Scari suspendate

scari suspendate interior

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Mereu suntem in cautare de inovatii, de idei in ton cu contemporaneitatea. Putem spune ca aceeasi dorinta se aplica si in cazul renovarilor, de multe ori ajungand sa facem cate o schimbare din dorinta de a oferi un aspect modern locuintei.

Modernizarea include fiecare colt al casei, ar fi pacat sa nu luam in calcul scarile interioare, care atat de mult conteaza in crearea unui stil personalizat. Scarile suspendate, care, dincolo de modernitate, sunt si foarte estetice, reprezinta varianta perfecta. Cum diferentiem, insa, scari suspendate?

Pe langa numeroasele avantaje pe care le ofera, trebuie sa stiti ca implica o pregatire pe masura, tocmai de aceea, in cele ce urmeaza va prezentam, pas cu pas, toate aspectele necesare pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul realizarii unei astfel de lucrari ce implica instalarea unor scari suspendate. 

Ce este o scara suspendata?

Scari suspendate, sau scari plutitoare, sunt acele elemente de constructie care fac legatura intre nivelele unei constructii. Din punct de vedere arhitectural, modul de montare al acestora este deosebit, deoarece treptele sunt direct fixate in zidarie si nu exista stalpi de sustinere.

concept scara suspendata pentru interior

Tipuri de scari suspendate in functie de materiale

De multe ori, pretul unei renovari este influentat de materialele alese. Tocmai de aceea, pentru o mai buna intelegere, trebuie sa facem o diferenta intre materiale si, implicit, preturi.

Trebuie sa aveti in calcul faptul ca scarile suspendate difera nu doar ca material, ci si ca forma, acestea fiind realizate in felurite forme, lucru care, de la sine, aduce o alta diferenta de pret, scarile suspendate drepte fiind, in mod evident, diferite de cele circulare. 

Scari suspendate din lemn

Lemnul pare a fi materialul cel mai des folosit in realizarea scarilor suspendate. Bineinteles, in functie de aspectul pe care doriti sa il oferiti, puteti folosi specii diferite de lemn.

De avut in calcul faptul ca scarile din lemn trebuie sa aiba trepte groase si fixari solide pentru a fi suficient de rezistente si, deci, suporta greutatea.

Stim foarte bine ca lemnul este un material sensibil, ce necesita protectie si intretinere, lucru care se aplica si in cazul scarilor suspendate din lemn, de a caror intretinere trebuie sa ne ingrijim regulat.

scara suspendata din lemn

Scari suspendate din sticla si metal

Nu doar lemnul este un material des folosit in realizarea scarilor suspendate, ci si sticla sau metalul. Cum difera aceste doua materiale fata de lemn?

In primul rand, grosimea treptelor este vizibil mai subtire, ceea ce ofera un alt aspect, mai discret, am putea spune. In functie de preferinte, puteti folosi aceste materiale in mod independent sau chiar intr-un mix imaginativ si modern.

scari suspendate metalice

Scari suspendate din beton

Mai mult de atat, pe langa materialele mentionate pana acum, un altul, destul de comun, am putea spune, este betonul. Difera de sticla si metal in mod evident, dar se aseamana din punct de vedere al robustitatii cu lemnul.

Nu doar ca treptele din beton sunt destul de groase, dar si necesita ancorare minutioasa si precauta. Ceea ce face ca betonul sa fie un material preferat de multi este versatilitatea pe care o ofera. De ce? Pentru ca poate fi acoperit cu o sumedenie de modele de pardoseli, de la gresie, pana la piatra naturala sau parchet.

scara suspendata din beton

Avantajele si dezavantajele scarilor suspendate

Dezvoltatorii care opteaza pentru scari plutitoare se pot astepta la costuri mai mari in prima faza, dar care se vor amortiza foarte usor pe parcurs. Dupa cum veti vedea, scarile suspendate au foarte multe avantaje si destul de putine dezavantaje.

Avantaje

Cel mai indicat mod de a identifica avantajele pentru care merita o astfel de investitie, este de a discuta direct cu un profesionist. Totusi, iata principalele beneficii ale unei scari suspendate:

  • Creste valoarea imobilului

Orice element de design poate creste valoarea constructiei pe piata imobiliara. Cu atat mai mult o scara a carui design o face sa para ca este direct integrata in peretii cladirii. 

Dupa cum spuneam, desi investitia initiala este mai mare, comparativ cu alte modele de scari, aceasta se va amortiza intr-un timp foarte scurt.

  • Permite circulatia luminii

Pentru ca treptele sunt direct fixate in pereti, aceste scari nu au nevoie de elemente suplimentare de sustinere. 

Practic, acest lucru permite luminii sa circule mai eficient in incapere si, totodata, sa creeze senzatia de spatiu. 

  • Sunt foarte versatile

Scarile suspendate vin intr-o multime de forme si culori si, in plus, se pot fabrica din foarte multe materiale.

In plus, designul acestora, desi poate parea futurist, se poate integra foarte bine atat in constructiile moderne, cat si in cele clasice.

Dezavantaje

Pretul usor mai mare, comparativ cu alte modele, poate fi considerat dezavantajul principal. Aceste scari pot avea cateva minusuri suplimentare, printre acestea:

  • Siguranta

Pentru a pastra iluzia de plutire, majoritatea scarilor suspendate nu au elemente de siguranta (ex. balustrade, mana curenta, etc.).

  • Stabilitate

Daca nu sunt montate corespunzator, treptele se pot apleca spre exterior in timp. Acest efect este, in principal, generat de faptul ca greutatea nu este preluata de un cadru sau de stalpi de sustinere.

scari suspendate din lemn cu structura metalica

Etape in realizarea scarilor suspendate

Realizarea unei scari suspendate este poate ceva mai dificila, in comparatie cu alte scari de interior. Din acest motiv, va recomandam ca, pentru propria siguranta, sa apelati intotdeauna la profesionisti, si sa evitati, pe cat posibil, montarea in regim personal.

Iata etapele principale pe care profesionistii le efectueaza in realizarea unei astfel de scari.

Pasul #1: Proiectarea

O echipa se va deplasa la locatia constructiei pentru a efectua masuratorile, pe baza carora se va realiza proiectul scarii. In functie de acestea, se va putea determina necesarul de materiale. 

Pasul #2: Fabricarea 

In functie de proiect si de materialele alese, echipa de productie va realiza scara. Intrucat fiecare tip de material se prelucreaza diferit, metodele pot varia.

Pasul #3: Montarea

Desi la exterior nu exista stalp de sustinere, acestia se afla mascati in interiorul peretilor. Se va proceda, asadar, la montarea stalpilor de sustinere. Dupa instalarea acestora, treptele propriu-zise se vor fixa in elementele de prindere, conform instructiunilor din fisa tehnica oferita de producator.

Pasul #4: Finisarea

La finalul proiectului, peretii vor fi finisati conform propriilor cerinte. Acest pas este important deoarece va amplifica efectul de plutire al scarilor.

Preturi scari suspendate

Inainte de a discuta despre bugetarea unui astfel de proiect, trebuie sa mentionam ca cele mai importante aspecte ale acestei investitii le reprezinta calitatea si siguranta. 

Nu faceti niciodata compromisuri pentru un pret mai avantajos! In timp, un pret mai mic poate atrage costuri suplimentare legate de intretinere si eventualele reparatii. 

Acestea fiind spuse, pentru a putea determina costul unei scari suspendate, va trebui sa luati in calcul foarte multi factori: materialul utilizat, tipul sau modelul de scara preferat, dimensiunea acesteia, volumul de munca, etc. 

Modul de calcul al bugetului pentru o astfel de scara poate fi diferit in functie de toti acesti factori. In primul rand, puteti porni prin a calcula necesarul de materiale, la care sa adaugati o estimare a costului de manopera. 

Totusi, cea mai simpla metoda de a obtine informatii cu privire la preturi, este sa apelati de la bun inceput la o echipa de profesionisti. Acestia va pot indica materialele potrivite, va pot ajuta sa calculati volumul de materiale si, nu in ultimul rand, va pot face o oferta personalizata.

scara plutitoare

De ce sa optam pentru o scara suspendata pentru interior?

Dupa cum ati vazut pe parcursul acestui material, scarile suspendate au foarte multe avantaje. Pentru a va forma totusi o imagine de ansamblu asupra beneficiilor scarilor plutitoare, vom face o scurta recapitulare:

  • Sunt unice si cresc valoarea constructiei pe piata imobiliara;
  • Ofera incaperilor in care sunt instalate o foarte buna iluminare naturala;
  • Pot fi produse intr-o varietate de forme si modele, adaptandu-se atat cu stilul clasic, cat si cu cel modern.

Asadar, fie ca urmeaza sa renovati sau ati terminat constructia unei case, scarile suspendate pot fi un element de design unic, iesit din comun si care, in plus, nu ocupa foarte mult spatiu.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.