- Subiecte: Izolatii
Distribuie articol:
Izolarea termica adecvata este una dintre cele mai importante provocari ale constructiilor durabile. Ce materiale ecologice sunt disponibile in prezent pe piata? Ce se poate inlocui cu polistiren sau vata minerala?
Nu doar polistiren
Vata minerala si polistirenul sunt materialele izolatoare utilizate cel mai frecvent. Cu toate acestea, cu greu pot fi considerate ecologice. Materia prima de baza pentru spuma de polistiren este petrolul brut, ale carui resurse se diminueaza rapid. Nici reciclarea deseurilor de polistiren nu este usoara, deoarece, desi polistirenul poate fi recuperat, este transformat in plastic – un material care nu este ecologic.
In cazul vatei minerale, situatia este oarecum mai buna – aceasta este fabricata folosind deseuri si nu se produc in timpul productiei sale. Cu toate acestea, exista o problema in ceea ce priveste eliminarea ei – desi poate fi reciclata, acest lucru se intampla relativ rar.
Deci, exista alternative pentru izolarea termica? Ce materiale merita analizate din punct de vedere al durabilitatii?
1. Fibra de lemn
Lemnul a fost folosit in constructii inca din cele mai vechi timpuri. Covorasele create prin combinarea fibrelor de lemn cu fibre poliolefinice ofera un material cu performante bune, sigur pentru oameni, in mare parte biodegradabil, dar si reciclabil. Deseurile de la taiere pot fi folosite pentru a produce covoare si fibre de izolatie.
2. Fibre de celuloza
Acest material este creat prin recuperarea fibrelor din deseurile de hartie. Impregnate cu bor si transformate in granule, acestea sunt suflate in spatiul pe care il umplu. Aerul dintre fibre permite reglarea nivelului de umiditate. Acest material nu necesita utilizarea unei pelicule de bariera de vapori, iar productia sa este mult mai putin energofaga decat, de exemplu, productia de vata minerala. In plus, granulele de celuloza pot fi prelucrate ulterior.
3. Vata de canepa
Canepa si-a dovedit versatilitatea de mai multi ani. Produsa din 80% fibre de canepa, izolatia este o alternativa excelenta. Acestea au o conductivitate termica si o capacitate de stocare termica redusa, sunt capabile sa regleze nivelul de umiditate si, atunci cand sunt protejate corespunzator, indeplinesc standardele de siguranta la foc.
Din punct de vedere ecologic, se remarca faptul ca este o izolatie biodegradabila; in plus, productia este foarte rapida si ieftina. In timp ce recoltarea fibrelor de lemn necesita taierea unui copac care a crescut timp de multi ani, canepa creste foarte repede si se comporta foarte bine in climatele reci.
4. Compozit de var si canepa
Acesta utilizeaza nu numai fibre, ci si tulpini lemnoase de canepa care sunt legate cu un liant de var. Este un material structural si izolator utilizat pentru montarea pardoselilor si a acoperisurilor. Este permeabil la vapori. Dezavantajul acestui material in ceea ce priveste valoarea sa ecologica este necesitatea de a utiliza var pentru constructii, a carui productie are un impact asupra mediului. Acest dezavantaj este compensat intr-o oarecare masura de absorbtia de CO2 realizata de canepa.
5. Perlit expandat
Acest material foarte interesant de origine vulcanica nu este doar natural, ci si complet neinflamabil. Structura sa poroasa, cu microcanale si pori, ajuta la reglarea umiditatii, iar deseurile de perlit sunt neutre din punct de vedere ecologic.
Perlitul expandat asigura o izolare termica ridicata datorita microporilor goi creati in structura sa atunci cand moleculele de apa sunt incalzite la temperaturi ridicate.
6. Spumă de sticla
Pasta de sticla reciclata care, atunci cand este topita si amestecata cu agenti de spumare, duce la obtinerea unui material poros cu proprietati termice excelente. Placile sau granulele utilizate pentru izolatie pot fi reciclate in totalitate, ceea ce face ca acest material sa poata fi utilizat intr-o economie cu circuit inchis.
Completarea izolatiei termice – ferestre calde
Atunci cand vorbim despre o izolare termica eficienta, trebuie subliniat rolul ferestrelor si al usilor. Tendintele moderne si ecologice din domeniul constructiilor pun accent pe rolul major jucat de lumina naturala in iluminarea si incalzirea unei cladiri pe timp de iarna. Prin mai multe geamuri, costurile energetice pot fi reduse si, drept urmare, amprenta de carbon a cladirii poate fi diminuata. Pentru ca acest lucru sa se intample, ferestrele trebuie sa fie calde, sa fie etanse din punct de vedere acustic si sa reziste la apa si la rafalele de vant.
Astfel de functii sunt indeplinite perfect de ferestrele montate pe profile de aluminiu, care nu numai ca au performante termice excelente, dar, datorita utilizarii unui material complet reciclabil, indeplinesc si cerintele unei constructii durabile.
– Sistemele noastre de ferestre si usi MB-104 Passive au fost certificate de Passive House Institute Darmstad, conform caruia pot fi utilizate in cladirile pasive. Izolatia termica Uw a ferestrei cu deschidere MB-104 Passive este deja de 0,53 W/(m2K). In cazul usilor, se obtine un coeficient Ud incepand de la 0,62 W/(m2K). Astfel de parametri asigura izolatia ceruta de standardele pentru case pasive si, in plus, merita subliniat faptul ca ferestrele din aluminiu sunt durabile si ecologice, explica Hubert Nuckowski de la Aluprof.
Folosirea ferestrelor si usilor din aluminiu intr-o cladire ajuta atat la mentinerea caldurii din interiorul cladirii, cat si la protejarea naturii in ansamblu.
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com/ro
septembrie 1, 2022
Sponsorizat