
- Categorii: Arhitectura, General
Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
Cunoașterea termenilor folosiți în arhitectură care exprimă suprafețele unui spațiu este foarte utilă. De asemenea, este necesar să știm faptul că, pe piața imobiliară, pe site-urile din acest domeniu, costurile sunt date de tipul euro/mp și că orice confuzie a termenilor poate avea repercusiuni neplăcute.
Cele mai multe erori se fac în privința înțelegerii diferențelor dintre suprafața construită și suprafața utilizabilă. În general, nu este clar pentru toată lumea ce exprimă fiecare suprafață în parte și oamenii ajung să plătească o sumă mai mare pentru mp al unui imobil față de valoarea lui din restul pieței imobiliare.
În cazul apartamentelor, este nevoie să știm că proiectarea locuințelor se face sau ar trebui făcută conform legii nr. 114, Legea locuinței. Aici există norme cu privire la suprafețele minime pe care un apartament ar trebui sa le îndeplinească. Din acest motiv este de preferat să înțelegem, pe lângă alți termeni, noțiunea de suprafață desfășurată, definită în legea nr. 114, precum și în legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
Ce este suprafața desfășurată?
Suprafața desfășurată reprezintă suma ariile construite pe fiecare nivel măsurate la exteriorul pereților.
În cazul unei case care are un singur nivel, suprafața desfășurată se identifică cu suprafața construită.
Pentru calculul suprafeței desfășurate a unei construcții amplasate pe teren în pantă, aria imobilului se calculează în plane orizontale în trepte, în funcție de teren și de specificul construcției.
Ce nu intră în calcularea suprafeței desfășurate?
Am explicat mai sus faptul că suprafața desfășurată a unui imobil este suma suprafețelor tuturor etajelor acestuia. Elementele pe care le excludem atunci când calculăm aria desfășurată sunt:
- copertinele (necirculabile) cu suprafețe mai mici de 4 mp și adâncimea mai mică de 2 m, pofilele ornamentale și cornișele;
- scările exterioare;
- subsolurile cu înălțimea liberă de până la 1,80 m;
- subsolurile cu destinație strictă pentru parcarea autovehiculelor;
- spațiile tehnice sau spațiile destinate protecției civile;
- balcoanele, logiile, terasele deschise și neacoperite;
- podurile neamenajate;
- aleile de acces pietonal / carosabil din incintă;
- trotuarele.
Mansardele se consideră etaj și deci suprafețele lor vor fi luate în calcul pentru aflarea suprafeței desfășurate a unui imobil.

Cine realizează măsurătorile pentru calculul suprafeței desfășurate?
Inginerii topometriști realizează măsurătorile pentru întocmirea releveelor, calculează inclusiv suprafețele caracteristice și le notează sub forma de text pe planurile care alcătuiesc documentația cadastrală.
Pentru domeniul arhitecturii și urbanismului, suprafața desfășurată a unui imobil este determinată de arhitecți și de către arhitecții urbaniști. Valoarea acestei suprafețe este folosită în calculul unui indicativ important pentru o construcție, în coeficientul de utilizare al terenului (CUT).
De ce este importantă suprafața desfășurată?
Uneori, cunoașterea termenilor care exprimă suprafețele unei proprietăți poate avea impact mare atunci când cumperi sau construiești o casă. Este important să cunoști diferențele dintre zona utilizabilă și zona construită pentru a nu apărea erori în momentul în care a fost evaluat prețul unui imobil pe site-urile din domeniul vânzărilor imobiliare.
Și atunci când ești în rolul vânzătorului este nevoie să înțelegi foarte bine noțiunea de suprafață desfășurată, deoarece face parte din limbajul domeniului imobiliar.
Evident, în domeniul construcțiilor și arhitecturii, termenul acesta este întâlnit cel mai des pentru proiectarea unei case, a locuințelor colective sau a altor tipuri de clădiri.
Termenii prin care se exprimă suprafețele spațiilor sunt utilizați și în domeniul urbanismului și ajută la calculul unor indicativi foarte importanți. Pentru calculul indicativului CUT se folosește (pe lângă aria terenului) suprafața construită desfășurată, iar pentru calculul coeficientului urbanistic POT se folosește suprafața construită la sol. Acești coeficienți urbanistici sunt definiți în legea 350/2001, Anexa 2 – lege privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Cum diferă suprafața desfășurată de cea utilă și de cea construită?
Pentru calculul suprafeței desfășurate se vor aduna ariile fiecărui nivel al construcției pe conturul exterior. În cazul în care vrem să calculăm pentru o clădire suprafața utilă, atunci vom măsura în același fel aria parterului (incluzând amprentele tuturor pereților). Pentru a calcula suprafața utilă, vom însuma ariile camerelor fiecărui etaj al clădirii, măsurând conturul interior, fără a aduna și amprenta pereții.
Dacă un imobil se desfășoară doar pe parter, atunci aria reprezentată de marcajul la sol a imobilului va fi în acest caz și suprafața desfășurată și suprafața construită.
Diferența dintre suprafața utilă și suprafața construită este, în medie, de 20%. Raportul acesta arată că ar putea exista o eroare de 20% în privința prețului unui imobil, ceea ce reprezintă foarte mult.
Dacă realizăm calculul celor trei tipuri de suprafețe caracteristice ale unei case, vom observa următoarea regulă general valabilă: suprafața construită desfășurată > suprafața construită > suprafața utilă.
Suprafața desfășurată este un termen important de știut pentru achiziționarea sau vânzarea unui imobil. Vânzătorii propun prețul metrului pătrat construit, de multe ori, fără să precizeze acest aspect relevant, în timp ce cumpărătorii cred că este vorba despre metrul pătrat util. De aici se nasc confuzii din care se pot pierde mulți bani. O astfel de greșeală poate fi evitată prin înțelegerea corectă a unor termeni!
În domeniul arhitecturii și urbanismului, valoarea suprafeței utila a unei clădirii este folosită pentru calculul indicativului CUT, care este un coeficient urbanistic important alături de POT.
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.