- Categorii: Terase
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Modalitatile de construire rezidentiala sunt numeroase si de fiecare data se incearca punerea in opera a cat mai multor facilitati pentru confortul proprietarilor. Acest confort trebuie sa fie regasit atat la interior, cat si la exterior atunci cand spatiul permite.
O solutie des adoptata este gasirea unei solutii de construire pentru o terasa exterioara. Acest spatiu poate fi conceput pentru folosire sezoniera, sau oricand in timpul anului.
Unde puteti amplasa terase exterioare, ce tip de pardoseala sau acoperis puteti alege, sau cum o puteti amenaja si intretine, aflati detalii in cele ce urmeaza.
Principalele tipuri de pardoseli pentru terase exterioare
Pentru terase exterioare, variantele de materiale pentru pardoseala sunt multiple si trebuie adaptate analizand mai multe criterii. In ce scop va fi utilizata terasa, aspectul estetic coordonat cu restul constructiei, modul in care este acoperita, daca este inchisa partial sau total, si zona geografica de amplasare, toti sunt factori importanti care trebuie avuti in vedere in momentul alegerii materialului pentru pardoseala. Iata cateva dintre solutiile din care puteti alege:
Terase din lemn
Daca structura terasei este proiectata cu stalpi si balustrade din lemn, este cel putin natural sa alegeti pentru pardoseala scanduri din lemn. Dispunerea lor se poate face in lungul spatiului definit de pardoseala cand terasa este rectangulara.
Pentru o terasa exterioara semicirculara sau rutunda, scandurile se vor aseza oblic. Este recomandat sa fie aleasa o esenta de lemn tare pentru ca durata de utilizare sa fie cat mai mare. Cand comandati aceste scanduri, trebuie sa precizati ca le veti folosi pentru o terasa exterioara.
Astfel, lemnul va fi tratat impotriva umezelei si a atacului rozatoarelor. In zonele cu umiditate ridicata, lemnul de salcam este cunoscut pentru rezistenta sa la umezeala. Este util sa existe si o protectie la foc, astfel ca lemnul trebuie sa fie impregnat cu o substanta ingnifuga;
Terase din WPC
Elementele prefabricate din WPC sunt apreciate pentru robustetea pe care o ofera in exploatare. Pardoseala din WPC nu este in niciun fel afectata de intemperii, praf, sau lichide deversate. Faptul ca poardoseala va fi gata de utilizare imediat dupa montaj, fara a mai fi necesara alta manopera, va scadea costurile si timpul de finalizare a lucrarii. La acestea se adauga varietatea mare de nuante si imitatii de esente de lemn, fapt ce ofera posibilitatea unui design adecvat cu restul proprietatii;
Terase din piatra naturala
Combinatia intre o structura din lemn si o pardoseala din piatra naturala indica un design rustic autentic. Lespezile din piatra naturala sunt materiale de constructie ce trebuie alese cu atentie si montate cu responsabilitate.
Fie ca veti alege piatra naturala de cariera, sau prefabricata, efortul de punere in opera este de luat in considerare. Sunt necesare abilitati si ustentiale potrivite pentru aceasta manopera, prin urmare angajati o echipa profesionista.
Tot acest demers va fi rasplatit prin durata foarte mare de utilizare. O pardoseala de terasa exterioara din piatra naturala nu trebuie intretinuta in mod special, ci doar curatata prin maturare de praf sau alte resturi vegetale;
Terase din beton decorativ
Acest procedeu de finisare a pardoselilor pentru terase exterioare este apreciat pentru flexibilitatea punerii in opera a materialului. La aceasta se adauga posibilitatea de a alege culoarea si duritatea suprafetei in functie de locul amplasarii terasei.
Betonul decorativ este, in sine, o opera de arta, pentru ca se pot realiza pardoseli unice prin modelul si culorile alese. O varianta des folosita de beton decorativ pentru terasa exterioara este betonul elicopterizat.
Tehnologia de punere in opera implica utilaje dedicate si manopera profesionala. Inserarea colorantului intaritor si a pulberei de quart corindon, conduc la o suprafata extrem de rezistenta. Padoseala nu se va degrada la temperaturi extreme, la caderea unor corpuri dure sau ascutite, sau la umezeala;
Terase din placi ceramice
Placile ceramice pentru exterior sunt varianta clasica pentru a realiza pardoseala unei terase de gradina. Si acest material este versatil, atat in privinta modelului si aspectului coloristic, dar si a montarii propriu-zise. Sunt, insa, aspecte legate de punerea in opera ce trebuie respectate cu mare acuratete.
Acestea se refera la tipul de adeziv cu care se lipesc placile ceramice de suport si la chitul pentru rosturi, ambele alese corect pentru folosire la exterior. Timpul de punere in opera este convenabil, astfel ca pardoseala de terasa exterioara va fi finalizata suficient de repede.
Oricat de atrasi veti fi de unul dintre aceste materiale, fiti prevazatori. Inainte de a lua o decizie, consultati un specialist. Nu intotdeauna materialul preferat este cel mai potrivit pentru a realiza pradoseala pentru terase exterioare in zona in care locuiti.
Amplasare terasa exterioara
Proiectarea amplasarii unei terase exterioare este desosebit de importanta. Trebuie sa definiti clar modul in care o veti utiliza, pentru ca de acest aspect depind detaliile legate de pardoseala, acoperis si alte dotari de care ati putea avea nevoie.
Va sugeram in continuare cateva variante de amplasare pentru terasa exterioara, in functie de pozitionarea sa fata de cladirea principala, in speta locuinta rezidentiala:
- Terasa incorporata in constructie – Acest tip de terase exterioare sunt parte integrata a proiectului casei. Din oricare parte ar fi privite, acestea sunt percepute ca o prelungire naturala a spatiului interior. Scopul urmarit este de a oferi locatarilor o deschidere controlata spre mediul exterior. Prin controlat se intelege ca terasa exterioara poate fi accesata din interior prin intermediul unei usi. Spatiul ce o defineste va fi permanent deschis spre terenul rezidential. In acest caz, pardoseala terasei poate fi la acelasi nivel cu cel din interior. In functie de particularitatile constructive ale cladirii, nivelul pardoselei de terasa exterioara poate fi coborat asfel incat sa fie mai apropiat fata de sol. Acoperisul teraselor exterioare incorporate este de regula continuu, fiind o prelungire a celui care acopera casa;
- Terasa alipita constructiei – Cand proiectul initial nu a prevazut o terasa exterioara incorporata, aceasta poate fi construita prin alipire fata de unul dintre peretii cladirii. In mod cert, vor fi necesare un proiect si aprobarile legale necesare. Cu aceasta ocazie, colaborati cu arhitectul pentru a desena cat mai exact stilul terasei si amanuntele legate de materialele pentru acoperis, pardoseala si alte elemente arhitecturale. O astfel de terasa poate ramane in regim deschis, sau poate sa fie completata ulterior cu sisteme de inchidere perimetrala in scopul utilizarii multi-sezon;
- Terasa amplasata independent – Este cea mai des solicitata varianta de proiect pentru terase exterioare. Totul porneste de la spatiul disponibil in cadrul proprietatii, aspect care poate avea un impact important in dimensiunile finale ale terasei. Oricarea ar fi aceasta dimensiune, terasa exterioara este definita prin faptul ca reprezinta un spatiu in relatie directa cu mediul exterior. Accesul pe terase exteriore independente trebuie sa fie facil, pe oricare latura a acestora, iar acoperisul poate sa lipseasca, mai ales in zonele cu clima blanda. Accesorizarea acestor terase exterioare se va realiza tinand cont de preferintele proprietarului. Cu cat spatiul este mai mare, cu atat se pot amenaja zone de relaxare, pentru servirea pranzului sau cinei, dar si zone ferite de soare prin montarea unor sisteme mobile de umbrire (umbrele sau pergole).
Retineti ca o terasa exterioara alipita casei inseamna costuri de executie si materiale mai reduse. Altfel, pentru terase exterioare independente, este necesar un alt proiect si, desigur, alt stoc si tip de materiale.
Cum putem acoperi o terasa?
Amplasarea unui acoperis peste o terasa exterioara dubleaza timpul pe care il puteti petrece in acest spatiu. Protectia oferita de un acoperis se refera, in principal,la efectul nedorit al evenimentelor meteo. Va exista si un nivel suplimentar de protejare impotriva prafului si caderii naturale a frunzelor peste pardoseala si mobilier. Pentru ca acest acoperis sa fie solid si invelitoarea stabila, este necesara construirea unei structuri suport.
Iata care sunt variantele de structura pentru acoperisurile teraselor exterioare:
- Structura din lemn cu acoperis – Folosirea lemnului pentru sustinerea suportului de acoperis la terase exterioare este uzuala. Atat timp cat fundatia terasei este realizata, amplasarea stalpilor si a grinzilor se va face pe un suport solid. Se foloseste lemn de esenta tare pentru ca incarcarea structurala sa fie sustinuta. Dimensionarea stalpilor si grinzilor, in speta sectiunea acestora, va fi in concordanta cu inaltimea acoperisului si greutatea lui. Invelitoarea este principalul material care pune presiune pe structura. Ansamblul dintre stalp si grinda va sustine, de asemenea, suportul peste care se aplica materialul impermeabil si invelitoarea. Acest suport va fi realizat tot din lemn si va fi conectat la grinzile dintre stalpi. Invelitoarea poate fi din tigla metalica sau ceramica, ardezie, stuf, policarbonat si chiar panouri din sticla;
- Structura din metal cu acoperis – Pentru o terasa exterioara cu dimensiuni mari si la care se opteaza pentru invelitoare din sticla, se utilizeaza drept structura de acoperis metalul. Toate elementele de sustinere ale acoperisului vor fi din otel sau aluminiu, in speta profiluri rotunde sau rectangulare. Aluminiul este preferat pentru ca este mai usor si mai flexibil decat otelul. Cu toate acestea, este mai scump si, in conditii de vreme extrema, poate ceda prin indoire. Cu o structura formata din stalpi, grinzi si elemente de sustinere a suportului pentru ivelitoare, toate din metal, puteti folosi materiale cu masa mare pentru invelirea teraselor exterioare. Panourile din sticla sunt cele mai grele, insa rezultatul obtinut este pe masura, mai ales daca doriti o terasa exterioara complet expusa luminii naturale;
- Structura pentru pergole – Pentru instalarea unui sistem de pergole este necesar un suport. Cel mai usor va fi realizat un suport din lemn, insa daca folositi profiluri din aluminiu aveti acelasi succes. Este foarte important ca aceasta structura pentru pergole sa fie in plan perfect, orizontal sau inclinat, pentru ca sistemul de rulare / derulare sa functioneze cursiv. Greutatea acestui tip de invelitoare pentru terase exterioare nu este mare, avand in vedere ca materialul este sistetic. Prin urmare, o structura pentru pergole realizata corect din punct de vedere tehnic va rezista foarte bine.
Inainte de a construi suportul pentru acoperis, este recomandat sa stabiliti cu certitudine ce tip de material va fi folosit pentru invelitoare. Greutatea lui este principala sarcina care trebuie distribuita in siguranta pe un suport rezistent.
Sfaturi legate de amenajarea si intretinerea terasei
Amenajarea unei terase exterioare merita sa fie facuta cu atentie. Puneti in discutie atat stilul, cat si functionalitatea acestui spatiu. In principiu, nu trebuie sa existe diferente notabile intre design-ul casei si cel al terasei, insa sunt permise mici accente care sa atribuie acestui spatiu un stil aparte.
Iata ce anume puteti avea in vedere:
- Folositi materiale de constructie pentru pardoseala si structura de acoperis asemanatoare cu cele utilizate la constructia casei;
- Amplasati mobilier de terasa usor manevrabil, confortabil si simplu de intretinut;
- Asezati covoare adaptate tipului de pardoseala;
- Folositi o lada pentru depozitarea si protejarea obiectelor de pe terasa in caz de vreme nevaforabila. Aceasta lada poate fi folosita si drept spatiu de sedere;
- Pozitionati surse de lumina locale langa fotolii sau masa, dar si o sursa generala pentru intregul spatiu;
- Alegeti plante ornamentale rezistente si, dupa preferinta, cu flori multicolore;
- Stilul general poate fi ales drept unul modern, minimalist, rustic sau chiar romantic.
Pentru ca acest spatiu, precum si obiectele asezate pe o terasa exterioara sa ramana in stare buna, sunt necesare masuri de intretinere periodice. Pentru ca aveti in folosita o constructie in aer liber, este de inteles ca aspectul curateniei trebuie privit in consecinta. Iata ce masuri puteti aplica pentru ca efortul legat de intretinere sa fie minim:
- Folositi obiecte si mobilier care se pot adaposti cu usurinta in casa;
- Folositi mobilier din materiale naturale care nu aduna praf;
- Indepartati zilnic praful sau frunzele cazute pe pardoseala terasei si pe obiectele asezate;
- Spalati cu o perie aspra pardoseala dupa fiecare eveniment meteo nefavorabil;
- In functie de materialul montat drept strat de finisaj pentru pardoseala, puneti in practica intructiunile de intretinere periodice oferite de producator.
Imbinarea acestor sfaturi va usura munca legata de intretinerea impusa de o terasa exterioara. Cu cat spatiul disponibil este mai relaxat din punct de vedere al ocuparii cu obiecte, cu atat timpul si efortul de intretinere va fi mai redus.
De ce sa optam pentru o terasa exterioara?
Este important sa stiti ca terasa exterioara este prezenta in arhitectura inca cu sute de ani in urma. Existenta acesteia reprezinta si astazi cea mai simpla forma de a diversifica locuirea in interiorul unei proprietati. Va prezentam in finalul acestui articol cateva argumente ce pot contribui la decizia de a incepe proiectarea si construirea unei terase pentru exterior:
- Va amplifica confortul familiei si al prietenilor sositi in vizita;
- Ofera aer curat si contact vizual direct cu natura;
- Structural pot fi extinse sau amenajate temporar, sau pe termen lung, prin inchidere cu pereti;
- Pot fi dimensionate ca amprenta la sol si inaltime, atat cat permite spatiul sau cat este necesar.
Daca veti tine cont de specificul zonei in care doriti sa va folositi de terase exterioare, beneficiile nu vor intarzia sa apara. Cand zona climatica este propice pentru astfel de constructii, o terasa exterioara va deveni din primavara si pana toamna tarziu un spatiu dorit de toata familia.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.