare inainte de inceperea proiectului

In primul rand, trebuie sa stiti ca persoanele care planuiesc sa construiasca o casa intr-o zona fara acces la canalizare sunt obligate sa includa o constructie fosa septica in proiectul de constructie. In caz contrar, autoritatile locale nu vor emite autorizatia de constructie. Asadar, statia de epurare va fi parte integrata a proiectului de constructie.

Acestea fiind spuse, pentru bunul demers al proiectului, iata ce lucrari ar trebui sa efectuati inainte de inceperea proiectului propriu-zis de constructie a fosei septice:

Determinarea pozitiei in spatiu

Intrucat amenajarea unei fose septice presupune eliberarea apei uzate din gospodarie, pentru a evita contaminarea solului fertil, dar si pentru a proteja persoanele din jur de eventualele elemente daunatoare, amplasarea acesteia in spatiu trebuie sa respecte o serie de reguli, precum:

  • Distanta minima fata de cladirile invecinate este de 10m;
  • Distanta minima fata de propria casa este de 5m;
  • Campul de drenaj (prin care apa patrunde in sol) trebuie sa se afle la minim 30m fata de sursele de apa potabila din zona;
  • Conducta de drenaj trebui ingropata la o distanta de minim 2m fata de panza freatica.

Evaluarea solului

In plus, va trebui sa tineti cont de tipul solului si de conditiile de amplasare ale parcelei (inclinatie, stabilitate, etc.), pentru a va asigura ca demararea lucrarilor va avea succes. Adevarul este ca lucrarile de constructii fosa septica nu sunt posibile decat in anumite conditii. In cazul in care constatati ca terenul nu suporta o astfel de investitie, va recomandam sa luati legatura cu o firma de constructii pentru a identifica solutia potrivita de epurare. 

excavare sol pentru fosa septica

Etape constructie fosa septica din beton

Acum ca ati pregatit proiectul si v-ati asigurat ca solul permite o astfel de constructie si, implicit, ati obtinut toate avizele si autorizatiile necesare, este timpul sa va prezentam etapele propriu-zise de constructie fosa septica. De notat faptul ca informatiile urmatoarele sunt menite pentru a va informa, insa pentru efectuarea lucrarilor de constructie ar trebui sa apelati la o firma de profesionisti.

Acestea fiind spuse, iata cum se construieste de la zero o fosa septica:

Pasul #1: Excavarea 

Lucrarile demareaza prin excavarea solului unde urmeaza a fi construita (sau dupa caz, montata) fosa septica. Atentie! Tineti cont de cotele de amplasare indicate in sectiunea de mai sus. De asemenea, aveti in vedere faptul ca plafonul fosei este, de regula, amplasat la aproximativ 1,5 m de suprafata solului. Adaugand si inaltimea fosei, pregatiti-va pentru o groapa destul de adanca. 

Pasul #2: Conductele de drenaj

Se va sapa santul intre casa si locul de amplasare al fosei septice si se vor aseza conductele prin care apa uzata urmeaza a fi eliminata din casa. Panta recomandata pentru acestea este de 1 – 2%.  Trebuie, de asemenea, mentionat faptul ca anumite persoane opteaza pentru izolarea suplimentara a tevilor PVC, pentru a evita inghetul. 

Pasul #3: Fundatia si peretii

Asemenea oricarei alte constructii, fosa septica va avea nevoie de o fundatie. Se va proceda astfel la armarea fundatiei cu otel sau cu plasa sudata, dupa care se va turna betonul. Odata uscata fundatia, se va trece la armarea peretilor cu plasa de 6mm, se vor monta cofrajele si se va turna (din nou) beton. In final, peretii se vor decofra si se va turna placa superioara, prevazuta cu doua guri – una de acces si una de aerisire.

Atentie! Amplasarea fosei pe o alee carosabila necesita o armare mai puternica, care sa garanteze o rezistenta crescuta. 

Pasul #4: Hidroizolatia

Avand in vedere faptul ca fosa septica presupune impiedicarea apei uzate sa ajunga in sol, ultimul pas in constructia fosei septice presupune hidroizolarea acesteia. Astfel, la interior, peretii fosei vor fi tencuiti cu un mortar special, hidroizolant, iar conductele de scurgere vor fi etansate cu silicon. In final, tot ce ramane de facut este sa acoperim fosa cu pamant. 

constructie fosa septica din boltari si mortar

Tipuri de fose septice

Desi am prezentat mai sus etapele de constructii fose septice de la zero, trebuie sa stiti ca, in prezent, puteti opta, de asemenea, pentru achizitionarea unei fose preconstruite. Intelegem, asadar, ca exista doua tipuri de fose septice: prefabricate si construite pe santier. Iata ce ar trebui sa stiti despre fiecare, inainte de a face o alegere:

Prefabricate / preconstruite

Avantajul principal al unei fose septice prefabricate este acela ca reduce considerabil timpul de constructie. Practic, proiectul de amenajare al fosei se rezuma doar la saparea gropilor si la montajul acesteia cu ajutorul unei macarale.

In schimb, trebuie sa aveti in vedere ca acestea vin in dimensiuni standard, iar personalizarea este aproape imposibila. De asemenea, data fiind greutatea unei astfel de constructii, transportul poate reprezenta un inconvenient. 

fosa septica prefabricata

Construite de la zero

Optand pentru o constructie fosa septica in regie proprie, veti avea control absolut asupra tuturor datelor tehnice – forma, cubaj, materiale folosite, etc. In plus, de cele mai multe ori, contrar asteptarilor, aceasta varianta este mult mai economica. Pe de cealalta parte, inainte de a demara un astfel de proiect, ar trebui sa cunoasteti in detaliu modul de functionare al foselor. In caz contrar, orice eroare de executie poate compromite intreaga investitie.  

montaj fosa septica din beton

Sfaturi pentru o constructie de calitate

Indiferent daca veti opta pentru o constructie fosa septica in regie proprie, ori daca veti achizitiona una prefabricata, pentru a avea garantia unei lucrari de calitate, iata care sunt aspectele carora trebuie sa le acordati cea mai mare importanta:

Dimensiunile si volumul util al fosei septice

Atunci cand proiectati fosa septica, va recomandam sa aveti in vedere numarul persoanelor care urmeaza sa locuiasca in casa. Veti putea, astfel, estima consumul de apa, pentru a putea calcula capacitatea optima a fosei. De exemplu, pentru o familie de 3 – 4 persoane, volumul minim recomandat al fosei este de 1500 de litri. In plus, cu cat fosa este mai mica, cu atat mai repede se va umple si cu atat mai multi bani veti cheltui pe serviciile de vidanjare. 

Panta tevilor de scurgere

Panta trebuie sa asigure o scurgere uniforma. In acest sens, daca panta este prea mica, apa nu se va scurge, dar daca panta este prea mare, lichidul se va curge mai rapid decat deseurile solide, iar acestea se vor depune si vor infunda conductele. Recomandarea specialistilor in ceea ce priveste panta pentru fosa septica este de 1 – 2 cm la fiecare metru liniar. 

Aerisirea si controlul mirosului

Pe masura ce fosa se umple, gazele din interiorul acesteia trebuie eliminate. In caz contrar, presiunea ar putea conduce la deteriorarea fosei si ar crea probleme foarte mari. Pentru a preveni acest aspect, fosa trebuie dotata cu o conducta de aerisire. In ceea ce priveste preventia mirosului neplacut, un truc util ar putea fi inaltarea conductei de aerisire sau montarea unor filtre speciale anti-miros. 

sistem drenaj pentru constructia fosei septice

De ce sa apelam la un profesionist pentru constructia fosei septice?

Asa cum spuneam anterior, etapele de constructie fosa septica ar trebui intotdeauna executate de profesionisti si nu in regie proprie. Mai mult decat atat, desi ati putea fi tentati sa credeti ca aceasta varianta este mai costisitoare, realitatea demonstreaza adesea contrariul. Iata, deci, de ce sa apelati la profesionisti in constructii fose septice:

  • Sunt intotdeauna la curent cu legislatia in domeniu, astfel ca riscul incalcarii legii prin construirea unei fose septice va fi inexistent;
  • Dispun de experienta si uneltele necesare pentru a va garanta o structura rezistenta si sigura;
  • Reduc considerabil timpul de executie al lucrarilor si, implicit, costurile pentru mentinerea activa a santierului;
  • Va pot ajuta sa achizitionati cele mai performante materiale, atat din punct de vedere al tehnologiei, cat si al costurilor;
  • Ofera o gama foarte variata de servicii, astfel ca va vor fi alaturi atat in constructia fosei septice, dar si a casei.

Asadar, speram ca am raspuns intrebarilor referitoare la constructia de fose septice. Daca, totusi, mai exista aspecte care inca necesita lamurire, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti. Cu siguranta, acestia vor fi mai mult decat bucurosi sa va asculte si sa va ofere consultanta de specialitate despre constructii.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.