Scari interioare spirala

scara spirala pentru interior

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Calcularea suprafetei pentru montarea unor scari rezulta a fi, mai mereu, o sarcina destul de dificila. Cu totii stim ca o astfel de lucrare necesita o disponibilitate vizibila de spatiu. Ce ne facem, insa, cand, efectiv, suprafata nu ne permite sa desfasuram lucrarea in mod eficient? 

Optam pentru scari interioare spirala, a caror structura elicodiala ofera o economisire semnificativa de spatiu, comparativ cu scarile traditionale.

Pentru a intelege in profunzime modul in care aceste scari in spirala va pot ajuta, in cele ce urmeza va prezentam o serie de aspecte pe care trebuie sa le stiti inainte de orice decizie.

Ce inseamna scari interioare spirala?

Cand vorbim despre scari interioare spirala ne referim la acel tip de scari ale caror trepte sunt dispuse circular in jurul unui stalp de sustinere. Desi pot fi considerate o subclasa a scarilor curbate, scarile spirale se deosebesc, in principal, prin dimensiunea compacta.

Datorita acestui aspect, scara elicoidala (spirala) reprezinta cea mai buna solutie de asigurare a accesului catre nivelele superioare, in cazul cladirilor mici si medii (ex. apartamente duplex).

scara interioara in forma de spirala

Tipuri de scari in spirala

Ca toate celelalte tipuri de scari, scara in spirala poate fi realizata din mai multe materiale. Alegerea acestor materiale va influenta, in mare, pe langa longevitatea lucrarii si structura de rezistenta, bugetul aferent. Pentru ca fiecare material e diferit, in cele ce urmeaza va prezentam principalele tipuri de scari in spirala in functie de materialele din care sunt constituite:

Scara in spirala din lemn

Scarile din lemn se bucura, in principal, de avantajul unei instalari mult mai rapide, comparativ cu alte solutii. De asemenea, fiind un material natural, lemnul este totodata mai accesibil din punct de vedere al costului de achizitie.

Acest tip de scara elicoidala ofera aceleasi avantaje si dezavantaje ca scara traditionala din lemn, si anume o estetica traditionala, autentica, cu nuante calde si modele variate. 

scara spirala lemn si fier forjat

Scara in spirala din beton

Betonul este unul dintre cele mai putin costisitoare materiale pentru realizarea unei scari in spirala. 

In plus, pe langa costul scazut, scara in spirala din beton are mai multe avantaje. Printre acestea, betonul este un material foarte sigur, fiind atat rezistent din punct de vedere al stresului mecanic, cat si ignifug. Adesea, scarile din beton sunt utilizate pentru realizarea iesirilor de urgenta. 

scara in spirala din beton

Scara in spirala din metal

Vedeta scarilor in spirala este, desigur, metalul. Metalul sub toate formele sale, de la fier, la aluminiu, este ideal pentru realizarea unor structurii usoare si aerisite. Scarile metalice necesita o intretinere mica, adesea fiind nevoita vopsirea, in cazuri necesare. 

Mai mult decat atat, pe langa varietatea din punct de vedere al aliajelor, metalul este foarte versatil si se poate modela in nenumarate stiluri. Astfel, scara va putea lua o forma personalizata, in functie de propriile cerinte.

scari spirala metalice

Scara in spirala din sticla

Daca doriti un stil modern, atunci scarile in spirala din sticla sunt varianta potrivita. Aveti in vedere faptul ca sticla va trebui sa fie asociata cu un alt material, precum betonul sau metalul, aceasta fiind folosita doar in crearea treptelor. 

In plus, desi foarte multe persoane ar putea fi tentate sa creada ca sticla este un material mai putin rezistent, este demn de mentionat faptul ca, in realizarea acestui tip de scara se foloseste doar sticla securizata. Aceasta are un grad de elasticitate crescut si poate rezista cu succes unor socuri foarte puternice.

scara in forma de spirala din sticla si beton

Avantajele si dezavantajele scari interioare spirala

Cu siguranta nu exista un un model de scari interioare perfect. Totusi, cand vine vorba despre scari interioare spirale, putem spune ca acestea au foarte multe avantaje, si relativ putine dezavantaje. Dar haideti sa le descoperim impreuna.

Avantaje

Principalul avantaj al scarii in spirala este economisirea de spatiu, acest tip de scara putand fi instalat pana si intr-un spatiu ingust. Iar lista poate continua:

  • Accesibilitate

Scara interioara spirala este economica din mai multe puncte de vedere. In primul rand, indiferent daca discutam despre o scara prefabricata sau despre una personalizata, avand in vedere dimensiunea compacta, costurile de realizare sunt mai mici, comparativ cu alte modele.

In al doilea rand, instalarea se realizeaza, in general, mult mai usor, ceea ce scade costurile de manopera. 

In al treilea rand, in functie de materialul din care este construita, aceasta poate avea o durata de viata crescuta, iar costurile de intretinere pot fi minime.

  • Versatilitate

Acest tip de scara se poate realiza din absolut orice material si in diferite combinatii (ex. cadru metalic si trepte de lemn, etc.) si, in plus, modelele pot fi personalizate in functie de propriile preferinte.

De asemenea, exista producatori care ofera scari elicoidale prefabricate si al caror pret este, in general, mai scazut, comparativ cu cele fabricate la comanda.

Dezavantaje

Economia de spatiu poate, insa, atrage si anumite dezavantaje. Iata cateva dintre acestea:

  • Acces

Economisirea de spatiu implica, adesea, o latime a treptei de dimensiuni mici, ceea ce face imposibil ca doua persoane sa mearga in acelasi timp pe o scara in spirala, de exemplu. 

De asemenea, unghiul de urcare este, in general, mai abrupt, astfel ca anumitor persoane (ex. varstnicilor) le poate fi mai greu sa utilizeze o astfel de scara.

Un alt inconvenient este dat de urcarea sau mutarea mobilei de la un etaj la altul, lucru greu de facut, urcand sau coborand o scara in spirala. Bineinteles, sunt solutii pentru acest aspect. 

  • Curatenie

Lipsa de spatiu poate face grea curatenia acestui tip de scara. Desi nu va fi imposibil sa o curatati, cu siguranta veti petrece mai mult timp pentru efectuarea acestei operatiuni. 

In plus, praful si mizeria se pot acumula cu usurinta in unghiurile acesteia, care uneori pot fi greu accesibile.

scara de interior in spirala imbracata cu marmura si cu balustrada din fier forjat

Etape in realizarea unei scari in spirala

Indiferent de materialul din care sunt construite aceste scari interioare spirale, etapele de montaj sunt, in general, asemanatoare. 

Intai de toate, trebuie sa luam masurile de precautie necesare, pentru a ne asigura de buna instalare. In special, orientarea treptelor este o sarcina deosebit de importanta, pozitionarea incorecta cauzand inconveniente pe care nu ni le dorim.

Din acest punct de vedere, va recomandam sa apelati la o echipa de profesionisti pentru montarea acestor scari. Acestea fiind, spuse, pentru a fi mai bine informati, iata etapele principale de montaj:

Pasul #1: Realizarea masuratorilor 

Vom incepe prin a masura inaltimea dintre bazele celor doua etaje, pentru a putea realiza schema scarii. In cazul in care ati optat pentru o sacra prefabricata, veti putea astfel alege dimensiunea potrivita.

Pasul #2: Montarea suportului de prindere

Vom fixa suportul de prindere in podea si in partea superioara (de obicei, in tavan). Acesta va sustine stalpul central de rezistenta.

Pasul #3: Montarea stalpului de rezistenta

Odata fixate elementele de prindere, vom monta stalpul de rezistenta. Atentie, acesta trebuie sa fie perfect perpendicular pe podea, pentru a nu afecta centrul de greutate.

Pasul #4: Montarea treptelor

Pentru montarea treptelor, este necesar sa respectam instructiunile utilizatorului. Fiecare model poate avea propriul sistem de fixare al treptelor. 

Sfat util: Folositi un boloboc pentru a verifica nivelul fiecarei trepte in parte. Orice eroare poate produce daune materiale grave.

Dupa cum puteti vedea, montajul unei astfel de scari poate parea destul de usor. Totusi, va indemnam sa aveti in vedere calitatea, precum si normele de siguranta, inainte de a va decide cu privire la realizarea acestui proces in regim personal.

Tarife scari in spirala

De regula, este recomandat sa apelati la un specialist pentru efectuarea lucrarii, fiind o sarcina destul de minutioasa care necesita experienta. Costul total pentru realizarea unor scari in spirala este foarte variat si depinde de o multime de factori. De aceea, va recomandam sa apelati la un specialist pentru o oferta concreta proiectului dumneavoastra.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.