Scara turnanta

scara turnanta

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Daca va ganditi sa optati pentru o scara turnanta, dar nu v-ati decis inca, din varii motive, in cele ce urmeaza ca prezentam o serie de aspecte referitoare la caracteristicile scarilor turnante care sa va ajute in a face o decizie. 

Ce este o scara turnanta?

Scara turnanta este acel element de constructie fabricat din diferite materiale, care faciliteaza accesul intre etajele unei cladiri. Acestea pot fi definite ca o combinatie dintre scara dreapta si cea curbata.

O astfel de scara poate fi fie fabricata la comanda, in functie de proiect, fie prefabricata. In timp ce prima varianta este mult mai versatila din punct de vedere al designului, cea de-a doua se face remarcata printr-un timp mai scurt de instalare.

Tipuri de scari turnante in functie de materiale

De cele mai multe ori, pretul final al unei renovari sau constructii de scari turnante este influentat de materialul ales. Trebuie sa stiti ca puteti alege dintr-o gama variata de materiale, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Printre cele mai des folosite materiale, regasim lemnul, betonul si metalul. Bineinteles, se pot folosi si alte materiale, in functie de preferinte. 

Acum ca stim ce este o scara turnanta si, mai mult de atat, materialele din care aceasta poate fi realizata, haideti sa aflam caracteristicile, necesitatile si preturile fiecarei tip de scara turnanta in parte, in functie de materialul din care aceasta este constituita.

Scara turnanta din lemn 

Lemnul este un material versatil si rezistent, ce poate fi prelucrat cu usurinta, permitandu-i sa se adapteze mai bine la diferentele de unghiuri care pot aparea in timpul realizarii unei scari turnante. 

Singurul dezavantaj al lemnului este dat de necesitatea de intretinere regulata cu lac, traficul frecvent atacand treptele.

scara turnanta lemn cu structura de fier

Scara turnanta din beton 

Betonul, pe langa rezistenta si durabilitate, este un material ce nu necesita vreun fel de intretinere. Retineti faptul ca este un tip de scarna turnanta care se realizeaza, de preferat, in casele in constructie, fiind mult mai usor de turnat sau montat in astfel de conditii. 

scari turnante din beton

Scara turnanta metalica

Pentru cei care doresc un model modern si simplist, scara turnanta metalica este o varianta de luat in considerare. Metalul este un material care ofera un grad de rezistenta bun, dar, spre deosebire de alte materiale, este mai putin solid. 

Metalul este un material care poate fi accesorizat cu usurinta, fiind incadrat, in functie de combinatie, in diferite stiluri decorative. In mod evident, cel mai bine se potriveste cu un stil industrial, dar, cu un strop de imaginatie, poate fi utilizat si in alte moduri. 

scara turnanta din metal si lemn

Etape de urmat pentru realizarea unei scari turnante

Inainte de a discuta despre etapele de realizare pentru o scara turnanta, este important sa mentionam faptul ca, in constructii, orice greseala poate fi fatala si, de aceea, este extrem de important sa apelati intotdeauna la specialisti.

Materialul de mai jos este strict informativ, iar rolul acestuia este ca dumneavoastra sa puteti supraveghea bunul mers al lucrarilor pe santier. Iata, deci, pasii pe care un specialist ar trebui sa ii urmeze in instalarea unei astfel de scari, luand ca model de material folosit lemnul:

Pasul #1: Realizarea masuratorilor

Vom incepe prin a efectua masuratorile necesare atat in proiectarea scarii, cat si in stabilirea necesarului de materiale. In aceasta etapa, este important sa tinem cont de inaltimea plafonului, precum si de definirea corecta a partii rotative, pentru a putea realiza proiectul in mod corect.

Pasul #2: Fabricarea scarii

In cazul scarilor turnante din lemn, producatorul va realiza fiecare piesa in parte, conform indicatiilor proiectantului. La final, acestea vor fi transportate la destinatie, pentru a putea fi montate.

Pasul #3: Montarea cadrului

Vom trasa marcajele pentru stabilirea pozitiei, dupa care vom proceda la montarea stalpilor de sustinere si a cadrului. In aceasta etapa, este esential sa verificam ca pozitia sa fie perfect verticala. In caz contrar, centrul de greutate se va modifica, iar scara nu va fi stabila.

Pasul #4: Montarea treptelor

Folosind un boloboc si respectand instructiunile producatorului, vom monta treptele pe cadrul suport. Atentie, totusi, nu fixati treptele pana cand nu ati verificat nivelul.

Pasul #5: Montarea balustradelor

In final, vom monta balustradele in spatiile special destinate si ne vom asigura de faptul ca acestea sunt fixe si nu prezinta joc. In caz contrar, acestea pot slabi gradul de securitate al scarilor.

scari turnante

Avantajele si dezavantajele scarii turnante

Scarile cu turnanta reprezinta, fara echivoc, un model deosebit, chiar si prin simplitatea acestora. In plus, acestea au o serie de caracteristici unice, care pot genera atat avantaje, cat si cateva dezavantaje.

Avantaje

Adesea confundata cu o scara dreapta, iata care sunt principalele avantaje ale unei scari cu turnanta:

  • Permite o economie semnificativa de spatiu si, in plus, puteti atribui partii inferioare diverse utilitati (ex. dressing, baie de serviciu, debara, etc.);
  • Se monteaza foarte rapid, iar cele prefabricate nu genereaza dezordine post-santier. De asemenea, costurile de manopera sunt scazute, comparativ cu alte tipuri de scari interioare;
  • Este foarte accesibila din punct de vedere al costului de fabricare si, implicit, de achizitie. In plus, in functie de materialul ales, intretinerea unei astfel de scari nu este foarte costisitoare.

Dezavantaje

Printre dezavantajele unei scari cu turnanta, amintim:

  • Spre deosebire de scarile drepte, aceste sunt mai dificil de fabricat si de instalat;
  • Orice eroare de calcul a unghiului, in momentul proiectarii, poate conduce la esecul intregului proiect.

Totusi, pentru a identifica avantajele si dezavantajele acestei solutii, in functie de proiect, este de preferat sa cereti parerea unui specialist.

Tarif scara turnanta

Materialul folosit, dificultatea lucrarii, mana de lucru, acestea sunt unele dintre aspectele care influenteaza pretul final al scarii turnante.

Preturile pentru o scara turnanta depind de o foarte multi factori (material, suprafata, complexitate proiect). Astfel, pentru a cunoaste cu exactitate costul total al unei scari turnante, va recomandam sa apelati la un specialist pentru o oferta completa.

De ce sa optam pentru o scara turnanta? 

Sunt foarte multe motive pentru care ar trebui sa optati pentru o scara turnanta. In primul rand, acestea sunt mult mai accesibile decat scarile curbate si, in acelasi timp, mult mai estetice decat cele drepte. Sunt, deci, solutia de mijloc perfecta.

De asemenea, o astfel de scara nu ar trebui sa va dea batai de cap in ceea ce priveste montajul si, in plus, o veti putea instala foarte rapid.

Asadar, indiferent de alegerile pe care urmeaza sa le faceti in privinta scarilor interioare, optati intotdeauna pentru calitate si nu pentru pret si retineti importanta realizarii lucrarii cu o echipa de profesionisti, care sa va poata garanta siguranta pe termen indelungat.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.