Ce gaz se foloseste la sudura MIG MAG?

Distribuie articol:

MIG MAG este unul dintre cele mai folosite procedee de sudare pentru materiale precum oteluri inoxidabile, aluminiu, nichel sau cupru. In realitate, MIG și MAG sunt doua procese diferite: MIG reprezinta sudarea metalului cu gaz inert, in vreme ce MAG este sudarea unui metal folosind gaz activ.

MIG vine de la ,,gaz inert” si implica deci folosirea unui gaz inert, fiind un proces potrivit pentru sudarea unor materiale ca magneziul, cuprul, aluminiul si altele. Gazele inerte nu influenteaza baia de metal topit, avand rolul de a proteja sudura de influenta atmosferei. MAG, insa, vine de la ,,gaz activ”, tocmai pentru ca foloseste un gaz activ, fie pentru a furniza caldura sau a oferi o patrundere mai buna.

Referitor la industriile in care se utilizeaza echipamente de sudura MIG MAG, lista este una extinsa. Fiind un proces de sudura versatil, are aplicabilitate in domenii variate. Pentru metalele neferoase se foloseste sudarea MIG, iar MAG este potrivita pentru sudarea de oteluri.

Industria metalurgica, industria constructiilor navale si industria auto sunt doar cateva dintre sectoarele de activitate in care acest procedeu de sudare isi gaseste cu succes aplicabilitate la ordinea zilei. Multi utilizatori casnici detin un echipament de sudurMIG MAG de la Rebels Grup, deoarece este potrivit inclusiv pentru incepatori. Tehnica este relativ simpla, rapida si sudura se poate face in orice pozitie.

Ce gaz se foloseste pentru MIG/MAG?

MIG MAG se deosebeste de celelalte proceduri de sudura prin faptul ca utilizeaza un electrod metalic fuzibil, iar procesul se desfasoara sub un flux de gaze. Rolul acestor gaze sau amestecuri de gaze este esential, deoarece protejeaza baia de sudura si asigura uniformitatea arcului, ceea ce inseamna o imbunatatire a calitatii cordonului de sudura si o productivitate sporita.

MIG si MAG nu folosesc acelasi tip de gaz. Pentru MIG, se folosesc de regula argon, heliu sau un amestec intre cele doua. Gazul inert nu reactioneaza cu metalul topit si protejeaza baia de metal topit. Pe de alta parte, MAG utilizeaza argon ca gaz de baza, care este amestecat cu gaze active, precum CO2 sau O2.

Pe fondul temperaturii foarte ridicate, gazele active trec printr-un proces de dezintegrare in timpul sudurii si modifica compozitia chimica a cordonului de sudura. Acest tip de sudura este cel mai potrivit pentru otelul inoxidabil si oteluri carbon. Deci, sudorul foloseste MAG atunci cand vrea sa modifice proprietatile mecanice si chimice ale sudurii.

De exemplu, pentru otelul inoxidabil, se foloseste de obicei un amestec de argon cu CO2. Pentru aluminiu, gazul protector folosit este argonul, dar se poate utiliza si un amestec de argon si heliu. Alegerea gazului de protectie trebuie sa fie facuta atent, pentru ca poate imbunatati calitatea sudurii. In caz contrar, pot aparea urme de oxidare pe piesa de prelucrat, se provoaca fum excesiv si stropi.

Astfel, daca vrei sa folosesti un echipament MIG MAG, o poti face chiar daca nu ai experienta anterioara in domeniul sudurii. Important este sa alegi echipamente si consumabile de calitate, asa cum sunt cele de la Rebels GrupPretul echipamentului si caracteristicile tehnice sunt principalele criterii de care sa tii cont in achizitia ta. Pe parcurs, iti vei imbunatati tehnica si vei reusi sa obtii suduri de calitate superioara, chiar si pentru aplicatii de tip hobby!

iunie 21, 2022

Sponsorizat