Scari din gresie

scari gresie

Contine firme recomandate. Vezi firmele.

Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.

Gresia este solutia cea mai eficienta din punct de vedere calitate – pret. Dupa cum veti vedea in articolul ce urmeaza, realizarea unor scari gresie are nenumarate avantaje, atat pentru constructor, cat si pentru beneficiar. 

Totusi, avand in vedere gama larga de modele oferita de producatori, alegerea potrivita poate fi destul de greu de facut. Asadar, pentru a va ajuta sa puteti face alegerile potrivite, vom discuta, in continuare, despre aspectele principaleale ale scarilor acoperite cu gresie.

Ce sunt scarile din gresie?

Scarile pot fi extrem de versatile. Acestea pot face legatura intre etaje, sau pot fi elemente de constructie de sine statatoare. Realizarea unor scari din gresie incepe, de cele mai multe ori, prin instalarea unei scari din beton, care urmeaza apoi sa fie placata cu gresie. 

In plus, dupa cum spuneam, scarile din gresie pot fi realizate atat la interior, cat si la exterior. Desi cel mai des ne gandim la scari ca facand accesul intre doua sau mai multe etaje, aplicabilitatea acestora poate fi mult mai mare:

 • Scarile pot servi pentru accesul de la sol la parter, atunci cand diferenta de nivel este prea mare;
 • Scarile pot fi construite ca elemente de sine statatoare, in curti, de exemplu, pentru a putea tranzita zonele dificile (in curtile de la munte, de exemplu);
 • Scarile pot fi prevazute cu o rampa de acces pentru persoanele cu probleme locomotorii, etc.
scari cu gresie

Tipuri de gresie pentru scari

Gresia poate fi de mai multe feluri. De aceea, inainte de a opta pentru realizarea unor scari gresie, este important sa cunoasteti proprietatile acesteia. Acestea fiind spuse, principalele tipuri de gresie pe care le veti gasi in comert sunt:

Gresia smaltuita

Aceasta tehnologie presupune separarea coacerii placilor ceramice in doua etape. In prima faza, se coace baza gresiei, iar in cea de-a doua faza, se aplica elementele decorative. Adesea, acest tip de gresie se bucura de finisaje mai sofisticate, o stralucire profunda, dar si culori mai clare.

Gresia nesmaltuita

Gresia nesmaltuita poate fi mai densa si mai groasa, comparativ cu cea smaltuita. Aceasta se obtine printr-o coacere simpla si poate fi o solutie foarte eficienta in zonele cu trafic intens. In general, singura decoratie a acestui tip de gresie o reprezinta paleta extinsa de culori, placile fiind relativ simple din punct de vedere al aspectului.

Pentru a putea face alegerea potrivita din punct de vedere al tipului de gresie, este indicat sa aveti in vedere urmatoarele aspecte, in functie de destinatie:

Pentru scarile exterioare

Gresia pentru exterior trebuie, in primul rand, sa aiba proprietati antiderapante. De asemenea, aceasta trebuie sa reziste schimbarilor bruste de temperatura, precum si temperaturilor extreme.

Pentru scarile interioare

Conform specialistilor, un aspect important pe care va trebui sa il aveti in vedere in alegerea gresiei de interior este usurinta de curatare. De asemenea, va trebui sa luati in calcul rolul constructiei, dar si traficul estimat.

Indiferent de tipul sau locatia scarii, iata care sunt principalele clasificari ale placilor ceramice in sistemul PEI:

 • PEI 0 – Rezistenta scazuta, folosite doar pentru pereti si niciodata pentru podele;
 • PEI 1 – Pentru finisarea peretilor de interior si nu pentru podele;
 • PEI 2 – Pentru pereti si podele sau scari cu trafic redus;
 • PEI 3 – Rezistenta medie, pot fi folosite pentru zonele cu trafic normal ale cladirilor rezidentiale;
 • PEI 4 – Rezistenta medie, se pot utiliza si in cazul cladirilor comerciale cu trafic mic sau mediu;
 • PEI 5 – Foarte rezistente, pot fi folosite pentru podelele sau scarile cu trafic intens din cadrul cladirilor sau spatiilor comerciale.

Modele de scari cu gresie

Modelul scarilor trebuie sa fie, in primul rand, in concordanta cu stilul arhitectural predominant al casei sau al zonei in care sunt montate. Exista mai multe modele de scari gresie, insa, in general, urmatoarele sunt cel mai des intalnite:

Scari drepte

Scarile drepte sunt, in general, cel mai des folosit model, in special datorita designului simplu, care eficientizeaza atat costurile, cat si timpul de realizare. Aceste scari din gresie se deosebesc de restul prin faptul ca nu isi schimba directia.

Pe scurt, tranzitarea pe acest model de scara se realizeaza intr-o singura directie, de-a dreptul.

Scari curbate

Spre deosebire de scarile in forma de U sau in L, unite printr-un podest, scarile curbate sunt construite dintr-o singura bucata. De aceea, acestea sunt mai greu de realizat si, implicit, mai scumpe.

Scari pe doua rampe

Scarile din gresie pe doua rampe pot fi drepte sau pot avea diferite forme, servind pentru diferentele mari de niveluri. Acestea se pot recunoaste prin faptul ca rampele sunt unite de un podest orizontal, care serveste, de asemenea, drept element intermediar intre nivele, unde utilizatorii sa se poata relaxa. 

scara imbracata cu gresie

Avantaje si dezavantaje scari gresie

Placile ceramice pot avea proprietati mai mult sau mai putin avantajoase, in functie de proiectul pe care il planuiti. Adesea, pentru a identifica beneficiile unei scari gresie, este indicat sa discutati direct cu un profesionist. Acesta va poate sfatui cu privire la tipul de gresie sau alti factori pe care trebuie sa ii aveti in vedere.

Avantaje

Iata care sunt avantajele principale ale gresiei, din punct de vedere al finisarii scarilor interioare sau exterioare cu acest tip de material:

 • Pret scazut

Spre deosebire de marmura, granit sau piatra naturala, placile ceramice sunt cu siguranta mult mai accesibile, atat din punct de vedere al costurilor de achizitie, cat si a costurilor de manopera.

 • Intretinere si reparatii

Gresia este relativ usor de intretinut, in special cea smaltuita, care are un strat foarte puternic de protectie la exterior si, de asemenea, un grad de impermeabilitate ridicat. Practic, ingrijirea acesteia consta in simpla curatare regulata.

In plus, in cazul unei eventuale probleme, reparatiile se pot face fara a interveni asupra intregii scari. Daca, de exemplu, s-a ciobit o placa ceramica de pe o treapta, veti putea indeparta doar gresia de pe treapta respectiva.

 • Montaj

Placile de gresie sunt relativ usor de instalat. Desi nu este recomandat, ati putea monta gresia pe scari chiar si in regim personal. Totusi, pentru o calitate de exceptie, este de preferat sa apelati la specialisti.

Dezavantaje

In ceea ce priveste partile mai putin avantajoase pe care ar trebui sa le aveti in vedere atunci cand optati pentru scarile acoperite cu gresie, iata cateva dintre acestea:

 • Duritate

Nu suporta greutati foarte mari. Acestea se pot sparge sau crapa cu usurinta sub actiunea stresului mecanic sau a unor eventuale lovituri.

 • Greutate

In functie de grosimea placilor, acestea pot fi destul de grele si vor aplica presiune pe structura de rezistenta a scarilor pe care sunt montate.

 • Temperatura

In cazul in care sunt montate la interior, scarile din gresie nu izoleaza foarte bine si vor fi relativ inconfortabile in anotimpurile geroase.

scari interioare cu gresie

Etape de constructie si montaj

Asa cum mentionam anterior, realizarea unor scari gresie presupune montarea unei scari din beton, peste care vor fi aplicate placile ceramice. Astfel, pentru o lucrare sigura si de calitate, va recomandam sa apelati intotdeauna la profesionisti.

Iata, totusi, care sunt principalele etape de instalare ale scarilor placate cu gresie, luand drept exemplu o structura din beton prefabricata:

Pasul #1: Montarea scarii prefabricate

Scara din beton se va ridica cu ajutorul unei macarale si va fi pozitionata in interiorul sau in exteriorul casei, in functie de proiect. Odata stabilite nivelele, se va trece la fixarea acesteia, folosind elementele de prindere puse la dispozitie de producator.

Pasul #2: Curatarea suprafetelor

Toata suprafata scarii va fi atent inspectata pentru eventuale imperfectiuni. Daca sunt depistate, acestea vor fi adresate. In caz contrar, se va curata scara de praf si alte impuritati si se va trece la urmatorul pas.

Pasul #3: Aplicarea gresiei

Se va aplica intai un strat de adeziv, peste care se va putea monta placa de gresie.

Atentie! Fixarea in pozitie se realizeaza doar dupa verificarea nivelului. De asemenea, pentru a putea obtine o suprafata uniforma, este recomandat ca adezivul sa fie distribuit in mod egal pe intreaga suprafata.

Pasul #4: Instalarea balustradei

Se va lasa scara pana ce adezivul s-a intarit, conform indicatiilor producatorului, dupa care se trece la montarea balustradei, parapetului si mainii curente. Pentru acestea, puteti folositi orice alt material, lemn, metal, fier forjat, etc.

Unde pot fi utilizate?

Aceasta solutie este foarte versatila. Astfel, putem avea atat scari gresie interioare, cat si exterioare:

 • Scari interioare:

Scarile de interior sunt cele care permit deplasarea si comunicarea intre diferite etaje. Deseori, proiectarea acestora poate fi relativ dificila, avand in vedere ca scarile pot aplica o presiune suplimentara pe intreaga structura de rezistenta a casei.

 • Scari exterioare:

La exterior, scarile pot fi integrate in constructie sau de sine statatoare. Cele integrate sunt, in general, lipite de zidul constructiei, asigurand accesul de la nivelul solului la parter sau catre etajele superioare. 

Este demn de mentionat faptul ca zidurile constructiei preiau o parte din greutatea scarilor si, de aceea, este indicat sa apelati la un profesionist in ceea ce priveste realizarea acestora, pentru a va asigura ca structura de rezistenta poate suporta o asemenea presiune.

scara exterioara imbracata cu gresie

Tarif montare scari din gresie

Pretul de montare scari gresie este diferit de la un proiect la altul. Complexitatea lucrarii sau materialele utilizate pot modifica costurile in mod considerabil.

Pentru a obtine o oferta concreta, va recomandam sa contactati o echipa de profesionisti. Le veti putea relata acestora detalii despre proiectul pe care urmeaza sa il realizati, iar acestia va vor face oferta in functie de caracteristicile mentionate.

Acestea fiind spuse, retinem faptul ca scarile din gresie:

 • Au poate cel mai bun raport calitate – pret, fiind atat eficiente, cat si accesibile;
 • Se monteaza foarte usor, ceea ce poate eficientiza timpul de dare in folosinta al constructiei;
 • Sunt foarte usor de intretinut, indiferent daca sunt montate in interior sau exterior.

Desi speram ca am raspuns tuturor intrebarilor dumneavoastra, daca mai aveti nevoie de informatii privind acest tip de scari, va invitam sa discutati cu o echipa de specialisti, iar acestia vor fi mai mult decat bucurosi sa va asiste.

Firme recomandate. Promovat

Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.

Ai un proiect nou de executat?

Lanseaza o cerere in 4 pasi simpli.

Obtine minim 3 oferte de pret.